Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

7 grekiska smårätter – Meze på mitt sätt

Birgitta Höglund's Mat - 19 Oct 19 kl. 10:45

Loukanika med rätterna från min matkurs på Kreta Buffémat Förra veckan var jag och min goda vän och resekollega Therese Renåker nere på Kreta med en mat/hälso-intresserad grupp på 14 personer. Det var tredje året i rad som vi arrangerade vår Harmoniresa till den lilla fiskebyn Makrigialos på den sydostliga delen av ön. Vi hade fantastiskt fint väder och började dagarna med min lugna morgongymnastik och lymfmassage på stranden. Efter det väntade den stora buffé som hotellets energiska och mycket vänliga frukostvärdinna Chrissoula dukat upp. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Äggröra med basilika och smör

Kostdoktorn - 09 Dec 19 kl. 12:50

Äggröra är en klassisk LCHF-frukost och vi älskar den! Det är gott, nyttigt och mättande.Inlägget Äggröra med basilika och smör dök först upp på Diet Doctor.

Efter jobbet

Blondinbella - 17 Oct 19 kl. 21:23

Torsdagen avslutades med en middag på mitt och barnens stammisställe, Agnes. De åt sin vanliga pasta med smör och så deras egen hemgjorda glass till efterrätt. Jag åt fisk men jag åt som vanligt av barnens rätter, av någon anledning är det barnsliga alltid godare.

Historien om Tvärbanan

Feber.se - 23 Aug 19 kl. 22:34

Vi fortsätter titten på Stockholms spårtrafik Stockholmshjärta fortsätter sin titt på Stockholms spårtrafik och den här veckan är det Tvärbanan som får en närmare titt. Tvärbanan är precis det, ett sätt att ta sig tvärs genom områden som förut inte gick att ta sig till utan att man först tog sig in till stan och sedan ut igen. Tvärbanan är smått genialisk och skulle kunna bli ännu mer genialisk.

THEC64 släpps i december

Feber.se - 25 Jun 19 kl. 16:15

Retrofesten fortsätter! Det har varit snack om retrokonsolen THEC64 sedan ett par år tillbaka, men nu är den äntligen på ingång. Mer specifikt kommer den smått utdaterade datorn bli tillgänglig i december.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Kikärtsröra med chili och dill

Birgitta Höglund's Mat - 12 timmar sedan

Somrig dip Idag får du tips på en riktigt smakrik kikärtsröra, som passar lika bra som dip till grönsaksstavar eller till grillat. Kikärtor är annars mest förknippat med hummus, den proteinrika baljväxten ger en härlig krämighet när den mixas och kan varieras på många sätt. Vill du ha fler tips med smak av sommar, så ta en titt på mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Gör din egen färskost

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

Färskost på Fjällfil Idag får du tips på hur du enkelt gör egen färskost, som tillbehör till brunchen eller utflyktsmackan. Smaksättningen går att variera på många sätt, här några tips: Riven pepparrot, hackad gräslök, timjan, oregano, dragon, vitlök, chili, kummin, svartpeppar, rosépeppar, ugnstorkade tomater, oliver, kardemumma, valnötter, honung eller bara naturell med lite flingsalt. Här hittar du recept på mitt goda valnötsbröd som passar väldigt bra till färskosten, särskilt om du rostar det först.

Ingefärsshot med gurkmeja och en värmande kokboksrecension

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

TV-recept och en fin recension Idag får du ett till av de recept jag hade med till mina 7 minuter på Nyhetsmorgon i torsdags. Här hittar du de övriga tillbehör jag bjöd på inne på Köket.se.

Frasig ostomelett

Birgitta Höglund's Mat - 11 Jul 20 kl. 07:17

Lördagsbrunch Att laga till en omelett, kan det behövas recept på det? Ja, vill man göra en riktig gourmetomelett, så är det enkla knepet det här Krispig ostomelett 1 port 50 g vällagrad ost 3 ägg 2 msk vatten eller grädde 2 msk smör Salt och peppar Färska örter och extra smör till serveringen Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Hallontårtan från Nyhetsmorgon

Birgitta Höglund's Mat - 10 Jul 20 kl. 07:23

En sån dag… Vilken omtumlande upplevelse det var att få vara med på Nyhetsmorgon i TV 4 igår. Idag är jag lite trött efter allt ståhej, det tar på krafterna att bli TV-debutant i den här åldern Jag som alltid sagt att på TV, där vill jag absolut inte vara med, tyckte när nervositeten väl lagt sig då alla förberedelser var klara kvällen innan att det var riktigt roligt. De senaste dagarna har jag flängt runt och letat rekvisita på stan, plockat gröna blad och blommor i naturen, handlat fantastiska råvaror på Fruktaffären på Hantverkargatan 8, fixat en sommarbuffé hemma i vårt minimala pentry och fraktat iväg den i taxi i ottan inför inslaget på Nyhetsmorgon.

