Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Flute-tankar

Cyperns bankmedelskonfiskation - dummast hittills

Flute-tankar - 18 Mar 13 kl. 18:19

Jag har visserligen sagt att jag inte kommer att skriva några fler inlägg på denna blogg förrän min bostadssituation är löst, men det har inträffat en mycket viktig händelse som jag gärna vill kommentera.Helgens åtgärd att föreslå att staten ska konfiskera delar av banktillgodohavandena i cypriotiska banker kvalificerar utan tvekan som den mest korkade åtgärd som EU-nomenklaturan hittills genomfört i sin hantering av den europeiska skuldkrisen. Åtgärden är direkt farlig, då den rubbar det förtroende som är själva grundbulten för att bedriva bankverksamhet. EU:s ledare har nu skjutit sig själva i foten. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Över 90 hjälpta i land på Cypern

Nyhetspressen - 04 Feb 17 kl. 19:27

En båt med över 90 migranter ombord räddades utanför Cyperns nordvästkust på lördagen, uppger myndigheterna. Ombord fanns totalt 93 personer, varav 47 barn. Båten eskorterades till Kato Pyrgos i Paphos-regionen.

Cyperns parlament godkände nödlån

Nyhetspressen - 30 Apr 13 kl. 18:47

NICOSIA. Det cypriotiska parlamentet godkände på tisdagen, med knapp marginal, den kontroversiella överenskommelsen om nödlån från EU och Internationella valutafonden (IMF).

Cyperns banker har öppnat

Nyhetspressen - 28 Mar 13 kl. 11:13

Bankerna på Cypern har nu öppnat, efter att ha hållit stängt i nästan två veckor. Svenska Kiki Christodoulou, som bott på Cypern i 25 år, tror att det blir rusning.

Cyperns kapitalbegränsningar är olagliga

Cornucopia? - 28 Mar 13 kl. 07:48

Bloggrannen Flute uppmärksammar att Cyperns kapitalbegränsningar, som inkluderar att man högst får föra ut 3000 EUR ur landet, är olagliga och bryter mot EU-stadgans grundregler om fri rörlighet av varor, tjänster, människor och kapital. Så var det med den saken. Åtgärderna bryter alltså mot EU-stadgan, som därmed är fri att bryta mot och inte längre gäller.

Dijsselbloem backar från Cypernuttalande

Nyhetspressen - 26 Mar 13 kl. 07:37

Eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, dementerade på måndagskvällen sitt tidigare uttalande i vilket han sade att tillvägagångssättet i omstruktureringen av Cyperns banker kan utgöra en mall för liknande problem i framtiden.

Cyperns banker öppnar tidigast torsdag

Nyhetspressen - 26 Mar 13 kl. 07:07

Cyperns banker kommer att förbli stängda till och med onsdag den 27 mars, därmed öppnar bankerna tidigast torsdag den 28 mars.

Cyperns banker hålls stängda till onsdag

Nyhetspressen - 26 Mar 13 kl. 05:19

Syftet är att säkra en smidig funktion för hela banksystemet.

Cypern hejdar tömning av banker

Nyhetspressen - 26 Mar 13 kl. 03:16

”En mycket tillfällig” kapitalkontroll ska hindra en rush till Cyperns banker när de öppnar efter två veckors stängning, säger president Nikos Anastasiades efter låneuppgörelsen om tio miljarder euro med eurogruppen.


Fler inlägg från Flute-tankar

Ränteobservation 1: Bolåneräntor

Flute-tankar - 09 Jan 19 kl. 20:58

Med anledning av att Cornucopia noterar att fler banker nu höjer bolåneräntorna tänkte jag uppdatera mitt gamla diagram över bolåneräntorna. Swedbank är nämligen så snälla att de har historik bak till 1985 på sin hemsida.Det som jag främst noterar i detta diagram är vilken historiskt unik period vi har haft sedan 2015, då bolåneräntorna har rört sig minimalt.

Vi behöva en stark man för att styra i rätt riktning!

Flute-tankar - 03 Dec 18 kl. 14:25

Jag läser huru filosofiprofessor Tännsjö, som politiskt synbarligen haver sina sympatier å vänster sida, nu ser "global despoti" som en möjlighet för att motarbeta den klimatkris som vi leva i. Detta synes mig helt riktigt, då endast en stark man med ett kraftfullt mandat kan leda ett samhälle i kris, utan att behöva ta hänsyn till hinder orsakade av demokratiska processer av olika slag.Låtom oss därför snarast tillsätta denne starke man!

Jemen - värsta kollapsen hittills?

Flute-tankar - 27 Jun 18 kl. 17:39

I Jemen pågår sedan några år den värsta humanitära katastrofen i världen. Den bör knappast ha kommit som en överraskning för någon som tittat närmare på detta lands sorgliga utveckling.Redan 2010 skrev Livet Efter Oljan två artiklar om Jemens stora bekymmer och Jemens olösliga problem.

Passagerarflyget växer fortfarande exponentiellt

Flute-tankar - 17 May 18 kl. 11:42

Det är nu drygt sju år sedan jag senast tittade på trafikflygets utveckling globalt, så det är väl dags för en uppdatering.Som ni ser så har passagerarflyget fortsatt att öka i vad som ser ut att vara en exponentiell kurva, efter det lilla hacket 2009 i spåren av Finanskrisen. Fraktflyget däremot har inte ökat i samma takt som innan Finanskrisen.

