Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

Karnivor – hur fungerar det?

Kostdoktorn - 05 Jun 18 kl. 11:25

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Kostdoktorns forum: Carnivore Linda har fått inspiration och gått över till karnivor-kost. Bara kött, smör och lite kokosolja i kaffet.

LCHF-campingen: Föreläsarprogrammet klart!

Kostdoktorn - 05 Jun 18 kl. 08:25

Foto: Johan Falk LCHF-eventet i Säffle närmar sig med stormsteg, helgen efter midsommar är det dags. Nu har sista handen lagts vid årets föreläsarprogram. Du hittar det här, tillsammans med mer information och möjlighet att boka biljett till sommarens LCHF-händelse: LCHF-events: Föreläsarprogram 2018 Facebook: LCHF-event i Säffle 2018 Delar av Team Diet Doctor kommer att finnas på plats i Säffle.

”Det finns obegränsat med sötsaker till alla måltider”

Kostdoktorn - 04 Jun 18 kl. 16:38

313 visningarI den här frågestunden besvarar dr Georgia Ede, psykiatriker, frågor som handlar om ketogen kost, mental hälsa och demens. Se en del av frågestunden ovan, där dr Ede svarar på en fråga om matkulturen på collage (transkription). Hela den 12 minuter långa frågestunden, med svensk text och transkription, ser du här med provmånad eller medlemskap: Frågestund – dr Georgia Ede Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera.

Läkare rekommenderar LCHF

Kostdoktorn - 04 Jun 18 kl. 12:24

Ett ökande antal läkare inser fördelarna med en kost låg på kolhydrater för att förbättra vikt, blodsocker och andra metabola problem. Ibland händer det efter att man upplevt egna hälsoförbättringar efter en kostomläggning. Man räknar med att en av 12 kvinnliga läkare i Kanada är med i en Facebookgrupp på temat LCHF och ketogen kost.

En global matrevolution

Kostdoktorn - 03 Jun 18 kl. 16:39

Vilka misstag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan vi arbeta tillsammans för att rätta till dem och ge människor makten över sin hälsa? Här är dr Andreas Eenfeldts föreläsning från konferensen Low Carb Breckenridge i februari 2018. Se ett par minuter av föreläsningen ovan (transkription).

LCHF-buffé

Kostdoktorn - 03 Jun 18 kl. 08:57

En välfylld och avslappnad buffé är perfekt att bjuda på när man är många. Maten kan oftast förberedas och gästerna uppskattar att de kan välja att äta av det som de tycker om allra bäst. Duka upp en LCHF-buffé Inlägget LCHF-buffé dök först upp på Diet Doctor.

Vild wok med lingonaioli och fjällpromenad

Birgitta Höglund's Mat - 02 Jun 18 kl. 20:25

Mitt rätta element Som du kanske läst här inne tidigare så är jag född och uppvuxen i norra Dalarnas fjälltrakter. Fjällen och skogen betyder väldigt mycket för mig, även om jag trivs i de städer där jag bor numer, Stockholm, Östersund och Alanya. Häromdagen när jag var ute på en promenad runt huvudstaden så fick jag ett riktigt anfall av fjällängtan.

Pannbiff med tacosmör och linssallad

Birgitta Höglund's Mat - 01 Jun 18 kl. 17:12

Variation till fredagsmyset Dagens middagstips från mitt kök blir en god pannbiff, tacofredagen får helt enkelt en ny skepnad. En saftig pannbiff med ett tacokryddat smör till, fungerar fint för både små och stora. En linssallad med paprika och kummin blir ett gott och mättande tillbehör.

Kycklingfyllda tomater med salsa verde

Kostdoktorn - 01 Jun 18 kl. 13:25

Rustikt, gott och vackert. Fyllningen kan varieras i oändlighet men här har vi gjort en fyllning av kycklingfärs och parmesan. Klassisk salsa verde sätter extra smak och färg på rätten.

Studie: Den ”goda” fetman finns inte

Kostdoktorn - 31 May 18 kl. 13:31

Forskare i tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology konstaterar att det går att vara fet utan att vare sig ha högt blodtryck eller typ 2-diabetes. Men risken att drabbas av en hjärt-kärlsjukdom är ändå väsentligt högre, jämfört med om du är normalviktig. Att bibehålla den metaboliska hälsan är en utmaning för överviktiga och feta, men även för normalviktiga kvinnor.

