Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

Linnea Axelssons Augustprisnominerade diktverk AEdnan får Svenska Dagbladets litteraturpris

Kulturbloggen - 13 Nov 18 kl. 16:02

AEdnan, ett 800 sidor tjockt epos på dikt, av Linnea Axelsson är en av årets Augustpris-nominerade böcker i kategorin skönlitteratur. Enligt kulturbloggens bedömning torde detta epost vara en av de som har största chans att ta priset. Hur det än går har Linnea Axelsson redan fått ett fint pris för Aednan.

Filmrecension: Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott

Kulturbloggen - 13 Nov 18 kl. 11:42

Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott Betyg 3 Svensk biopremiär 14 november 2018 Uppföljaren till “Fantastiska vidunder och var man hittar dem” är en berättelse om händelser decennier före Harry Potters äventyr är en lång film och har sin målgrupp i det som är insatta i serien och första filmen. Den hade nog fungerat bättre om den var uppdelad i två delar. Den kan bli lätt förvirrande för den oinsatte.

Världens sista föreställning – en barnförbjuden clownföreställning på kyrkogården

Kulturbloggen - 13 Nov 18 kl. 10:18

Världens sista föreställning är en barnförbjuden clownföreställning om döden. Den spelas upp i Benhuset på Katarina kyrkogård med premiär 22 november 2018. Ett pressmeddelande berättar: I Benhuset på Katarina kyrkogård kämpar en ensam figur med att förstå och acceptera sitt livsvillkor, att allt som lever ska dö.

Filmrecension: När fjärilarna kommer

Kulturbloggen - 12 Nov 18 kl. 15:36

Foto: Tolga Karaçelik. När fjärilarna kommer Betyg 3 Svensk biopremiär: 30 nov Regissör: Tolga Karaçelik Skådespelare / Medverkande: Tolga Tekin, Bartu Küçükçaglayan, Tugçe Altug Visas på Stockholm filmfestival Det är exploderande höns, korkade pojkvänner och excentriska imamer som hellre än predika från Koranen talar om mörk materia och universums oändlighet. Tolga Karacerils När fjärilarna kommer är en härligt skruvad komedi om döden livet och trasiga relationer.

Filmrecension: Monsters and men

Kulturbloggen - 11 Nov 18 kl. 10:26

Monsters and men 4 Svensk biopreimär: Regissör: Ronaldo Marcus Green Medverkande: John David Washington, Anthony Ramos och Jasmine Cephas Jones I Brooklyns brokiga kvarter patrullerar poliserna nattligen. Ett bråk uppstår där en av konstaplarna skjuter en svart man. Men det är högst oklart vad mannen gjort.

Teaterkritik: Isbrytarna – Tanken att ironisera scenkonsten blev enbart dåliga plattityder

Kulturbloggen - 11 Nov 18 kl. 08:54

Isbrytarna Manus, Regi & Musik Alexander Charlamov Produktion & Scenografi Ella Engström Ljus Joakim Ahlström & Mattias Lidén Scen Demon på Olympiateatern den 10 november 2018 För att få en publik att lyssna på ett budskap från scen är det viktigt att man respekterar besökarnas tid i rummet d.v.s.

Litteraturkritik: Augustprisnominerade En shtetl i Stockholm

Kulturbloggen - 10 Nov 18 kl. 17:28

En shtetl i Stockholm Författare: Kenneth Hermele Utgiven: 2018-01 ISBN: 9789176811054 Förlag: Weyler Förlag En shtetl är ett judiskt ord för en judisk by, eller en grupp av människor med judisk bakgrund som lever nära varandra i en storstad. Kenneth Hermele berättar i den självbiografiska romanen En shtetl i Stockholm om sin uppväxt i en Stockholm. Båda hans föräldrar kunde komma till Sverige och Stockholm och under andra världskriget och överleva Hitlers Nazi-Tysklands utrotning av det judiska folket, men de hade båda släkt och vänner som inte klarade sig lika bra.

