Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

”Många tror sig veta vad människor bör äta”

Kostdoktorn - 7 timmar sedan

1 visningarDr Ken Berry har haft fantastiska framgångar med sin nonsensfria YouTube-kanal, där han utmanar konventionella uppfattningar och ”medicinska ämnen din läkare inte vill diskutera” – inklusive ketogen kost. Hur borde hjälpa sina patienter att nå framgång på ketogen kost? Jag intervjuade dr Berry och han berättade om sina erfarenheter.

Ladda med fett eller kolhydrater?

Kostdoktorn - Igår: 15:45

334 visningarBorde idrottsmän äta ketogen kost för att höja sina prestationer – eller gör man bättre ifrån sig med traditionell kolhydratladdning? I den här underhållande föreläsningen från konferensen Low Carb Breckenridge 2018 går dr Peter Brukner igenom historien och den aktuella vetenskapen. Du får dessutom hans bästa råd om keto och idrottslig prestation.

”LCHF-utmaningen var ett bra sätt för mig att komma igång”

Kostdoktorn - i förrgår: 07:31

Över 630 000 personer har hittills anmält sig till Diet Doctors LCHF-utmaning (på engelska, svenska och spanska). Starten går varje söndag och utmaningen är gratis, reklamfri och du förbinder dig inte till någonting. Varmt välkommen!

Näringsfysiologens mytkalender

Kostdoktorn - 06 Dec 18 kl. 14:18

Så här i adventskalendertider svämmar internet över av kalendrar av olika slag. Svenska Dagbladet har en lite annorlunda kalender där näringsfysiolog Linda Bakkman går igenom vanliga påståenden om kost och aktiv livsstil. Enligt tidningen får du reda på vad som är sant och vad som är rena myter när det handlar om hälsa.

Fett inte längre i topp över ingredienser som undviks

Kostdoktorn - 06 Dec 18 kl. 09:07

Fett ligger inte längre i topp på listan över vad amerikanska ”hälsomedvetna konsumenter” försöker undvika. 49 procent av amerikanska vuxna är ”hälsomedvetna konsumenter”, vilket innebär att de alltid eller i mer än hälften av fallen väljer mat baserat på om det är hälsosamt och näringsrikt. Pew Research publicerade nyligen en undersökning om vilken typ av mat den här gruppen begränsar på daglig basis.

Största minskningen av svenskt köttätande på nästan 30 år

Kostdoktorn - 05 Dec 18 kl. 14:53

Enligt Jordbruksverket minskade det svenska köttätandet med i snitt 2,2 kilo under förra året. Det är den största nedgången sedan 1990. Svensk köttproduktion ökar samtidigt som importen minskar, vilket innebär att allt fler väljer svenskt kött.

Julgodis och strikt LCHF?

Kostdoktorn - 05 Dec 18 kl. 06:30

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors forum. Gratis och öppet för alla, välkommen!

Biff Rydberg med tärnad kålrot

Kostdoktorn - 04 Dec 18 kl. 12:00

En riktig rustik svensk klassiker fast i ny LCHF-tappning! Med kålrot istället för potatis får du en ljuvligt god och nyttig måltid.Inlägget Biff Rydberg med tärnad kålrot dök först upp på Diet Doctor.

Lägg inte skulden på dina föräldrar! Barn kan övervinna genetisk predisposition för fetma

Kostdoktorn - 04 Dec 18 kl. 08:40

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast. Vi hör det hela tiden, “Alla i min familj är överviktiga och jag har varit överviktig i hela mitt liv. Det ligger helt enkelt i mina gener.

Kan ketogen kost lindra kronisk värk?

Kostdoktorn - 03 Dec 18 kl. 15:25

401 visningarKronisk smärta som fibromyalgi, migrän och reumatism är vanliga problem. Kan ketogen kost vara till hjälp för att lindra smärta och värk? I den här intervjun diskuterar dr Andreas Eenfeldt smärta och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy.

Slut på kostkriget mellan fett och kolhydrater?

Kostdoktorn - 03 Dec 18 kl. 11:21

Tranfetter ska bort, liksom socker, finmalet mjöl och processad potatis. Så långt är forskarna bakom en ny studie överens, liksom att man istället bör äta mer av ovanjords-grönsaker, frukt, ärtor, bönor: En del experter hävdar att vi bör äta mycket fett och lite kolhydrater medan andra hävdar motsatsen. När det gäller de här kosthållningarna är orden ofta hårda mellan förespråkarna och de har under lång tid grävt sig djupt ned i sina skyttegravar.

