Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Senaste Blogginlägg

Operation Playa och pengarna, del 2

Svensson - 05 Jun 18 kl. 08:57

Del 3 av 3 i serien Operation PlayaI polisutredningen (kallad Operation Playa) kring det som skulle bli Sveriges största kokainrättegång kartlades ekonomiska aktiviteter för de flesta som åtalades, däribland också för de som frikändes. Frikända i hovrätten blev bland annat den huvudåtalade Jonas Falk (tidigare Jonas Oredsson), hans moster Harriette Broman för allt utom bokföringsbrott och hans mor Elisabeth Falk. Harriette Borman dåvarande sambo, Stefan Östh, frikändes från det som hade med huvudåtalet att göra, men dömdes för andra orelaterade mindre brott.

Varför tänker inte miljöaktivister hela vägen?

Svensson - 04 Jun 18 kl. 12:01

I en artikel i Supermiljöbloggen anser Jonna Elofsson Bjesse att det är ett stort problem att det kanske inte kommer att kunna odlas avokado i Kalifornien i framtiden på grund av ett mer osäkert klimat. Ärligt sagt är nog det egentligen bra. Avokado är inte en naturlig växt i Kalifornien, den hör inte hemma där.

Felaktigheter om segregation och mångfald i ETC-ledare

Svensson - 04 Jun 18 kl. 08:03

Ulrika Lindahl skriver om mångfald och segregation i en ledare i ETC. Det är i huvudsak en vettig ledare, men den presenterar helt felaktiga fakta om mångfald och segregation. I alla fall när det gäller Göteborg.

Operation Playa och pengarna, del 1

Svensson - 03 Jun 18 kl. 09:52

Del 2 av 2 i serien Operation PlayaMauritz Andersson är en av de två som dömdes för inblandning i narkotikasmuggling i samband med den polisutredning som kallades Operation Playa. Den andre var Andreas Niklasson. Mauritz Andersson hade, under de år polisen anser att han smugglade narkotika och under vilken tid han är dömd för inblandning i ett smugglingsförsök och ett fall av smuggling, mycket låga taxerade inkomster.

Sveriges största kokainrättegång – Operation Playa

Svensson - 03 Jun 18 kl. 07:19

Del 1 av 1 i serien Operation PlayaDen 3 januari 1992 rånade Jonas Oredsson (idag Jonas Falk) och en kumpan ett postkontor i Kristianstad där bytet blev 60 000 kronor. Oredsson greps dock och dömdes till 3 års fängelse. Under en permission i början av 1993 rånade han sparbanken i Östra Ljungby.

Ekologiska grönsaker kräver djuruppfördning och köttätande

Svensson - 02 Jun 18 kl. 18:23

Vid odling av ekologiska grönsaker och ekologisk frukt får jordbrukarna inte använda mineralgödesel (konstgödsel). Men gödsel krävs. Ekologiska gårdar använder istället naturgödsel vilket förstås kräver djur.

Ny järnväg till Borås och djupare hamn

Svensson - 02 Jun 18 kl. 17:38

Bygget av Västlänken har just påbörjats och eftersom Västlänken inte kan utnyttjas full ut såvida inte en ny järnväg till Borås byggts så är det inte det minsta förvånande att regeringen nu lämnar klartecken för en utbyggnad av järnvägen mellan Göteborg och Borås. Regeringen anslår också 3,8 miljarder till en utbyggnad av en första etapp av den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås. Byggstart ska dock inte ske förrän 2024.

Operation Playa

Svensson - 02 Jun 18 kl. 11:32

Del 9 av 9 i serien InflitratörerSVT har sänt en serie program om den stora kokainrättegång som hade en målsättning om att få fast Jonas Falk för grova narkotikabrott. Utredningen som gick under namnet Operation Playa blev ett enda stort misslyckande. Inte bara ett misslyckande.