Cold War får flest nomineringar på årets European Film Awards

Kulturbloggen - 10 Nov 18 kl. 17:01

Cold War får flest nomineringar av alla de filmer som har chans på årets European Film Awards. Ett pressmeddelande: Filmen är nominerad till Bästa europeiska film och kan dessutom få pris för Pawlikowskis regi samt hans manus. Joanna Kulig och Tomasz Kot är nominerade för sina insatser som Zula och Wiktor, det omaka paret som kämpar för sin kärlek i efterkrigstidens Europa.

Lyssna/titta: Shout Out Louds – Up The Hill

Kulturbloggen - 09 Nov 18 kl. 10:55

Shout Out Louds rundar av 2018 med att släppa nya singeln ”Up The Hill” tillsammans med en musikvideo(gjord av Shout Out Louds bassist Ted Malmros, baserat på filmmaterial från bandets två senaste år, från inspelningen av albumet ”Ease My Mind” till turnerande världen över. Bandet hälsar följande: Man känner sig ju ibland lite som orkestern som spelade på medan skeppet sjönk. Men så kommer en älskad låt ur högtalarna och allt känns lite bättre, för ett ögonblick.

En helkväll tillägnad Valerie Solanas, S.C.U.M.-manifestets författare, på Inkonst, Malmö

Kulturbloggen - 09 Nov 18 kl. 10:49

Inkonst i Malmö tillägnar en helkväll åt den omdebatterade, älskade och kritiserade kultfiguren Valerie Solanas. Med performance, dockteater och panelsamtal vänder och vrider vi på S.C.

Från Selma till Svetlana – Dramaten hyllar de kvinnliga nobelpristagarna i litteratur

Kulturbloggen - 08 Nov 18 kl. 13:57

Porträtt kvinnliga Nobelpristagare. Ill: Kristin Lidström Den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur var Selma Lagerlöf år 1909 och den senaste var Svetlana Aleksijevitj år 2015. Under tiden däremellan har priset i tur och ordning gått till: Grazia Deledda (1926), Sigrid Undset (1928), Pearl Buck (1938), Gabriela Mistral (1945), Nelly Sachs (1966), Nadine Gordimer (1991), Toni Morrison (1993), Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Doris Lessing (2007), Herta Müller (2009) och Alice Munro (2013).

Snart dags för Stockholms Internationella Poesifestival

Kulturbloggen - 08 Nov 18 kl. 13:46

Den 30 november och 1 december är det dags för det stora poesikalaset i Stockholm! Tidskriften 10TAL bjuder för 22 året i rad in till Stockholms Internationella Poesifestival, i år på Konstakademien i Stockholm. Poesifestivalen är Nordens största mötesplats för samtida poesi från olika delar av världen.

Danskritik: Monolit Polygon – Unika organiska formationer med valmöjligheter till strålande överlevnad

Kulturbloggen - 08 Nov 18 kl. 10:00

Monolit Polygon Koreografi Virpi Pahkinen Koreografiassistent Pontus Sundset Granat Ljusdesign Tobias Hallgren (Lumination of Sweden) Musik Jonas Sjöblom Kostym Virpi Pahkinen, Yin Ai Ping Foto José Figueroa Producent Birna Bolladóttir Wallin (Bohm Bohm Room) Stockholm Stadsteatern, Klarascen Urpremiär den 7 november 2018 I en värld där det mesta i konstnärlig form har någon typ av en början, en mitt och ett slut, kan modern dans ibland upplevas som en spännande gåta som man antingen utmanas av eller känner sig förbisedd av. För vad är det man ska hänga upp sina intryck på om handlingen spretar? Utan att rå för det letar jag således ännu en gång efter trådar (inte alltid röda) som kan fogas samman och skapa mening när inga ord utan enbart rörelser levereras.

Siddhartha​ Mukherjee till Stockholm

Kulturbloggen - 06 Nov 18 kl. 15:13

Den uppmärksammade Siddhartha Mukherjee kommer till Stockholm den 11-13 november 2018. Mukherjee kommer bl. a.