Low Carb Universe: KetoLadies 2019

Kostdoktorn - 02 Dec 18 kl. 15:30

Är du intresserad av kvinnohälsa, ketogen kost/LCHF och dessutom sugen på en solsemester efter den långa, stränga vintern? Då kan det här kanske vara något för dig. KetoLadies 2019 is the second edition of our women’s health event, focusing fully on ladies: women hormones, emotions, mind/body connection, cravings, self esteem and consciousness, joy, empowerment, embracing femininity and vanity and perhaps even some bling!

Smörkaffet är högaktuellt

Kostdoktorn - 02 Dec 18 kl. 08:10

Det finns inte mycket som är så konventionellt som The Wall Street Journal. Av den anledningen tycks det nu vara officiellt: kaffe med smör är här för att stanna. Drycken presenteras med en komisk twist: The Wall Street Journal: This coffee is nice but it needs more butter Författaren sammanfattar kaffetrenden med den här inledningen: Bered plats, mjölk och socker.

Vitkålsfunderingar

Kostdoktorn - 01 Dec 18 kl. 08:19

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors forum. Gratis och öppet för alla, välkommen!

Att byta typ av socker kan öka dina chanser att övervinna cancer

Kostdoktorn - 30 Nov 18 kl. 08:07

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast. Det är ett av de mest fruktade samtalen man kan ha med sin läkare. “Jag är ledsen, men du har cancer.

Kryddig kycklingschnitzel och aioli med mynta

Birgitta Höglund's Mat - 30 Nov 18 kl. 07:00

Bästa kycklingen Under våra 16 vintrar här i Turkiet så har den här kycklingschnitzeln blivit en av våra absoluta favoriter. Vår närmsta slaktare, Güven Et Kasap på 25-metersgatan har fantastiskt bra råvaror. Där köper vi ekologisk kyckling till benbuljongkoken, finaste lammfärs, kalvlever och ofta de här urbenade kycklingklubborna och grillar i ugnen.

Tim Noakes rättegång

Kostdoktorn - 29 Nov 18 kl. 17:16

19 visningarÅr 2014 anmäldes professor Tim Noakes till Health Professions Council of South Africa för att ha delat ut oprofessionella kostråd. Han förespråkade en LCHF-kost… i ett inlägg på Twitter. Vad som sedan följde var en fyra år lång rättsprocess.

Klassisk husmanskost

Kostdoktorn - 29 Nov 18 kl. 15:03

Graviditetsdiabetes innebär förhöjd risk för en framtida diabetesdiagnos

Kostdoktorn - 29 Nov 18 kl. 12:11

En ny studie på en grupp av 51 kvinnor som fått diagnosen graviditetsdiabetes medan de var gravida, fann att en tredjedel av dem hade utvecklat typ 2-diabetes efter tio år. Dessutom hade de flesta av kvinnorna utan diabetesdiagnos försämrad glukosmetabolism (antingen försämrad glukostolerans eller förhöjt fasteblodsocker). Mindre än en fjärdedel av kvinnorna i den här lilla studien hade normal glukosmetabolism ett årtionde efter graviditet.

After Work med LCHF-magasinet

Kostdoktorn - 29 Nov 18 kl. 06:02

Vill du träffa andra LCHF:are, lära känna nya vänner, äta god mat, kanske ta ett glas vin och, inte minst, få massor av inspiration? Nu är det återigen dags för LCHF-magasinets AW. Under anspråkslösa former samlas ett gäng LCHF-are på Blues Kök & Bar som ligger inne i Globens shoppingcentrum.

Recept för en riktigt god LCHF-jul

Kostdoktorn - 28 Nov 18 kl. 07:00

Längtar du också efter att sätta tänderna i julens alla godsaker? Här har vi samlat våra bästa julrecept. Gamla godingar som våra sockerfria sillrecept och populära LCHF-Jansson till nya tillskott som lussebullar, vinglögg och mjuk pepparkaka.

”Den här föreläsningen tillägnas en av mina patienter”

Kostdoktorn - 27 Nov 18 kl. 16:52

355 visningarI den här föreläsningen från konferensen Low Carb Breckenridge 2018 pratar dr Mark Cucuzzella om sitt arbete på det egna sjukhuset i West Virginia, där han behandlar olika typer av patienter med lågkolhydratkost. Ta en titt på den här videon för att få veta mer! Se ytterligare en del av intervjun ovan (transkription).

