Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

Allt fler blivande mammor lider av fetma

Kostdoktorn - 10 timmar sedan

Antalet gravida som lider av fetma och övervikt har ökat kraftigt under de senaste åren. I flera av landets regioner räknas så många som hälften av de blivande mammorna som feta eller överviktiga. Problemet växer över hela landet och allra värst är det i Dalarna där hälften av alla blivande mammor är överviktiga eller lider av fetma.

Halva Lindha och jag trappar upp träningen

Birgitta Höglund's Mat - 19 timmar sedan

Försommar i Jämtland Senaste veckan har jag njutit av den allra vackraste årstiden hemma i Östersund. Det har blivit en hel del avkoppling i solstolen på balkongen men jag har också hållit igång med mina träningsrutiner. Jag går inte på gym utan föredrar många och långa skogspromenader, det är väldigt välgörande för muskler, leder, cirkulation och lymfsystem.

Hur är det med fibrer och LCHF?

Kostdoktorn - Igår: 17:11

Hur är det med fibrer? Hur mycket behöver vi? Varför tror vi att fibrer är nyttigt?

Mitt misslyckade försök att bli diabetiker

Kostdoktorn - Igår: 08:51

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors forum. Gratis och öppet för alla, välkommen!

Morsdagstips och rabarberpannacotta

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Presenttips Nu på söndag är det Mors dag, en dag att uppmärksamma kvinnan som är orsaken till att vi är här, för det är åtminstone en sak vi alla har gemensamt Jag tänkte tipsa om några presenter med bestående värde idag, som Mor kan ha glädje av i många år. Det första och största presenttipset passar mammor med många barn, då den är av det lyxigare slaget. Tillsammans med hormonexperten Therese Renåker arrangerar jag njutningsfyllda hälsoresor till Makrigialos på Kreta, tillsammans med resebyrån CE Travel.

LCHF-pannacotta med jordgubbs- och rabarberkompott

Kostdoktorn - 17 May 19 kl. 07:00

En krämig och lättlagad pannacotta är den perfekta efterrätten för speciella tillfällen. Toppa den med en fräsch kompott gjord på jordgubbar och rabarber som gifter sig perfekt med den gräddiga vaniljsmaken.Receptet →Inlägget LCHF-pannacotta med jordgubbs- och rabarberkompott dök först upp på Diet Doctor.

Fiskpudding med skirat smör och gräslök

Birgitta Höglund's Mat - 17 May 19 kl. 07:00

Resträtt Dagens mattips blir en smakrik fiskpudding, perfekt att ta till om du har fiskrester i kylen. När jag gör mejerifria gratänger så brukar jag använda majonnäs istället för riven ost, det blir väldigt bra. Använder du rökt fisk så hoppa över kaviaren, den är med för att sätta lite sting om man använder kokt eller stekt fisk.

Amerikanska klassiker

Kostdoktorn - 16 May 19 kl. 14:37

Prestation, hälsa och sprängda gränser

Kostdoktorn - 15 May 19 kl. 16:45

Här är den tredje föreläsningen från Diet Doctors egen konferens LCHF2019 som hölls i april 2019 på Cirkus i Stockholm. Jonas Colting, triathlet, författare, föreläsare, entreprenör och hälsoinspiratör, levererar en energisk föreläsning om prestation, hälsa, pastakonspirationen och om att spränga gränser. Missa inte den här intressanta och underhållande föreläsningen som hålls på svenska!

Fyra veckor med strikt LCHF – vad händer?

Kostdoktorn - 15 May 19 kl. 09:21

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors forum. Gratis och öppet för alla, välkommen!

Här är vår nya karta över läkare som rekommenderar LCHF

Kostdoktorn - 14 May 19 kl. 13:57

Vi har lyssnat och tagit till oss! Diet Doctors medlemmar och besökare ville ha mer hjälp att hitta en LCHF-läkare. Nu har vi skapat en interaktiv karta för just det ändamålet.

Zucchinipasta med krämig parmesansås

Kostdoktorn - 14 May 19 kl. 08:30

Zucchinipasta eller "zoodles", som de även kallas, är ett perfekt glutenfritt lågkolhydratalternativ till vanlig pasta eller nudlar. Här serverar vi dem med en krämig och färggrann gräddsås med grönsaker. Läckert för både ögon och gom.

