Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

Filmrecension: Svanen – en isländsk film med mäktig natur

Kulturbloggen - Igår: 17:23

Svanen Betyg 3 Svensk biopremiär 27 juli 2018 Regissör Ása Helga Hjörleifsdótirr En isländsk film om en ung flicka mellan barndom och vuxenliv. Filmen baseras på en roman av Gudbergur Bergsson. En betagande vacker och mäktig natur bildar bakgrund till historien om flickan Sóls sommar på landet.

Filmrecension: Hotel Artemis – rolig, snygg och skrämmande

Kulturbloggen - Igår: 17:17

Hotel Artemis Betyg 3 Svensk biopremiär 20 juli 2018 Regi Drew Pearce Jodie Foster är en av huvudkaraktärerna i denna rätt roliga framtidsdystopi. Handlingen är förlagd till 2028 i ett Los Angeles som rivs sönder av ständiga upplopp. När filmen startar har invånare rest sig i protest mot att myndigheterna stängt av vattnet.

Ed Sheeran på Friends Arena

Kulturbloggen - i förrgår: 18:34

Ensam med sin gitarr så kommer han fram i skuggorna. Den 14 juni steg Ed Sheeran, mannen som just nu toppar listorna med flera av sina låtar äntligen upp på scenen i huvudstaden Stockholm för en helt slutsåld spelning på Friends Arena. Tidigare i veckan besökte han Göteborg för två konserter som +120 tusen fick äran att se.

Bokrecension: Nuckan av Malin Lindroth – I nuckans tid

Kulturbloggen - 14 Jul 18 kl. 08:54

Titel: Nuckan Författare: Malin Lindroth Förlag: Norstedts, 2018 ISBN: 9789113086927 Malin Lindroth har skrivit en fantastisk bok på många vis. Den har med all rätt också fått mycket goda recensioner. Modig, självutlämnande, allmängiltig – läs ”Nuckan”!

Bokrecension: Blackmoore av Julianne Donaldson – en behaglig bästsäljare

Kulturbloggen - 14 Jul 18 kl. 08:59

Titel: Blackmoore Författare: Julianne Donaldson Översättning: Tove Janson Borglund Förlag: LB, Louise Bäckelin Förlag AB, 2017 ISBN: 978-91-8844-743-2 Julianne Donaldsons andra roman utspelar sig liksom den första i historisk miljö, i 1820-talets England. Trots avstånd i tid och rum känns både miljön och människorna närmast välbekanta: de vindpinade hedarna, mörka skyar över kustens klippor, kvinnor fulla av längtan bort och män med dunkla motiv. ”Blackmoore” är den andra, fristående, fortsättningen på Donaldsons debutroman, ”Edenbrooke”.

Lyssna: Doktor Kosmos – Nassesvin

Kulturbloggen - 13 Jul 18 kl. 16:40

Doktor Kosmos har släppt sin andra singel på tio år, singeln heter Nassesvin. Ett pressmeddelande berättar: Hur låter den nya singeln Nassesvin? Som att Doktor Kosmos har sparat ut skägg, spelar som ZZ-Top och sjunger om Nassesvin – som vanligt högst aktuella i den samtida debatten alltså.

BlackKklansman får Sverigepremiär på Way Out West

Kulturbloggen - 11 Jul 18 kl. 09:54

Spike Lees hyllade Cannes-vinnare “BlackKklansman” får Sverigepremiär på festivalen Way Out West i Göteborg. Ett pressmeddelande berättar: BLACKKKLANSMAN var den stora snackisen på årets filmfestival i Cannes där den kammade hem Grand Prix – juryns stora pris. Filmen får nu exklusiv Sverigepremiär under film- och musikfestivalen Way Out West i Göteborg, samma helg som filmen har biopremiär i USA.

Bildgalleri: Offspring på Gröna Lund

Kulturbloggen - 03 Jul 18 kl. 20:19

Offspring på Gröna Lund 2 juli 2018 Foto: Desiree Woltze Det amerikanska punkrockbandet The Offspring gäsade Gröna Lund. Fakta om bandet från wikipedia: Offspring är från Huntington Beach, Kalifornien, grundat 1984.[3] Bandet består av sångaren Dexter Holland, gitarristen Noodles, basisten Greg K.

Filmrecension: Ant-man and the Wasp – ganska gullig och rolig

Kulturbloggen - 03 Jul 18 kl. 15:57

Ant-man and the Wasp Betyg 3 Svensk biopremiär 4 juli 2018 Regi Peyton Reed En överraskande rolig superhjältefilm. Superhjältarna Ant-Man och Wasp kan inte bara slåss, de har en förmåga att förminska och förstora sig själva och saker i omgivningen. De kan till och med bli så små att de kan ta sig in i atomer och uppleva atomernas inre som ett universum.