Politiker äter LCHF och får nya insikter när det gäller fetmaepidemin

Kostdoktorn - 31 May 18 kl. 08:21

Efter att ha hört talas om andra politiker som avled i förtid av livsstilsrelaterade sjukdomar, bestämde sig den brittiske politikern Tom Watson för att ta kontroll över sin vikt och började med LCHF. Han är nu 38 kilo lättare och hans viktnedgång har fått honom att inse att inte nog har gjorts för att bekämpa fetmaepidemin. Jag läste om Labour-politiker som dog i förtid, i 50- och 60-årsåldern.

Tips på enkel fruktsallad och föreläsning om lymfsystemet på Ecocaféet

Birgitta Höglund's Mat - 31 May 18 kl. 07:00

Fruktsallad i kvällssol Lymfterapi I eftermiddag, torsdag den 31 maj, kan du träffa mig och prata mat och hälsa på Ecocaféet i Östersund. Jag kommer att vara där och signera Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt mellan kl 15-18. 18.

Fler frågor till Robb Wolf

Kostdoktorn - 30 May 18 kl. 16:32

113 visningarEfter sin föreläsning om ketogen kost som behandling av traumatisk hjärnskada svarar Robb Wolf på frågor. Se en del av frågestunden ovan (transkription). Hela den 24 minuter långa frågestunden (med svensk text och transkription) ser du med provmånad eller medlemskap: Frågestund med Robb Wolf Bli medlem (gratis att testa en månad) så kan du se frågestunden direkt – liksom föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera.

Omelett med bacon och ädelost

Birgitta Höglund's Mat - 30 May 18 kl. 15:58

Sommarmat Jag fortsätter att dela med mig av recept från bloggens allra första tid, 2009 när jag just hade börjat med min variant av lågkolhydratkost. Här kan du läsa om hur jag äter idag, jag mår bättre och bättre för varje år med hjälp av maten. Nu i den varmaste av majmånader i mannaminne, så är det bra att äta mat med lite extra salt, då vi förlorar en hel del av den varan.

Varmt välkommen till Säffle!

Kostdoktorn - 30 May 18 kl. 13:42

Helgen efter midsommar går sommarens stora LCHF-event av stapeln. Två dagars välfyllt program med totalt tio intressanta föreläsningar som hålls i centrala Säffle. På scenen hittar vi, bland många andra, professor Fredrik Nyström, Ann Fernholm, My ”LCHF-ingenjören” Westerdahl, Martina Johansson, Diet Doctors gästskribent Tina Brus och naturligtvis vår egen kostdoktor Andreas Eenfeldt.

”Konsten att lyckas var ingen konst – det var kost”

Kostdoktorn - 30 May 18 kl. 08:12

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Kostdoktorns forum: Konsten att lyckas var ingen konst – det var kost ladyinthenorth fick en diabetesdiagnos den 20 februari. Sedan dess är det strikt LCHF som gäller.

Den senaste vetenskapen bakom LCHF

Kostdoktorn - 29 May 18 kl. 17:03

Hur ser den aktuella vetenskapen som stöder LCHF och ketogen kost ut? Och varför jobbar inte våra politiker för en förändring – när det nu finns allt starkare bevisning som stöder kolhydratrestriktion? Ivor Cummins resonerar kring detta tillsammans med LCHF-experten dr Eric Westman.

Räksmörgås på mitt sätt

Birgitta Höglund's Mat - 28 May 18 kl. 18:09

Sommartips och caféklassiker Räksmörgås är bland det mest klassiska man kan beställa på café här i Sverige. En klar favorit hos mig, särskilt när jag hittar caféer som har glutenfria bröd med få kolhydrater. Inte det lättaste att hitta kanske, men då fungerar det att beställa mackan utan bröd, om du är känslig för kolhydraterna i vanligt glutenfritt bröd.

Är alla kalorier värda lika mycket?

Kostdoktorn - 28 May 18 kl. 15:42

646 visningarÄr alla kalorier likadana – oavsett om de kommer från LCHF, fettsnålt eller vegankost? Sam Feltham bestämde sig för att experimentera på sig själv. Han åt nästan 6000 kalorier om dagen på LCHF, vegankost och fettsnål skräpmat med mycket kolhydrater.

Jobbar du med patienter?

