Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

Vi äter mer än på 70-talet

Kostdoktorn - 22 timmar sedan

Hur effektiva är olika typer av kost när det handlar om att förbättra hälsa och gå ner i vikt? Är det skillnad på fettsnålt och lågkolhydratkost om du bara mat lagad från grunden? Och känner du till livsmedelsindustrins knep för att få oss att äta mer?

Tacokryddad kycklingpaj, artikel i LT och ny kokbok på gång

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 06:20

Foto Jan Andersson Kokboksrecept I går var det en stor dag för mig, jag var med i en artikel i Länstidningen i Östersund för första gången på många år. Jag blev häromdagen intervjuad och fotograferad av Jan Andersson inför en artikel om mina kokböcker och den nya kokbok jag jobbat med här hemma i Jämtland nu i sommar. Här ovan ser du bilden som var på omslaget, jag drog med mig Jan ut till mitt favoritställe här i Östersund, Bynäset på Frösön.

Hur man har mindre fel, och att bygga ett team som ifrågasätter allt

Kostdoktorn - 13 Sep 19 kl. 10:01

Hur vet du att du har rätt… om någonting? På Diet Doctor vill vi ge dig verktygen du behöver för att förbättra din hälsa, genom att göra LCHF enkelt. Men hur vet vi att vi har rätt i något av de specifika råd vi ger?

LCHF-efterrätter

Kostdoktorn - 13 Sep 19 kl. 06:46

Vi har massor av smarriga LCHF-efterrätter, perfekt till fikat, kalaset eller när du vill sätta extra guldkant på livet.Inlägget LCHF-efterrätter dök först upp på Diet Doctor.

Laxpytt och Skördefest i Jämtland/Härjedalen

Birgitta Höglund's Mat - 13 Sep 19 kl. 06:05

Festlig snabbmat Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller till helgens brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong. Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats. Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i just det, Ås, strax utanför Östersund.

Viltskavsgryta och premiär för Restaurang Kroken

Birgitta Höglund's Mat - 12 Sep 19 kl. 07:01

Rönn i höstfärger Höstmat Nu är hösten riktigt på gång här i Jämtland, dagarna har blivit mörkare och fuktigare men det är också väldigt vackert. Igår var jag på en riktigt trevlig höstpremiär, det var mina systerdöttrar Jessica och Martina som öppnade sin nya Restaurang Kroken i Nälden, några mil utanför Östersund, på väg mot Åre. De hade tidigare Café Kroken i Krokom, men nu har de alltså förflyttat sig 1 mil västerut till sin hemby och startat restaurang där istället.

Ny studie: Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Kostdoktorn - 12 Sep 19 kl. 06:51

Upplever du att det är allt svårare att hålla vikten när du blir äldre? En ny studie från Karolinska institutet visar att omsättningen av fetter, så kallade lipider, minskar i vår fettväv när vi åldras. Det tycks medföra just viktuppgång, även om vi inte äter mer eller rör oss mindre.

Boeuf bourguignon med blomkålsmos

Kostdoktorn - 11 Sep 19 kl. 16:46

Välkomna gästerna med en värmande boeuf bourguignon med mustig smak av rött vin och timjan. Serveras med krämigt blomkålsmos.Receptet →Inlägget Boeuf bourguignon med blomkålsmos dök först upp på Diet Doctor.

Om protein vid styrketräning – Föreläsning av Jacob Gudiol

Träningslära - 11 Sep 19 kl. 13:15

Innan sommaren hade Tyngre två kostdagar där det var flera intressanta föreläsningar relaterat till kost och träning. Förutom att jag… Inlägget Om protein vid styrketräning – Föreläsning av Jacob Gudiol dök först upp på Träningslära.

Var hittar man en ketocoach?

Kostdoktorn - 11 Sep 19 kl. 07:31

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors forum. Gratis och öppet för alla, välkommen!

