Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

Filmrecension: The Hummingbird Project

Kulturbloggen - 5 timmar sedan

The Hummingbird Project Betyg 4 Svensk biopremiär 19 juni Regissör och författare: Kim Nguyen Medverkande: Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård, Salma Hayek, Michael Mando, Ayisha Issa och Sarah Goldberg. The Hummingbird project handlar om ett par modiga kusiner, Vincent och Anton Zaleski, (Jesse Eisenberg och Alexander Skarsgård) som försöker bygga en fiberoptisk kabellinje från Kansas till Wall Street. Kabellinjen är en millisekund snabbare än övriga ute på marknaden vilket ger deras handelsföretag en avgörande och lukrativ fördel att kunna kontrollera aktiemarknadens flöde.

Titta: Robyn – Ever Again

Kulturbloggen - 17 timmar sedan

Robyn har släppt video till sången Ever Again. Ett pressmail berättar: Det är Robyn, ett mikrofonstativ och ett landskap som hon beskriver som “en drömmande plats, någonstans odefinierbart, någonstans i mitt undermedvetna”, som hon framkallar i kraften ur sensualitet, att ta hand om sig själv och mänsklig beröring. I videon till “Ever Again” arbetade Robyn tillsammans med regissören Colin Solal Cardo och återkommande samarbetskoreografen Maria ‘Decida’ Wahlberg.

Teaterkritik av ett rent nöje med clownen Manne & Co: Ren glädje, skratt och bus som clowneriets förebilder

Kulturbloggen - i förrgår: 22:18

Foto: Thomas Lundqvist Ett rent nöjemed clownen Manne & Co I Rålambshovparken den 15 juni 2019 för Parkteatern/Stockholms stadsteater Manus och regi av trion Klintberg I det varma sommarvädret var vi trots all en stor och engagerande publik. Mitt glada clownhjärta log också åt de faktum att barnen vrålade efter Manne och åt honom vid sin entré utan några restriktioner. Jag tror självaste Bruce Springsteen hade kunnat känna igen sig och eventuellt uppleva lite konkurrens.

Bildgalleri: Dungen på Pustervik

Kulturbloggen - i förrgår: 16:17

‘ Dungen på Pustervik i Göteborg 14 juni 2019 Dungen(med Gustav Ejstes och Reine Fiske i spetsen gästade Pustervik i Göteborg den 14 juni 2019. Bandet spelade hela albumet “Ta det lugnt” inför en entustiastisk publik. På tisdag gör de samma sak på Mosebacketerrassen.

Hej världen!

Språkmakargatan - 14 Jun 19 kl. 13:37

Välkommen till WordPress. Detta är ditt första inlägg. Du kan redigera det eller ta bort det.

Filmrecension: Men In Black International – visar hur svårt det är att hålla fast vid ett vinnande koncept

Kulturbloggen - 14 Jun 19 kl. 07:11

Men In Black International Betyg 2 Svensk biopremiär 14 juni 2019 Regi F Gary Gray Skådespelare Chris Hemsworth, Tessa Thompson och Liam Neeson. Ännu en film som visar hur svårt och oftast omöjligt det är att upprepa och kopiera ett vinnande koncept. Men in Black International når inte upp till den första filmens glädje och energi.

Filmrecension: Five Feet Apart – en Hollywoodproduktion i dess sämsta mening

Kulturbloggen - 12 Jun 19 kl. 19:58

Five Feet Apart Betyg 1 Svensk biopremiär 14 juni 2019 Censur: 7 år i vuxens sällskap (annars 11 år) Regi Justin Baldoni I rollerna Haley Lu Richardson, Cole Sprouse, Moises Arias m fl. En film som tar upp en av de många glömda grupper i samhället och i världen som alltför sällan finns med i film eller annan kultur. Tyvärr görs skildringen och berättelsen alldeles för sentimentalt och förutsägbart enligt Hollywood-manér när det är som sämst.

Filmrecension: X-men – Dark Phoenix

Kulturbloggen - 11 Jun 19 kl. 20:38

X-Men: Dark Phoenix Betyg 2 Svensk biopremiär 7 juni 2019 Regissör: Simon Kinberg Medverkande: James McAvoy, Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Nicholas Hoult, Hank McCoy, Sophie Turner, Tye Sheridan och Jessica Chastain Under ett galaktiskt uppdrag börjar Jean Gray (Sophie Turner) utveckla otroliga krafter som förvandlar henne till Dark Phoenix. Nu blir det upp till X-Men att bestämma om en gruppmedlems liv verkligen är värd mer än hela jordens befolkning. Om du är en serietidningsbeundrare kommer du definitivt att känna igen Dark Phoenix som är en anpassning av The Dark Phoenix Saga, en berömd X-Men-historia där makten hos Jean Gray / Phoenix (Sophie Turner) förstärks genom hennes bindning med en övernaturlig enhet så kallad Phoenix Force.

