Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Flute-tankar

Cyperns bankmedelskonfiskation - dummast hittills

Flute-tankar - 18 Mar 13 kl. 18:19

Jag har visserligen sagt att jag inte kommer att skriva några fler inlägg på denna blogg förrän min bostadssituation är löst, men det har inträffat en mycket viktig händelse som jag gärna vill kommentera.Helgens åtgärd att föreslå att staten ska konfiskera delar av banktillgodohavandena i cypriotiska banker kvalificerar utan tvekan som den mest korkade åtgärd som EU-nomenklaturan hittills genomfört i sin hantering av den europeiska skuldkrisen. Åtgärden är direkt farlig, då den rubbar det förtroende som är själva grundbulten för att bedriva bankverksamhet. EU:s ledare har nu skjutit sig själva i foten. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Över 90 hjälpta i land på Cypern

Nyhetspressen - 04 Feb 17 kl. 19:27

En båt med över 90 migranter ombord räddades utanför Cyperns nordvästkust på lördagen, uppger myndigheterna. Ombord fanns totalt 93 personer, varav 47 barn. Båten eskorterades till Kato Pyrgos i Paphos-regionen.

Cyperns parlament godkände nödlån

Nyhetspressen - 30 Apr 13 kl. 18:47

NICOSIA. Det cypriotiska parlamentet godkände på tisdagen, med knapp marginal, den kontroversiella överenskommelsen om nödlån från EU och Internationella valutafonden (IMF).

Cyperns banker har öppnat

Nyhetspressen - 28 Mar 13 kl. 11:13

Bankerna på Cypern har nu öppnat, efter att ha hållit stängt i nästan två veckor. Svenska Kiki Christodoulou, som bott på Cypern i 25 år, tror att det blir rusning.

Cyperns kapitalbegränsningar är olagliga

Cornucopia? - 28 Mar 13 kl. 07:48

Bloggrannen Flute uppmärksammar att Cyperns kapitalbegränsningar, som inkluderar att man högst får föra ut 3000 EUR ur landet, är olagliga och bryter mot EU-stadgans grundregler om fri rörlighet av varor, tjänster, människor och kapital. Så var det med den saken. Åtgärderna bryter alltså mot EU-stadgan, som därmed är fri att bryta mot och inte längre gäller.

Dijsselbloem backar från Cypernuttalande

Nyhetspressen - 26 Mar 13 kl. 07:37

Eurogruppens ordförande, Jeroen Dijsselbloem, dementerade på måndagskvällen sitt tidigare uttalande i vilket han sade att tillvägagångssättet i omstruktureringen av Cyperns banker kan utgöra en mall för liknande problem i framtiden.

Cyperns banker öppnar tidigast torsdag

Nyhetspressen - 26 Mar 13 kl. 07:07

Cyperns banker kommer att förbli stängda till och med onsdag den 27 mars, därmed öppnar bankerna tidigast torsdag den 28 mars.

Cyperns banker hålls stängda till onsdag

Nyhetspressen - 26 Mar 13 kl. 05:19

Syftet är att säkra en smidig funktion för hela banksystemet.

Cypern hejdar tömning av banker

Nyhetspressen - 26 Mar 13 kl. 03:16

”En mycket tillfällig” kapitalkontroll ska hindra en rush till Cyperns banker när de öppnar efter två veckors stängning, säger president Nikos Anastasiades efter låneuppgörelsen om tio miljarder euro med eurogruppen.


Fler inlägg från Flute-tankar

Reala svenska bostadspriser, uppdaterade diagram

Flute-tankar - 01 Nov 17 kl. 23:25

Med tanke på den senaste tidens nyhetsfokus på de svenska bostadspriserna tänkte jag presentera lite uppdaterade prisdiagram.Här får ni först ett uppdaterat diagram över reala svenska småhuspriser, från 1952 årsvis, från 1986 kvartalsvis, och för Stockholm från 1975. Som en jämförelse har jag även lagt in reallönerna.

Ohållbara globala finansmarknader

Flute-tankar - 02 Jul 17 kl. 10:38

Lite intressant från veckans Credit Bubble Bulletin (min översättning):Jag köpte aldrig den populära jämförelsen mellan 2008 och 1929 - och den relaterade uppfattningen att 2008 var "hundraårsflödet". Krisen 2008-2009 var till största delen en privat skuldkris kopplad till spräckandet av bubblan i bostadskrediter - inte olik tidigare upprepade globala kriser, utan bara större och något mer systemisk. Det var dock inte en djupt systemisk kris besläktad med efterspelet till 1929, vilket karakteriserades av en förtroendekris för banksystemet, marknaderna och finansbranschen i allmänhet, tillsammans med ett tappat förtroende för statens politik och institutioner.

Kreditimpulsen för svenska bolån nu negativ!!

Flute-tankar - 28 Jun 17 kl. 07:10

Häromdagen konstaterade Cornucopia att något lugnare tillväxt av skuldbubblan kan signalera lugnare bostadsprisökningar.Skulderna fortsätter alltjämt öka snabbare än både real BNP (ungefär BNP+KPI-inflation) och snabbare än hushållens löner och disponibla inkomster. Kort sagt fortsätter hushållen pumpa upp skuldbubblan, som förblir helt ohållbar.

Ännu ingen boräntehöjning i sikte

Flute-tankar - 27 Jun 17 kl. 20:34

Som jag påpekade i januari syntes ännu ingen signifikant höjning av bolåneräntorna.Nedan ser ni uppdaterat diagram över bolåneräntor.Fortfarande har inget signifikant hänt och jag förväntar mig ingen större höjning framöver.

