Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Kulturbloggen

Bokrecension: Mr Potter av Jamaica Kincaid – starkt och sorgligt

Kulturbloggen - 29 Oct 19 kl. 17:58

Mr Potter Författare: Jamaica Kincaid Utgivningsdatum 2019-09-12 Förlag Bokförlaget Tranan Översättare Niclas Nilsson Originaltitel Mr. Potter Medarbetare Liljemärker, Håkan (form) ISBN 9789188253736 Denna roman berör mig på flera sätt. Den gör mig framför allt väldigt sorgsen. Jamaica Kincaid som skriver om sin pappa, Roderick Nathaniel Potter, skriver med en stort bagage av sorg. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg


Fler inlägg från Kulturbloggen

Pianoprojekt med förbehåll levererar beundransvärt resultat – Björkris I + II av Anders Tenglund

Kulturbloggen - 45 timmar sedan

Omslagsmålning (olja på duk) Ida Gudmundsson Anders Tenglund Björkris I + II 4 Inspelning hemma hos Anders Tenglund i Kungsbacka och i Svenska Grammofonstudion, Göteborg Inspelad, mixad och mastrad av Hans Olsson Brookes Producent: Hans Olsson Brookes Teg Publishing (med stöd av Kulturrådet) 47:56 / 45:46 Release: I = juni 2019 / II = 25/10 2019 Blev nyfiken av en förfrågan före sommaren. Då fanns Björkris I bara tillgänglig på digitala kanaler. Vid releasekonsert i Litteraturhuset fanns den som vinylskiva.

Filmrecension: The Irishman

Kulturbloggen - 15 timmar sedan

The Irishman Betyg 4 Svensk biopremiär 22 november 2019 och Netflixpremiär 27 november 2019 Regi Martin Scorsese Martin Scorsese är 77 år, Robert De Niro 76 år, Al Pacino 79 år och Joe Pesci 76 år. Det känns som att denna film är en slags “sista filmen med gänget”, en hyllning till dessa legendarer inom filmbranschen. Och det är en storslagen hyllning och som hand i handsken utspelas den passande nog bland maffian i USA, i efterkrigstidens USA.

Operarecension: Trollflöjten – en härlig föreställning

Kulturbloggen - 16 timmar sedan

Trollflöjten MUSIK Wolfgang Amadeus Mozart TEXT Emanuel Schikaneder REGI Ole Anders Tandberg SCENOGRAFI Ole Anders Tandberg KOREOGRAFI Anna Koch KOSTYM & MASK Maria Geber LJUS Ellen Ruge DRAMATURG Katarina Aronsson SPRÅK Föreställningen ges på svenska med svensk textning på textmaskin Spelas från 18 oktober till 04 december 2019 Nu är det sista chansen att gå på Trollflöjten i Ole Anders Tandbergs något skruvade regi på Operan i Stockholm – en favorit i repris på den uppsättning som framfördes på Operan 2012. Öppningsscenen är en skolsal från 60-talet med bänkar och vita takglober i snörräta led inspirerad av Peter Tillbergs tavla ”Är du lönsam lille vän?”.

Sällsam skönhet och fräscht tonspråk – Tempest In A Teapot av Tuuliki Bartosik

Kulturbloggen - Igår: 21:04

Coverdesign Krööt Kukkur Tuulikki Bartosik Tempest In A Teapot (Torm Veeklaasis) 5 Inspelning och mixning i Playing With Music Recording Studio av Petter Berndalen Mastring: Claes Persson CRP Mastering Producent: Jonas Knutsson tillsammans med Petter Berndalen/ Tuulikki Bartosik Playing With Music (Utgiven med stöd av Svenska Kulturrådet) 45:31 Releasedatum: 15/11 2019 Tuuliki Bartosik är en accordeonist (korrekta beteckningen på någon som spelar olika sorters dragspel) från Estland bosatt i Stockholm. Efter utförliga studier undervisar hon numera både på KMA och motsvarande inrättning i hemlandet. Har tidigare släppt fem album och en ep, några av dem tillsammans med andra om jag är rätt informerad.

Filmrecension: 21 Bridges – spännande, fartfylld och bra, trots mycket skjutande

Kulturbloggen - Igår: 18:20

21 Bridges Betyg 4 Svensk biopremiär 22 november 2019 Regi Brian Kirk 21 Bridges är en spännande, fartfylld action – och egentligen borde jag inte gillat den alls. Den har en hel del skjutande i sig och det är något jag ofta tycker är långtråkigt. Jag föredrar aktion och spänning som byggs upp psykiskt och med små medel.

Hyllad opera av Philip Glass livesänds från New York på bio i Sverige

Kulturbloggen - i förrgår: 18:36

Phelim McDermott satte upp Philip Glass hyllade Satyagraha på Met. Nu återvänder han med en ny iscensättning av Glass omtalade opera Akhnaten. 23 november livesänder Folkets Hus och Parker föreställningen till biografer i hela Sverige.