Sweden Rock Festival – Bildspecial

Kulturbloggen - 11 Jun 19 kl. 13:58

En drös bilder i blandad ordning. Vilka band var du på plats och såg?

Miniserien Chernobyl ger nytt (kärn)bränsle till debatten

Kulturbloggen - 11 Jun 19 kl. 10:30

Den nya miniserien Chernobyl ger nytt (kärn)bränsle till debatten. Men vem kunde ana att den största kärnkraftsdebatten på åratal skulle sättas igång av en svensk musikvideoregissör…? I början av maj hade tv-serien Chernobyl premiär på HBO.

Lyssna: Liam Gallagher – Shockwave

Kulturbloggen - 11 Jun 19 kl. 10:20

Liam Gallagher släpper snart ett nytt album och nu har han släppt en singel från kommande albumet. Här kan du lyssna på singeln ”Shockwave”. Ett pressmeddelande: iam Gallagher utannonserar uppföljaren till sitt debut soloalbum ”As You Were”, den första singeln från det kommande albumet ”Why Me?

Bokrecension: Utan nåd av Fredrik Virtanen

Kulturbloggen - 11 Jun 19 kl. 10:16

Utan nåd Författare: Fredrik Virtanen Utgiven: 2019-04 ISBN: 9788293670575 Förlag: Gloria Forlag AS Fredrik Virtanen var en av de 34 kända männen som blev utpekade från oktober 2017 till januari 2018. Han var också en av de 33 som inte dömdes för brott. Den enda som blev dömd var den så kallade Kulturprofilen.

Fulländad trolsk palett – Nature Spirits med Stockholm Jazz Orchestra

Kulturbloggen - 10 Jun 19 kl. 02:36

Omslagsfoto Mats Andersson Stockholm Jazz Orchestra Nature Spirits 5 Inspelad live på Örebro Universitet september 2017 Inspelning och mixning: Andrew Hallifax Master: Tobias Carlsson Do Music records Producent, kompositör och arrangör: Peter Knudsen Do Music Records 52:21 Releasedatum: 7/6 2019 Första skivan med detta stjärngarnerade storband kom för trettio år sedan med Bob Brookmeyer vid rodret. Såg dem då på Skeppsholmen och äger liveskiva inspelad under 90-talet på Fasching. Sedan dess har musiker kommit och gått till huvudstadens stolthet.

Sweden Rock Festival – Ritchie Blackmore’s Rainbow – Ett sömnpiller

Kulturbloggen - 09 Jun 19 kl. 01:11

Foto: Maria Laakso Åman Jag blir så fruktansvärt ledsen när en magnifik låtskatt, förvaltad av utsökta musiker, blir en tråkig tillställning helt i avsaknad av liv och glädje. Jag älskar verkligen nästan allt som skapats av kvällens huvudperson Ritchie Blackmore. Deep Purple är förfäder för modern hårdrock och det går att stapla klassiker på hög en hel eftermiddag.

Sweden Rock Festival – Retrospektiv

Kulturbloggen - 09 Jun 19 kl. 00:00

Årets festival är slut och karavaner av hårdrockare är på väg hemåt genom Sverige. Vad bär vi med oss från det här året, vårt nionde år som Kulturbloggens utsända? Foto: Maria Laakso Åman I vanlig ordning är allt oklanderligt hanterat.

Sweden Rock Festival – Hammerfall

Kulturbloggen - 08 Jun 19 kl. 21:55

Foto: Maria Laakso Åman Så in i helsike trevliga! Det är det minsta man kan säga om Hammerfall. Trivsamma, goa gubbar med värme och stort hjärta för publiken.

Äventyrliga förgreningar – Arvoles av Avishai Cohen

Kulturbloggen - 08 Jun 19 kl. 21:37

Ora Cohen Avishai Cohen Arvoles 4 Inspelad i Nilento Studio utanför Göteborg i februari – mars 2019 Inspelning, mixning och mastring av Lars Nilsson Producent: Avishai Cohen och Lars Nilsson Razdaz (Avishai Cohens egen etikett) 41:26 Releasedatum: 7/6 2019 Sjuttonde(!) skivsläppet från en jazzvisionär, framröstad som en av de hundra mest inflytelserika basisterna under 1900-talet. Avishai Cohen började spela bas i 14-års åldern inspirerad av Jaco Pastorius Han växte upp på kibbutz i Israel.

Sweden Rock Festival – Myrath från Tunisien

Kulturbloggen - 08 Jun 19 kl. 17:59

Det här var grymt kul att se och höra på. Skickliga musiker, magdansare, eldföreställning. Det var som att förflyttas till sagorna i Tusen och en natt.