Kostdoktorn - 28 May 18 kl. 08:00

På Diet Doctor har vi gott om resurser för dig som är läkare eller arbetar inom sjukvården. Kurser, video och guider för dig själv eller dina patienter: LCHF för läkare – kurs med dr David Unwin Guide: LCHF för läkare Vetenskapen, maten och hälsan Folder om LCHF Kom igång Här är en kom igång-guide för dig som vill testa LCHF eller om du vill tipsa dina patienter. Välkommen till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Fräscha sallader

Kostdoktorn - 27 May 18 kl. 10:49

Sallader är riktigt bra LCHF-mat. Det finns gott om grönsaker som innehåller minimalt med kolhydrater. Praktiskt när man längtar efter något fräscht och har knappt om tid!

”Modern medicin är som att sätta plåster på en kapad artär”

Kostdoktorn - 27 May 18 kl. 05:48

1 043 visningarKan du förbättra hälsan på bara 21 dagar? I så fall, hur? Dr Aseem Malhotra är en av de mest inflytelserika kardiologerna i Storbritannien och expert på hur livsstilen påverkar risken för hjärtsjukdom.

Kan jag dricka vin när jag äter LCHF?

Kostdoktorn - 26 May 18 kl. 17:26

Många undrar om det går bra att dricka alkohol när man äter LCHF. Väljer du med omsorg och dricker med måtta brukar det fungera alldeles utmärkt. Ta en titt på våra guider: Sju saker du bör veta om alkohol och LCHF Alkohol och LCHF – bäst och sämst Kom igång Vill du också komma igång med LCHF?

Sammanfattning

Kostdoktorn - 26 May 18 kl. 12:38

74 visningarVi har nu nått den sista delen av vår serie om LCHF för läkare. Dr Unwin sammanfattar det viktigaste ur kursen (transkription). Kursen i sin helhet innehåller praktiska tips för läkare; hur man effektivt diskuterar LCHF och livsstil med patienter, hur du hanterar läkemedel, säkerhet, patientmotivation och mycket mer.

Om höstens Harmoniresor till Kreta

Birgitta Höglund's Mat - 26 May 18 kl. 07:00

Följ med på en resa fylld med harmoni Våren har verkligen visat sig från sin bästa sida i år, känns härligt att det blir en riktigt lång sommar. För den som vill så finns möjlighet att förlänga sommaren med en vecka i Makrigialos på Kretas sydostkust, under den finaste tiden på hösten. Då i oktober, när havet och solen är som skönast och lugnet sänkt sig över den lilla fiskebyn, är den bästa tiden för en resa till Medelhavet.

Vill du gå ner i vikt?

Kostdoktorn - 26 May 18 kl. 04:53

Här på Diet Doctor har vi allt du behöver för att lyckas nå en hälsosam normalvikt. Vi har tips, kunskap, guider och goda råd, över 675 inspirerande framgångshistorier och en tvåveckorsutmaning (om du vill ha en rivstart på ditt nya hälsosamma liv). Ta en titt här: Guide: Gå ner i vikt Inspirerande framgångshistorier Kom igång – en tvåveckorsutmaning Guide: LCHF för nybörjare Kom igång Ge din viktnedgång en rivstart!

”LCHF passar mig perfekt”

Kostdoktorn - 25 May 18 kl. 06:51

Över 415 000 personer har hittills anmält sig till Diet Doctors LCHF-utmaning (på engelska, svenska och spanska). Starten går varje söndag och utmaningen är GRATIS och reklamfri. Ta en titt på vår stora kom igång-utmaning.

Keto och traumatisk hjärnskada

Kostdoktorn - 24 May 18 kl. 15:17

259 visningarTraumatisk hjärnskada (TBI) från bland annat idrott, misshandel eller olyckshändelse kan bli ett kroniskt problem i vår tid. Hur kommer det sig? Kan ketogen kost potentiellt hjälpa till att lösa problemet?

Grön smoothie

Birgitta Höglund's Mat - 24 May 18 kl. 07:00

Nyttig njutning Smoothies kan innehålla väldigt många olika saker, ibland är de mer som en dessert. Jag föredrar den nyttigare varianten med mer grönsaker än frukt, vill också ha smoothien lite tjockare så jag kan äta med sked, då mättar den längre. Den här hittade jag på som ett läskande och lättlagat mellanmål igår när jag njöt av vårsolen på balkongen.

Morsdagstips med vårsallader

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 18 kl. 19:26

Smakrika sallader Nu närmar sig Mors dag, här kommer några tips på vad barnen i familjen kan göra till middagen. Sallad på späda maskrosblad blir en både god och nyttig sallad, bara att plocka alldeles gratis ute i skogen. Plocka topparna av små, nyutväxta blad och låt ligga i vatten i kylen några timmar.