Matfotografering på Frösön

Birgitta Höglund's Mat - 11 Sep 19 kl. 07:00

Jan Andersson fotograferar min picknick på Bynäset Höstpicknick Tillbringade några mycket trevliga timmar igår tillsammans med LTs mästerfotograf Jan Andersson i skogen på Bynäset, en av mina favoritplatser i Östersund, beläget på Frösön. Jag hade dukat upp en liten picknick inför en artikel om min matfilosofi och kokböckerna i Länstidningen nu på fredag. Riktigt roligt att få vara med i tidningen även här på hemmaplan, ska bli spännande att se hur det blev genom hans kamera, här ser du fikat genom min.

Jobba på Diet Doctor: Hungrar du efter nya utmaningar?

Kostdoktorn - 10 Sep 19 kl. 17:40

Hungrar du efter nya utmaningar? Söker du efter ett meningsfullt jobb där du får jobba med mat tillsammans med ett team som brinner för LCHF? Drömmer du om att inspirera miljontals människor runt om i världen till en hälsosam och njutbar livsstil?

Sallad med parmaskinka och manchego

Kostdoktorn - 10 Sep 19 kl. 15:26

Snabb, fräsch och utsökt sallad fylld med smaker från Medelhavet. Njut av italiensk parma och spansk manchego på en bädd av krispiga salladsblad.Receptet →Inlägget Sallad med parmaskinka och manchego dök först upp på Diet Doctor.

Kraft och energi med LCHF!

Kostdoktorn - 10 Sep 19 kl. 09:12

Tomater på 3 sätt – Ugnstorkade, chilisås och tomatsoppa

Birgitta Höglund's Mat - 10 Sep 19 kl. 07:00

Tomattider Nu finns det gott om tomater, både hos alla som odlar själv och i handelsträdgårdar runtom i landet. Så passa på att göra lite goda rätter som du kan spara i kyl och frys till den kallare årstiden, som ju tyvärr är på gång. Idag får du som första tips en beskrivning på hur du gör dina egna soltorkade tomater, fast i det här fallet får de torka till sig i ugnen.

Recension av, och åsikter om, filmen The Game Changers

Träningslära - 09 Sep 19 kl. 15:48

Om några dagar har dokumentären The Game Changers premiär på biograferna här i Sverige. Dokumentären handlar om att du kan… Inlägget Recension av, och åsikter om, filmen The Game Changers dök först upp på Träningslära.

Parmalindade laxspett

Kostdoktorn - 09 Sep 19 kl. 15:52

Less is more! Lax, färsk basilika och parmaskinka. Det behövs inte mer för att fixa smakrika spett till buffébordet.

Krämig fiskgratäng från Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 09 Sep 19 kl. 14:57

Krämig fiskgratängFoto Mikael Eriksson Kokboksrecept Idag bjuder jag på ett riktigt gott recept från Diabeteskokboken för män, som jag skrev häromåret med Lars-Erik Litsfeldt. Han är mycket välkänd inom LCHF-kretsar, dels för sitt underfundiga sätt att skriva och dels för sina stora kunskaper om diabetes. Just idag är sista dagen på Adlibris bokrea, där du kan köpa den här Diabeteskokboken för bara 69 kr.

Kost och cancer: vad vet vi?

Kostdoktorn - 09 Sep 19 kl. 08:17

Människan har försökt finna en länk mellan kost och cancer sedan tidernas begynnelse. Vad vet vi och vad vet vi inte? Inlägget Kost och cancer: vad vet vi?

Sökes: Webbredaktör till vår svenska sajt

Kostdoktorn - 08 Sep 19 kl. 09:57

Nu söker vi dig som har ett stort intresse för kost och hälsa, som brinner för skrivande och vill skapa högkvalitativt innehåll som kan revolutionera måendet för ett stort antal människor. Söker du ett utvecklande och meningsfullt jobb? I så fall kan vi ha en fantastiskt rolig och spännande uppgift för dig!

Glutenfritt nötbröd

Birgitta Höglund's Mat - 08 Sep 19 kl. 06:36

Nötbröd med suovasrökt renstek LCHF-lunchmacka i skogen Du kanske provat mitt populära valnötsbröd sen tidigare, häromveckan bakade jag ett liknande bröd. Det har varit väldigt gott att ha med ut i skogen på en hel del utflykter, både på semestern i Dalarna och här hemma i Jämtland. Det här brödet skapade jag redan för 4 år sen när jag jobbade som receptkonsult inför uppstarten av Ecocaféet i Östersund.

