Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Bloggpressen

Att visa bilder

Bloggpressen - 30 Dec 10 kl. 09:58

Idag skriver Oisín Cantwell en lika tänk- som läsvärd kolumn i Aftonbladet. Han går igenom ett antal ”terrorist-
affärer” som blivit stora rubriker i tidningarna, men som i efterhand inte ens varit värda pappret de skrivits på.

Oisín Cantwell/AB: ”Någon som minns Mehdi Ghezali, den svenske fången från Guantánamo som greps i Pakistan för ett drygt år sedan? Det fanns onekligen spännande detaljer i tillslaget mot sällskapet han befann sig i. I deras buss hittades ”böcker som indikerade terrorverksamhet”, strypsnaror och stora summor i utländsk valuta. ”En sak är säker. Detta är terrorister”, förkunnade en lokal polischef för ivrigt antecknande journalister. Några veckor senare var Ghezali dock hemma i Sverige igen, inte misstänkt för något värre än att ha tagit sig in i Pakistan illegalt.”

Han konstaterar också att alla berättelser om terrorattacker inte är strunt, men säger som jag i min förra postning, vi måste avvakta och se vad som kommer ut av detta. Hade de automatvapen i bilen så är det givetvis en försvårande omständighet, och nu verkar det faktiskt som att Säpo har på fötterna, men vi lär vänta tills vi vet mer.

Till min förra postning kom en kommentar som hävdade – reagerar folk så här på att man visar kränkande bilder föreställande profeten, så måste alla visa dessa bilder. Det är förstås ett synsätt, om någon reagerar känslomässigt på vissa bilder så bör alla i yttrande-
frihetens namn visa dessa bilder. Men om t.ex. vissa reagerar negativt på karikatyrer hämtade från Tyskland och trettiotalet, bör vi alla visa sådana bilder då?

Självklart inte. Jag har personligen inga problem med Muhammedkarikatyrer, jag skulle definitivt visa en sådan på bloggen om jag hade ett motiv. Men att visa bilder bara för att såra en viss grupp människor känns inte meningsfullt. Använder man bilder för att illustrera något så måste man ha ett motiv. Och motiv finns det gott om, skriver man om vansinnet i Mellanöstern så finns det ett rikt urval av användbara bilder. Och handlar publiceringen om politik, eller är en protest mot en nation, då är det försvarbart om bilden i övrigt fyller sin uppgift.

Men det kan aldrig försvara karikatyrer hämtade från Tyskland och trettiotalet.