Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

Filmrecension: Barn – en stark film

Kulturbloggen - Igår: 13:33

Barn Betyg 4 Svensk biopremiär 22 maj 2020 Regi Dag Johan Haugerud Två skolbarn, båda tretton år, grälar och den ena, en flicka, slår till pojken med sin skolväska. Pojken faller ihop och dör. Dag Johan Haugeruds film Barn vad Dragon Award på Göteborgs filmfestival 2020 och är som det står i filmens pressinformation: ett gripande politiskt och känslomässigt laddat drama.

Vardagar 3 – Ny bok av Ulf Lundell

Kulturbloggen - 21 May 20 kl. 13:21

Titel: Vardagar 3Författare: Ulf LundellUtgivningsdag: 2020-05-12ISBN: 978-91-46-23637-5 Tredje boken i serien Vardagar släpptes i dagarna och jag har precis lagt igen boken efter 872 sidor tillsammans med författaren. Det är verkligen så det känns i de här dagboksanteckningarna. En glimt av författarens vardagsliv.

Erfaren debutant uppvisar bredd och raffinemang – Arrival av Svante Söderqvist

Kulturbloggen - 20 May 20 kl. 18:36

omslag Jonas Holmberg Svante Söderqvist Arrival 4 Inspelad i maj och september 2019 KMH Studio i Stockholm Mixning: Pål Svenre/ Unit 7 Producerad av Svante Söderqvist, Adam Forkelid och Calle Rasmusson Prophone Records/ Naxos 59:32 Releasedatum: 20/3 2020 Då och då upptäcker jag musiker “behäftade” med extraordinär kvalitet, även när de befinner sig i bakgrunden. Detta hände i fallet Svante Söderqvist för några år sedan. Har hört honom med bland andra pianisten Mathias Algotsson och Stockholm Voices.

Inga konserter på Liseberg i sommar

Kulturbloggen - 20 May 20 kl. 11:12

På grund av den pågående coronakrisen har Liseberg nu tagit beslut om att ställa in hela sommarens konsertprogram. Beslutet omfattar Stora Scenen, Lilla Scenen och Polketten. Totalt handlar det om 70 akter som flyttas fram till 2021 eller avbokas.

Tove Styrke klar för Så mycket bättre – här är alla artister

Kulturbloggen - 20 May 20 kl. 11:15

Årets artister till Så mycket bättre är klara. Svenska popstjärnan Tove Styrke ansluter till den nya säsongen tillsammans med namn som Helen Sjöholm, Tommy Körberg, Benjamin Ingrosso, Ana Diaz och Markus Krunegård. TV4 väljer också att behålla succékonceptet från förra året.

Inget Way Out West 2020 – men Way Out West är tillbaka 2021

Kulturbloggen - 20 May 20 kl. 11:08

Ännu en av sommarens musikfestivaler kastar in handduken. Göteborsgfestivalen Way Out West ställs in 2020 men meddelar att festivalen räknar med att vara tillbaka 2021. Mailet från WOW: Det blir inte något Way Out West i sommar.

Så här blir Dramatens repertoar hösten 2020

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:34

Liv Strömquist. Foto: Sören Vilks. Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer.

Nationella minoriteters liv och livsvillkor i Stockholm undersöks i projekt av Stadsmuseet

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:20

I ett statligt finansierat projekt undersöker Stadsmuseet under 2020 och 2021 de nationella minoriteternas liv och livsvillkor i staden historiskt och i samtiden. Arbetet utgår från samtidsdokumentation och forskning. I projektet ingår en insamling av berättelser som startar nu.

Reflex – en digital och multi-purpose festival 28 maj (dock inte gratis)

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:24

Reflex är en ny demokratisk och digital festival, till för alla, skapad av alla. Idén till festivalen har vuxit fram ur all den kreativitet som har visat sig under Coronakrisen. Denna måste tas till vara på och förmedlas över hela landet då kreativiteten kan främja samhällsutvecklingen för en mer hållbar framtid.

El Perro del Mar skriver musik till Moderna Museet

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:11

arah Assbring/El Perro del Mar framför Rosemarie Trockel, After The Hunt (2013) samt Study For After The Hunt (2013), samt Robert Gober, Cat Litter (1989). Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet. I folktomma salar med konsten som enda sällskap har El Perro del Mar under våren skapat musik med Moderna Museets samling som inspiration.

