Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Gräddstuvad kycklinglever

Birgitta Höglund's Mat - 27 Aug 19 kl. 07:00

Gräddstuvad lever till höstmiddag Kycklinglever är väldigt billig, god och nyttig mat, men tyvärr lite bortglömd. Den är betydligt mildare än vanlig lever, så den passar bra för nybörjare. Det är stor skillnad på färsk och fryst, så prova det om du har dålig erfarenhet av lever. Idag finns bra ekologiska sorter, jag brukar köpa från Reko-kyckling. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Gräddstuvad vitkål

Kostdoktorn - 13 May 19 kl. 09:40

Riktigt krämig sidorätt med fräsch smak av gremolata. Passa på att göra en rejäl sats och värm upp till en annan dag.Receptet →Inlägget Gräddstuvad vitkål dök först upp på Diet Doctor.

Pytt, serie, och kanalmöte

Magdalena Graaf Blogg - 23 Jan 19 kl. 09:54

Hur bra?? TACK!! För serie tips!

Kycklinglever med champinjonsås

Birgitta Höglund's Mat - 10 Nov 16 kl. 07:00

Kycklinglever och champinjonsås med dragon 2 port 300 g kycklinglever 2 dl grädde/kokosgrädde 8 champinjoner 1 gul lök 1 grön paprika 1 tsk pressad citron ½ dl kycklingfond ½ tsk torkad fransk dragon Några droppar Worcestershiresauce 2 msk smör Salt och peppar Skär champinjonerna i bitar, löken i klyftor och paprikan i strimlor. Bryn smöret och stek svampen, så den får lite färg. Tillsätt lök och paprika, stek dem mjuka.

Kycklinglever med lök och örter

Birgitta Höglund's Mat - 22 Sep 16 kl. 07:00

Smakrik kycklinglever 2 port 400 g kycklinglever 6-8 cocktailtomater 1 skivad, gul lök 3-4 msk smör/kokosolja 1 tsk äppelcidervinäger ½-1 tsk chiliflingor Salt 2 msk finhackade örter, jag tog oregano och citrontimjan Skölj av kycklinglevern och låt rinna av ordentligt i durkslag, torka av med hushållspapper. Bryn leverbitarna på medelvärme i några minuter på var sida. Krydda med salt och chili, ta upp levern och lägg över i en gryta.

Stekt sill med spenatstuvning

Birgitta Höglund's Mat - 20 Sep 16 kl. 07:00

Stekt sill med gräddstuvad bladspenat 2 port 4 urvattnade saltsillfiléer 25 g smör Nymald peppar Spenatstuvning 250 g färsk bladspenat 2 dl grädde/kokosgrädde 25 g smör 1 vitlöksklyfta Salt och peppar Förväll spenaten i lite kokande, saltat vatten en minut, låt rinna av i durkslag. Skär den i grova bitar och bryn lätt i smör. Skiva vitlöken tunt och låt fräsa med utan att få färg.

Kycklinglever i gräddsås med lök och äpple

Birgitta Höglund's Mat - 31 Aug 16 kl. 07:00

Gräddstuvad kycklinglever 2-3 port 450 gr färsk Kycklinglever 2 gula lökar 1 äpple 3 msk smör 5 dl grädde/kokosgrädde 1 msk tamarisoja 1 tsk veg buljongpulver Salt och peppar Skölj av kycklinglevrarna i kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Bryn smör i stekpanna och stek levern i omgångar, salta och peppra, lägg över i gryta. S tek inte för många leverbitar åt gången så får den bättre stekyta.

Ridläger och morsdagmiddag

Magdalena Graaf Blogg - 26 May 13 kl. 19:59

Jag packar och lagar mat. Imorgon åker jag på ridläger! Det ska bli skitkul!

Halstrad lax med gräddstuvad vitkål

Kryddburken - 27 Dec 12 kl. 20:37

En god laxrätt med härlig smak av vitkål och fänkål. En av julens fröjder är ju ändå lax i alla former. Men förutom den gravade och rökta laxen så lyfter jag fram den färska lite extra såhär efter julbords-tiderna.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Kyckling med 3 goda, lättlagade tillbehör

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Söndagskyckling Dagens middagstips blir en mör och god kycklingrätt med tre riktigt lättfixade såser till, som du blandar ihop medan kycklingen puttrar sig klar på spisen. Maten blir alltid både godare och mer näringsrik med några olika såser eller röror till, jag brukar ha minst två, gärna fler gröna tillbehör till min mat. Det lockar fram så mycket olika smaker på varmrätten, vi brukar kalla det mat med hög Mmm-faktor.

Söndagsmiddag – Pepparfläsk med broccoli

Birgitta Höglund's Mat - 19 Jan 20 kl. 07:00

Njutbart smakminne Den här rätten lagade min mamma ofta på helgerna när jag var liten, den väcker väldigt goda smakminnen till liv. Hon fick receptet från ett TV-program nån gång i början på 70-talet. Mamma använde bogfläsk, men här har jag använt fläskkarré, det är så mört och gott.

Glutenfria pannkakor med hackade paranötter

Birgitta Höglund's Mat - 18 Jan 20 kl. 07:00

Lördagsnjutning Passa på att unna dig en riktigt lång och god brunch med nygräddade pannkakor idag. Med mina nötpannkakor blir den ännu lyxigare och mättar riktigt länge inför alla helgaktiviteter. Jag slutade helt med glutenhaltigt mjöl i min mat för över 10 år sen.

