Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

Post Malone, Pearl Jam, Kendrick Lamar, Camila Cabello, The Killers, Ellie Goulding och Zara Larsson till Lollapalooza Stockholm sommaren 2020

Kulturbloggen - 8 timmar sedan

Några av världens största artister; som Post Malone, Pearl Jam, Kendrick Lamar, Camila Cabello, The Killers, Ellie Goulding och Zara Larsson – tillsammans med spännande nya stjärnor och svenska favoriter – är alla en del av paketet på Lollapalooza Stockholm i sommar. Ett pressmeddelande berättar: Den världskända och internationella musikfestivalen tar plats på Gärdet, 26–28 juni 2020. Biljetter finns ute till ett Early Bird-pris.

En handelsresandes död har premiär på Malmö Stadsteater 20 december

Kulturbloggen - 7 timmar sedan

Dag Malmberg spelar huvudrollen Willy Loman i ”En handelsresandes död” som får premiär på Malmö Stadsteaters scen Intiman 20 december 2019. Foto: Johan Sundell Vad är det som gör att man räknas som människa? Bilden av ett lyckligt framgångsrikt liv är vi många som klamrar oss fast vid.

Hållbara låtar i omväxlande sydstatsgung – Gabriel Kelley

Kulturbloggen - 9 timmar sedan

foto David McClister Gabriel Kelley utan titel 4+ Inspelad i Sound Emporium och Resistor Studio, Nashville USA Mixning och producent: Lex Price Mastring: Alex McCollough True East Mastering 28:13 Releasedatum: 14/10 2019 Vid möten med personer man inte tidigare träffat är första intrycket viktigt, om än inte avgörande. Ungefär på samma sätt fungerar det när jag placerar den runda plastbiten i cd-spelaren. Avvaktar ett antal sekunder för att instinktivt reagera på vad jag hör.

Type and Tell, som ägs av Adlibris, verkar inte betala sina fakturor och går inte att ringa till

Kulturbloggen - 17 timmar sedan

Type and Tell är ett företag där skribenter och författare kan publicera texter och böcker själva. Ett själv-publicerings-förlag, tycker jag man kan kalla det. Det ägs av Adlibris.

Recension av tv-serie: Home for Christmas

Kulturbloggen - Igår: 14:39

Home for Christmas Betyg 3 Premiär på Netflix 5 december 2019 Regi Anna Gutto och Per-Olav Sørensen Norge har börjat exportera en del bra tv-serier och speciellt i kategorin som skildrar ungdomar idag med serien Skam som den stora succén. Home for Christmas hör hemma i denna kategori också och är sevärd, absolut, även om den inte når samma kvalité som Skam. Home for Christmas handlar om trettioåriga Johanne som börjar känna sig pressad till att få tag på en pojkvän.

Filmrecension: Cyrano och jag – en värmande historia i höstmörkret ackompanjerad av Ravels Bolero

Kulturbloggen - Igår: 10:33

Cyrano och jag Betyg 3 Svensk biopremiär 6 december 2019 Regi Alexis Michalik En film om konsten att skriva ett mästerverk på tre veckor. Året är 1897 i Paris. Edmond Rostand (Thomas Solivérès) är en ung pjäsförfattare med ekonomiska problem och en familj att försörja.

Recension av tv-serie: Invisible Heroes

Kulturbloggen - i förrgår: 19:39

Invisible Heroes Betyg 4 Visas på SVT Play Invisible Heroes från finska Yle har utsetts till årets bästa europeiska dramaserie på Prix Europa-festivalen i Tyskland. På IMDB, Internationella Filmdatabasen, har den fått högt betyg. Det är en stark film som troligen inte lämnar någon oberörd.