Fler scener från Urgent Drama på Folkteatern publicerade på Fjärde Scenen

Kulturbloggen - 19 May 20 kl. 15:14

Lika snabbt som coronaviruset sprider sig, vill Folkteatern försöka fånga den nya situationen som världen genomlever just nu. Nu finns ytterligare tre nyskrivna scener att se på Folkteaterns digitala plattform Fjärde Scenen. Dessa är skrivna av dramatiker från Tyskland, Sverige och Singapore.

Storslagen spelning med Stegar streamas från Stora Teatern på lördag kl 19. Alice B, Kapten Röd och A.M.E gästar

Kulturbloggen - 18 May 20 kl. 13:11

I maj 2020 är det tio år sen Steget släppte sitt debutalbum ”Förändrar Allt”. Duon har länge planerat hur det ska firas och vägrar ställa in pga pågående pandemi. Istället för publik på plats bjuder dom in alla som vill att ta del av magin, det enda du behöver är en skärm och lite internet.

Teaterkritik: Così fan tutte, får inte enbart kvinnor att också få bli otrogna, de gör dem till människor

Kulturbloggen - 18 May 20 kl. 13:06

Così fan tutte Filmad generalrepetition på Göteborgs Opera med nätpremiär den 17 maj 2020 Musik Wolfgang Amadeus Mozart Text med utgångspunkt från Lorenzo da Ponte Musikalisk ledning Joakim Kallhed Regi Mattias Ermedal Scenografi och kostymdesignern Gunnar Ekman Ljusdesign Joakim Brink Orkestern: Kerstin Andersson (Cello), Rosa Campoy-Espin (Klarinett), Joakim Kallhed (piano), Dieter Schönnings (Violin), Gunnar Vallin (Flöjt) Föreställningens italienska titel syftar på att ”alla gör det” och med det sista ordets ”e” finns det stor tolkning för att det är kvinnor man betonar, eftersom böjningen är i feminum. Föreställningens undertext var i originalet ”la scuola degi amanti” (de älskandes skola), vilket återspeglar den franska klassicismens fader Jean-Baptiste P Molières metoder att alltid lägga in en pekpinne och riktning, att det kommer att finnas ett budskap att lära och följa, för att få uppnå ett bättre liv. Uppsättningen är tänkt som en s.

Monika Fagerholm tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris 2020

Kulturbloggen - 17 May 20 kl. 21:06

Monika Fagerholm tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris 2020 för ett författarskap som med virtuos stämföring skildrar individer och grupper som strävar efter mening i en tillvaro som inte tillåter några stabila sammanhang, en värld med ›olyckan hängande i luften‹”, berättar ett pressmeddelande: Monika Fagerholm (f. 1961) debuterade1987 med romanen Sham och fick ett stort publikt genombrott 1994 med Underbara kvinnor vid vatten. Underrubriken är ”En roman om syskon”.

ArkDes återöppnar den 2 juni med en utställning om Kiruna

Kulturbloggen - 17 May 20 kl. 21:10

Cred: Erik Lefvander. Det sista ljuset, 2018. Bild ur svit som dokumenterar det tomma stadshuset kort före rivningen.

Egensinnigt melodibaserat sound firar triumfer – Epidot på Unity

Kulturbloggen - 16 May 20 kl. 19:13

Pressfoto Epidot Unity i Göteborg 15/5 2020 5 Streamade konserter på nätet – från replokal, hemmiljö eller i några få unika fall från offentliga tillställningar, lydande under rådande bestämmelser – har uppstått som kompensation för inkomstbortfall och livepublikens abstinens. Har sett streamade spelningar från exempelvis Fasching, Glenn Miller Café och Grünewaldsalen. Ytterst få ställen bedriver reguljär konsertverksamhet i dessa skrämmande Corona-tider.

Titta: Håkan Hellström – Alla drömmar är uppfyllda

Kulturbloggen - 15 May 20 kl. 14:10

Klockan 12.00 den 15 maj 2020 var det premiär för Håkan Hellströms video till ”Alla drömmar är uppfyllda”. Videon är regisserad av Filip Nilsson, en av Sveriges mest erkända reklam och videoregissörer.

GöteborgsOperan streamar ”Così fan tutte” den 17 maj

Kulturbloggen - 15 May 20 kl. 13:57

Allt var klart för premiär. Två dagar innan kom beskedet: föreställningarna ställs in. GöteborgsOperans uppsättning av ”Così fan tutte” kommer nu att streamas kostnadsfritt på HemmaOperan och på Göteborgs-Postens sajt.