Bokrecension: Människan är den vackraste staden av Sami Said – en av de starkaste av de romanerna som är nominerade till Augustpriset 2018

Kulturbloggen - 06 Nov 18 kl. 11:06

Människan är den vackraste staden Författare: Sami Said Utgiven: 2018-08 ISBN: 9789127155022 Förlag: Natur Kultur Sami Saids nya roman, Människan är den vackraste staden, är helt klart en av de starkaste av de romaner som är nominerade till Augustpriset 2018. Det är en berörande roman som jag har svårt att tänka mig att någon kan läsa opåverkad och Sami Said har ett språk rakt igenom som drar in mig som läsare otroligt nära huvudkaraktären. Det går inte att värja sig.

Tankar inför Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott

Kulturbloggen - 06 Nov 18 kl. 10:30

Nu närmar sig premiären av Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott, den nya filmen från JK Rowlings magiska värld kan jag knappt hålla känslorna i styr: Vad kommer hända och vilka hemligheter kommer vi få reda på? En del hemligheter har vi redan fått svar på. Allt har dock inte varit positivt inför nya filmen, det har varit många kontroverser.

Skaparen av Game of Thrones, George R.R. Martin, är tillbaka med ny bok

Kulturbloggen - 06 Nov 18 kl. 09:34

Efter fler än 70 miljoner sålda böcker och en kritikerrosad HBO-serie som har slagit rekord i både tittarsiffor och priser är nu George R.R. Martin tillbaka med en ny bok.

Maria Aljochina från Pussy Riot kommer till Sverige med boken Riot Days

Kulturbloggen - 05 Nov 18 kl. 12:46

Maria Aljochina från Pussy Riot kommer till Sverige för att lansera sin bok Riot Days, som ges ut av Teg Publishing i svensk översättning av Linda Skugge. Aljochina besöker Kristianstad, Göteborg, Uppsala, Stockholm, Malmö och Umeå mellan 11-17 november. Ett pressmeddelande: “En enastående memoar från ett kvinnofängelse!

Lyrikrecension: Skalornas förråd av Ulf Eriksson – vardagen möter det högstämda

Kulturbloggen - 04 Nov 18 kl. 16:48

Skalornas förråd Författare: Ulf Eriksson Utgiven: 2018-02 ISBN: 9789100171261 Förlag: Albert Bonniers Förlag Antal sidor: 140 En vardagsvandring som rör sig med små steg men samtidigt med stora steg mellan att sätta på te-vatten och släppa in de existentiella frågorna. Ulf Eriksson lyrik i Skalornas förråd rör sig i storstadens miljöer, speglad i nutiden och samtidigt de eviga frågorna. Hans första lyriksamling på sju år har nominerats till Augustpriset i år, 2018, i kategorin skönlitteratur Foto: Sofia RunarsdotterEfter sju år är Ulf Eriksson tillbaka med en ny diktsamling, Skalornas förråd.

Sjung för fan! – bok och dubbel-CD om musikstudion Forsa Studio

Kulturbloggen - 04 Nov 18 kl. 13:50

Forsa Studio utanför Hudiksvall var under drygt tio år ett musikaliskt nav i Norrland. Punkband som Missbrukarna, Totalitär, Traste & Superstararna och Dagens Ungdom spelades flitigt i radioprogrammet Ny våg och visade att punk inte bara vara ett storstadsfenomen. Senare blev Forsa studio startpunkten för den folkrock som kom att dominera 1990-talet med namn som Perssons Pack, Sigge Hill och Traste Lindéns Kvintett.

Titta: Neil Young – Ohio

Kulturbloggen - 03 Nov 18 kl. 09:25

Neil Young tar tydlig ställning mot vapen och för lagar som begränsar tillgången till vapen.

