Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Gräddbakelse på chokladmuffins och två tävlingar

Birgitta Höglund's Mat - 30 Apr 20 kl. 07:00

Valborgsbakelse För att fira in våren så bjuder jag idag på en liten men mycket läcker bakelse, gjord på glutenfria chokladmuffins. I år kan vi ju inte fira in våren på det vanliga sättet med majbrasor, vårsånger och gemenskap. Men lite extra njutning därhemma eller på en picknick med nära och kära till en skogsglänta eller parkbänk för att njuta av vårens dofter och färger fungerar ju det med. Jag passar även på att fira min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör som innehåller mycket gott baserat på den svenska naturens smaker, med att lotta ut ett signerat exemplar. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Nikes Vaporfly-dojjor bevisat effektivare än andra löparskor

Feber.se - 03 Mar 20 kl. 19:20

Kommer dock inte att förbjudas i tävlingar Svenska forskare har fått i uppgift att kontrollera skor som används i olika professionella tävlingar runt om i världen och nu kunnat konstatera att Nikes så kallade Vaporfly-skor följer det nya regelverket. Internationella Friidrottsförbundet World Athletics, före detta IAAF, låter nu forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm kontrollera att skorna löpare använder i deras tävlingar följer det nya regelverket. Anledningen till att det blivit lite av en kontrovers runt detta är att det slagits en rad världsrekord i Nikes så kallade Vaporfly-modeller som lanserades för några år sedan.

MMAnytt tävlar ut 10 biljetter till Superior Challenge 19!

MMAnytt - 06 May 19 kl. 14:54

Nu på lördag den 11 maj är Sveriges största MMA-organisation tillbaka för ett av sina mest spännande event någonsin. Superior Challenge 19 blir något utöver det vanliga, där några av landets mest framstående fighters gör upp med internationellt motstånd. Allt sker på anrika Cirkus på Djurgården i Stockholm – en arena som bäddar för en mäktig stämning för fansen.

SVT:s Vinterstudion tappar rättigheter till längd och alpint

Nyhetspressen - 11 Apr 19 kl. 08:20

Konceptet ”Vinterstudion” har blivit en stor succé i SVT med sändningar från världscuptävlingar och mästerskap i längdskidor i alpint. Men efter de kommande två säsongerna försvinner sändningarna från världscuptävlingar och VM i sporterna från SVT. I stället går de till NENT Group som från och med säsongen 2021-2022 kommer att sända tävlingarna i kanaler som Viasat, TV3, TV6, TV8 och TV10..

Här är SVT-gräven som kan ta hem Guldspaden

Nyhetspressen - 07 Mar 19 kl. 16:30

25 gräv tävlar om att få priset Guldspaden. SVT är nominerad till i tre kategorier för sex olika gräv – här är de..

Satsar igen - nu väntar stortävlingar

Nyhetspressen - 06 Mar 19 kl. 20:00

För två år sedan blev hon mamma till Stella. Det betydde inte att bågskyttesatsningen var över. Tvärtom.

Frida Hansdotter avslutar karriären

Nyhetspressen - 06 Mar 19 kl. 11:05

Två tävlingar återstår av säsongen – och karriären. Sedan lägger alpina stjärnan Frida Hansdotter skidorna på hyllan. Detta meddelar hon i ett pressmeddelande under onsdagen, där alpinchef Tommy Eliasson Winter säger så här: – Frida har haft en otrolig karriär och har samtidigt alltid varit en fantastisk ambassadör för Svensk utförsåkning.

Styrkebeskedet inför VM: Hanna Öberg tog EM-guld

Nyhetspressen - 20 Feb 19 kl. 18:44

Hanna Öberg tog EM-guld under onsdagens tävlingar i Minsk. Ett styrkebesked inför kommande VM på hemmaplan. Detta var Sveriges andra EM-guld genom tiderna.

Skulle ta några månader – byggröran i stadsdelen kvar efter två år

Nyhetspressen - 19 Feb 19 kl. 06:34

Skyltarna med budskapet ”Ursäkta rören vi bygger om” skulle sitta uppe några månader. Nu har snart två år av svår framkomlighet präglat Gässlösa, till företagarnas missnöje. Det senaste löftet om en avslutad rördragning lyder i början av sommaren..


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Gräddtårta till Mors Dag

Birgitta Höglund's Mat - 16 timmar sedan

Tårtkalas Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten. Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten. Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är liknande.

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 06:37

Grilltider Nu väntar vi på lite varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt. Citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk. Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

Nässelomelett med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 1 port 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Grekisk sallad

Birgitta Höglund's Mat - 27 May 20 kl. 07:00

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 26 May 20 kl. 07:00

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 24 May 20 kl. 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Zucchinipasta med skinksås

Birgitta Höglund's Mat - 20 May 20 kl. 07:00

Skink- och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Torsk med tomatsås och svamppytt

Birgitta Höglund's Mat - 19 May 20 kl. 07:00

Snabblagad torsk 2 port ca 400 g torsk i bitar 2 dl tomatröra 1 ekologisk citron 1 msk oregano Salt och peppar Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron. Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen. Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Lyxa till pannbiffarna

Birgitta Höglund's Mat - 18 May 20 kl. 07:00

Rosépepparbiffar 2 port 300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt 1 ägg 2 msk sesamfrön 2 msk majonnäs 1 msk mortlad rosépeppar 2 msk smör Salt och peppar Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar. Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Fried Rice – Stekt ris Lowcarb

Birgitta Höglund's Mat - 17 May 20 kl. 07:00

Fried Rice med blomkål 2 port 150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst 150 g skalade räkor 3 dl grovriven blomkål 1 morot i smala stavar 1 dl strimlad salladslök ½ dl finstrimlad ingefära 2 strimlade vitlöksklyftor 1 röd chilipeppar 3 msk kokosolja 2 msk glutenfri tamarisoja 1 pressad lime Ca ½ tsk salt Omelett: 2 ägg 1 msk vatten 1 krm salt Kärna ur och strimla chilipepparn fint, vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna. Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter, krydda med salt. Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lördagsdessert – Mangomousse

Birgitta Höglund's Mat - 16 May 20 kl. 07:00

Lördagsgodis Dagens tips blir ett litet glas med mangomousse, en syrlig och fräsch dessert efter lördagsmiddagen. Min mamma gjorde ofta fromage eller mousse till efterrätt när jag var liten, det är riktigt goda smakminnen. Vill du ha lite färre kolhydrater i din mousse så går det bra att byta ut mangon mot hallon eller blåbär.