Lyxig korvmiddag

Birgitta Höglund's Mat - 14 May 19 kl. 07:00

Läcker snabbmat Ibland är det riktigt gott med en korv, helst en lokalproducerad med hög kötthalt. Eftersom jag bor i Turkiet stor del av vintern så är det väldigt gott med svensk korv när jag kommer hem, eftersom den de har därnere har en helt annan kryddning än vår. Idag får du tips på några riktigt lyxiga tillbehör till korven, som höjer den kulinariska nivån till skyarna.

Gräddstuvad vitkål

Kostdoktorn - 13 May 19 kl. 09:40

Riktigt krämig sidorätt med fräsch smak av gremolata. Passa på att göra en rejäl sats och värm upp till en annan dag.Receptet →Inlägget Gräddstuvad vitkål dök först upp på Diet Doctor.

Ett glas lördagsgodis

Birgitta Höglund's Mat - 11 May 19 kl. 07:00

Gammaldags efterrätt Stekta äpplen är en riktig gammal dessertklassiker från barndomen Min variant är lite mindre söt än den dåtida, som ofta  bestod av ett ugnsstekt äpple, fyllt med nötter och sirap, med vaniljsås till. Den här desserten innehåller betydligt färre kolhydrater, men är minst lika god. Stekta äpplen med vaniljgrädde 2 små glas 1 fast äpple 2 msk smör 1 tsk pressad citron eller lime 1 krm kanel Några korn flingsalt 1 dl grädde/kokosgrädde 1 knivsudd vaniljpulver 6 valnötter Skär äpplet i små tärningar, bryn smöret, håll i äpplet och fräs några minuter.

Ny på jobbet – och med LCHF

Kostdoktorn - 10 May 19 kl. 11:31

Jag kan inte tänka mig en bättre introduktion till LCHF än att kastas direkt i LCHF-lejongropen här på företaget. Jag hade tidigare lekt med tanken på att dra ner på kolhydrater och vilken plats är bättre att börja den resan på, än från Diet Doctors huvudkontor här i Stockholm?Inlägget Ny på jobbet – och med LCHF dök först upp på Diet Doctor.

Mejerifri tacogratäng

Birgitta Höglund's Mat - 10 May 19 kl. 07:13

Dags för fredagsmys Idag serveras det helt säkert tacos hos väldigt många, det har blivit fredagsmysets favoriträtt. Här har jag gjort en variant där alla goda tacosmaker samlats i en gratäng, som i det här fallet även är mejerifri. Att göra ett gratängtäcke utan ost och mjölkprodukter är inte så krångligt som man kanske tror.

Härliga husman

Kostdoktorn - 09 May 19 kl. 13:30

Hur mycket fett ska man äta?

Kostdoktorn - 08 May 19 kl. 08:16

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors forum. Gratis och öppet för alla, välkommen!

Snabb fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 08 May 19 kl. 06:31

Lättlagad vardagslyx Även en liten burk makrill kan bli en hel middag, serverad på det här viset blir det dessutom en riktig delikatess. Vill du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på makrill i tomatsås, gjord på färsk makrill. Vi behöver få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull.

Har du bokat biljett till sommarens LCHF-event?

Kostdoktorn - 07 May 19 kl. 06:19

Nästa stora LCHF-händelse är den populära sommarhelgen i Säffle. Det bjuds på fullmatade föreläsningsdagar, trevliga grillkvällar och avslappnat mingel med andra kostintresserade. Bland föreläsarna hittar vi bland andra Benny Ottosson, My Westerdahl, Sofie och Erik Hexeberg, Monique och Anders Le Roux Svalberg, Bitten Jonsson, Anders Lönedal samt vår egen kostdoktor Andreas Eenfeldt.

Är det hunger? Eller är suget ett rop efter något annat?

Kostdoktorn - 06 May 19 kl. 09:44

Här följer ett översatt gästinlägg av Anne Mullens, kanadensisk journalist och författare, specialiserad på vetenskap och hälsa Ibland tror vi att vi är hungriga, att vi måste äta något för att magen känns som ett bottenlöst hål. På sistone har jag jobbat med att verkligen rannsaka mina hungerkänslor och lärt mig att det där suget och begäret inte alls är hunger. Jag har ätit lågkolhydratkost/keto i över fyra år och vid det här laget inbillar jag mig att jag har koll.

Biff Greta med maskrossallad

Birgitta Höglund's Mat - 06 May 19 kl. 07:19

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Jag serverade en sallad på späda maskrosblad till, nu finns det gott om dem att plocka ute i naturen.