Danskritik: Drone på Riksteatern – Långsamheten blir utmanade meditativt om än något för länge

Kulturbloggen - 02 Nov 18 kl. 15:54

Drone Koreograf Erik Linghedes Komposition Eric Sjögren Scenografi Johanna Mårtensson Ljus Mira Svanberg Kostym Erika Sjödin Diselverkstaden, stora scen Nacka Urpremiär 1 november 2018, Riksteatern I förväg hintar föreställningen om att vi kommer att få se ”dans i vakuum”. Det är naturligtvis spektakulärt i sig eftersom ingen människa kan leva fritt och röra sig i ett utrymme utan syre. Därmed tilldelas vi en utmanande tanke att leka med, hur det skulle kunna vara möjligt att röra sig i luftfrihet om det verkligen var möjligt.

Teaterkritik: De oroliga på Dramaten – förmodligen det vackraste på en svensk teaterscen på flera år

Kulturbloggen - 02 Nov 18 kl. 15:43

De oroliga Bygger på roman av Linn Ullman Dramatisering Karen-Maria Bille Regi Pernilla August Scenografi Magdalena Åberg Ljusdesign Mira Svanberg Musik och ljuddesign Anna Sóley Tryggvadóttir Peruk och mask Sofia Ranow Boix-Vives Urpremiär: 1 november 2018, Lilla scenen, Dramaten Rebecka Hemse En helt underbar föreställning om minnen, om längtan, om att vara barn till två stora konstnärer, att vara mamma och samtidigt längta till scenen, om kärlekens många former. Pernilla Augusti gör debut om teaterregissör med dramatiseringen av Linn Ullmans roman De oroliga där hon berättar om sin uppväxt med sina två ikoniska föräldrar, Ingmar Bergman och Liv Ullmann. Premiären fick stående ovationer och det var alla medverkande, både på scen och regissör, scenograf med flera väl värda.

Lyssna: Sunflower Bean – Come For Me

Kulturbloggen - 01 Nov 18 kl. 08:53

Den New York-baserade trion Sunflower Bean (Julia Cumming, Jacob Faber, Nick Kivlen) har släppt en singel: Come For Me. Låten är ett smakprov på kommande EP, King Of The Dudes. Julia berättar om tankarna bakom låten: – This song was inspired by inner strength, power, and sexual freedom.

Den isländska filmen Woman at War får Nordiska rådets filmpris 2018

Kulturbloggen - 30 Oct 18 kl. 20:31

Nordiska rådets filmpris 2018 tilldelas regissören Benedikt Erlingsson, manusförfattarna Benedikt Erlingsson och Ólafur Egill Egilsson och producenterna Marianne Slot, Benedikt Erlingsson och Carine Leblanc för den isländska filmen Woman at War. Ett pressmeddelande: Den isländska filmen WOMAN AT WAR (Kona fer í stríð ) fick under en gala i Oslo den 30 oktober 2018 Nordiska rådets filmpris, ett av norra Europas mest prestigefyllda filmpris. Filmen har svensk biopremiär i februari (Scanbox).

Lyssna: Tulpan + Anna Järvinen – Kött och blod

Kulturbloggen - 30 Oct 18 kl. 20:16

Tulpan är en duo från Stockholm som håller på med sin debutskiva. Ambitionen är att den ska släppas 2019. Men de har släppt några låtar på Spotify och det låter lovande.

Les Big Byrdes

Kulturbloggen - 30 Oct 18 kl. 13:23

Pressbild: Joakim Åhlund lirar gurra i bandets studio vid Vitabergsparken. Ur frustration och uppgivenhet föddes musiken. Iran Íraq IKEA, Les Big Byrdes andra skiva, är Jocke Åhlunds hjärteprojekt som han vill dela med resten av världen.

Krakows krubbor, utställning på Hallwylska museet för den som älskar vackar julkrubbor

Kulturbloggen - 30 Oct 18 kl. 11:10

Julkrubborna från Krakow tillhör en unik hantverkstradition i Polen som har anor från medeltiden .De symboliserar en värld av höga tornspiror, lökformade kupoler, guldglittrande tinnar, genombrutna fönster, trappor och smala kolonner i purpur och turkos. Allt i en sagolik stilblandning, skaparglädje och fantastisk arkitektur.