Filmrecension: Porträtt av en kvinna i brand – oändligt vacker men så seg

Kulturbloggen - i förrgår: 19:19

Porträtt av en kvinna i brand Betyg 2 Svensk biopremiär 13 december 2019 Filmen är oerhört snyggt fotat med duktiga skådespelare. Den är modigt filmad där skådespelarnas ansikten ofta är i närbild och mycket små rörelser berättar mycket. Filmen är hyllad av många, i huvudtävlan i Cannes 2019 belönades den med priset för Bästa manus och regissören Céline Sciamma tilldelades Stockholm Filmfestivals Visionary Award 2019.

Lena Endre läser ”Nyårsklockan” i SVT på Nyårsafton

Kulturbloggen - i förrgår: 10:15

Sanna Nielsen och Lena Endre. Foto: Ulrika Malm/SVT Skådespelaren Lena Endre får i år det traditionstunga uppdraget att läsa Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan”. Programledare för sändningen från Sollidenscenen på Skansen är tvåfaldiga Kristallen-vinnaren Sanna Nielsen.

Spännvidden fångas förnämligt – Forever Young på Stora Teatern

Kulturbloggen - 02 Dec 19 kl. 23:21

Foton Leif Wivatt Göteborgsmusiker och gästartister under ledning av Pablo Copa Forever Young 4 Stora Teatern i Göteborg 29/11-30/11 2019 Några av musikerna och sångarna kände jag till, de flesta var obekanta för mig. Under cirka 1,45 betar man av ett pärlband slitstarka låtar signerade Neil Young. De som repat in repertoaren tillsammans med presentatören Copa heter Erik Ivarsson, Alexander Ringbäck, Nils Dahl, Tony Martinsson och Malin Almgren.

Pearl Jam till Lollapalooza Stockholm 2020

Kulturbloggen - 02 Dec 19 kl. 17:14

PEARL JAM. Foto: Danny Clinch När mörkret och kylan nu kniper tag i våra decemberliv kan det ge lite ljus och hopp att komma ihåg att det kommer ljusare tid och efter vinter kommer sommar. Ett löfte om sommar är de nyheter inför kommande sommars musikfestival som börjar dyka upp.

Paranoia dominerande drag i omskakande hörspel – Vi är den här platsen eller tillståndet

Kulturbloggen - 02 Dec 19 kl. 03:14

foto Sara Lindquist Text och regi: Johanna Gustavsson Klippning, ljudgestaltning och regi: Malin Holgersson Kompositör: Anna Sóley Tryggvadóttir Mixning, mastering och trummor: Linus Andersson Skådespelare: Karin Lycke och Alejandra Goic Albornoz Gästspel till och med 7/12 2019 i lägenhet i Bergsjön, ingår i Folkteaterns satsning på ny och experimentell scenkonst I samarbete med Statens Konstråd och Familjebostäder Mycket är speciellt kring den här föreställningen. Finns flera företeelser att notera. Först av allt valet av plats.

Stefan Sundströms domedagspredikan live i Växjö

Kulturbloggen - 01 Dec 19 kl. 14:15

Foto: Maria Laakso Åman Intima Växjö Teater känns som ett murrigt vardagsrum dit vi är inbjudna till en stunds väckelsemöte med Stefan Sundström. Med budskapet om att domedagen ständigt pågår omkring oss, även om vi i vårt välståndssamhälle inte märkt av det så mycket än, tar Sundström med oss på en upplysningsresa. Budskapet presenteras med humor och distans och med konsekvent ställningstagande denna “Black Friday”.

Jazziga grooves, ömsom fräscha ömsom mastiga -Roots av Beat Funktion

Kulturbloggen - 30 Nov 19 kl. 14:55

Cover art Felicia Iversen Beat Funktion Roots 3 Inspelat 18-19/8 2018 i Valley Sound Studios i Borlänge Mixning: Daniel Lantz Mastring: Tobias Carlsson Producent: Daniel Lantz 65:06 Releasedatum: 29/11 Tänker på en aktuell dokumentär i flera delar på SVT betitlad Det svenska popundret. Vad är det som gör att somlig svenskproducerad musik slår utomlands? Slump, exotism, framgångsrik marknadsföring, uppfyllelse av behov?