Grilltips med smak av höst

Birgitta Höglund's Mat - 07 Sep 19 kl. 10:52

Höstgrillning För precis 7 år sen jobbade jag och fotograf Mikael Eriksson intensivt några dagar med bilderna till min grillkokbok. Det blåste 25 sekundmeter och var bara 5 grader varmt några av dagarna, så grillglöden tog sig fint. Men det gjorde jobbet med fotograferingen extra krävande, då vi tog de flesta bilderna utomhus, det var kallt, minst sagt.

3 enkla träningstips för ett friskare liv

Birgitta Höglund's Mat - 07 Sep 19 kl. 08:20

Stärk din rygg För en månad sen blev jag kontaktad av Fysioterapeut Olav Åserud, som undrade om jag ville ta del av några enkla bålstabilitetsövningar, han hade sett att jag tränar mycket för att stärka min rygg efter en skada och steloperation. Det är 3 enkla övningar som jag la till i mitt morgonträningsprogram, som jag använder så gott som dagligen sen 15 år. Första veckan fick jag lite mer ont, de här övningarna aktiverade muskler på djupet som jag inte kommit åt tidigare.

LCHF-pizza

Kostdoktorn - 06 Sep 19 kl. 07:10

Ägg, ost, tomat och en gnutta oregano. Mer behövs inte för att snabbt sno ihop enklaste LCHF-pizzan. Den är precis lika god som den ser ut!

Vägen mot Paradiset – med Andreas Eenfeldt

Kostdoktorn - 05 Sep 19 kl. 09:28

Förra veckan fick vi besök på Diet Doctors huvudkontor av Johannes Cullberg som bland mycket annat har grundat butikskedjan Paradiset. Ett samtal med Andreas Eenfeldt har resulterat i ett avsnitt av den populära podcasten Vägen till Paradiset. Om du har en stund över har du intressanta en timme och åtta minuter framför dig: I dagens avsnitt pratar vi om Andreas entreprenörsresa med Diet Doctor, om möjligheterna och utmaningarna när man går i framkant för ett område som utmanar gamla ”sanningar” som alla läkare fått i sig i sin utbildning.

LCHF-pasta

Kostdoktorn - 04 Sep 19 kl. 13:23

Vanlig pasta är gjord av vetemjöl som höjer ditt blodsocker snabbare än socker. Betyder LCHF att du måste sluta med pasta? Svaret är nej.

LCHF färdigmat?

Kostdoktorn - 04 Sep 19 kl. 08:18

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors forum. Gratis och öppet för alla, välkommen!

Omelett med ost, tomat och örter

Birgitta Höglund's Mat - 04 Sep 19 kl. 07:00

Snabbmat med mycket näring Idag får du ett snabbt tips på en riktigt god och lättlagad omelett. Den är god bara som den är eller med en sallad, jag serverade den med kräftstjärtar och majonnäs. Den passar också fint som botten till en LCHF-pizza.

EAT-Lancets växtbaserade värld

Kostdoktorn - 03 Sep 19 kl. 14:46

1 visningar Rapporten EAT-Lancet menar att vi inte ska äta mer än 7 gram kött per dag. Borde vi alla äta växtbaserad kost? Dessutom, kommer du ihåg precis vad du ätit det senaste året?

Viltgryta med paprikasmör

Kostdoktorn - 03 Sep 19 kl. 08:23

En mustig viltgryta med grädde, rotselleri och rosmarin. Passar till mysiga middagar, såväl vardag som till fest. Serveras med läckert paprikasmör.

”Vi har tillräckligt med lagrat fett för att överleva till julafton”

Kostdoktorn - 02 Sep 19 kl. 14:17

Copyright/fotograf: Caroline Andersson Doktor Michael Mosley är känd BBC-profil och mannen bakom 5:2-dieten som uppmärksammades stort för några år sedan. Han är aktuell med en ny bok, Mosleymetoden, som har fokus på hur kosten kan förbättra vår hälsa och vikt. I helgen intervjuades han på TV4:s Nyhetsmorgon.