Teaterkritik: Tyst i klassen på Teater Pero – Budskapet gick helt hem – vi borde inte jobba så hårt för att passa in

Kulturbloggen - 29 Oct 18 kl. 18:54

Tyst i klassen Föreställning den 27 oktober 2018 Teater Pero Idé och manus och medverkande Emma Kraft, Hanna Adolfsson Jag kan inte låta bli att tänka på Moliéres (franska klassicismens fader och levde under 1600-talet) karaktär Alceste i Misantropen när jag läser programmet till kvällens föreställning. I programmet står det ”…hur påverkas vi av det extroverta idealet…och behovet av att bara ha det totalt tyst ibland…”. Fransmannen lät sin karaktär fråga sig ”vad är det för en konstig värld vi lever i där vem som helst vill kalla vem som helst sin vän?

Trollhättan Jazz- och Bluesfestival – Ett eldorado för musikälskare

Kulturbloggen - 29 Oct 18 kl. 14:17

Ellen Andrea Wang trio 26-27/10 2018 Folkets Hus Trollhättan Obs Samtliga foton tagna av Bitte Sjöholm Festivalen som anordnas för tredje året, drogs igång av stadens kulturchef i samband met ett jubileum. I fjol skrev jag för både Kulturbloggen och Orkesterjournalen. Även denna gång har de sammanställt ett program  man blir mäkta imponerad av.

Bon Jovi till Tele2 Arena i juni 2019

Kulturbloggen - 29 Oct 18 kl. 09:12

Rockbandet Bon Jovi återvänder till Sverige sommaren 2019, efter en turné som har tagit bandet till USA, Kanada, Brasilien, Argentina, Chile och når Japan och Australien i slutet av 2018. Ett enormt år för bandet med över 80 konserter, utöver att under året blivit invalda i Rock And Roll Hall Of Fame. Support för Bon Jovi i Stockholm är Blackberry Smoke Ett pressmeddelande: Bon Jovi har varit ett av de största rockbanden i Sverige under många år – där man också har spelat på de största arenorna.

Stockholm Jazzfestival del V – Mest om Rymden

Kulturbloggen - 28 Oct 18 kl. 02:24

Eva Kubatzki Stockholm Jazzfestival 12-21/10 2018 På gemytliga oansenliga Glenn Miller Café hör jag avslutande set av SASHA MARKO TRADITION, vars spel tillfredsställer åhörare med öppensinnad inställning. Visste inget om batteristen som jag en gång träffat då  båda hade recensionsuppdrag. Musiken rör sig ledigt i skärningspunkten mellan bop och swing, med softa, distinkta bågar på trumpet.

Filmrecension: Bohemian Rhapsody

Kulturbloggen - 27 Oct 18 kl. 16:51

Bohemian Rhapsody Betyg 4 Svensk biopremiär 31 oktober 2018 Bohemian Rhapsody är mer en hyllning till Queen och deras musik och framför allt en hyllning av bandets enastående sångare Freddie Mercury än en dramafilm, även om den är en dramafilm. Freddie Mercury trotsade stereotyperna, rev upp konventionerna och blev en av världens mest älskade underhållare. Filmen har fått sin titel av en av deras största hits.

Bokrecension: Slaget om Troja av Theodor Kallifatides – borde varit Augustprisnominerad

Kulturbloggen - 27 Oct 18 kl. 10:10

Slaget om Troja Författare:Theodor Kallifatides Utgiven: 2018-09 ISBN: 9789100173715 Förlag: Albert Bonniers Förlag Antal sidor: 200 Att det här mästerverket inte blev Augustpris-nominerat i år är, faktiskt, en skandal. Theodor Kallifatides roman väver samman Homeros berättelse ur Iliaden om belägringen av Troja med några människor i en liten grekisk by som var ockuperad av Nazi-Tyskland under andra världskrigets sista år. När bomberna viner tar byns skolfröken undan barnen och berättar för dem om när Hektor och de andra trojanerna försvarade sin stad mot Agamemnon, Akilles och Menelaos som ville inta staden och hämnas att Menelaos hustru, den vackra Helena, rymt till Troja med sin älskare Paris.