Teaterkritik: Performance Concert El Perro del Mar är en högt avancerad berättarform där kulturuttrycken agerar sida vid sida i jämlikhet

Kulturbloggen - 30 Nov 19 kl. 09:12

Performance Concert: El Perro del Mar Musik Sarah Assbring, Jacob Haage, Petter Granberg Koreograf Hlín Hjálmarsdóttir Scenografi/kostym Nicole Walker Ljusdesign Timothy Wilson Ljuddesign Martín Robertson Salas Animationer Gustaf Holtenäs Mask Melanie Åberg Urpremiär 29 november, Lilla scenen Dramaten Stockholm Kvällens föreställning går under konceptet ”performance concert” d.v.s att en artist/sångare tillsammans med en regissör/koreograf skapar en föreställning med teaterns/dansen verktyg men utan direkt samklang dem emellan.

Vem är Schmitz? – En skruvad komedi om identitet och könsroller har Nordenpremiär på Göteborgs stadsteater

Kulturbloggen - 28 Nov 19 kl. 17:58

Vem är Schmitz? har premiär på Göteborgs Stadsteater den 6 december. Foto Ines Sebalj.

Filmrecension: Tito och fåglarna – magisk, spännande och engagerande

Kulturbloggen - 28 Nov 19 kl. 09:28

Tito och fåglarna Betyg 4 Svensk biopremiär 29 november 2019 Regi Gabriel Bitar, André Catoto och Gustavo Steinberg Svenska röster görs av bland andra Shebly Niavarani, Jens Hultén, Hanna Hedlund och Leif Andrée En oerhört snyggt brasiliansk olje-animerad berättelse om en värld som påminner om vårt samhälle idag. Om rädslor som sprider sig bland människor, om polarisering och människor som mer och mer glömmer bort naturen. Dessutom börjar allt fler att sluta tänka själva.

Lyssna: Andreas Fröberg – Zopiclon

Kulturbloggen - 27 Nov 19 kl. 23:30

Foto Ellika Henrikson Andreas Fröberg släpper en singel den 29 november, det är spår 10, Zopiclon, från hans kommande album. Den 13:e december släpper pianisten och kompositören Andreas Fröberg från Göteborg sitt debutalbum ”Medications”, som består av tio spår alla döpta efter olika psykofarmaka. Fröberg, som arbetar som läkare, säger själv att han musiken är skriven till människor med psykisk ohälsa, snarare än att den handlar om dem.

Filmrecension: Ailos resa – storslaget, enastående, magiskt och verkligt

Kulturbloggen - 27 Nov 19 kl. 20:49

Ailos resa Betyg 5 Svensk biopremiär 29 november 2019 Regi Gaullaume Maidatchevsky Svensk berättarröst Rolf Lassgård Längd 86 min Censur Barntillåten En helt fantastisk skildring av livet bland djuren i Lappland. Imponerande. Storslaget.

Filmrecension: Nightingale – omskakande, starkt

Kulturbloggen - 26 Nov 19 kl. 22:06

Nightingale Betyg 4 Svensk biopremiär 29 november 2019 Regi Jennifer Kent En omskakande berättelse om kolonialism, övergrepp och om hämnd och om alla olika reaktioner vi kan se hos människor när de möter förtryckare. Hur människor väljer att agera i situationer där den som har makt beter sig omänskligt. Ett mörkt drama om hämnd och förtryck där regissören skickligt spelar med våra känslor.

Här är de tävlande i Melodifestivalen 2020

Kulturbloggen - 26 Nov 19 kl. 13:56

De tävlande bidragen i Melodifestivalen 2020 presenterades den 26 november 2019. Tävlingsproducent Karin Gunnarsson beskriver i ett pressmeddelande startfältet som väldigt starkt med både en artistisk och musikalisk bredd. – Startfältet är här och nu och väldigt varierat.

