Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Glutenfritt matbröd med smak av jul och boktips

Birgitta Höglund's Mat - 04 Nov 18 kl. 07:00

Baktips Förvisso är det rätt långt kvar till jul, men vill passa på att tipsa om det här saftiga brödet som påminner mycket om min favorit, vörtlimpan. Vörtkryddor som finns färdiga på påse innehåller tyvärr gluten, så här har jag blandat ett saftigt nötbröd med de kryddor som traditionellt ingår i julens godaste bröd. Dopp i grytan och skinkmacka på vörtlimpa har alltid varit det bästa på julbordet, enligt min smak. Nu har jag ätit glutenfri lågkolhydratkost i snart 10 år och äter inte så ofta mackor, men det här brödet brukar jag baka när vi firar jul nere i Alanya. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Vilken Influencer-drink hade ni valt?

Gossips.se - 17 Apr 19 kl. 16:41

Pinchos har låtit 3 influencer göra en varsin dryck och den som får flest röster får ha sin drink på deras meny. Alla drinkarna är alkoholfria och dom influencers som fått vara med i den här tävlingen är Amir, Daniel Paris och Ellen bergström. Amirs drink: Med smak av mango och kokos Daniels drink: Med smak av äpple Ellens drink: Med smak av öl och passionsfrukt.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Kolbulle à la glutenfri och mejerifri LCHF och Paleo

Birgitta Höglund's Mat - 20 Apr 19 kl. 07:00

Påskfirande med bästa utflyktsmaten Kolbulle är bland det godaste jag vet att laga till ute över öppen eld, så passa på att testa det här receptet om du är på skidutflykt nu i påskhelgen. Riktigt gammaldags husmanskost, sånt som min pappa gjorde när han jobbade i skogen som kolare och vid Fuluälven i norra Dalarna som flottare på 30-40-talet. De var båda riktigt tunga jobb som krävde mycket energi, då var kolbullen väldigt bra att ta till.

Guldgul kyckling med kokosmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - 19 Apr 19 kl. 07:00

Kryddig kyckling Glad Påsk till alla mina läsare, så roligt att du kommer på besök. Ett av mina favoritkök är det indiska, med alla dess mustiga smaker, dofter och färger. Maten är inte bara god, den är dessutom hälsosam, kryddor som gurkmeja, kanel, vitlök och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.

Torsk med pepparrot och skirat smör

Birgitta Höglund's Mat - 09 Apr 19 kl. 07:00

Njutmat Tänk att något så enkelt som kokt/pocherad torsk med skirat smör och pepparrot kan bli så fascinerande smakmässigt. När jag jobbade på Seglarrestaurangen i Sandhamn, hade vi alltid den här rätten på menyn. Det blev ofta min middag i en silverskål, på stående fot i Kallskänken, då med potatis, nu med lite kokta morötter.

10 år med LCHF och tips på hur vi äter idag

Birgitta Höglund's Mat - 06 Apr 19 kl. 07:00

Fläskkarré med pepparsås, brynta champinjoner och picklad paprika Foto Mikael Eriksson 10-årsjubileum Förra helgen dök det upp ett Facebookminne som berättade att det var på dagen 10 år sen jag lyssnade på ett föredrag av Annika Dahlqvist om hennes kostmodell LCHF. Ett föredrag som kom att förändra mitt liv totalt, det här har varit de 10 bästa åren i mitt liv, tänk så glad och tacksam jag är att jag gick och lyssnade på henne den dagen. Jag ska inte skriva så mycket om vad som hänt under de här åren eftersom så gott som allt finns beskrivet i det här inlägget från förra året.

Glutenfritt mandelbröd till matig macka

Birgitta Höglund's Mat - 30 Mar 19 kl. 07:00

Utflyktsmacka Det här brödet hittade jag på alldeles i början när jag gick över till LCHF, för att kunna njuta av ett gott, glutenfritt bröd med bra näringsvärde. Det blev mycket lyckat tyckte jag, så det fick också vara med i min kokbok LCHF för seniorer, som ett bra alternativ till kaffet och mackan som många gamla ofta äter. Den kokboken skrev jag med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen och den som med sin föreläsning fick mig att gå över till LCHF för precis 10 år sen.

Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm

Birgitta Höglund's Mat - 27 Mar 19 kl. 07:00

Klickbar bildlänk till boken på Bokus Viktig barnbok för alla föräldrar Nu har jag fått läsa Ann Fernholms nya bok Stora boken om barn och mat. Ann har skrivit den här småbarnshandboken tillsammans med logopeden Kajsa Lamm, så här beskriver Bonnier Fakta de båda författarna i sitt pressmeddelande: ”Stora boken om mat och barn är en peppande och inspirerande bok som presenterar den senaste forskningen om barn och mat inom en mängd områden – som nutrition, allergier, fysiska ätsvårigheter och vad barn mellan 0-5 år kan och bör äta. Boken är skriven av två tungviktare.

Glutenfria våfflor till våffeldagen

Birgitta Höglund's Mat - 24 Mar 19 kl. 07:00

Mandelvåfflor med hjortron och gräddeFoto Mikael Eriksson Våffeldags Nu är det ju inte våffeldagen förrän i morgon, men jag tänkte att du kanske vill tjuvstarta lite med de här goda våfflorna till söndagsbrunchen. Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat, lägg dem sen i en påse i frysen och ta fram eftersom. De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Rödbetsdip till fredagsmysets snacks

Birgitta Höglund's Mat - 22 Mar 19 kl. 07:00

Nyttigare kvällssnacks Så här lagom till helgen så får du min nya variant på chips med dip, både godare och framförallt nyttigare än butikernas potatischips, ostbågar och dipmixer. När jag gjorde Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tog jag till lite experthjälp, bland annat av Ylva Forsberg på Huså Bröd (som bakar Spröda frökex efter mitt recept.) Spröda frökex från Huså Bröd med surkålspesto Ylva är nämligen väldigt duktig på syrning av grönsaker, så jag bad henne hitta på ett recept på min egen probiotikafavorit, mjölksyrade rödbetor.

Formfranska LCHF

Birgitta Höglund's Mat - 20 Mar 19 kl. 07:00

Glutenfritt proteinbröd Jag äter väldigt sällan bröd numer men förr var det en stor passion, jag bakade mycket av både matbröd och kaffebröd. Eftersom jag nu i 10 år ätit glutenfri LCHF, så finns det där macksuget inte kvar på samma sätt som när jag åt mycket kolhydrater. Men nån gång ibland kan det vara gott med varma smörgåsar till middag eller att ha med som utflyktsmat, gärna grillade över öppen eld.

Köttfärslimpa med bacon och timjan

Birgitta Höglund's Mat - 18 Mar 19 kl. 07:00

Lättlagad husmanskost Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag. När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket. Tänk så mycket enklare än att rulla köttbullar eller forma pannbiffar när man skulle laga mat till hundratals gäster.

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Birgitta Höglund's Mat - 16 Mar 19 kl. 07:00

Läcker picknickpaj Min goda vän Lindha Vikström, i LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, har hittat på en mycket god laxpaj med ost som botten istället för pajdeg. Den serveras på Ecocaféet i Östersund där Lindha jobbade i 3 år, som ett LCHF-alternativ till de idag mestadels veganska rätterna på menyn. Jag gjorde en lite annorlunda variant på laxpajen häromdagen och tog med den kall på picknick till borgen här i Alanya.