Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Koka soppa på en spik/rester, utflyktsmat, hotellbesök och stugsemester

Birgitta Höglund's Mat - 02 Sep 19 kl. 07:00

Man tager vad man haver Förra veckan tillbringade jag och Lennart en alldeles underbar semestervecka i min stuga i nordvästra Dalarna. Sommarvärmen kom tillbaka med besked och att det dessutom var helt mygg/knott/bromsfritt gjorde det verkligen till njutbara dagar. Det blev många skogspromenader och en hel del utemat, i form av grillade mackor, korv och marinerat fläsk, tillagat över öppen eld i mitt mackjärn. Mackjärn från Eldmark Varma mackor och grillkorv Kaffemarinerat sidfläsk med smörstekt svamp Jag hade köpt med en hel del ekologiskt grönt från Ås Trädgård, som blev goda tillbehör till vår mat. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Kaféet på Tulludden får nu servera soppa

Nyhetspressen - 19 Mar 19 kl. 04:39

Kaféet Tulluddens Oas i Hangö har renoverats och anslutits till kommunalteknik och är nu lämpligt som livsmedelslokal..

”Biblioteken tvingas ofta koka soppa på en spik”

Nyhetspressen - 07 Mar 19 kl. 14:41

Aktörer i biblioteksbranschen välkomnar den nya strategin – men efterfrågar skarpare skrivningar och mer pengar. – Biblioteken tvingas ofta koka soppa på en spik, säger Anna Troberg, ordförande i fackförbundet DIK..

Koka björn

Bokbloggar - 18 Feb 19 kl. 11:26

Dagens recept

Magdalena Graaf Blogg - 05 Feb 19 kl. 19:42

Koka broccoli (färsk) sila och lägg i botten på en ugnsform Skiva på kassler och gör en ostsås Mazena som jag rör ut i en klick smör, häll på lättmjölk/ mjölk… så det blir kite tjockare 2-3 grönsaks grönsaksbuljongtärningar, örtsalt/flingsalt/peppar Lägg i favorit ost. Personligen gillar jag lite starkare sorter.

Tusentals ton mat slängs i fel påse

Nyhetspressen - 20 Jan 19 kl. 07:00

Omkring 40 procent av Linköpingsbornas matavfall hamnar i den vanliga soppåsen i stället för den gröna..

De lagar soppa på matsvinnet

Nyhetspressen - 17 Jan 19 kl. 06:00

Vad sägs om "Zero waste soup", soppa gjord på matsvinn?.

Ubisofts Just Dance kommer bli film

Feber.se - 15 Jan 19 kl. 15:20

Oklart varför Ubisofts populära dansspel Just Dance verkar komma att filmatiseras, trots avsaknad av karaktärer eller story. Det är Sony-ägda produktionsbolaget Screen Gems som planerar att göra soppa på spik då gänget nyligen köpt filmrättigheterna för spelet. Screen Gems kommer backas upp av Ubisoft Film and Television för att skriva manus och producera dansfilmen.

Djurhuvuden, tarmar och skinn hittades dumpade

Nyhetspressen - 15 Dec 18 kl. 22:00

Djurkadaver har hittats på ett par platser i Bromölla kommun. I närheten av Pestbacken i Gualöv hittades fårskinn och vid Levrasjön plastsäckar med rester från rådjur..

Julkortis 7: Koka björn

Bokbloggar - 07 Dec 18 kl. 10:00


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Istället för Pasta Carbonara

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

Glutenfri njutning En av mina favoriträtter förr, innan jag för 11 år sen gick över till en glutenfri mathållning med få kolhydrater, var Pasta Carbonara. Jag måste erkänna att jag var svårt pastaberoende, efter ryggskadan i mitt kockjobb så åt jag ibland spaghetti 7 dagar i veckan, däremellan en hel del mackor. När jag så förstod att jag inte tålde gluten, ja då var det inte så svårt att lägga om till grönsaker istället.

Kyckling med 3 goda, lättlagade tillbehör

Birgitta Höglund's Mat - 20 Jan 20 kl. 07:00

Söndagskyckling Dagens middagstips blir en mör och god kycklingrätt med tre riktigt lättfixade såser till, som du blandar ihop medan kycklingen puttrar sig klar på spisen. Maten blir alltid både godare och mer näringsrik med några olika såser eller röror till, jag brukar ha minst två, gärna fler gröna tillbehör till min mat. Det lockar fram så mycket olika smaker på varmrätten, vi brukar kalla det mat med hög Mmm-faktor.

Söndagsmiddag – Pepparfläsk med broccoli

Birgitta Höglund's Mat - 19 Jan 20 kl. 07:00

Njutbart smakminne Den här rätten lagade min mamma ofta på helgerna när jag var liten, den väcker väldigt goda smakminnen till liv. Hon fick receptet från ett TV-program nån gång i början på 70-talet. Mamma använde bogfläsk, men här har jag använt fläskkarré, det är så mört och gott.

Glutenfria pannkakor med hackade paranötter

Birgitta Höglund's Mat - 18 Jan 20 kl. 07:00

Lördagsnjutning Passa på att unna dig en riktigt lång och god brunch med nygräddade pannkakor idag. Med mina nötpannkakor blir den ännu lyxigare och mättar riktigt länge inför alla helgaktiviteter. Jag slutade helt med glutenhaltigt mjöl i min mat för över 10 år sen.