Bokrecension: 3 Århundradets kulturkatastrof! av Per Josephson – Annorlunda om verklig kulturkatastrof

Kulturbloggen - 02 Jul 18 kl. 18:16

Titel: 3 Århundradets kulturkatastrof! Författare: Per Josephson Förlag: FÖRLAGET ISBN: 978-91-88857-32-3 Bara titeln får nog många att vakna till och inse att katastrofer, och intriger i kulturvärlden, ingalunda hör den egna tiden till – Svenska Akademien, MeToo och ”Kulturprofilen” ligger nära till hands att tänka på i sammanhanget. Men ”3 Århundradets kulturkatastrof” rör ett helt annat sammanhang.

Filmrecension: Olydnad – bildmässigt helt mästerlig

Kulturbloggen - 02 Jul 18 kl. 18:06

Olydnad Betyg 3 Svensk biopremiär 6 juli 2018 Regissör: Sebastián Lelio En vacker film om att slitas mellan sin förankring i en kultur och att acceptera sig själv. I centrum för filmen står Ronit som är en framgångsrik fotograf i New York med rötter i judisk ortodoxi. Mitt i ett fotouppdrag får hon ett telefonsamtal från den lokala synagogan som berättar att hennes pappa dött.

Filmrecension: Whitney – en film som kryper under huden

Kulturbloggen - 02 Jul 18 kl. 17:16

Whitney Betyg 4 Svensk biopremiär 6 juli 2018 Regi Kevin Macdonald En stark dokumentär om Whitney Houston som känns bland den ärligaste skildring av en känd person jag sett. Denna sångerska som också hade en karriär inom film hade en av världens största röster och en utstrålning som tycktes påverka varenda människa som mötte henne. Hon har fortfarande rekordet i antal singlar på topplistorna – ändå blev hennes liv en tragedi där hon dog i en överdos 2012.

Lyssna: Anna & The Sea – Out Of The Blue

Kulturbloggen - 01 Jul 18 kl. 20:08

Anna & The Sea har släppt EP:n Out Of The Blue. Ett pressmail berättar: Låtarna är skrivna och producerade av Anna själv och inspelade tillsammans med en rad kända namn inom den svenska musikscenen som bl.a.

Lyssna: Isle of You – Bodyguard

Kulturbloggen - 01 Jul 18 kl. 20:14

Isle of You följer upp framgångarna med Skintight (som fick hela fyra New Music Friday på Spotify + flera fina uppmärksammanden i olika musikbloggar) med låten Bodyguard. Bodyguard är andra singeln från kommande EP som släpps efter sommaren. Ett pressmail: Fröet till låten såddes när de förra året reste i Colombia och bestämde sig för att spela på ett av världens farligaste fängelser i staden Medellin.

Nya Akademien delar ut ett litteraturpris samma dag som Nobelfesten hålls

Kulturbloggen - 29 Jun 18 kl. 08:20

Ingen kulturintresserad, eller knappt någon som har koll på nyheter, lär ha missat att det stormat rejält kring den gamla gruppen Svenska Akademien. Denna gamla grupp är inte längre ens fulltaliga efter att flera hoppat av och i våras kom beskedet att Svenska Akademien inte delar ut Nobelpriset i litteratur i år. Istället ska det troligen bli två pristagare nästa år.

Filmrecension: Racer and the Jailbird – filmen som greppar för mycket

Kulturbloggen - 29 Jun 18 kl. 08:26

Racer and the Jailbird Betyg 2 Svensk premiär 29 juni Regi Michaél R. Roskam Filmen börjar med en stark inledningsscen när den unge Gino jagas med hundar. Nästa gång vi träffar honom är han en vuxen kille i ett stökigt gång.

Bildgalleri: Prophets of Rage på Gröna Lund

Kulturbloggen - 27 Jun 18 kl. 18:10

Prophets of Rage på Gröna Lund 26 juni 2018 Hos Prophets of Rage tar låtarna från Rage Against the Machine största platsen, och rapveteranerna Chuck D och B-Real får rollen som trogna covertolkare, skriver Dagens Nyheter i sin recension av konserten på Gröna Lund.

Bokrecension: Den tatuerade cirkeln av Susan Casserfelt – Oväntade vändningar i kul deckare

Kulturbloggen - 27 Jun 18 kl. 18:02

Titel: Den tatuerade cirkeln Författare: Susan Casserfelt Förlag: Mima, 2016 ISBN: 978-91-8868-106-5 ”Den tatuerade cirkeln” är den andra, fristående, romanen i Susann Casserfelts Höga kusten-serie, där den första – ”Prästens lilla flicka” – gjorde stor succée som ljudbok. Böckerna fungerar utmärkt att läsa också. Intrigen är både spännande, med oväntade vändningar – och humor.

Filmrecension: Hereditary – årets skräckfilm

Kulturbloggen - 27 Jun 18 kl. 14:56

Hereditary Betyg 4 Svensk biopremiär 27 juli 2018 Regi Ari Aster Manus Ari Aster Hereditary måste vara årets bästa skräckfilm. Den är skickligt gjort in i minsta detalj och jag tror varenda en som ser den blir sakta mer och mer skrämd. Personligen har jag svårt för skräckfilmer som snabbt går in på högst volym när det gäller skräckeffekter.