Klezmer med enorm substans – Vayter av Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic

Kulturbloggen - 26 Nov 19 kl. 02:45

foto Karl Gabor Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic Vayter 4 Inspelning och mixning: Martin Ehrencrona Studio Cobra och Calle Nilsson UR 2015 – 2016 (spår 7 och 9 mix Andreas Almqvist) Mastring: Cleas Persson CRP Mastering Producent: Tove Jonstoij och Anne Kalmering (exekutiv) Kakafon Records 40:32 Release: 30/8 2019 Trots en räcka av framträdanden i diverse sammanhang under flera är Vayter (betyder vidare, framåt) gruppens debut. De består av sångerskan och centralgestalten Anne Kalmering som kommer från rysk-judisk familj och har sjungit i både gympasalar och riksdagshuset, Semmy Stahlhammer på violin vars släktmedlemmar spelade i klezmerorkester i Polen under mellankrigstiden, Miriam Oldenburg på dragspel samt cellisten Isabel Blommé. Kvartetten är var för sig såväl som tillsammans ofantligt meriterade.

Stjärna föds i omtumlande musikal – Närmare kanten av Patrick Rydman och Martin Schaub

Kulturbloggen - 25 Nov 19 kl. 16:10

Omslag Mirella Hetekivi Artistens musikalutbildning, stiftelsen Gyllenkroken, Martin Schaub, Patrick Rydman, Axel Mårdsjö med flera Närmare Kanten 3 Inspelning, mix och mastering av Hans Olsson Brookes i Svenska Grammofonstudion Producent: Martin Schaub Rooftop Music (med stöd av Arvsfonden) 48:57 / 39:43 Release: 22/11 2019 (Original Cast Recording, föreställningarna på Högskolan för scen och musik i Göteborg hade urpremiär i våras) Jag gillar musikaler så pass att det blivit flera recensioner från GöteborgsOperan. Tidigt 80-tal hade jag nöjet att se några minnesvärda produktioner på West End och i Stockholm gillade jag Saturday Night Fever. Tror man måste vara blödig, kunna acceptera det svulstiga formatet.

Upprop från landets länsmuseer: Grundfinansieringen måste öka

Kulturbloggen - 25 Nov 19 kl. 13:30

Värmlands Museum i gemensamt upprop med landets länsmuseer om att staten borde ta sitt ansvar för länsmuseernas framtid. Foto: Lars Sjöqvist/Värmlands Museum En debattartikel från Värmlands Museum: Länsmuseernas samarbetsråd träffar kulturminister Amanda Lind den 25 november för fortsatta samtal och kommer då framföra hur angeläget det är att staten arbetar fram en tydlig strategi för de regionala museerna. Samarbetsrådet föreslår att regeringen bör ge Myndigheten för kulturanalys i uppdrag att analysera länsmuseernas situation och framtidsutsikter.

Helsingborgs Konserthus sätter upp Tunströms roman till toner av Bachs Juloratorium

Kulturbloggen - 25 Nov 19 kl. 13:25

Den andra advent möts två klassiska verk på Helsingborgs Konserthus – ett musikaliskt och ett litterärt. Helsingborgs Symfoniorkester och Konserthuskör presenterar en konsert där Tunströms roman Juloratoriet möter delar ur Bachs högtidsverk. Det blir också musik ur ett nyskrivet juloratorium av den danske tonsättaren Thomas Agerfeldt Olesen.

Operarecension: La Traviata – Vackert samspel, fantastiska röster men för minimalistisk scenografi

Kulturbloggen - 24 Nov 19 kl. 19:09

Foto: Sören Vilks La Traviata MUSIK Giuseppe Verdi TEXT Francesco Maria Piave REGI Ellen Lamm SCENOGRAFI, KOSTYM & MASK Magdalena Åberg LJUS Torben Lendorph DRAMATURG Katarina Aronsson KOREOGRAFI Ambra Succi Premiär på Kungliga Operan i Stockholm 23 november 2019 La Traviata får man väl säga är operornas opera, ständigt spelad runt om i världen på grund av sin odödliga musik. Och den tidigare bäst-förestämplade handlingen om hedersproblematik är ju plötsligt riktigt högaktuell. Violetta är en lyxprostituerad och lungsjuk kvinna som lever för stunden och byter kärlek för materiella ting.

