Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Kulturbloggen

Hisnande metaforik i fyllig biografi om musikpionjär – Gilbert Holmström: Jazzmusiker av Claes Reit

Kulturbloggen - 12 May 20 kl. 22:09

foto Hans Wretling Titel: Gilbert Holmström: Jazzmusiker Författare: Claes Reit Utgivningsdatum: 2020-05-11 Förlag: Tid&Rum ISBN 789187 755149 Inom loppet av ett dygn har jag slukat boken, vilket på sätt och vis är ett mått på dess attraktionskraft. Vill omgående tala om att jag träffat den 83-årige musikern, vars gärning porträtteras genom att musikskapandet sätts i mycket upplysande kontext. Har lyssnat på Gilbert Holmström ett tiotal gånger live (framför allt efter millennieskiftet), äger ett par skivor och recenserat konserter några gånger. På den ofullständiga genomgång av Göteborgarens bedrifter som återges på Wikipedia, finns recension av undertecknad medtagen som en referens. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Existentiella poem inbäddade i betagande omgivning – Magritte av Ulla Carin & Gilbert Holmström

Kulturbloggen - 30 Mar 20 kl. 14:28

Ulla Carin & Gilbert Holmström Magritte 4 Inspelad september 2019 i Nilento Studio i Kållered Mix och master: Lars Nilsson Producent: Gilbert Holmström Nilento Records 47:05 Release: 20/3 2020 Gilbert Holmström tillhör de få musiker i Göteborg vars gärning rönt tillbörlig respekt på den nationella jazzscenen. 2019 förärades han hederspris av föreningen Svensk Jazz,. Det skrivs uppskattande om honom i översiktsverket Frihetens blå toner ( som saknar många självklara namn) och hans musicerande älskas av hippe entreprenören Jonas Kullhammar.

Claes Hylinger

Bokbloggar - 14 Feb 20 kl. 23:01


Fler inlägg från Kulturbloggen

Inställd pjäs på Östgörateatern med somaliska kvinnor blir film

Kulturbloggen - 14 timmar sedan

Under våren skulle Dumar ha blivit den tredje föreställningen inom ramen för Östgötateaterns satsning på communityteater – alla med östgötar på scen och regi av America Vera-Zavala. Istället blir pjäsen med tre somaliska kvinnor från Linköping nu film, med den uppmärksammade filmaren och konstnären Salad Hilowle bakom kameran. Ett pressmail berättar: Dumar – som betyder kvinna på somaliska – skulle ha spelats på kulturhuset Agora i Linköping och på X-scenen i Norrköping under april och maj 2020.

Filmrecension: Barn – en stark film

Kulturbloggen - Igår: 13:33

Barn Betyg 4 Svensk biopremiär 22 maj 2020 Regi Dag Johan Haugerud Två skolbarn, båda tretton år, grälar och den ena, en flicka, slår till pojken med sin skolväska. Pojken faller ihop och dör. Dag Johan Haugeruds film Barn vad Dragon Award på Göteborgs filmfestival 2020 och är som det står i filmens pressinformation: ett gripande politiskt och känslomässigt laddat drama.

Vardagar 3 – Ny bok av Ulf Lundell

Kulturbloggen - 21 May 20 kl. 13:21

Titel: Vardagar 3Författare: Ulf LundellUtgivningsdag: 2020-05-12ISBN: 978-91-46-23637-5 Tredje boken i serien Vardagar släpptes i dagarna och jag har precis lagt igen boken efter 872 sidor tillsammans med författaren. Det är verkligen så det känns i de här dagboksanteckningarna. En glimt av författarens vardagsliv.

Erfaren debutant uppvisar bredd och raffinemang – Arrival av Svante Söderqvist

Kulturbloggen - 20 May 20 kl. 18:36

omslag Jonas Holmberg Svante Söderqvist Arrival 4 Inspelad i maj och september 2019 KMH Studio i Stockholm Mixning: Pål Svenre/ Unit 7 Producerad av Svante Söderqvist, Adam Forkelid och Calle Rasmusson Prophone Records/ Naxos 59:32 Releasedatum: 20/3 2020 Då och då upptäcker jag musiker “behäftade” med extraordinär kvalitet, även när de befinner sig i bakgrunden. Detta hände i fallet Svante Söderqvist för några år sedan. Har hört honom med bland andra pianisten Mathias Algotsson och Stockholm Voices.

Tove Styrke klar för Så mycket bättre – här är alla artister

Kulturbloggen - 20 May 20 kl. 11:15

Årets artister till Så mycket bättre är klara. Svenska popstjärnan Tove Styrke ansluter till den nya säsongen tillsammans med namn som Helen Sjöholm, Tommy Körberg, Benjamin Ingrosso, Ana Diaz och Markus Krunegård. TV4 väljer också att behålla succékonceptet från förra året.

