Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Bloggen fyller 10 år och mina bästa tips på äggröra

Birgitta Höglund's Mat - 11 Jun 19 kl. 07:00

Jag vid Storsjön häromveckan 10-årsjubileum Idag är det precis 10 år sen jag startade den här bloggen efter en 3-timmars bloggkurs. Innan dess hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper. Men vilket otroligt decennium det varit, så glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat. Både den här vägen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina kokböcker. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Hugo Rosas kanske stänger ner bloggen trots allt?

Gossips.se - 08 Sep 19 kl. 22:29

Innan sommaren så skrev Hugp att han inte visste hur han skulle göra med bloggen, han kände att han börjar bli för gammal för det. Men efter en paus över sommaren så kom han tillbaka och skrev att hösten blir en nystart för honom med bloggen då han saknat at skriva. Från den 8 augusti fram tills den 23 augusti kom det upp 5 inlägg på bloggen.

Vinn 10kg mat till dina allra minsta!

Foki - 26 Apr 19 kl. 18:57

I samarbete med Ella’s Kitchen Sverige som fyller 10 år!

10 år med FREEDOMtravel – vi fyller jämt!

Freedomtravel - 02 Apr 19 kl. 06:00

Vår blogg FREEDOMtravel fyller 10 år! Det är nästan exakt tio år sedan vi skrev det allra första blogginlägget och det är väl värt att uppmärksamma, eller hur? Idag bjuder vi på en bildkavalkad från våra tio år med bloggen.

Prins Oscar fyller tre år – här är Kungahusets nya bild

Nyhetspressen - 02 Mar 19 kl. 09:24

Hurra för prins Oscar i dag!På lördagen fyller kronprinsessan Victorias och prins Daniels yngsta barn – och prinsessan Estelles lillebror – tre år. Här är hovets nya bild på den lille prinsen..

Estelle fyller sju – firar med familjen

Nyhetspressen - 23 Feb 19 kl. 13:39

Kungafamiljen firar lördag lite mer än vanligt just i dag.Prinsessan Estelle fyller nämligen sju år och i samband med födelsedagen lade kungahuset ut två nytagna bilder på henne.– Hon firar med familjen, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef..

Prinsessan Leonore fyller 5 år – här är den nya bilden

Nyhetspressen - 20 Feb 19 kl. 14:05

Prinsessan Leonore fyller fem år.Här är kungahusets nya bild på hertiginnan av Gotland – prinsessan Madeleines och Chris O'Neills förstfödda.Det är också prinsessan som har tagit bilden på födelsedagsbarnet..

Värme i mars – tips på sköna resmål i mars

Freedomtravel - 31 Jan 19 kl. 06:00

Söker du värme i mars? Vi tipsar om sköna resmål i mars för dig som hinner tröttna på den svenska vintern långt innan den är klar. Vi har tre tips för dig som vill ha riktig hetta, tre tips för dig som trivs bättre med lagom skön värme och dessutom tre tips för dig som […] Inlägget Värme i mars – tips på sköna resmål i mars dök först upp på FREEDOMtravel - Reseblogg med massor av resmål och inspiration.

30 år av sånginsatser på läktaren – Rögles supporterklubb fyller jämnt

Nyhetspressen - 25 Jan 19 kl. 17:00

Firar 30 år med röda mattan i Lindab Arena..


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 06:20

Foto Jan Andersson Kokboksrecept I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år. Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar. Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Laxpytt och Skördefest i Jämtland/Härjedalen

Birgitta Höglund's Mat - 13 Sep 19 kl. 06:05

Festlig snabbmat Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller till helgens brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong. Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats. Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i just det, Ås, strax utanför Östersund.

Viltskavsgryta och premiär för Restaurang Kroken

Birgitta Höglund's Mat - 12 Sep 19 kl. 07:01

Rönn i höstfärger Höstmat Nu är hösten riktigt på gång här i Jämtland, dagarna har blivit mörkare och fuktigare men det är också väldigt vackert. Igår var jag på en riktigt trevlig höstpremiär, det var mina systerdöttrar Jessica och Martina som öppnade sin nya Restaurang Kroken i Nälden, några mil utanför Östersund, på väg mot Åre. De hade tidigare Café Kroken i Krokom, men nu har de alltså förflyttat sig 1 mil västerut till sin hemby och startat restaurang där istället.

Matfotografering på Frösön

Birgitta Höglund's Mat - 11 Sep 19 kl. 07:00

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset Höstpicknick Tillbringade några mycket trevliga timmar igår tillsammans med LTs mästerfotograf Jan Andersson i skogen på Bynäset, en av mina favoritplatser i Östersund, beläget på Frösön. Jag hade dukat upp en liten picknick inför en artikel om min matfilosofi och kokböckerna i Länstidningen nu på fredag. Riktigt roligt att få vara med i tidningen även här på hemmaplan, ska bli spännande att se hur det blev genom hans kamera, här ser du fikat genom min.