Jordgubbssmoothie och medverkan i Nyhetsmorgon på TV4

Birgitta Höglund's Mat - 09 Jul 20 kl. 06:19

TV-debut Idag är det en stor dag och inte så lite nervös, jag ska nämligen vara med på Nyhetsmorgon i TV4. Väldigt roligt förstås men minst sagt pirrigt, jag har ju aldrig varit med på TV tidigare. Men det ska samtidigt bli väldigt roligt att få bjuda på en brunchbuffé med en hel del rätter från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Glutenfria hallongrottor

Birgitta Höglund's Mat - 08 Jul 20 kl. 07:00

Hallongrotta från Gammaldags husmanskostFoto Mikael Eriksson Hallontider Nu börjar hallonen mogna i de södra delarna av landet, så idag får du ett av mina kokboksrecept att njuta av på sommarens kaffekalas. Receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo. Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.

Räkor i vitlökssmör

Birgitta Höglund's Mat - 07 Jul 20 kl. 06:16

Kvällsnjutning Jag tycker väldigt mycket om skaldjur, vi äter det ofta både här hemma i Sverige och när vi har bott utomlands på vintrarna. Här har jag använt stora räkor som du kan hitta i frysdisken eller hos fiskhandlaren, men det går förstås bra även med vanliga ishavsräkor. Se till att räkorna är miljömärkta och kommer från ett hållbart fiske.

Snabb sommarsallad på helgens grillrester

Birgitta Höglund's Mat - 06 Jul 20 kl. 07:00

Näringsrik snabbmat Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad. Nu är den tiden när sallad och andra gröna blad är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare. Fler goda salladstips hittar du i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Frökex med kardemumma

Birgitta Höglund's Mat - 05 Jul 20 kl. 07:00

Frasiga kex Du tillhör kanske dem som brukar baka mitt populära fröknäcke, här får du en liknande variant smaksatt med den underbara kryddan kardemumma. Passar perfekt som ett gott fikabröd bara som de är eller med smör och ost på. Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av min kokböcker.

Smultronglass

Birgitta Höglund's Mat - 04 Jul 20 kl. 07:00

Smultrontider Idag får du ett recept på en lättgjord smultronglass, nu när de börjar mogna på många håll i vårt avlånga land. Den fungerar förstås väldigt bra även med jordgubbar. Vill du hellre njuta av en sorbet så testa det här receptet på en mycket god hallonsorbet hos Under vårt tak.

Baconfyllda champinjoner

Birgitta Höglund's Mat - 03 Jul 20 kl. 07:00

Fredagsgott Idag får du tips på några riktigt goda champinjoner som jag ätit flera gånger på restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta. De passar både som tapas eller meze som det heter i Grekland, som en lättare kvällsrätt eller som ett tillbehör till grillat. Fler recept på njutbara sommartips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Blomkålssallad till grillat

Birgitta Höglund's Mat - 02 Jul 20 kl. 07:00

Krämig sallad Idag tipsar jag om ett väldigt gott alternativ till potatissallad till sommarens grillmiddagar. Den blir god även med saltgurka istället för mango om du vill hålla ner kolhydraterna. Fler recept för en njutbar sommar hittar du också i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Morotskaka med ost och pumpakärnor

Birgitta Höglund's Mat - 01 Jul 20 kl. 07:00

Smakrik middag Idag får du tips på en riktigt lättlagad morotsrätt, som passar både att äta precis som den är eller till grillat. Igår kväll såg jag ett mycket intressant TV-program, Sanningen om kolhydrater och hur vi enkelt kan dra ner på dem. Något jag gjorde redan för 11 år sen, strax innan starten av den här bloggen.

Rökta laxrullar med äggsmör och Den ultimata lista över svenska LCHF-bloggar

Birgitta Höglund's Mat - 30 Jun 20 kl. 06:47

Njutbart och lättlagat Har du provat att göra äggsmör nån gång? Det är en finsk specialitet som där serveras till karelska piroger fyllda med ris. Det blir minst lika gott som fyllning till laxrullar eller på våffelhjärtan.