Inga konserter på Liseberg i sommar

Kulturbloggen - 20 May 20 kl. 11:12

På grund av den pågående coronakrisen har Liseberg nu tagit beslut om att ställa in hela sommarens konsertprogram. Beslutet omfattar Stora Scenen, Lilla Scenen och Polketten. Totalt handlar det om 70 akter som flyttas fram till 2021 eller avbokas.

Inget Way Out West 2020 – men Way Out West är tillbaka 2021

Kulturbloggen - 20 May 20 kl. 11:08

Ännu en av sommarens musikfestivaler kastar in handduken. Göteborsgfestivalen Way Out West ställs in 2020 men meddelar att festivalen räknar med att vara tillbaka 2021. Mailet från WOW: Det blir inte något Way Out West i sommar.

Så här blir Dramatens repertoar hösten 2020

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:34

Liv Strömquist. Foto: Sören Vilks. Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer.

Reflex – en digital och multi-purpose festival 28 maj (dock inte gratis)

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:24

Reflex är en ny demokratisk och digital festival, till för alla, skapad av alla. Idén till festivalen har vuxit fram ur all den kreativitet som har visat sig under Coronakrisen. Denna måste tas till vara på och förmedlas över hela landet då kreativiteten kan främja samhällsutvecklingen för en mer hållbar framtid.

Nationella minoriteters liv och livsvillkor i Stockholm undersöks i projekt av Stadsmuseet

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:20

I ett statligt finansierat projekt undersöker Stadsmuseet under 2020 och 2021 de nationella minoriteternas liv och livsvillkor i staden historiskt och i samtiden. Arbetet utgår från samtidsdokumentation och forskning. I projektet ingår en insamling av berättelser som startar nu.

Fler scener från Urgent Drama på Folkteatern publicerade på Fjärde Scenen

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:14

Lika snabbt som coronaviruset sprider sig, vill Folkteatern försöka fånga den nya situationen som världen genomlever just nu. Nu finns ytterligare tre nyskrivna scener att se på Folkteaterns digitala plattform Fjärde Scenen. Dessa är skrivna av dramatiker från Tyskland, Sverige och Singapore.

El Perro del Mar skriver musik till Moderna Museet

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:11

arah Assbring/El Perro del Mar framför Rosemarie Trockel, After The Hunt (2013) samt Study For After The Hunt (2013), samt Robert Gober, Cat Litter (1989). Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet. I folktomma salar med konsten som enda sällskap har El Perro del Mar under våren skapat musik med Moderna Museets samling som inspiration.

Storslagen spelning med Stegar streamas från Stora Teatern på lördag kl 19. Alice B, Kapten Röd och A.M.E gästar

Kulturbloggen - 18 May 20 kl. 13:11

I maj 2020 är det tio år sen Steget släppte sitt debutalbum ”Förändrar Allt”. Duon har länge planerat hur det ska firas och vägrar ställa in pga pågående pandemi. Istället för publik på plats bjuder dom in alla som vill att ta del av magin, det enda du behöver är en skärm och lite internet.

Teaterkritik: Così fan tutte, får inte enbart kvinnor att också få bli otrogna, de gör dem till människor

Kulturbloggen - 18 May 20 kl. 13:06

Così fan tutte Filmad generalrepetition på Göteborgs Opera med nätpremiär den 17 maj 2020 Musik Wolfgang Amadeus Mozart Text med utgångspunkt från Lorenzo da Ponte Musikalisk ledning Joakim Kallhed Regi Mattias Ermedal Scenografi och kostymdesignern Gunnar Ekman Ljusdesign Joakim Brink Orkestern: Kerstin Andersson (Cello), Rosa Campoy-Espin (Klarinett), Joakim Kallhed (piano), Dieter Schönnings (Violin), Gunnar Vallin (Flöjt) Föreställningens italienska titel syftar på att ”alla gör det” och med det sista ordets ”e” finns det stor tolkning för att det är kvinnor man betonar, eftersom böjningen är i feminum. Föreställningens undertext var i originalet ”la scuola degi amanti” (de älskandes skola), vilket återspeglar den franska klassicismens fader Jean-Baptiste P Molières metoder att alltid lägga in en pekpinne och riktning, att det kommer att finnas ett budskap att lära och följa, för att få uppnå ett bättre liv. Uppsättningen är tänkt som en s.

ArkDes återöppnar den 2 juni med en utställning om Kiruna

Kulturbloggen - 17 May 20 kl. 21:10

Cred: Erik Lefvander. Det sista ljuset, 2018. Bild ur svit som dokumenterar det tomma stadshuset kort före rivningen.