Jonas Falk har fått sammanlagt 3 miljoner i skadestånd

Svensson - 01 Jun 18 kl. 15:06

Jonas Falk häktades 2010 som misstänkt för att ha lett en internationell liga som smugglade stora mängder kokain från Colombia till Sverige i början av 2000-talet. Han dömdes till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt, men blev senare friad av hovrätten som helt underkände åklagarens bevisning. Åklagaren menade också att kokainaffärerna finansierat investeringar i tveksamma gruvföretag.

Boscanin har rätt om valsystemet

Svensson - 01 Jun 18 kl. 11:15

Aleksandra Boscanin i GP har sällan rätt om nånting. Hon hittar, begriper inte vad hon läser och vet ofta ingenting om det hon behandlar i sina ledare. Jag betraktar henne som rasist och sverigedemokrat.

Inga motdemonstranter har dömts i samband med NMR-demo

Svensson - 01 Jun 18 kl. 10:44

Media påstår hela tiden att motdemonstranter ska ha dömts för våldsamt upplopp i samband med NMR:s försök till demonstration i Göteborg. Så är dock inte fallet. 11 personer som befann sig på samma sida av polisen som motdemonstranterna har däremot dömts för våldsam upplopp.

En anhållen för mord i Kroksbäck i Malmö

Svensson - 01 Jun 18 kl. 07:30

I onsdags anhölls en 23-årig man som misstänkt för mordet på David Shahin (David Shahin Fard) den 19 maj i Kroksbäck, Malmö. Har varit anhållen i sin frånvaro utan att hittas av polisen. Enligt Sydsvenskan kom mannen in självmant till polisen ihop med minst en vän.

Fängelsestraff för försäljning av fentanylanaloger

Svensson - 01 Jun 18 kl. 07:08

Södertörns tingsrätt meddelade igår dom mot två bröder för åtta fall av grovt vållande till annans död. Bröderna har via en hemsida sålt nässprejer med fentanylliknande preparat bland annat akrylfentanyl och tetrahydrofuranfentanyl. Dessa är så kallade fentanylanaloger, det vill säga substanser som har en annan kemisk sammansättning men ungefär samma egenskaper som fentanyl.

Mer fisk ger mer sex

Svensson - 31 May 18 kl. 17:27

Enligt en US-amerikansk undersökning publicerad i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism och som refereras på norska forskningsportalen forskning.nu så blir den som äter mycket fisk mer intresserad av sex och har mer sex. Kvinnor blir enligt undersökning också mer fertila och lättare gravida om de äter mycket fisk: Forskerne undersøkte spisevanene og sexvanene til 500 heterofile par i to amerikanske stater.

Folkpopulism mot klasselitism

Svensson - 31 May 18 kl. 11:57

Boknytt Populistiska manifestet Göran Greider & Åsa Linderborg Natur & Kultur Folkpopulism mot klasselitism Det socialdemokratiska välfärdsstatliga folkhemmet innanför nationalstatens demokratiska ramar tyglade delvis kapitalismen och byggde rättvisa och jämlikhet – inom det borgerliga samhällets ramar. Så arbetarklassen röstade självklart på arbetarrörelsens två partier. Tack dåtidens sosseparti (min kommentar).

Integrationen i Sverige inte sämre än tidigare

Svensson - 31 May 18 kl. 08:20

Trots en ökad invandring och färre arbetstillfällen i industrin visar en ny rapport till ESO att det inte blivit svårare för olika grupper av flyktingar att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. För kvinnor tar arbetsmarknadsetableringen längre tid än för män, men efter ett antal år i landet är sysselsättningsgapet mellan könen nästan helt borta. Integrationen verkar enligt gå lite långsammare när det kommer många flyktingar på en gång.

Hur fungerar Göteborgs hamn?

Svensson - 30 May 18 kl. 14:57

Hamnen i Göteborg är Sveriges och Nordens största hamn. Större delen av importen och exporten till och från Sverige går via Göteborgs hamn. En stor del av importen till Norge och Danmark passerar också hamnen i Göteborg.