Hästpojken livesänder spelning i 360-gradersvinkel på lördag 16 maj

Kulturbloggen - 14 May 20 kl. 16:04

Hästpojken livesänder spelning i 360-gradersvinkel på lördag 16 maj, berättar ett pressmeddelande: Hästpojken har tröttnat på att inte kunna spela live och bjuder därför på lördag in till en direktsänd livespelning som går att se i 360 grader. Bandet meddelar också att fansen kommer ha möjlighet att önska låtar under sändningen. “Känns så sjukt tråkigt att inte kunna spela live, så vi gör en direktsänd spelning/rep/kalas nu på lördag 16/5 klockan 20:00.

Stockholms Seriefestival flyttar till nätet

Kulturbloggen - 14 May 20 kl. 12:45

Årets upplaga av Stockholms Internationella Seriefestival – den tjugoandra i ordningen – ställdes in på grund av covid19. Arrangörerna hoppas kunna få till festivalen i höst men med anledning av den höga osäkerhetsfaktorn lanseras nu en digital version – Stockholms Seriefestival på nätet. Ett pressmeddelande berättar: Den 30–31 maj kan alla serieälskare följa festivalen på Kulturhuset Stadsteaterns webbplats och Facebooksida.

Lyssna: Alice Boman – Don’t Forget About Me, pianoversion

Kulturbloggen - 13 May 20 kl. 19:11

Alice Boman följer upp sitt nyligen släppta debutalbum ”Dream On” med en serie pianoversioner av låtar från albumet. Andra låten ut är en intim, avskalad version av den kanske mest uppmärksammade låten på albumet, singeln ”Don’t Forget About Me”.

Här är nomineringarna till Årets Bok 2020

Kulturbloggen - 13 May 20 kl. 18:56

För femte året i rad presenterar Bonniers Bokklubb Årets Bok – folkets litteraturpris. Nu står det klart vilka tolv böcker som Bonniers Bokklubbs redaktörer nominerat till Årets Bok 2020, och röstningen är därmed öppen. Vinnaren presenteras och belönas vid en prisutdelning i september 2020.

Lyssna: Muzz – Bad Feeling

Kulturbloggen - 13 May 20 kl. 19:01

Mindre än en månads väntan återstår innan den nya supertrion Muzz släpper sitt självbetitlade debutalbum. Den 5 juni är det dags, och nu lägger bandet i en högre växel inför släppet med en helt ny liveinspelning av låten Bad Feeling. Detta är bandets första liveinspelning någonsin, och den kom till under speciella omständigheter eftersom coronapandemin försatt dem, som så många andra runt om i världen, i karantän.

TeaterTillsammans firar Fassbinder 75 år

Kulturbloggen - 13 May 20 kl. 19:04

I år, 2020, skulle Rainer Werner Fassbinder fyllt 75 år (31 maj 1945 – 10 juni 1982). Han dog när han endast var 37 år och lämnade efter sig en omfattande produktion, bestående av ett fyrtiotal långfilmer, kortfilmer och tv-serier. Fassbinder är nog mest känd som filmregissör, men var även teaterregissör och skrev ett tjugotal pjäser.

Hisnande metaforik i fyllig biografi om musikpionjär – Gilbert Holmström: Jazzmusiker av Claes Reit

Kulturbloggen - 12 May 20 kl. 22:09

foto Hans Wretling Titel: Gilbert Holmström: Jazzmusiker Författare: Claes Reit Utgivningsdatum: 2020-05-11 Förlag: Tid&Rum ISBN 789187 755149 Inom loppet av ett dygn har jag slukat boken, vilket på sätt och vis är ett mått på dess attraktionskraft. Vill omgående tala om att jag träffat den 83-årige musikern, vars gärning porträtteras genom att musikskapandet sätts i mycket upplysande kontext. Har lyssnat på Gilbert Holmström ett tiotal gånger live (framför allt efter millennieskiftet), äger ett par skivor och recenserat konserter några gånger.

