Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Glutenfritt nötbröd

Birgitta Höglund's Mat - 08 Sep 19 kl. 06:36

Nötbröd med suovasrökt renstek LCHF-lunchmacka i skogen Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd. Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland. Det här brödet skapade jag redan för 4 år sen när jag jobbade som receptkonsult inför uppstarten av Ecocaféet i Östersund. Det är som alla mina bröd glutenfritt och mättar dessutom väldigt bra, det fungerar därför riktigt fint även för alla oss som äter lågkolhydratkost/LCHF/Paleo. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Smilla firar glutenfritt

Bokbloggar - 04 Mar 19 kl. 17:12

Patrik har levererat praliner till påven

Nyhetspressen - 31 Oct 16 kl. 13:26

När påven, kungligheterna och statsministern ska äta tillsammans blir det chokladpraliner till efterrätt. Patrik Langer från Ahlgrens konfektyr fick i sista stund en ny beställning – laktos och glutenfritt. – Jag fick springa upp i ilfart förbi polisavspärrningarna.

Billigast att tanka båten i Ingå

Nyhetspressen - 18 Jul 16 kl. 08:14

Landets billigaste båtbränsle hittas i Ingå småbåtshamn. I Yle Nyheters jämförelse med över 100 bränslemackar så var både dieseln och bensinen billigast. Vi frågade några tankande båtägare i Ingå om det var priset som fört dem dit.

”Glutentrenden hindrar läkare att ställa diagnosen celiaki”

Nyhetspressen - 20 Mar 16 kl. 08:41

Den kroniska sjukdomen celiaki (glutenintolerans) är viktig att upptäcka. Samtidigt är den omöjlig att diagnostisera hos en person som äter glutenfritt. Därför är det ytterst viktigt att inte sluta äta gluten, innan man har kontrollerats för celiaki.

Blomkålssoppa

Birgitta Höglund's Mat - 04 Feb 16 kl. 09:00

Blomkålssoppa 2 port 1 medelstort blomkålshuvud 3 dl grädde/kokosgrädde 2 dl kycklingbuljong 1 dl riven, stark ost/getost 1 msk ekologiskt buljongpulver ½ pressad citron 2 msk hackad gräslök Salt och peppar Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong. Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan. Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackad lök.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Lime- och pistagebollar från bakboken Nyttigare Gott

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

Nyttigare Gott av Jenny och Magnus AnderssonIsaberg Förlag Njutbara och nyttigare bakverk Häromdagen fick jag äntligen se Jenny och Magnus Anderssons nya bakbok Nyttigare Gott, som är utgiven på Isaberg Förlag. Jag har följt deras fina blogg Under vårt tak i många år och vi har även blivit vänner i den riktiga världen, utanför internet. Jag beundrar deras hängivna arbete med att sprida Paleo/Stenålderskost, det är många som liksom Magnus behöver äta ren och naturlig mat för att förbättra sin hälsa.

Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Birgitta Höglund's Mat - 14 Sep 19 kl. 06:20

Foto Jan Andersson Kokboksrecept I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år. Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar. Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Laxpytt och Skördefest i Jämtland/Härjedalen

Birgitta Höglund's Mat - 13 Sep 19 kl. 06:05

Festlig snabbmat Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller till helgens brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong. Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats. Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i just det, Ås, strax utanför Östersund.

Viltskavsgryta och premiär för Restaurang Kroken

Birgitta Höglund's Mat - 12 Sep 19 kl. 07:01

Rönn i höstfärger Höstmat Nu är hösten riktigt på gång här i Jämtland, dagarna har blivit mörkare och fuktigare men det är också väldigt vackert. Igår var jag på en riktigt trevlig höstpremiär, det var mina systerdöttrar Jessica och Martina som öppnade sin nya Restaurang Kroken i Nälden, några mil utanför Östersund, på väg mot Åre. De hade tidigare Café Kroken i Krokom, men nu har de alltså förflyttat sig 1 mil västerut till sin hemby och startat restaurang där istället.

Matfotografering på Frösön

Birgitta Höglund's Mat - 11 Sep 19 kl. 07:00

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset Höstpicknick Tillbringade några mycket trevliga timmar igår tillsammans med LTs mästerfotograf Jan Andersson i skogen på Bynäset, en av mina favoritplatser i Östersund, beläget på Frösön. Jag hade dukat upp en liten picknick inför en artikel om min matfilosofi och kokböckerna i Länstidningen nu på fredag. Riktigt roligt att få vara med i tidningen även här på hemmaplan, ska bli spännande att se hur det blev genom hans kamera, här ser du fikat genom min.