Filmrecension: Ocean’s 8

Kulturbloggen - 26 Jun 18 kl. 12:48

Ocean’s 8 Betyg 3 Svensk biopremiär 27 juni 2018 Regi Gary Ross En man märks – kvinnor märks inte. Därför är det perfekt att bara ha med kvinnor i ett gäng som ska genomföra en av tidernas största stötar. Det är Debbie Oceans svar till varför ingen man får vara med i deras team.

Teaterkritik: Utanför dörren – ett stycke som ingen teater vill spela och ingen publik vill se – fast det vill vi ju

Kulturbloggen - 25 Jun 18 kl. 12:53

Foto: Henrik Dahl Utanför dörren – ett stycke som ingen teater vill spela och ingen publik vill se Av Wolfgang Borchert Regi Sara Israelsson Gästspel med Jäfvla scenkonst på Teatertribunalen Premiär 24 juni 2018 Spelas till och med 30 juni Ett drama som kryper under huden på mig, som ger många tankar och känslor. En föreställning jag bär med mig efteråt. Surrealistiskt, lyriskt och samtidigt realistiskt om en tysk hemvändande soldat efter andra världskriget.

Bokrecension: I Tanger av Christine Mangan – Spänning på hög nivå i romandebut

Kulturbloggen - 25 Jun 18 kl. 09:09

Titel: I Tanger Författare: Christine Mangan Översättning: Rose-Marie Nielsen Förlag: Modernista, 2018 ISBN: 978-91-7781-348-4 Tingis, Titga, Tandja, Tanger – hamnstaden vid Gibraltarsund är känd under flera namn, historien ligger i skick, ofta dolda och främmande. Christine Mangan utnyttjar och formulerar främlingskapet och undergångskänslan i sin psykologiska thriller ”I Tanger” på ett vis som känns ovanligt färdigt för en romandebut. Det är en historia som får en att hålla andan, berättad av två kvinnor växelvis: Alice Shipley, som kommit till staden med sin make, och Lucy Mason, den tidigare rumskamraten från de båda unga kvinnornas New England-college i Vermont.

Filmrecension: Den sommaren – vad är vitsen med denna dokumentär?

Kulturbloggen - 25 Jun 18 kl. 09:03

Den sommaren Betyg 3 Svensk biopremiär 31 augusti 2018 Regissör: Göran Hugo Olsson En plågsam dokumentär om en överklass i misär. En äldre kvinna och hennes medelålders dotter bor i ett stort hus med mark omkring i amerikanska East Hampton under 1970-talet. Efter en orkan vägrar de två att lämna huset och tar sig ingenstans i flera år.

Bokrecension: Fyrmästaren av Anna Ihrén – Mer deckarmys från Smögen

Kulturbloggen - 24 Jun 18 kl. 16:02

Titel: Fyrmästaren – Morden på Smögen Författare: Anna Ihrén Förlag: Albert Bonniers Förlag, 2017 ISBN: 978-91-8868-103-4 ”Fyrvaktaren” är Anna Ihréns fjärde i serien kriminalromaner som utspelar sig i Smögen. Förlåt, på Smögen. Det verkar viktigt från alla håll att framhålla den lokalt använda prepositionen, förlaget betonar att författaren under hela sin barndom har tillbringat alla somrar på Smögen.

Filmrecension: Maria by Callas – en måste-se-film för alla som älskar musik och i synnerhet opera

Kulturbloggen - 24 Jun 18 kl. 09:25

Maria By Callas Betyg 4 Svensk biopremiär 24 augusti 2018 Regi Tom Volf Maria Callas var 1900-talets och kanske också tidernas främsta sopran. Framför allt sjöng hon på operascenerna. Innerst inne bar hon på en dröm om ett annat liv, bortom det hyllade som artist.

Filmrecension: Beast – kanske sommarens bästa thriller

Kulturbloggen - 24 Jun 18 kl. 08:53

Beast Betyg 4 Svensk biopremiär 20 juli 2018 Regissör Michael Pearce När Moll (Jessie Buckley) möter Pascal (Johnny Flynn) blir det ett livsavgörande möte. Hon dras till det vilda och farliga i honom. Hon är själv en flicka med ett mörker.

Lyssna: The Mary Onettes – Cola Falls

Kulturbloggen - 23 Jun 18 kl. 09:39

Foto: TomTom. The Mary Onettes kunde inte hålla sig – singeln ”Cola Falls” har släppts nu, berättar ett pressmeddelande: Det har varit tyst kring de svenska indieälsklingarna The Mary Onettes ett tag. Bandets medlemmar bytte fokus och sångaren började skapa filmmusik.

Bildgalleri: Wayne Kramer (fd MC5) på Liseberg

Kulturbloggen - 21 Jun 18 kl. 13:53

Wayne Kramer (fd MC5) på Liseberg, Göteborg 20 juni 2018 Wayne Kramer (fd MC5) var på Liseberg med sitt MC50-projekt, där man spelade hela albumet “Kick Out The Jams” – 50 år sedan det släpptes.