Johnossi kör livestream direkt från rockklubben KB i Malmö den 5 juni

Kulturbloggen - 11 May 20 kl. 21:32

Med lössläppt frenesi och episka tongångar kommer Johnossi som en knockout rakt in i ditt vardagsrum. Fredagen den 5 juni klockan 21:00 blir det garanterat rå, explosiv, rock i en livestream direkt från klassiska klubben KB i Malmö. Ett pressmeddelande: Det blir drygt en timmes konsert som du kan se direkt på YouTube, Twitch, Johnossis/KB:s/United Stages Facebook-sidor.

Nordiska museet öppnar på glänt den 1 juni

Kulturbloggen - 11 May 20 kl. 21:26

I Stora hallen på Nordiska museet med sina 126 meter och 24 meter i tak visas utställningen Arktis – medan isen smälter. Foto: Henrik Zeitler / Nordiska museet. Nordiska museet öppnar med varsamhet för publik till sommaren.

Regionteater Väst digitaliserar vårens urpremiärer till följd av Covid-19

Kulturbloggen - 11 May 20 kl. 21:30

VÄLKOMMEN / DRÖMLEK / DJUNGELFEBER. Foto: Lina Ikse & Håkan Larsson I tider då många föreställningar ställts in till följd av det rådande samhällsläget väljer Regionteater Väst att göra vårens repertoar tillgänglig digitalt. –”Digitaliseringens möjligheter gör att vi fortsatt kan nå vår publik samtidigt som det öppnar för fler att ta del av dans och teater”, säger Andreas Sollén, kommunikationschef på Regionteater Väst.

Filmrecension: De förbannade åren – en film som helt enkelt måste ses

Kulturbloggen - 11 May 20 kl. 21:01

De förbannade åren Betyg 4 Svensk biopremiär 29 maj 2020 Regi Anders Refn Manus Anders Refn och Flemming Quist Møller Originaltitel: De forbandede år En storartad film om livet för en dans familj under de första åren av tysk ockupation av deras land under världskriget. En mycket mänsklig film där det känns som att jag är nära karaktärerna, kan känna med dem och förstår dem även om jag inte håller med dem alla gånger. Filmens handling ställer viktiga frågor om vad som är rätt och fel och om hur stort ansvar har en enskild människa.

Titta: – Album Fusion Forever

Kulturbloggen - 08 May 20 kl. 10:29

Artist: JH3-Jari Haapalainen Trio Album: Fusion Forever Tre av Sveriges bästa och mest renommerade musiker släppte 8 maj sitt 4e studioalbum tillsammans under namnet JH3-Jari Haapalainen Trio. Albumet heter – Fusion Forever. Det blir också deras sista.

Filmrecension: The Jesus Rolls – vad har den att säga egentligen?

Kulturbloggen - 07 May 20 kl. 20:47

The Jesus Rolls Betyg 2 Svensk biopremiär 8 maj 2020 VOD-premiär 8 juni 2020 Regi John Turturro The Jesus Rolls är en spin-off på kultfilmen Big Lebowski, regisserad av John Turturro, som också spelar huvudroll Jesus Quintana. I Big Lebowski var den excentriske bowlaren Jesus Quintana en sidofigur, fast framträdande. Nu står han i centrum, på egna ben.

Filmrecension: It Must be Heaven – Träffsäker allegori över Palestina, ett tudelat land

Kulturbloggen - 07 May 20 kl. 17:46

Pressbild It must be heaven Betyg 4 Svensk biopremiär 8 maj Regissör: Elia Suleiman Det är skruvat och träffsäkert ner på minsta atomnivå i Roy Andersson-doftande It Must be Heaven, Elia Suleimans politiska allegori över Palestinas blödande sår. Men övertydlig symbolik får föreställningen att sjunka något i grad. Om själviskhet.

Fem livesändningar i maj med Helsingborgs Symfoniorkester

Kulturbloggen - 07 May 20 kl. 14:44

Helsingborgs Konserthus Helsingborgs Symfoniorkester ger fem livesändningar i maj . Ett pressmail berättar: Låt den klassiska musiken ljuda hemma i ditt vardagsrum! Se livesända konserter med Helsingborgs Symfoniorkester på Konserthusets webbplats.

Kamasi Washington släpper musiken från Netflix-dokumentären Becoming

Kulturbloggen - 07 May 20 kl. 14:38

Kamasi Washington släpper musiken från Netflix-dokumentären Becoming. Ett pressmeddelande berättar: Den 7:e maj avslöjar Kamasi Washington att det är han som har komponerat musiken till Netflix-dokumentären Becoming som hade premiär den 6 maj. Dokumentären ger en intim inblick i USA:s f.