Spetsad cocktailjazz med tema vita duken – Moon River And Me av Mary Nelson

Kulturbloggen - 18 Nov 19 kl. 02:12

Foto Johan Mattsson Mary Nelson Moon River And Me 3 Inspelad i Kingside Studios, Bass Hit Studios (USA) och Do Music Studios Mixad och mastrad av Daniel Lantz Producent: Mary Nelson och Daniel Lantz 50:07 Releasedatum: 18/10 2019 Man kan ifrågasätta om det är värt nedlagd tid när ens inställning som helhet lutar åt det halvljumma. Väldigt få kommer att läsa och recensionen kommer varken delas eller citeras ur. Men varför inte se det hela som en form av subjektiv konsumentupplysning?

Filmrecension: Jojo The Rabbit -avväpnar den mest fördomsfulle med humor som vapen.

Kulturbloggen - 17 Nov 19 kl. 10:11

Imdb Jojo The Rabbit Betyg 4 Regi Taika Waititi Medverkande Charlize Johansson,Sam Rockwell, Taika Waititi och Thomasin Mackenzie. Aldrig har väl Hitler och andra världskriget skildrat på så roligt, humoristiskt vis. I alla fall inte sedan det begav sig med Chaplin’s Diktatorn.

Lyssna: Pernilla Andersson feat. Viktor Olsson – Decemberblues

Kulturbloggen - 16 Nov 19 kl. 22:09

Pernilla Andersson har släppt julduetten “Decemberblues” med Viktor Olsson. Ett pressmeddelande: Några veckor innan julturnépremiären släpper Pernilla Andersson nya “Decemberblues” som är lika gripande som vacker. En duett med Viktor Olsson från ett vintrigt Bohuslän.

Lyssna: Say Lou Lou – The Look Of Love

Kulturbloggen - 16 Nov 19 kl. 22:06

Say Lou Lou tolkar Burt Bacharach på ny singel, The Look Of Love. Ett pressmeddelande: Tvillingsystrarna i Say Lou Lou blev kända över en natt 2012 när det laddade upp låten ‘Maybe You’’ på Soundcloud. 2014 listades de av BBC Radio som en av årets bästa akter och året därpå albumdebuterade de med skivan Lucid Dreaming.

Lyssna: Peter Bjorn and John – Reason To Be Reasonable

Kulturbloggen - 16 Nov 19 kl. 21:59

Peter Bjorn and John har släppt ny singel, Reason To Be Reasonable, från kommande album. Ett pressmeddelande: Internationellt hyllade svenska bandet Peter Bjorn and John firar 20 år nästa år och släpper nytt album. Albumet, som får titeln ”Endless Dream”, släpps via INGRID den 13 mars och därefter åker bandet på stor USA-turné med start i Los Angeles.

Lyssna: Vita Bergen – Emotions

Kulturbloggen - 16 Nov 19 kl. 21:55

Vita Bergen har släppt den dansanta singeln ”Emotions”. Ett pressmeddelande berättar: Indiesuccén Vita Bergen har precis kommit hem från turné i Asien och de är sedan tidigare klara för Eurosonic i Nederländerna i januari. I dag släpps dessutom nya singeln ”Emotions”.

Filmrecension: Knives Out – helt fantastiskt mästerverk till puzzeldeckare, smart, snyggt och engagerande

Kulturbloggen - 16 Nov 19 kl. 21:51

Knives Out Betyg 5 Svensk biopremiär 29 november 2019 Regi Rian Johnson I rollerna Chris Evans, Ana de Armas, Daniel Craig, Michael Shannon, Jamie Lee Curtis, Toni Collette, LaKeith Stanfield, Katherine Langford och Jaeden Martell Låt dig inte luras av det lättsamma tilltalet i filmen, att den till ytan verkar vara en lättsam, underhållande, myspysig puzzeldeckare med en lång rad berömda skådespelare i rollerna som Jamie Lee Curtis, Daniel Craig, Don Johnson, Michael Shannon och Christopher Plummer. Knives Out är mycket mer än så. Filmen är utan tvekan något av det bästa som skapats på länge i sin genre men den har också ett samhällsmedvetet innehåll, men istället för att pracka det på oss finns det där och bubblar.

Filmrecension: Mareld

Kulturbloggen - 16 Nov 19 kl. 21:31

Mareld Betyg 3 Svensk biopremiär 15 november 2019 Regi Ove Valeskog Fem skådespelare i skärgården för att spela in en film. En film med oklart manus som styrs av regissören och av de omständigheter som dyker upp. Samtidigt dokumenteras deras interna relationer, deras ageranden och de känslor som dyker upp.