Iakttagelser från ett terrordåd

Flute-tankar - 07 Apr 17 kl. 20:25

Idag när jag i det vackra vädret gick till fots genom centrala Stockholm från ett kundmöte till nästa, så slog mig tanken "vad skulle jag göra om något exceptionellt (t.ex. terrordåd) inträffade nu?

Arktis isvolym rekordlåg!!

Flute-tankar - 19 Mar 17 kl. 18:53

I mitten av december skrev jag om hur det fortfarande var klimatkaos i Arktis, med för årstiden rekordlåg isutbredning. Nu är vi framme i mitten av mars - den tid då havsisen i Arktis normalt har sin största utbredning, för att därefter minska. Utbredningen är nu nära rekordlåg för årstiden - de enda åren som legat runt denna nivå är 2015 och 2016, se diagrammet nedan.

Är bolåneräntorna på väg uppåt?

Flute-tankar - 12 Jan 17 kl. 15:07

Jag läser då och då att de svenska bolåneräntorna i höstas skulle ha vänt uppåt. Jag vill därför undersöka om det finns fog för att påstå något sådant. Swedbank är vänliga nog att ha historik över bolåneräntor ända bak till 1985.

Vecka 1: Olja & gas, globala kreditbubblan, m.m.

Flute-tankar - 12 Jan 17 kl. 10:56

Intressanta nyheter 1-8 januari 2017, baserat på mina tvitar och vidaretvitar på Twitter.Olja och gasMaersk Oil stänger ner produktionen vid Danmarks största gasfält Tyra som står för 90 % av landets gasproduktion,... https://t.

Interstellära resor är orimliga

Flute-tankar - 02 Jan 17 kl. 06:00

Interstellära resor är i science fiction-litteraturen och -filmen vanligt förekommande. Vi har genom några årtiondens populärkultur blivit så indoktrinerade med dessa att de ses som så självklara att till och med stora vetenskapsmän som Stephen Hawking börjar yra om att kolonisera planeter runt andra stjärnor.I verkligheten är det istället hårda fysikaliska fakta som gäller och jag postulerar därför att interstellära resor är orimliga enligt förklaringen nedan.

Peak Flute fortfarande 2012

Flute-tankar - 01 Jan 17 kl. 20:26

Diagrammet nedan visar hur antalet besökare sett ut genom åren sedan denna blogg startades (bortse från 2017 som ju knappt hunnit börja än).Som ni ser var "Peak Flute" år 2012 och trots ett litet upptick 2014 är trenden nedåt för antalet besökare.Detta hänger självklart väldigt mycket samman med hur mycket eller lite jag skriver på bloggen.

Fortfarande klimatkaos i Arktis

Flute-tankar - 17 Dec 16 kl. 17:54

För snart en månad sedan skrev jag om klimatkaoset i Arktis och det är fortfarande illa. Den senaste kartan visar att det fortfarande är mer än 20 grader varmare än normalt över stora delar av Arktis.I och med att det fortsatt att vara ovanligt varmt över Arktis har inte heller havsisen växt till särskilt mycket, se kartan nedan (den ljusblå randen visar havsisens normala utbredning).

Ofattbara avstånd i rymden

Flute-tankar - 09 Dec 16 kl. 11:05

Jorden har en diameter på 12 742 kilometer och en omkrets på cirka 40 000 kilometer. Därför har mänskligheten svårt att skapa sig en ordentlig bild av större avstånd, till exempel avstånden i rymden.Avståndet till Månen är 384 000 kilometer, alltså cirka 30 gånger större än Jordens diameter.

Klimatkaos i Arktis

Flute-tankar - 19 Nov 16 kl. 11:38

I början av förra veckan noterade TT och Sveriges Radio att temperaturerna över Arktis havsis var 10 grader varmare än normalt, en nyhet som genom en ödets nyck dock hamnade i skuggan av den klimatförändringsförnekande Trumps vinst i USA:s presidentval. Detta är inte bara någon tillfällig värmebölja (nåja - det är ändå fryskallt med temperaturer långt under nollan, men alltså mycket varmare än normalt) utan något som har hållit i sig ett tag nu. I förrgår noterade Washington Post att lufttemperaturen över Arktis havsis var hela 20 grader varmare än normalt!

Mikrobernas paradis

Flute-tankar - 14 Nov 16 kl. 17:32

Bilden nedan från serien XKCD tog jag upp förrförra året som exempel på köttets tillväxtgräns. Förutom hur totalt mänskligheten och vår boskap tagit över fullständigt från de vilda djuren finns det en sak till som är slående med denna bild, nämligen att två arter står för större delen av jordens totala biomassa av landlevande däggdjur - människor och nötkreatur.Jag är inte expert på paleontologi, men jag har svårt att tro att det någon gång tidigare under de landlevande ryggradsdjurens historia (drygt 370 miljoner år) funnits två arter som så utgjort så stor andel av biomassan som dagens människor och nötkreatur.

Who's Afraid of the Big Bad Trump?

Flute-tankar - 09 Nov 16 kl. 16:53

Så kom då den största chocken för etablissemanget som investerat all sin tilltro i Hillary Clinton: Donald Trump vann (som jag gissat) presidentvalet i USA.Många som okritiskt har läst mainstream-media är rejält uppskrämda av den Trump som media målat upp som en ondskefull demon, och de undrar nu vad som kommer att hända i världen. Trump har till och med målats upp som så ondskefull att Sydsvenskan har en artikel med rubriken "Så kan du tala med barnen om Trump" - Swedish Prepper undrar försynt om media skrivit en liknande artikel om Clinton vunnit.