Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Kulturbloggen

Bokrecension: Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård – ett viktigt bidrag till debatten kring ETC-behandlingar och ett fascinerande litterärt verk

Kulturbloggen - 31 Aug 19 kl. 19:03

Oktoberbarn Författare: Linda Boström Knausgård Utgivningsdatum: 2019.08.09 Förlag: Modernista Inbunden: 978-91-7893-055-5 E-bok: 978-91-7893-056-2 Jag är arton år och går på en nästan folktom gata någonstans i centrala Sankt Petersburg. Plötsligt är det en yngre man som försöker fånga min uppmärksamhet. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Simon Stålenhags verk i filmform

Feber.se - i förrgår: 07:50

Mycket snyggt! Det är fredag och den börjar vi med den här fantastiska filmversionen av Simon Stålenhags The Electric State. Eller det är en film som är inspirerad av den snarare.


Fler inlägg från Kulturbloggen

Teaterkritik: 3 vintrar på Uppsala stadsteater – engagerande men för mycket experimenterande

Kulturbloggen - 8 timmar sedan

3 vintrar Manus Tena Štivičić Översättning Amanda Svenssion Regi Anja Suša Scenografi Ulla Kassius Kompositör Igor Gostuški Dramaturg Marie Persson Hedenius Koreografi Damjan Kecojevic Kostym Maja Mirković Mask Ella Carlefalk Ljus Mats Öhlin Premiär på Uppsala stadsteater 21 september 2019 Medverkande: Anna Carlson, Lolo Elwin, Göran Engman, Jakob Fahlstedt, Madeleine Ferraud Norberg (praktikant), Alexander Lindberg (praktikant), Bashkim Neziraj, Crister Olsson, Mikaela Ramel, Moa Silén, Natalie Sundelin, Logi Tulinius, Elisabeth Wernesjö En inblick i tre generationer kvinnor från Kroatien, från tiden då det var en del av Jugoslavien, från tiden då Jugoslavien sprack och från tiden då Kroatien gick med i EU. Publiken passerar genom ett interaktivt museum på vägen in i salongen. Därefter utspelar sig tre dygn genom en rekonstruktion av minnen med nedslag i Kroatiens historia.

Barnen och koreografin avgörande ingredienser i gedigen musikal – Oliver på GöteborgsOperan

Kulturbloggen - 17 timmar sedan

foton Lennart Sjöberg Text och musik: Lionel Bart (baserad på roman av Charles Dickens) Översättning: Ulricha Johnson Regi och koreografi: Fredrik Benke Rydman Medregissör: Victoria Brattström Musikaliskt ansvarig och dirigent: Björn Dobbelaere Dirigenter: Susanne Vibaeck Svanekier, Martin Nagashima Toft Scenografi: Frida Arvidsson Kostymdesign: Lehna Edvall Ljusdesign: Tobias Hallgren Premiär 14/9 2019 på GöteborgsOperans Stora scen (recension från föreställning nr 2 20/9) Spelas till och med 26/4 2020 Av den stora skaran barn som genomgått ettårig “Oliver-skola” utkristalliserades 69 stycken uppdelade i tre arbetslag, rekord för antalet barn på denna scen, individer som med liv och lust ville befinna sig i rampljuset. Skulle tippa att de har en snittålder på 10-11 år. Truppen jag ser är fenomenal, har precis den fullkomliga närvaro som Benke Rydman eftersträvat.

Här är de 16 nominerade till Music Moves Europe Talent Awards 2020 – däribland svenska stjärnskottet Anna Leone

Kulturbloggen - Igår: 22:45

Anna Leone (foto: Mica Elig) I samband med Reeperbahn Festival i Hamburg presenterades under fredagskvällen den 20 september 2019 vilka 16 artister som är nominerade till Music Moves Europe Talent Awards 2020. Detta årliga EU-pris för samtida popmusik lyfter fram nya artister som representerar ”dagens och morgondagens europeiska sound”. Ett pressmeddelande: Utifrån detta kommer en internationell jury att välja ut åtta stycken vinnare.

Regeringen vill underlätta för svenska museer att låna in kulturföremål från utlandet

Kulturbloggen - Igår: 19:23

Regeringen vill underlätta för svenska museer att låna in kulturföremål från utlandet. Därför har regeringen beslutat att tillsätta en utredning om att införa en ny lag som gör det möjligt att ge statliga garantier att inlånade utländska kulturföremål skyddas mot processuella åtgärder. Ett pressmeddelande: För svenska museer är inlån av utländska kulturföremål en viktig del av verksamheten.

Filmrecension: Om det oändliga – ett mästerverk om mänsklighetens tillvaro på gott och ont, i smått och stort

Kulturbloggen - i förrgår: 16:25

Om det oändliga Betyg 5 Svensk biopremiär den 15 november 2019 Regi Roy Andersson Filmlängd 76 min Ett mästerverk om mänsklighetens tillvaro. Om det lilla och det stora, med humor och konstnärlig fingertoppskänsla. Frågan är om inte Roy Andersson är den största svenska filmregissören genom tiderna.

Lyssna: Leonard Cohen – The Goald

Kulturbloggen - i förrgår: 15:44

Leonard Cohens röst lever vidare. Den 22 november släpps albumet “Thanks For The Dance” som är en fortsättning av Leonard Cohens sista verk. Ett pressmeddelande berättar: Sju månader efter sin fars bortgång sökte Cohens son, Adam Cohen, sig till det ombyggda garaget längre ner på deras gata för att lyssna igenom påbörjade låtar och vara nära sin fars röst.