Sweden Rock Festival – Dream Theater är värdiga avslutare

Kulturbloggen - 08 Jun 19 kl. 03:30

Foto: Maria Laakso Åman Dream Theater har kämpat på troget sina ideal och sin publik i över trettio år så det är inga duvungar som äntrar scenen en halvtimme efter midnatt den här fredagsnatten. Att det här är festivalens skickligaste band tycker jag står klart redan efter en liten stund. Med så sanslöst skickliga musiker och en sångare som är mäktigt tonsäker blir det en konsert utöver det vanliga.

Sweden Rock Festival – Kiss bjuder på storslagen show

Kulturbloggen - 07 Jun 19 kl. 23:56

Två timmar med “The hardest band in the world” på deras slutgiltiga avskedsturné. Mängder med hits och ett bombardemang av dundrande raketer, blinkande lasrar och ett band som verkar genuint sugna att bjuda på ett avskedsfest med extra allt. Men jag tvingas rådfråga mitt åttaåriga jag om ett omdöme för mitt femtioåriga, mer cyniska jag, är skeptisk.

Sweden Rock Festival – Disturbed

Kulturbloggen - 07 Jun 19 kl. 23:22

Varför Disturbed inte är ett av årets headline-band är en gåta. De har ett modernt sound, en stabil publik och en megahit med Sound of Silence. De visar också att de inte är ett one hit wonder utan att de har mycket bra material för en lång spelning.

Sweden Rock Festival – ZZ Top gör sitt jobb

Kulturbloggen - 07 Jun 19 kl. 21:45

En solig eftermiddag i Blekinge, tre äldre herrar (samtliga fyller 70 år i år) som har spelat bluesrock tillsammans i femtio år. De kan hantverket och de gör det oantastligt. Visserligen hörs det att rösterna åldrats men det känns ändå rätt stabilt.

Bildgalleri: Dag 2 på Gården på trägårn

Kulturbloggen - 07 Jun 19 kl. 00:52

Garden blev Gården. En dag blev två dagar. Även i år strålade solen ikapp med artisterna då Trädgårdsföreningen i Göteborg förvandlades till en mysig och intim musikfest.

Sweden Rock Festival – Amon Amarth, A*C*T, Def Leppard och Scarlet Bildextra!

Kulturbloggen - 06 Jun 19 kl. 23:53

Vi samlar ihop oss för en bildspecial. Foto: Maria Laakso Åman Amon Amarth, vad ska man säga? Vikingarock går ju alltid hem på en ölstinn rockfestival.

Sweden Rock Festival – Deadland Ritual

Kulturbloggen - 06 Jun 19 kl. 23:41

När Geezer Butler, legendarisk basist och textmakare i Black Sabbath, gått in i ett nytt projekt växer mina förväntningar skyhöga. Utöver Butler består det här bandet av idel välkända namn: På sång, Franky Perez från Apocalyptica och Scars of Broadway, Steve Stevens på gitarr, från Billy Idol Band och trumslagaren Matt Sorum från Guns N’ Roses och Velvet Revolver. Foto: Maria Laakso Åman Bandet är såpass nytt att de bara har ett par egna låtar med sig i bagaget, men vad gör väl det när de kan spela låtar från sina tidigare band.

Sweden Rock Festival – Arch Enemy levererar hårt

Kulturbloggen - 06 Jun 19 kl. 18:42

Egentligen är Arch Enemy lite för hårda för mig, jag är ju en mjukisrocker, men jag faller tungt för den här skickligt framförda dödsmetallen. Sångerskan Alissa White-Gluss äger scenen från första minuten och dompterar publiken skickligt. Foto: Maria Laakso Åman Egentligen är det lite orättvist att ett så här hårt, tungt och mörkt band ska spela i solskenet.

Sweden Rock Festival – Kängdans med Sir Reg

Kulturbloggen - 06 Jun 19 kl. 18:34

Foto: Maria Laakso Åman Lite kryptiskt beskrivet som ett keltiskt-influerat rockband från Köping visade sig ett fantastiskt bra band i samma anda som Flogging Molly och Dropkick Murphys. Tänk vad man kan hitta lite avsides en torsdagseftermiddag i Blekinge. Bandet bjöd på en timmes sjuhelsikes ös i traditionell irländsk stil med mycket attityd och humor.

30 svenska band på Sweden Rock Festival

Kulturbloggen - 06 Jun 19 kl. 15:39

Festivalen gör verkligen skäl för sitt namn i år. Visserligen brukar det alltid vara ganska många svenska band men det känns unikt att så väldigt många av de svenska banden hör till de allra främsta inom sin genre.Detta samtidigt som många av de övriga bandet helt säkert är på väg att etablera sig bland toppnamnen.

