Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Kulturbloggen

Bokrecension: Mr Potter av Jamaica Kincaid – starkt och sorgligt

Kulturbloggen - 29 Oct 19 kl. 17:58

Mr Potter Författare: Jamaica Kincaid Utgivningsdatum 2019-09-12 Förlag Bokförlaget Tranan Översättare Niclas Nilsson Originaltitel Mr. Potter Medarbetare Liljemärker, Håkan (form) ISBN 9789188253736 Denna roman berör mig på flera sätt. Den gör mig framför allt väldigt sorgsen. Jamaica Kincaid som skriver om sin pappa, Roderick Nathaniel Potter, skriver med en stort bagage av sorg. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg


Fler inlägg från Kulturbloggen

Filmrecension: Lolas väg till havet – öppnar för tankar, frågor och samtal

Kulturbloggen - 31 Jul 20 kl. 16:39

Lolas väg till havet Betyg 3 Svensk biopremiär 7 augusto 2020 En film som talar till känslor och får oss att känna med både Lola och hens pappa. Lola är en 18 år transperson som bor i fosterhem då hennes pappa slängde ut henne två år tidigare. Hon föddes som pojke och heter då Lionel.

Lyssna: Laleh – Vatten

Kulturbloggen - 31 Jul 20 kl. 16:21

Foto: Lost Army Laleh släppte en ny singel den 30 juli, ”VATTEN”. Ett pressmeddelande berättar: Laleh har ett sätt att skänka oss hopp, glädje och kärlek med sina låtar. Första singeln ”Det Kommer Bli Bra” från kommande albumet har redan visat att Laleh befäst sin styrka, som en av våra största artister.

Filmrecension: Unhinged – vem som helst kan bli en stalker

Kulturbloggen - 31 Jul 20 kl. 09:00

Unhinged Betyg 4 Svensk premiär 31 juli 2020 Regi Derrick Borte Han är inte vägilsk – han är rubbad. En psykologisk thriller om en vardagssituation som utvecklar sig till en livsfarlig lek med ett offer utan försvar. När den stressade Rachel tutar på bilen framför, långt och ihärdigt har hon ingen aning om vad det skall leda till.

Filmrecension: Livets bästa år – mer poesi än film

Kulturbloggen - 30 Jul 20 kl. 19:29

Livets bästa år Betyg 3 Svensk biopremiär 7 augusti 2020 Regi Claude Lelouch En poetisk, vacker skildring av livets gång. Jean-Louis sitter i rullstol på ett äldreboende i Frankrike och han har någon form av demens som gör att han inte minns, speciellt glömmer han allt i närtid. För femtio år sedan var han racerförare och vann många tävlingar.

Lyssna: Staffan Hellstrand – Du går aldrig ensam

Kulturbloggen - 29 Jul 20 kl. 20:31

Foto: Carina Hedlund Staffan Hellstrand har släppt sitt första livealbum, Du går aldrig ensam. Albumet släpptes den 24 juli. Staffan Hellstrand berättar om albumet: – Jag har turnerat som soloartist i nästan 30 år och många av konserterna har spelats in.

Filmrecension: The Rental

Kulturbloggen - 24 Jul 20 kl. 15:01

The Rental Betyg 3 Svensk premiär 24 juli 2020 Regi Dave Franco Två par hyr ett magnifikt hus vid havet för en helg. Dyrt, men de har råd och affärerna går bra. Männen är bröder och den yngre av dem har just fått ordning på sitt liv.

Filmrecension: The King of Staten Island

Kulturbloggen - 22 Jul 20 kl. 16:36

The King of Staten Island Betyg 3 Svensk biopremiär 24 juli 2020 Regi Judd Apatow Manus Judd Apatow, Pete Davidson och Dave Sirus I rollerna Marisa Tomei, Pete Davidson, Adriana DeMeo, Bel Powley, Steve Buscemi, Bill Burr, Pamela Adlon, Maude Apatow, Domenick Lombardozzi m fl. Ett starkt drama om att växa upp med en stor sorg och att vara speciell, att vara en ung man med en bokstavskombination som det brukar benämnas i dagens värld då man sticker ut från mängden och inte följer dagens riktlinjer för att staka ut sin karriär redan som ung. Huvudpersonen, Scott, är i filmen 22 år och har som sjuåring förlorat sin pappa, som var brandman.