Filmrecension: Beats – magiskt och hotfullt, vackert och fult – allt på en gång

Kulturbloggen - i förrgår: 08:22

Beats Betyg 4 Svensk biopremiär 20 september 2019 Regi Brian Welsh En elektrifierande film om den elektriska musikscenen, om att vara ung och vilja göra uppror och om kärlek till musiken. Snyggt fotograferad i svartvitt. Fotot gör att det känns äkta, som om vi är med där det händer då rave var hett och drog i många ungdomar.

Filmrecension: Quick – filmen om den största svenska rättsskandalen

Kulturbloggen - i förrgår: 07:19

Quick Betyg 3 Svenks biopremiär 20 september 2019 Regi: Mikael Håfström En film om Sveriges största rättsskandal. När Thomas Quick erkänner mord efter mord är polisen nöjd. När han döms för åtta mord kan han betraktas som Sveriges värsta seriemördare.

Bokrecension: Gileads döttrar av Margaret Atwood

Kulturbloggen - i förrgår: 19:03

Gileads döttrar Författare Margaret Atwood Utgivningsdatum 2019-09-10 Förlag Norstedts Översättare Annika H Löfvendahl, Inger Johansson Originaltitel The Testaments ISBN 9789113098838 Det var länge sedan jag läste en bok som helt slukade mig, som jag inte kunde slita mig ifrån och för att vara ärlig, jag satte mig och läste klart den när jag borde suttit med mina uppgifter på universitetet. Det var så spännande och jag bara måste veta hur det gick. TV-serien Handmaid´s Tale som bygger på Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse har fängslat många.

Bildgalleri: Machine Gun Kelly – rapparen med krut

Kulturbloggen - i förrgår: 18:39

Machine Gun Kelly Fryshuset, Stockholm 17 september 2019 I veckan, närmare bestämt i tisdags den 17 september intog den blott 29e åriga rapparen Colson Backer som även går under namnet Machine Gun Kelly scenen på Fryshuset i Stockholm. På senare tid är han även skådespelare och har synts i Nerve, Bird Box, Captive State och som Mötley Crues Tommy Lee i filmen The Dirt. Just nu är han ute på sin Hotel Diablo-turné och besökte Sverige med den.

Filmrecension: Rambo: Last Blood – karg och väderbiten hämnare

Kulturbloggen - i förrgår: 18:33

Rambo: Last Blood Betyg 3 Svensk biopremiär 20 september 2019 Regi Adrian Grünberg I rollerna Sylvester Stallone, Paz Vega, Sergio Peris-Mencheta. Det är nästan fyrtio år sedan den första Rambofilmen kom och tio år sedan den senaste av dessa actionfilmer. Han är sig lik bara mer väderbiten, lika karg och lika stark och tuff.

Sval och samanhållen subtil vokaljazz – Change av Mette Juul

Kulturbloggen - 19 Sep 19 kl. 14:24

foto Alex Nyborg Madsen Mette Juul Change 4 Inspelad i: Nilento Studio i Kållered av Lars Nilsson (trio sessions och extra pålägg), Big Orange Sheep i New York av Alex Haley (duo sessions med Gilad Hekselman) och i Mette Juuls hem i Köpenhamn (solo sessions och duo sessions med Per Möllehöj. Mix och master: Lars Nilsson hos Nilento studio Producent: Mette Juul Universal Music (Denmark) 48:49 Releasedatum: 6/9 2019 Mette Juul som är aktuell med sin fjärde skiva har gått under min radar. Har inget minne av att hört på någon festival eller enskild konsert, trots stort bolag i ryggen och samarbeten med toppmusiker.

Teaterkritik: Spår på Arena Satelliten

Kulturbloggen - 19 Sep 19 kl. 10:20

Spår Manus och regi Karin Bjurström Koreografi Timothy Pilotti Ljusdesign Philip Öhlund Scenografi Karin Bjurström Urpremiär på Arena Satelliten i Sollentuna 18 september 2019 I rollerna: Mia Poppe, Timothy Pilotti, Joakim Lang, Nadine Holmberg, Kerstin Ahlin, Jessica Eklund, Greta Westling, Ella Desurmont, Tyra Bjurström, Nils Bodner Gå och se. Spår är en föreställning som jag hoppas högstadieklasser och gymnasieklasser i norra Stockholm – och för den delen andra delar av Stockholm också – bokar för att se tillsammans och sedan diskutera. Spår, som är skriven av Karin Bjurström, handlar om … I rollerna finns två utbildade skådespelare och åtta ungdomar.

Urpremiär för utsålda pjäsen De obehöriga av John Ajvide Lindqvist på St Paul vid Mariatorget i Stockholm

Kulturbloggen - 19 Sep 19 kl. 08:30

Den 4 oktober får John Ajvide Lindqvists drama De obehöriga urpremiär på Kulturhuset Stadsteaterns nya spelplats för hösten; St Paul vid Mariatorget i Stockholm. För idé och regi står Anna Takanen. Kulturhuset Stadsteatern driver under utflytten från Sergels torg verksamhet i St Paul i samarbete med Stockholms Stadsmission.

Skräckteatern Tillbaka innan midnatt har Sverigepremiär på Västerbottensteatern

Kulturbloggen - 19 Sep 19 kl. 08:23

Julia Jonsson som “Jill” i Tillbaka innan midnatt. Foto: Patric Degereman. Den kanadensiska succéthrillern Tillbaka innan midnatt (I’ll Be Back Before Midnight) har spelats över hela världen men har aldrig tidigare i Sverige.