Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska. Fler gröna godsaker hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken endast 170 kr på Bokus. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Råttan i pizzan

Bokbloggar - 05 Feb 20 kl. 06:22

Kyckling och champinjoner i krämig tomatsås

Kostdoktorn - 13 Aug 19 kl. 12:44

Letar du efter en god och snabblagad maträtt? Testa detta! På 30 minuter har du en näringsrik, mättande och god maträtt på middagsbordet.

Onödigt dividerande p.g.a. delade meningar

Tjuvlyssnat.se - 12 Nov 15 kl. 07:00

Pizzeria, Karlstad Tre killar ~25 har köpt en pizza de tänkt dela på. Kille 1 ber pizzabagaren ~30 att dela pizzan. Pizzabagaren hämtar en pizzaslicer.

”Bonusarna är mindre värda än pizzan vi äter”

Nyhetspressen - 11 Feb 19 kl. 06:21

Zlatan Ibrahimovic tog en lunch med MLS-bossen Don Garber.Och han höll inte tillbaka i sin kritik av ligans lönetak. – Jag sa att deras bonusar var mindre värda än tryffelpizzan vi åt.

Pizzakund hoppade in i nattluckan

Nyhetspressen - 27 Oct 18 kl. 09:55

På natten till lördagen hade en person beställt pizza genom en nattlucka. Eftersom tillagningen var längre än tålamodet, hoppade personen in i nattluckan i hopp på att få sin pizza snabbare. Polisen tog in både pizzan och dess ägare.

Leonidas Aretakis: Inte alltid perfekt att försöka vara perfekt

Nyhetspressen - 17 Mar 18 kl. 07:00

Perfektionisternas tid är nu. Leonidas Aretakis följer pedanterna genom kärleken och arbetslivet. Han söker en motrörelse – för att rädda både kreativiteten och människorna..

Här är pizzan med julbord på

Nyhetspressen - 22 Nov 17 kl. 19:04

Tänk dig en pizza som toppas med köttbullar, prinskorv och julskinka med senapssås – likt ett julbord. Nu finns den och det är restaurangägaren Nabaz Alansan som bakar pizzan som är en variant av ett julbord..


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Nässelomelett med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - 20 timmar sedan

Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 1 port 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 24 May 20 kl. 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Zucchinipasta med skinksås

Birgitta Höglund's Mat - 20 May 20 kl. 07:00

Skink- och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Torsk med tomatsås och svamppytt

Birgitta Höglund's Mat - 19 May 20 kl. 07:00

Snabblagad torsk 2 port ca 400 g torsk i bitar 2 dl tomatröra 1 ekologisk citron 1 msk oregano Salt och peppar Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron. Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen. Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Lyxa till pannbiffarna

Birgitta Höglund's Mat - 18 May 20 kl. 07:00

Rosépepparbiffar 2 port 300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt 1 ägg 2 msk sesamfrön 2 msk majonnäs 1 msk mortlad rosépeppar 2 msk smör Salt och peppar Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar. Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Fried Rice – Stekt ris Lowcarb

Birgitta Höglund's Mat - 17 May 20 kl. 07:00

Fried Rice med blomkål 2 port 150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst 150 g skalade räkor 3 dl grovriven blomkål 1 morot i smala stavar 1 dl strimlad salladslök ½ dl finstrimlad ingefära 2 strimlade vitlöksklyftor 1 röd chilipeppar 3 msk kokosolja 2 msk glutenfri tamarisoja 1 pressad lime Ca ½ tsk salt Omelett: 2 ägg 1 msk vatten 1 krm salt Kärna ur och strimla chilipepparn fint, vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna. Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter, krydda med salt. Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lördagsdessert – Mangomousse

Birgitta Höglund's Mat - 16 May 20 kl. 07:00

Lördagsgodis Dagens tips blir ett litet glas med mangomousse, en syrlig och fräsch dessert efter lördagsmiddagen. Min mamma gjorde ofta fromage eller mousse till efterrätt när jag var liten, det är riktigt goda smakminnen. Vill du ha lite färre kolhydrater i din mousse så går det bra att byta ut mangon mot hallon eller blåbär.

Ädeloströra till grillat

Birgitta Höglund's Mat - 15 May 20 kl. 07:00

Ädelostcrème 2-3 port 2 dl ädelost eller Roquefort i bitar ½ dl crème fraiche 1 tsk äppelcidervinäger Några droppar Worcestershiresauce Flingsalt och peppar Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser. Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas. Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi.

Snabblagad fisksoppa

Birgitta Höglund's Mat - 14 May 20 kl. 07:00

Fisksoppa 2 port 2-300 g skinn och benfri lax eller annan fisk 2 dl blomkålsbuketter 2 dl zucchini i bitar 2 dl kokosgrädde ½ röd paprika i strimlor 2 msk kokosolja/smör 1 msk riven ingefära 1 msk curry 1 tsk chiliflingor 1 dl vatten 1 msk pressad citron Salt Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili. Häll på kokosgrädde och koka upp, låt puttra några minuter. Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.