SVT Play Pride-satsar

Kulturbloggen - 20 Jul 20 kl. 19:10

SVT firar Pride med 6 långfilmer och 19 kort- och dokumentärfilmer med HBTQ-tema. I filmen God’s Own Country spelar Josh O’Connor och Alec Secareanu bondsonen Johnny och gästarbetaren Gheorghe som inleder en passionerad relation. Foto: Agatha A.

Mando Dia ger konsert online 20 juli och har nu släppt EP:n All the People – lyssna här

Kulturbloggen - 17 Jul 20 kl. 16:11

Mando Diao släppte en sprillans ny femspårs-EP, All The People den 17 juli. Den 20 juli kommer bandet dessutom att spela en exklusiv konsert online för alla sina fans världen över. Ett pressmail: Som många andra såg Mando Diao sina sommarturnéplaner gå i stöpet på grund av coronapandemin.

Filmrecension: The Outpost

Kulturbloggen - 17 Jul 20 kl. 16:04

The Outpost Betyg 3 Svensk biopremiär 17 juli 2020 Regi: Rod Lurie Manus: Eric Johnson, Paul Tamasy, baserad på roman av Jake Tapper Medverkande: Orlando Bloom, Scott Eastwood, Caleb Landry Jones Censur: 15 år För att vara en film om soldater och krigstillstånd är detta en mänsklig film som jag kan stå ut med. Jag har svårt för krigsfilmer, men här känns det mer som att jag får komma nära soldaterna och filmen känns nästan som en dokumentär skildring. Det beror väl till stor del på att den bygger på en sann historia.

Lyssna: Hurts – Redemption

Kulturbloggen - 16 Jul 20 kl. 17:22

Hurts släppte stämningsfulla “Redemption” 16 juli 2020. Ett pressmail berättar: Avantgarde-popduon Hurts släppte i våras ny musik för första gången på tre år, i form av den storslagna elektroniska “Voices” och kort därefter den klaustrofobiskt intensiva “Suffer”. Hurts sound överraskar återigen och deras passion för innovation kommer definitivt att höras på “Faith”, albumet som släpps 4 september 2020.

Filmrecension: Den hemliga trädgården – en kombination av traditionell flickbok och fantasy

Kulturbloggen - 16 Jul 20 kl. 17:19

Den hemliga trädgården Betyg 3 Svensk biopremiär den 17 juli 2020 Regi Marc Munden En klassisk historia som har blivit en gripande och spännande familjefilm. Den 10-årige Mary Lennox, född i Indien av brittiska föräldrar blir föräldralös på grund av koleran. Tillsammans med många andra engelska barn skickas hon till England, till sin morbror Archibald Craven som lever på ett gods i Yorkshire.

Filmrecension: Översättarna – en riktig känga åt den kommersiella litteraturen, spännande och rolig

Kulturbloggen - 14 Jul 20 kl. 16:19

Översättarna Betyg 4 Svensk biopremiär 17 juli 2020 Regi Régis Roinsard I rollerna: Olga Kurylenko (Quantum of Solace, The Room), Sidse Babett Knudsen (Borgen, The Duke of Burgundy, Westworld) och Lambert Wilson (Jacques – Havets utforskare). Filmen ger en rejäl spark åt kommersialiseringen av litteraturen, där ger en riktig känga åt förlagsvärlden och samtidigt är den spännande med överraskande vändningar, en thriller där du troligen inte kan räkna ut vem som är boven. Och ganska rolig också, men en hel del drift av dagens kulturelit.

Filmrecension: Mjölkkriget – en fantastisk berättelse om den lilla människan kamp för frihet mot kooperativet

Kulturbloggen - 12 Jul 20 kl. 19:19

Mjölkkriget Betyg 4 Svensk biopremiär 17 juli 2020 Originaltitel: The County/Héraðið Regi och manus: Grímur Hákonarson I rollerna: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Hinrik Ólafsson, Sigurður Sigurjónsson, Hannes Óli Ágústsson, Ragnhildur Gísladóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Jens Albinus Jag fullkomligt älskar den här filmen och dess karaktärer och i synnerhet huvudpersonen, den viljestarka, upproriska mjölkbonden Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir). Inga är en medelålders kvinna, inte tvålfager och inte smal och som en älva och långt ifrån skör som en porslinsfigur. Hon är rakt på, ärlig och vad som kan en del kan vilja använda det rätt konstiga ordet manhaftig.