Tomater på 3 sätt – Ugnstorkade, chilisås och tomatsoppa

Birgitta Höglund's Mat - 10 Sep 19 kl. 07:00

Tomattider Nu finns det gott om tomater, både hos alla som odlar själv och i handelsträdgårdar runtom i landet. Så passa på att göra lite goda rätter som du kan spara i kyl och frys till den kallare årstiden, som ju tyvärr är på gång. Idag får du som första tips en beskrivning på hur du gör dina egna soltorkade tomater, fast i det här fallet får de torka till sig i ugnen.

Krämig fiskgratäng från Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 09 Sep 19 kl. 14:57

Krämig fiskgratängFoto Mikael Eriksson Kokboksrecept Idag bjuder jag på ett riktigt gott recept från Diabeteskokboken för män, som jag skrev häromåret med Lars-Erik Litsfeldt. Han är mycket välkänd inom LCHF-kretsar, dels för sitt underfundiga sätt att skriva och dels för sina stora kunskaper om diabetes. Just idag är sista dagen på Adlibris bokrea, där du kan köpa den här Diabeteskokboken för bara 69 kr.

Glutenfritt nötbröd

Birgitta Höglund's Mat - 08 Sep 19 kl. 06:36

Nötbröd med suovasrökt renstek LCHF-lunchmacka i skogen Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd. Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland. Det här brödet skapade jag redan för 4 år sen när jag jobbade som receptkonsult inför uppstarten av Ecocaféet i Östersund.

Grilltips med smak av höst

Birgitta Höglund's Mat - 07 Sep 19 kl. 10:52

Höstgrillning För precis 7 år sen jobbade jag och fotograf Mikael Eriksson intensivt några dagar med bilderna till min grillkokbok. Det blåste 25 sekundmeter och var bara 5 grader varmt några av dagarna, så grillglöden tog sig fint. Men det gjorde jobbet med fotograferingen extra krävande, då vi tog de flesta bilderna utomhus, det var kallt, minst sagt.

3 enkla träningstips för ett friskare liv

Birgitta Höglund's Mat - 07 Sep 19 kl. 08:20

Stärk din rygg För en månad sen blev jag kontaktad av Fysioterapeut Olav Åserud, som undrade om jag ville ta del av några enkla bålstabilitetsövningar, han hade sett att jag tränar mycket för att stärka min rygg efter en skada och steloperation. Det är 3 enkla övningar som jag la till i mitt morgonträningsprogram, som jag använder så gott som dagligen sen 15 år. Första veckan fick jag lite mer ont, de här övningarna aktiverade muskler på djupet som jag inte kommit åt tidigare.

Omelett med ost, tomat och örter

Birgitta Höglund's Mat - 04 Sep 19 kl. 07:00

Snabbmat med mycket näring Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett. Den är god bara som den är eller med en sallad, jag serverade den med kräftstjärtar och majonnäs. Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.

Koka soppa på en spik/rester, utflyktsmat, hotellbesök och stugsemester

Birgitta Höglund's Mat - 02 Sep 19 kl. 07:00

Man tager vad man haver Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna. Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar. Det blev många skogspromenader och en hel del utemat, i form av grillade mackor, korv och marinerat fläsk, tillagat över öppen eld i mitt mackjärn.

Wok med biff och champinjoner

Birgitta Höglund's Mat - 30 Aug 19 kl. 07:00

Snabbfixad middag Nu när höstmörkret börjat sänka sig över oss på kvällarna så är det skönt att ta till nåt snabbt till middag, för att sen kanske hinna ut en sväng i skogen och plocka bär och svamp eller bara ta en promenad och njuta av solnedgången. En av favoriterna på middagsbordet är då en riktigt snabblagad wok, här får man i sig en massa bra näringsämnen på en gång. Använd principen man tager vad man haver, i en wok passar allt möjligt av både kött och grönt.

Gräddstuvad kycklinglever

Birgitta Höglund's Mat - 27 Aug 19 kl. 07:00

Gräddstuvad lever till höstmiddag Kycklinglever är väldigt billig, god och nyttig mat, men tyvärr lite bortglömd. Den är betydligt mildare än vanlig lever, så den passar bra för nybörjare. Det är stor skillnad på färsk och fryst, så prova det om du har dålig erfarenhet av lever.

Festlig fiskgratäng LCHF

Birgitta Höglund's Mat - 25 Aug 19 kl. 07:00

Festfisk med räkorFoto Mikael Eriksson Kokboksfisk Idag bjuder jag på ett recept från en av mina kokböcker, Gammaldags husmanskost på nytt sätt. Fiskgratäng var en av de mest populära lunchrätterna när jag jobbade som kock. Då var det ofta mjölredning i såsen, men här får du en riktigt LCHF-anpassad gratäng.

Grillade revbensspjäll med coleslaw

Birgitta Höglund's Mat - 23 Aug 19 kl. 07:00

Bästa spjällen Revbensspjäll är bland det godaste kött man kan grilla, tycker jag. Det finns många uppfödare runt om i landet som tar hand om sina grisar på ett riktigt bra sätt, så handla lokalt istället för billigt, importerat. Det är både det mest miljövänliga och djurvänliga sättet att köpa mat, sen gör vi ju så att våra bönder kan fortsätta leva på sitt arbete på samma gång.