Jasmine Kara skänker album till forskningen för Covid-19

Kulturbloggen - 06 May 20 kl. 16:16

Jasmine Kara skänker album till forskningen för Covid-19, berättar ett pressmeddelande: – Vi alla är påverkade av den här världskrisen. Jag har alltid drömt om att kunna hjälpa världen på något sätt med min musik och om jag kan bidra på något sätt genom det här så är jag tacksam att få kunna göra det, säger Jasmine Kara Nu har Jasmine Kara tillsammans med Nyckelfonden och Kulturaktiebolaget startat igång www.langrelevelivet.

Elektronikbranschen vinnare i krisen: TV, gaming och arbete hemifrån ökade försäljningen

Kulturbloggen - 06 May 20 kl. 14:59

Coronakrisen påverkade försäljningen i hemelektronikbranschen under april på bred front. Redan i mars syntes ett ändrat köpbeteende, men i april kom effekten fullt ut. Det totala försäljningsvärdet ökade 21 procent jämfört med april 2019 och den största ökningen för den enskilda månaden visade försäljningen av spelkonsoler med en ökning på 113 procent, berättar ett pressmeddelande: – Det är tydligt att svenskarna tillbringar mer tid hemma.

Recension av TV-serie: Into the Night

Kulturbloggen - 05 May 20 kl. 15:13

Into the Night Betyg 4 Premiär på Netflix 1 maj 2020 Skapare Jason George Medverkande Pauline Etienne, Laurent Capelluto, Stefano Cassetti Säsong ett har sex avsnitt Ett oerhört spännande serie som förmodligen kan kategoriseras under kategorin apokalyptisk science-fiction drama thriller. Den är allt det och jag kunde inte slita mig när jag väl börjat se den och sträck-tittade hela serien. Då första säsongen bara har sex avsnitt är det möjligt att se hela serien under en kväll eller en dag på helgen.

Teaterkritik i corona-tid: Bortbytingen på Dramaten Play – väl värd att ses också i Play-formatet

Kulturbloggen - 05 May 20 kl. 14:50

Bortbytingen Av Sara Bergmark Elfgren, efter Selma Lagerlöf Regi: Tobias Theorell Scenografi och kostym: Magdalena Åberg Musik: Frida Johansson Ljusdesign: Ellen Ruge Peru och mask: Barbro Forsgårdh, Nathalie Pujol Content video: Velourfilm ABUrpremiär: 6 april 2019 Speltid: 2 timmar, inklusive paus Familjeföreställning från 10 år Skolföreställning från 12 år Visas i Dramaten Play och på SVT Play En stark föreställning om att inte känna sig hemma, varken dit man förts eller därifrån man kommer. En föreställning som talar till många som känt sig eller känner sig vilsna. Denna vackra föreställning som bygger på Selma Lagerlöfs fantastiska saga har hyllats av kritiker, också av kulturbloggens recensent.

Återupplev festivalmagin från varma sommarkvällar hos Live Nation

Kulturbloggen - 03 May 20 kl. 14:03

Du har väl inte missat att Live Nation har uppdaterat Live From Home med en ny kategori – Festivals From Home där du kan se flera av tidigare festivalspelningar och konserter. Live Nation skriver i ett pressmeddelande: Vi saknar också festivalerna, och som plåster på såren har vi lagt till kategorin Festivals From Home på vår hemsida! Under Live From Home hittar du grymma festivalframträdanden med bland annat Foo Fighters och Imagine Dragons och aftermovies från våra egna festivaler som Lollapalooza Stockholm och Summerburst!

Bokrecension: Gudar och människor – Blicken genom historien av Mary Beard

Kulturbloggen - 03 May 20 kl. 13:39

Gudar och människor – Blicken genom historien Författare Mary Beard Utgivningsdatum 2020-03-20 Förlag Norstedts Översättare Allan Klynne Originaltitel Civilisations How do we look? The eye of faith Medarbetare Alexander, James (form) ISBN 9789113101712 En fantastiskt välskriven, vacker och inspirerande vandring genom en liten del av konsthistorien med fokus på hur människan i konst skildrat människan och sina gudar. Mary Beard utgår från hur vi ser på konst och hon öppnar våra ögon för hur konsten säger något både om den civilisation eller kultur där den skapats men lika mycket om den kultur betraktaren kommer ifrån.