Kreditimpulsen svenska bolån snart negativ igen

Flute-tankar - 27 Apr 18 kl. 13:19

Förra sommaren uppmärksammade jag att kreditimpulsen för de svenska bolånen blivit negativ, vilket förebådade den nedgång vi såg på bostadsmarknaderna under hösten.Kreditimpulsen fortsatte att vara negativ till och med oktober, men uppstudsen från bottensiffran för maj 2017 tog kreditimpulsen upp till positivt territorium. I februari och mars föll dock kreditimpulsen åter och var för mars nära noll.

Flygom mera!!

Flute-tankar - 04 Jan 18 kl. 23:30

Infrastrukturminister - smaka på det ordet! Huru härligt är det icke? Ack, så det utstrålar makt, framåtanda och utbyggnad!

Hur skulle Sverige kunna få stigande räntor?

Flute-tankar - 03 Jan 18 kl. 21:53

Som läget ser ut nu för Sveriges och de globala finansmarknaderna har jag (och många med mig) svårt att tänka sig att vi skulle kunna få se ett uppåttryck på det svenska ränteläget. Fallande bostadspriser, som vi ju sett under hösten och lär få se mer av under 2018, lär snarast ge ett deflatoriskt tryck, vilket borde orsaka ett nedåttryck på räntorna i Sverige.Därför tycker jag att det känns intressant att spekulera i ett tänkbart scenario för hur ränteläget i Sverige skulle kunna drivas uppåt.

Reala svenska bostadspriser, uppdaterade diagram

Flute-tankar - 01 Nov 17 kl. 23:25

Med tanke på den senaste tidens nyhetsfokus på de svenska bostadspriserna tänkte jag presentera lite uppdaterade prisdiagram.Här får ni först ett uppdaterat diagram över reala svenska småhuspriser, från 1952 årsvis, från 1986 kvartalsvis, och för Stockholm från 1975. Som en jämförelse har jag även lagt in reallönerna.

Ohållbara globala finansmarknader

Flute-tankar - 02 Jul 17 kl. 10:38

Lite intressant från veckans Credit Bubble Bulletin (min översättning):Jag köpte aldrig den populära jämförelsen mellan 2008 och 1929 - och den relaterade uppfattningen att 2008 var "hundraårsflödet". Krisen 2008-2009 var till största delen en privat skuldkris kopplad till spräckandet av bubblan i bostadskrediter - inte olik tidigare upprepade globala kriser, utan bara större och något mer systemisk. Det var dock inte en djupt systemisk kris besläktad med efterspelet till 1929, vilket karakteriserades av en förtroendekris för banksystemet, marknaderna och finansbranschen i allmänhet, tillsammans med ett tappat förtroende för statens politik och institutioner.

Kreditimpulsen för svenska bolån nu negativ!!

Flute-tankar - 28 Jun 17 kl. 07:10

Häromdagen konstaterade Cornucopia att något lugnare tillväxt av skuldbubblan kan signalera lugnare bostadsprisökningar.Skulderna fortsätter alltjämt öka snabbare än både real BNP (ungefär BNP+KPI-inflation) och snabbare än hushållens löner och disponibla inkomster. Kort sagt fortsätter hushållen pumpa upp skuldbubblan, som förblir helt ohållbar.

Ännu ingen boräntehöjning i sikte

Flute-tankar - 27 Jun 17 kl. 20:34

Som jag påpekade i januari syntes ännu ingen signifikant höjning av bolåneräntorna.Nedan ser ni uppdaterat diagram över bolåneräntor.Fortfarande har inget signifikant hänt och jag förväntar mig ingen större höjning framöver.

Iakttagelser från ett terrordåd

Flute-tankar - 07 Apr 17 kl. 20:25

Idag när jag i det vackra vädret gick till fots genom centrala Stockholm från ett kundmöte till nästa, så slog mig tanken "vad skulle jag göra om något exceptionellt (t.ex. terrordåd) inträffade nu?

Arktis isvolym rekordlåg!!

Flute-tankar - 19 Mar 17 kl. 18:53

I mitten av december skrev jag om hur det fortfarande var klimatkaos i Arktis, med för årstiden rekordlåg isutbredning. Nu är vi framme i mitten av mars - den tid då havsisen i Arktis normalt har sin största utbredning, för att därefter minska. Utbredningen är nu nära rekordlåg för årstiden - de enda åren som legat runt denna nivå är 2015 och 2016, se diagrammet nedan.

Är bolåneräntorna på väg uppåt?

Flute-tankar - 12 Jan 17 kl. 15:07

Jag läser då och då att de svenska bolåneräntorna i höstas skulle ha vänt uppåt. Jag vill därför undersöka om det finns fog för att påstå något sådant. Swedbank är vänliga nog att ha historik över bolåneräntor ända bak till 1985.

Vecka 1: Olja & gas, globala kreditbubblan, m.m.

Flute-tankar - 12 Jan 17 kl. 10:56

Intressanta nyheter 1-8 januari 2017, baserat på mina tvitar och vidaretvitar på Twitter.Olja och gasMaersk Oil stänger ner produktionen vid Danmarks största gasfält Tyra som står för 90 % av landets gasproduktion,... https://t.