Recension av tv-serie: The Crown, säsong 3

Kulturbloggen - 21 Nov 19 kl. 18:28

The Crown, säsong 3 Betyg 3 Premiär på Netflix 17 november 2019 Den amerikansk-brittisk dramaserien The Crown är en påkostad och intressant tv-serie. Serien, vars första säsong kom 2016, skildrar Elizabeth II:s tid som drottning. Den första säsongen med tio avsnitt började att sändas på Netflix den 4 november 2016.

Filmrecension: I Guds namn

Kulturbloggen - 21 Nov 19 kl. 18:02

I Guds namn Betyg 3 Svensk biopremiär 22 november 2019 Regi Francois Ozon En stark film om flera berättelser ur verkliga livet om män som utsattes för sexuella övergrepp av en präst när de var barn. Att katolska prästen utnyttjat barn sexuellt är en av vår tids hemska skandaler och tragedier. Varje barn som utsatts för dessa övergrepp har lidit.

Pianoprojekt med förbehåll levererar beundransvärt resultat – Björkris I + II av Anders Tenglund

Kulturbloggen - 21 Nov 19 kl. 03:41

Omslagsmålning (olja på duk) Ida Gudmundsson Anders Tenglund Björkris I + II 4 Inspelning hemma hos Anders Tenglund i Kungsbacka och i Svenska Grammofonstudion, Göteborg Inspelad, mixad och mastrad av Hans Olsson Brookes Producent: Hans Olsson Brookes Teg Publishing (med stöd av Kulturrådet) 47:56 / 45:46 Release: I = juni 2019 / II = 25/10 2019 Blev nyfiken av en förfrågan före sommaren. Då fanns Björkris I bara tillgänglig på digitala kanaler. Vid releasekonsert i Litteraturhuset fanns den som vinylskiva.

Filmrecension: The Irishman

Kulturbloggen - 20 Nov 19 kl. 12:57

The Irishman Betyg 4 Svensk biopremiär 22 november 2019 och Netflixpremiär 27 november 2019 Regi Martin Scorsese Martin Scorsese är 77 år, Robert De Niro 76 år, Al Pacino 79 år och Joe Pesci 76 år. Det känns som att denna film är en slags “sista filmen med gänget”, en hyllning till dessa legendarer inom filmbranschen. Och det är en storslagen hyllning och som hand i handsken utspelas den passande nog bland maffian i USA, i efterkrigstidens USA.

Operarecension: Trollflöjten – en härlig föreställning

Kulturbloggen - 20 Nov 19 kl. 11:55

Trollflöjten MUSIK Wolfgang Amadeus Mozart TEXT Emanuel Schikaneder REGI Ole Anders Tandberg SCENOGRAFI Ole Anders Tandberg KOREOGRAFI Anna Koch KOSTYM & MASK Maria Geber LJUS Ellen Ruge DRAMATURG Katarina Aronsson SPRÅK Föreställningen ges på svenska med svensk textning på textmaskin Spelas från 18 oktober till 04 december 2019 Nu är det sista chansen att gå på Trollflöjten i Ole Anders Tandbergs något skruvade regi på Operan i Stockholm – en favorit i repris på den uppsättning som framfördes på Operan 2012. Öppningsscenen är en skolsal från 60-talet med bänkar och vita takglober i snörräta led inspirerad av Peter Tillbergs tavla ”Är du lönsam lille vän?”.