Glutenfria små hamburgare med goda tillbehör

Birgitta Höglund's Mat - 17 Jan 20 kl. 07:00

Små burgare till fredagsmyset Hamburgare eller när det gäller minivarianten, sliders, är väl något som de allra flesta gillar. I min tappning blir de ett riktigt gott och nyttigt alternativ till fredagsmyset, vill du inte ha bröd till så är det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället. Här hittar du recept på sockerfri chilisås, hamburgerdressing, kålrotspommes, grönkålschips och zucchinisallad.

Grönsakssoppa med korv och pannkakstips

Birgitta Höglund's Mat - 16 Jan 20 kl. 07:00

Soppdag Njut av en riktigt värmande soppa, gjord på gammaldags vis med hemkokt benbuljong. Så lagade våra äldre släktingar soppa ända till för någon generation sen, då buljongtärningen dök upp i butikerna. Att koka buljong på ben med leder från kyckling, vilt, nöt m.

Risotto på blomkål med tomatmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - 15 Jan 20 kl. 07:00

Risotto utan ris Ja, det låter ju kanske lite tokigt att kalla en risotto helt utan ris för just risotto, men du kan ju kalla den blomkålsotto om du föredrar det. Att riva blomkål och blanchera eller steka hastigt har blivit mycket populärt, inte bara bland oss som föredrar mat med färre kolhydrater. Nu finns det också färdigriven blomkål att köpa i välsorterade butikers grönsaksdiskar.

Dillmajonnäs och varm rödbetssallad till stekt fisk

Birgitta Höglund's Mat - 14 Jan 20 kl. 07:00

Smakrika fisktillbehör Idag får du tips på två riktigt goda tillbehör till smörstekt fisk. Dillmajonnäs är en gammal klassiker, men den varma rödbetssalladen är ett lite nyare påfund. Jag har alltid varit väldigt förtjust i rödbetor, både inlagda och kokta, serverade med bara smör och flingsalt.

Stekpannebröd med halloumi och morot

Birgitta Höglund's Mat - 13 Jan 20 kl. 07:00

Matig macka Ibland vill jag ha en smörgås till kaffet eller som tillbehör till en soppa. Då passar det här energirika och lättlagade ”brödet” riktigt bra, det ger både bra tuggmotstånd och har god smak. Till kaffet är det gott att smaksätta med kanel eller kardemumma, men till soppa blir det bäst med bara salt.

Vinterns bästa drink mot förkylningar och tankar om ett friskare liv

Birgitta Höglund's Mat - 12 Jan 20 kl. 06:25

Antioxidantshot Nu närmar vi oss snart Vabruari, den månad på året då de flesta brukar dra på sig förkylningar, som drabbar både små och stora. Passa på att stärka dig inför det som komma skall, med hjälp av min goda drink fylld med motmedel. Blodgrape är en riktigt bra källa till vitamin C och A, till det viktiga kaliumet och andra mineraler och spårämnen.

Lördagsgodis – Bountybollar

Birgitta Höglund's Mat - 11 Jan 20 kl. 06:01

Godis som förr Jag är väldigt glad att mina föräldrar, och många med dem, använde lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet. Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte. Sen att det var en mil till närmsta kiosk underlättade ju saken, det hade nog varit värre om vi bott i ett större samhälle.

Lättlagad kycklinggryta i Crock-Pot eller på spisen

Birgitta Höglund's Mat - 10 Jan 20 kl. 06:43

Mat som klarar sig själv Så här när helgen närmar sig kan det vara skönt att ta till mat som lagar sig i stort sett själv. Gör i ordning den på morgonen om du har en slowcooker, annars blir grytan klar på två timmar på spisen. Jag är väldigt förtjust i alla möjliga långkok, så praktiskt också med både plåtmat och grytor som sköter sig utan passning i ugnen.

Syrlig rödkålssoppa med linser

Birgitta Höglund's Mat - 09 Jan 20 kl. 07:00

Syrlig rödkålssoppa med linserFoto Veronica Kindblad Mättande soppa Idag bjuder jag på ett av mina kokboksrecept, från den senast utgivna av mina 6 kokböcker. Receptet på soppan kommer från Världsmästarboken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken. Jag skrev den boken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, det är fotograf Veronica Kindblad som tagit den vackra bilden här uppe.

Ugnsstekt sill med gräddig löksås

Birgitta Höglund's Mat - 08 Jan 20 kl. 07:00

Husmansfavorit Ugnsstekt sill med löksås hör till mina absoluta favoriter i vår skattkista av svenska husmanskosträtter. Tillsammans med en krämig löksås, med sötman från löken och grädden som harmonierar fint till den salta sillen, blir smaklökarna riktigt lyckliga. Det här är ett praktexempel på både billig och nyttig mat, fet fisk behöver vi äta minst tre gånger i veckan för att få i oss tillräckligt av Omega-3.

Lättlagad husmanskost – Stuvad vitkål

Birgitta Höglund's Mat - 07 Jan 20 kl. 06:37

Vardagsmat Nu börjar vardagen för många efter lite skön julledighet, visst kan det kännas skönt att komma tillbaka till de vanliga rutinerna igen. I början på året är intresset som störst för att hitta tillbaka till en lite sundare livsstil, det märks inte minst på alla besök här på bloggen. Tack till er alla, både ny och gamla bekanta, för att du kommer hit när du söker recept på naturlig mat.