#GivingTuesday med yoghurt och granola

Birgitta Höglund's Mat - 27 Nov 18 kl. 15:03

Delad glädje är dubbel glädje Läser på Facebook idag att det är #GivingTuesday, så bra efter all överkonsumtion under svarta fredagen som visst sträckte sig över hela veckan i år… Visste du att när du köper en långkokningsbag från Wonderbag Sweden av storleken Small och Medium, de som rymmer grytor från 3 upp till 8 liter, så skänks samtidigt en till en behövande familj i Sydafrika. Sarah Collins har genom sin klimatsmarta uppfinning och Stiftelsen Wonderbag Foundation förbättrat livet för väldigt många fattiga familjer som inte har så stor tillgång till ved och el. Det här är verkligen en gåva med omtanke, den borde utses till Årets Julklapp På bilderna efter yoghurten och granolan ser du några av de andra recept jag tagit fram till Wonderbag, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Två måltider per dag för att bekämpa typ 2-diabetes i Indien

Kostdoktorn - 27 Nov 18 kl. 10:54

Att dra ner på antalet måltider till två per dag, kan det vara del av lösningen för att begränsa epidemierna av fetma och typ 2-diabetes i Indien? Myndigheterna i Mumbai utsåg nyss professorn i ”preventive and social medicine”, dr Jagannath Dixit, till statens talesman för att tackla problemet och driva kampen mot typ 2-diabetes. The Times of India: ”Two-meals-a-day” professor to drive diabetes fight Dr Dixit är anhängare till dr Shrikant Jichkars kostplan, en livsstilsförändring som helt enkelt går ut på att bara äta två gånger per dag.

Kostfonden: Vill du få sockerkoll?

Kostdoktorn - 26 Nov 18 kl. 15:22

På Kostfondens hemsida finns nu en sammanfattning av den två veckor långa kampanjen #synasockret: Många har höjt på ögonbrynen åt de bilder som Kostfondens har publicerat de senaste veckorna, som visar hur många sockerbitar det finns i allt från hälsofil till godis och O’boy. Det flesta vet att industrin smyger in socker i det mesta vi köper, men få har koll på hur mycket det egentligen är. Här är en sammanfattning av kampanjen #synasockret.

7 sorters glutenfria kakor till jul

Birgitta Höglund's Mat - 24 Nov 18 kl. 07:00

En månad till julafton Då inleds den för många mest intensiva månaden på hela året, till stor glädje för de flesta men också en källa till en hel del stress för en del. Jag och Lennart kommer att fira julen i lugn och ro nere i Alanya, en tradition vi njuter av sen flera år. Lite god julmat kommer det att bli förstås, både här hemma och ute på restaurang.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken till final i Gourmand Awards

Birgitta Höglund's Mat - 21 Nov 18 kl. 17:42

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Öländska bönchipsFoto Amelie von Essen Härliga nyheter Som du läst härinne tidigare så deltar jag med flera kokböcker i den prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards för första gången. Jag fick just veta att Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, vunnit i sin kategori i Sverige och gått vidare till finalen i Macau i Kina den 3 juli 2019. Otroligt stort för mig, känner mig glad, stolt och mycket tacksam.

Champinjonsås med dragon

Birgitta Höglund's Mat - 21 Nov 18 kl. 04:58

Användbar sås Den här goda svampsåsen gör jag ofta, både när vi är här nere i Turkiet och hemma i Sverige. Jag använder olika sorters svamp, en favorit jag ofta köper här är ostronskivling. På bilderna serverade jag champinjonsåsen till stekt kycklinglever, men den passar fint till alla slags kött, fisk och grönsaksrätter.

Sista anmälningsdag till kokbokstävlingen Gourmand Awards

Birgitta Höglund's Mat - 15 Nov 18 kl. 07:20

Tävlingsdags igen Idag onsdag den 15 november är det sista anmälningsdag för att skicka in sitt bidrag till den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards. Jag träffade Pelle Agorelius på Stockholm Food & Wine i fredags, han är Sverigerepresentant för tävlingen, då blev jag påmind att nu brinner det i knutarna om man vill ta chansen att bli nominerad till tävlingen. Jag jobbar ju för att sprida hälsosam mat, inte bara här hemma utan även ute i världen, så alla mina 3 kokböcker som publicerats under året är nu anmälda Har även du en nyutkommen kokbok att delta med, missa inte den här chansen.