Sällsam skönhet och fräscht tonspråk – Tempest In A Teapot av Tuuliki Bartosik

Kulturbloggen - 19 Nov 19 kl. 21:04

Coverdesign Krööt Kukkur Tuulikki Bartosik Tempest In A Teapot (Torm Veeklaasis) 5 Inspelning och mixning i Playing With Music Recording Studio av Petter Berndalen Mastring: Claes Persson CRP Mastering Producent: Jonas Knutsson tillsammans med Petter Berndalen/ Tuulikki Bartosik Playing With Music (Utgiven med stöd av Svenska Kulturrådet) 45:31 Releasedatum: 15/11 2019 Tuuliki Bartosik är en accordeonist (korrekta beteckningen på någon som spelar olika sorters dragspel) från Estland bosatt i Stockholm. Efter utförliga studier undervisar hon numera både på KMA och motsvarande inrättning i hemlandet. Har tidigare släppt fem album och en ep, några av dem tillsammans med andra om jag är rätt informerad.

Filmrecension: 21 Bridges – spännande, fartfylld och bra, trots mycket skjutande

Kulturbloggen - 19 Nov 19 kl. 18:20

21 Bridges Betyg 4 Svensk biopremiär 22 november 2019 Regi Brian Kirk 21 Bridges är en spännande, fartfylld action – och egentligen borde jag inte gillat den alls. Den har en hel del skjutande i sig och det är något jag ofta tycker är långtråkigt. Jag föredrar aktion och spänning som byggs upp psykiskt och med små medel.

Hyllad opera av Philip Glass livesänds från New York på bio i Sverige

Kulturbloggen - 18 Nov 19 kl. 18:36

Phelim McDermott satte upp Philip Glass hyllade Satyagraha på Met. Nu återvänder han med en ny iscensättning av Glass omtalade opera Akhnaten. 23 november livesänder Folkets Hus och Parker föreställningen till biografer i hela Sverige.

Spetsad cocktailjazz med tema vita duken – Moon River And Me av Mary Nelson

Kulturbloggen - 18 Nov 19 kl. 02:12

Foto Johan Mattsson Mary Nelson Moon River And Me 3 Inspelad i Kingside Studios, Bass Hit Studios (USA) och Do Music Studios Mixad och mastrad av Daniel Lantz Producent: Mary Nelson och Daniel Lantz 50:07 Releasedatum: 18/10 2019 Man kan ifrågasätta om det är värt nedlagd tid när ens inställning som helhet lutar åt det halvljumma. Väldigt få kommer att läsa och recensionen kommer varken delas eller citeras ur. Men varför inte se det hela som en form av subjektiv konsumentupplysning?

Filmrecension: Jojo The Rabbit -avväpnar den mest fördomsfulle med humor som vapen.

Kulturbloggen - 17 Nov 19 kl. 10:11

Imdb Jojo The Rabbit Betyg 4 Regi Taika Waititi Medverkande Charlize Johansson,Sam Rockwell, Taika Waititi och Thomasin Mackenzie. Aldrig har väl Hitler och andra världskriget skildrat på så roligt, humoristiskt vis. I alla fall inte sedan det begav sig med Chaplin’s Diktatorn.

Lyssna: Say Lou Lou – The Look Of Love

Kulturbloggen - 16 Nov 19 kl. 22:06

Say Lou Lou tolkar Burt Bacharach på ny singel, The Look Of Love. Ett pressmeddelande: Tvillingsystrarna i Say Lou Lou blev kända över en natt 2012 när det laddade upp låten ‘Maybe You’’ på Soundcloud. 2014 listades de av BBC Radio som en av årets bästa akter och året därpå albumdebuterade de med skivan Lucid Dreaming.

Lyssna: Pernilla Andersson feat. Viktor Olsson – Decemberblues

Kulturbloggen - 16 Nov 19 kl. 22:09

Pernilla Andersson har släppt julduetten “Decemberblues” med Viktor Olsson. Ett pressmeddelande: Några veckor innan julturnépremiären släpper Pernilla Andersson nya “Decemberblues” som är lika gripande som vacker. En duett med Viktor Olsson från ett vintrigt Bohuslän.