Sweden Rock Festival – Seventh Wonder – toppklass

Kulturbloggen - 06 Jun 19 kl. 15:07

En sak som slår mig när jag tittat igenom årets band på Sweden Rock Festival, är att det är många svenska band i år, och att de hör till de allra främsta i sin genre. Seventh Wonder från Stockholm hör absolut till de främsta inom progmetal-segmentet. Ösiga, svängiga, komplexa och synnerligen underhållande.

Bildgalleri: Dag 1 på Gården på trägårn.

Kulturbloggen - 06 Jun 19 kl. 09:28

Dag ett av tvådagarsfestivalen Gården på Trägårn i Göteborg avklarad. Strålande väder – men krock med studentfirande. Så publiktillströmningen och stämningen kom igång först till The Street, kvällens tredje sista akt.

Allsidig och omtyckt trumslagare från Hisingen – Gunnar Pettersson intervjuas

Kulturbloggen - 06 Jun 19 kl. 01:41

På önskemål från spelkamraten Mats Boogh blir det långläsning. Intervjuar en frilansande musiker vars gärning förtjänar att synliggöras. Man borde rimligen kunna googla på honom, få fram hans imponerande cv.

Filmrecension: Amazing Grace med Aretha Franklin – njae

Kulturbloggen - 05 Jun 19 kl. 18:19

Amazing Grace Betyg 2 Svensk biopremiär 23 augusti 2019 Två kvällar konsert med Aretha Franklin från 1972 är förstås en stor händelse för alla hennes fans. Men som film, nja. De två konserterna spelades in i baptistkyrkan New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles.

Filmrecension: Rött kort – hugger tag i mig totalt

Kulturbloggen - 04 Jun 19 kl. 20:13

Rött kort Betyg 4 Svensk biopremiär 28 juni 2019 Regi Soheil Beiiraghi En film om kvinnors ofrihet i länder som Iran som utspelar sig kring några kvinnliga iranska fotbollsspelare. Jag inte tror någon kan se den och förbli oberörd. Jag har svårt att skaka den av mig, jag blir både arg och ledsen över kvinnors situation i detta land som är så styrt av patriarkatet.

Osynliga i fokus på Folkets bio i sommar

Kulturbloggen - 04 Jun 19 kl. 19:42

De osynliga är den svenska titeln på en fransk film som har premiär på Folkets bio den 23 augusti. Filmen handlar om en grupp som ofta är osynlig i samhället: hemlösa kvinnor. Filmen handlar om socialarbetare och hemlösa kvinnor på ett kommunalt center i Frankrike som tvingas stängas av besparingsskäl.

Avantgardet släpper en fjärde skiva och gör några få sommarspelningar

Kulturbloggen - 04 Jun 19 kl. 11:19

Avantgardet på Gröna Lund sommaren 2018. Erkänner, jag är en mycket stor fan av Avantgardet live. När dom läpps lös på en scen så är det nog Sveriges bästa live-band just nu.

Om tre dagar smäller det!

Kulturbloggen - 02 Jun 19 kl. 20:55

Tre dagar kvar till årets stora festivalhändelse äger rum. I vanlig ordning sopar Sweden Rock Festival banan med alla konkurrenter. I alla fall för alla som föredrar hårdrock och heavy metal.

Bokrecension: Nattskiftet av Michael Connelly – serien som efterträder Bosch

Kulturbloggen - 02 Jun 19 kl. 20:27

Nattskiftet Författare: Michael Connelly Utgiven: 2018-05 Översättare: Patrik Hammarsten ISBN: 9789113082462 Förlag: Norstedts Serie: Renée Ballard (del 1) Gillar du Michael Connellys serie om kriminalpolisen Bosch då är väl hans nya serie ett måste-läsa för dig. Nattskiftet är den första i den nya serien med den unga polisen Renée Ballard i huvudrollen. Den andra boken i serien, Mörk och helig natt, kom i år, 2019.

Hisnande munspel dominerar förtjusande melodier – Gotland Jazz Trio & Filip Jers

Kulturbloggen - 02 Jun 19 kl. 02:19

foto Anna Ericsson Gotland Jazz Trio & Filip Jers 3 Inspelad juni 2018 Sandkvie studio, Visby av Mikael Lyander Mix och master: Mikael Lyander Sandkvie Records 46:24 Release 24/5 2019 En som det heter sprillans färsk skiva inspelad på hemmaplan, det vill säga på Sveriges största ö. Med Gotland som bas har pianotrion spelat ihop i tio år. Kan inte påstå att jag kände till de som ingår i trion, fast de har kompat stora delar av landets jazzelit.