Tomater på 3 sätt – Ugnstorkade, chilisås och tomatsoppa

Birgitta Höglund's Mat - 10 Sep 19 kl. 07:00

Tomattider Nu finns det gott om tomater, både hos alla som odlar själv och i handelsträdgårdar runtom i landet. Så passa på att göra lite goda rätter som du kan spara i kyl och frys till den kallare årstiden, som ju tyvärr är på gång. Idag får du som första tips en beskrivning på hur du gör dina egna soltorkade tomater, fast i det här fallet får de torka till sig i ugnen.

Krämig fiskgratäng från Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 09 Sep 19 kl. 14:57

Krämig fiskgratängFoto Mikael Eriksson Kokboksrecept Idag bjuder jag på ett riktigt gott recept från Diabeteskokboken för män, som jag skrev häromåret med Lars-Erik Litsfeldt. Han är mycket välkänd inom LCHF-kretsar, dels för sitt underfundiga sätt att skriva och dels för sina stora kunskaper om diabetes. Just idag är sista dagen på Adlibris bokrea, där du kan köpa den här Diabeteskokboken för bara 69 kr.

Glutenfritt nötbröd

Birgitta Höglund's Mat - 08 Sep 19 kl. 06:36

Nötbröd med suovasrökt renstek LCHF-lunchmacka i skogen Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd. Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland. Det här brödet skapade jag redan för 4 år sen när jag jobbade som receptkonsult inför uppstarten av Ecocaféet i Östersund.

Grilltips med smak av höst

Birgitta Höglund's Mat - 07 Sep 19 kl. 10:52

Höstgrillning För precis 7 år sen jobbade jag och fotograf Mikael Eriksson intensivt några dagar med bilderna till min grillkokbok. Det blåste 25 sekundmeter och var bara 5 grader varmt några av dagarna, så grillglöden tog sig fint. Men det gjorde jobbet med fotograferingen extra krävande, då vi tog de flesta bilderna utomhus, det var kallt, minst sagt.

3 enkla träningstips för ett friskare liv

Birgitta Höglund's Mat - 07 Sep 19 kl. 08:20

Stärk din rygg För en månad sen blev jag kontaktad av Fysioterapeut Olav Åserud, som undrade om jag ville ta del av några enkla bålstabilitetsövningar, han hade sett att jag tränar mycket för att stärka min rygg efter en skada och steloperation. Det är 3 enkla övningar som jag la till i mitt morgonträningsprogram, som jag använder så gott som dagligen sen 15 år. Första veckan fick jag lite mer ont, de här övningarna aktiverade muskler på djupet som jag inte kommit åt tidigare.

Omelett med ost, tomat och örter

Birgitta Höglund's Mat - 04 Sep 19 kl. 07:00

Snabbmat med mycket näring Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett. Den är god bara som den är eller med en sallad, jag serverade den med kräftstjärtar och majonnäs. Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.

Koka soppa på en spik/rester, utflyktsmat, hotellbesök och stugsemester

Birgitta Höglund's Mat - 02 Sep 19 kl. 07:00

Man tager vad man haver Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna. Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar. Det blev många skogspromenader och en hel del utemat, i form av grillade mackor, korv och marinerat fläsk, tillagat över öppen eld i mitt mackjärn.

Wok med biff och champinjoner

Birgitta Höglund's Mat - 30 Aug 19 kl. 07:00

Snabbfixad middag Nu när höstmörkret börjat sänka sig över oss på kvällarna så är det skönt att ta till nåt snabbt till middag, för att sen kanske hinna ut en sväng i skogen och plocka bär och svamp eller bara ta en promenad och njuta av solnedgången. En av favoriterna på middagsbordet är då en riktigt snabblagad wok, här får man i sig en massa bra näringsämnen på en gång. Använd principen man tager vad man haver, i en wok passar allt möjligt av både kött och grönt.

Gräddstuvad kycklinglever

Birgitta Höglund's Mat - 27 Aug 19 kl. 07:00

Gräddstuvad lever till höstmiddag Kycklinglever är väldigt billig, god och nyttig mat, men tyvärr lite bortglömd. Den är betydligt mildare än vanlig lever, så den passar bra för nybörjare. Det är stor skillnad på färsk och fryst, så prova det om du har dålig erfarenhet av lever.

Festlig fiskgratäng LCHF

Birgitta Höglund's Mat - 25 Aug 19 kl. 07:00

Festfisk med räkorFoto Mikael Eriksson Kokboksfisk Idag bjuder jag på ett recept från en av mina kokböcker, Gammaldags husmanskost på nytt sätt. Fiskgratäng var en av de mest populära lunchrätterna när jag jobbade som kock. Då var det ofta mjölredning i såsen, men här får du en riktigt LCHF-anpassad gratäng.