Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Köttbullar med gräddig tomatsås

Birgitta Höglund's Mat - 29 Apr 20 kl. 07:00

Grekiska köttbullar Jag har alltid varit förtjust i det grekiska köket och den enkla men smakrika maten från de andra länderna runt Medelhavet. Jag brukar alltid köpa med mig matsouvenirer hem, så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, olivolja, konserver och havssalt från olika länder. Nu dröjer det ju ett tag innan vi kan åka ut och resa igen, då är såna här fina matminnen bra att ta till för att förgylla våra svenska råvaror. Idag får du ett recept inspiration från Grekland, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Så här gör du IKEAs köttbullar hemma

Feber.se - 01 May 20 kl. 12:59

Nu när restaurangerna är stängda Är du sugen på IKEAs köttbullar nu när de är stängda finns det räddning. IKEA i Storbritannien postade nämligen receptet på deras ikoniska köttbullar häromdagen, IKEA-style. Så nu är det bara att köpa lite köttfärs och börja rulla.

SÖTSUG, tant i ungdomskläder

Magdalena Graaf Blogg - 19 Apr 20 kl. 18:20

Idag känner jag mig ungdomlig och somrig!Vita jeans. Jag kanske är på gränsen för gammal?

Claras goda huevos rancheros

Kostdoktorn - 23 Mar 20 kl. 11:30

Krydda till frukosten med denna mexikanska specialitet. Claras LCHF-version smakar riktigt gott: stekta ägg, tomatsås med jalapeños och ost och självklart avokado.Inlägget Claras goda huevos rancheros dök först upp på Diet Doctor.

Nu har IKEA börjat testa sina köttfria köttbullar

Feber.se - 28 Feb 20 kl. 16:20

Släpps på europeiska IKEA-restauranger i augusti Förra året meddelade IKEA att man tagit fram ett köttfritt proteinextrakt som man skulle använda för att göra vegetariska köttbullar till sina restauranger. Då sade man att dessa skulle börja testas i februari och släppas under sommaren 2020. Det är inte första gången IKEA gör vegetariska köttbullar men varianten som man nu håller på och testa ska både smak- och konsistensmässigt mer likna traditionella köttbullar gjorda av köttfärs.

Hämtmat och läxa

Blondinbella - 23 Jan 20 kl. 19:21

Rapport från en lugn dag. Jag tampas med migrän sedan några dagar tillbaka. Det kommer intensivt några gånger per år.

Pepparkaksknäcke

Kostdoktorn - 01 Dec 19 kl. 08:25

Fira första advent med spröda fröknäcken som har en härlig smak av pepparkakor. Perfekt till ostbrickan. Serveras bäst med en bit gräddig ädelost.

Dop, Skavlan och hemmalunk

Magdalena Graaf Blogg - 24 Nov 19 kl. 21:50

Hemma dag. Känner mig trött, trots att jag somnade med Louie igårkväll. Sophie och Daniel hade dop för lilla Lily igår.

Kycklinglårfilé i gräddig svampsås

Kostdoktorn - 09 Oct 19 kl. 13:03

Utsökt krämig kyckling med smak av smörstekt svamp, vitlök, parmesan och örtkryddor. Servera gärna tillsammans med en enkel grönsallad eller med valfri sidorätt.Inlägget Kycklinglårfilé i gräddig svampsås dök först upp på Diet Doctor.

Kyckling och champinjoner i krämig tomatsås

Kostdoktorn - 13 Aug 19 kl. 12:44

Letar du efter en god och snabblagad maträtt? Testa detta! På 30 minuter har du en näringsrik, mättande och god maträtt på middagsbordet.

Nu kommer köttbullar gjorda av växter

Feber.se - 08 Aug 19 kl. 13:40

Beyond Meat testar gräsbullar på Subway Så sent som igår skrev vi att vegoföretaget Impossible Foods arbetade på att ta fram växtbaserat fiskkött och nu kontrar deras konkurrent Beyond Meat med växtbaserade köttbullar. Beyond Meats växtbaserade köttbullar kommer initialt att dyka upp som ett alternativ till riktiga köttbullar på mackorna som den amerikanska restaurangkedjan Subway gör. Så det hela ska nog mest ses som svar på Burger King och Impossible Foods satsning på växtbaserat hamburgerkött som man lanserade tidigare i år.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Zucchinisallad till grillat

Birgitta Höglund's Mat - 5 timmar sedan

Grilltillbehör Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen. Servera till grillat av alla slag, annars är den också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling. Zucchinisallad 2 port 2 dl tärnad zucchini 2 msk smör/kokosolja ½ tsk vit balsamvinäger Salt och svartpeppar Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Räksallad med örtmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 06:38

Sommarsallad Nu i sommarvärmen är en räksallad bland det godaste man kan äta. Det blir ofta en salladstallrik till kvällsmat hos oss, favoriten just nu tillsammans med räkorna är kokta ägg, smör, ost och sill, salami och bönsallad. Räksallad 1 port 100 g skalade räkor 50 g mozzarella 5 cm gurka 3 cocktailtomater Bladpersilja Citron Örtmajonnäs ½ dl majonnäs 1 msk crème fraiche 1 tsk pressad citron 1 msk hackad dragon 1 msk hackad gräslök Flingsalt och peppar Kallpressad olivolja Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Picknickmat Nu har sommarvärmen äntligen kommit, som det ser ut på väderkartorna så har den dykt upp över hela landet. Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost. Du kan också använda rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Oxfilé med rosépepparsås och blomkål

Birgitta Höglund's Mat - 31 May 20 kl. 07:00

Rosépepparsås 4 port 4 dl grädde/kokosgrädde 2 dl buljong 1-2 msk grovkrossad rosépeppar 2 tsk grovkrossad svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 2 msk finhackad röd paprika 3 msk smör/kokosolja 2 tsk äppelcidervinäger Salt Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg. Häll över vinägern och låt koka in. Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Gräddtårta till Mors Dag

Birgitta Höglund's Mat - 30 May 20 kl. 06:07

Tårtkalas Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten. Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten. Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är liknande.

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Birgitta Höglund's Mat - 29 May 20 kl. 06:37

Grilltider Nu väntar vi på lite varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt. Citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk. Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

Nässelomelett med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - 28 May 20 kl. 07:00

Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 1 port 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Grekisk sallad

Birgitta Höglund's Mat - 27 May 20 kl. 07:00

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 26 May 20 kl. 07:00

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 24 May 20 kl. 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Zucchinipasta med skinksås

Birgitta Höglund's Mat - 20 May 20 kl. 07:00

Skink- och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.