Glutenfria små hamburgare med goda tillbehör

Birgitta Höglund's Mat - 17 Jan 20 kl. 07:00

Små burgare till fredagsmyset Hamburgare eller när det gäller minivarianten, sliders, är väl något som de allra flesta gillar. I min tappning blir de ett riktigt gott och nyttigt alternativ till fredagsmyset, vill du inte ha bröd till så är det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället. Här hittar du recept på sockerfri chilisås, hamburgerdressing, kålrotspommes, grönkålschips och zucchinisallad.

Grönsakssoppa med korv och pannkakstips

Birgitta Höglund's Mat - 16 Jan 20 kl. 07:00

Soppdag Njut av en riktigt värmande soppa, gjord på gammaldags vis med hemkokt benbuljong. Så lagade våra äldre släktingar soppa ända till för någon generation sen, då buljongtärningen dök upp i butikerna. Att koka buljong på ben med leder från kyckling, vilt, nöt m.

Risotto på blomkål med tomatmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - 15 Jan 20 kl. 07:00

Risotto utan ris Ja, det låter ju kanske lite tokigt att kalla en risotto helt utan ris för just risotto, men du kan ju kalla den blomkålsotto om du föredrar det. Att riva blomkål och blanchera eller steka hastigt har blivit mycket populärt, inte bara bland oss som föredrar mat med färre kolhydrater. Nu finns det också färdigriven blomkål att köpa i välsorterade butikers grönsaksdiskar.

Dillmajonnäs och varm rödbetssallad till stekt fisk

Birgitta Höglund's Mat - 14 Jan 20 kl. 07:00

Smakrika fisktillbehör Idag får du tips på två riktigt goda tillbehör till smörstekt fisk. Dillmajonnäs är en gammal klassiker, men den varma rödbetssalladen är ett lite nyare påfund. Jag har alltid varit väldigt förtjust i rödbetor, både inlagda och kokta, serverade med bara smör och flingsalt.

Stekpannebröd med halloumi och morot

Birgitta Höglund's Mat - 13 Jan 20 kl. 07:00

Matig macka Ibland vill jag ha en smörgås till kaffet eller som tillbehör till en soppa. Då passar det här energirika och lättlagade ”brödet” riktigt bra, det ger både bra tuggmotstånd och har god smak. Till kaffet är det gott att smaksätta med kanel eller kardemumma, men till soppa blir det bäst med bara salt.

Vinterns bästa drink mot förkylningar och tankar om ett friskare liv

Birgitta Höglund's Mat - 12 Jan 20 kl. 06:25

Antioxidantshot Nu närmar vi oss snart Vabruari, den månad på året då de flesta brukar dra på sig förkylningar, som drabbar både små och stora. Passa på att stärka dig inför det som komma skall, med hjälp av min goda drink fylld med motmedel. Blodgrape är en riktigt bra källa till vitamin C och A, till det viktiga kaliumet och andra mineraler och spårämnen.

Lördagsgodis – Bountybollar

Birgitta Höglund's Mat - 11 Jan 20 kl. 06:01

Godis som förr Jag är väldigt glad att mina föräldrar, och många med dem, använde lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet. Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte. Sen att det var en mil till närmsta kiosk underlättade ju saken, det hade nog varit värre om vi bott i ett större samhälle.

Lättlagad kycklinggryta i Crock-Pot eller på spisen

Birgitta Höglund's Mat - 10 Jan 20 kl. 06:43

Mat som klarar sig själv Så här när helgen närmar sig kan det vara skönt att ta till mat som lagar sig i stort sett själv. Gör i ordning den på morgonen om du har en slowcooker, annars blir grytan klar på två timmar på spisen. Jag är väldigt förtjust i alla möjliga långkok, så praktiskt också med både plåtmat och grytor som sköter sig utan passning i ugnen.

Syrlig rödkålssoppa med linser

Birgitta Höglund's Mat - 09 Jan 20 kl. 07:00

Syrlig rödkålssoppa med linserFoto Veronica Kindblad Mättande soppa Idag bjuder jag på ett av mina kokboksrecept, från den senast utgivna av mina 6 kokböcker. Receptet på soppan kommer från Världsmästarboken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken. Jag skrev den boken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är fotograf Veronica Kindblad som tagit den vackra bilden här uppe.

Ugnsstekt sill med gräddig löksås

Birgitta Höglund's Mat - 08 Jan 20 kl. 07:00

Husmansfavorit Ugnsstekt sill med löksås hör till mina absoluta favoriter i vår skattkista av svenska husmanskosträtter. Tillsammans med en krämig löksås, med sötman från löken och grädden som harmonierar fint till den salta sillen, blir smaklökarna riktigt lyckliga. Det här är ett praktexempel på både billig och nyttig mat, fet fisk behöver vi äta minst tre gånger i veckan för att få i oss tillräckligt av Omega-3.

Lättlagad husmanskost – Stuvad vitkål

Birgitta Höglund's Mat - 07 Jan 20 kl. 06:37

Vardagsmat Nu börjar vardagen för många efter lite skön julledighet, visst kan det kännas skönt att komma tillbaka till de vanliga rutinerna igen. I början på året är intresset som störst för att hitta tillbaka till en lite sundare livsstil, det märks inte minst på alla besök här på bloggen. Tack till er alla, både ny och gamla bekanta, för att du kommer hit när du söker recept på naturlig mat.

Mandelplättar med hallon

Birgitta Höglund's Mat - 06 Jan 20 kl. 06:54

Helgfrukost Igår delade jag jag med mig av min bästa omelett, det blev ett väldigt välbesökt inlägg, det märks att många uppskattar ägg. Idag får du tips på ännu en lyxig helgfrukost, riktigt näringsrika och goda mandelplättar. Som du kanske läst härinne tidigare så äter jag nästan alltid en enkel nötfrukost, men ibland kan jag lyxa till det med en sån här tallrik.