Boscanins dumheter

Svensson - 30 May 18 kl. 07:48

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har skrivit en usel rapport om extremism på nätet. Förutom att nästan inte en enda faktauppgift i rapporten tycks vara korrekt är den skräp även på många andra sätt vilket Petter Larsson I Aftonbladet skrivit bra om: I förra veckan pekades stiftelsen Expo ut som en del i den autonoma miljön och kopplades samman med ”våldsbejakande extremism”. Det gjordes i rapporten ”Den digitala kampen – autonoma rörelser på nätet” från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Gängland Göteborg – Tynnered

Svensson - 30 May 18 kl. 07:21

Del 11 av 11 i serien Gangland SverigeSen 5 år tillbaka pågår en våldsam konflikt mellan olika kriminella i Tynnered. Det är en konflikt som till stor del berör en och samma släktkrets då båda sidor är släkt med varandra. Det handlar om en släkt med både muslimska och kristna medlemmar och med ursprung i Iran.

Nog är Sverige unikt på vissa sätt

Svensson - 29 May 18 kl. 07:34

Kajsa Ekis Ekman skriver i en ledare i ETC om att Sverige inte är så unikt som folk tror. Ur den aspekt hon tar upp så stämmer det nog. De flesta saker som vi ser som speciella med Sverige är inte så speciella i slutändan ändå.

Svenskarna i Paradispappren

Svensson - 29 May 18 kl. 06:39

Kvinnliga politiker marginellt mer utsatta för hot och hat än män

Svensson - 29 May 18 kl. 06:24

Brå har gjort en undersökning och analys av hot och hat mot politiker. De hittar bara marginella skillnader mellan könen. Ändå hävdar GP att kvinnor är mer utsatta.

Usel arbetsmiljö för taxichaffisar

Svensson - 28 May 18 kl. 13:44

Taxiförare i Norden arbetar i genomsnitt nästan 53 timmar per vecka, i Sverige faktiskt ännu mer. Orimligt långa och många arbetspass krävs för att kunna säkra en försörjning. Sex av tio uppger också att de utsatts för hot eller våld i arbetet.

Knuff har gått i graven

Svensson - 28 May 18 kl. 13:01

Bloggportalen Knuff med sina bihang nyligen.se, intressant.se, bloggar.

Man ihjälskjuten i Kroksbäck, Malmö

Svensson - 28 May 18 kl. 07:31

Strax efter midnatt natten mellan söndag och måndag larmades polisen av flera personer om en misstänkt skottlossning från ett grönområde i Kroksbäck. Polis skickas till platsen för kontroll och en skottskadad man anträffades. Ambulans körde den skjutne till sjukhuset där han senare konstaterades avliden.

ETC läser arbetslöshetsstatistik som fan läser bibeln

Svensson - 28 May 18 kl. 06:58

ETC hävdar att osäkra arbeten står för jobbtillväxten. Journalisten Anton Borgström säger sig ha läst SCB:s arbetskraftsundersökning (AKU). Fast det kan han inte ha gjort för den visar ingenting sådant.

Krönikören som alltid har samma åsikter som jag

Svensson - 27 May 18 kl. 12:56

Magasinet Paragraf är en nättidning som i huvudsak handlar om brottslighet och brottsbekämpning. Jag läser den regelbundet, framförallt läser jag artiklar av Dick Sundevall och Andreas Magnusson. Den tidigare polisen Börje Carlsson läser jag också, men håller nästan aldrig med honom.

Allt fler i arbete och minskande arbetslöshet

Svensson - 27 May 18 kl. 07:24

Den svenska arbetsmarknaden går som tåget och sysselsättningsgraden är högre än den varit på mer än 20 år. Sen 2010 har antalet sysselsatta ökat stadigt. Arbetslösheten är lägre.

Biologisk mångfald hotas av veganism

Svensson - 26 May 18 kl. 20:58

De viktigaste biotoperna för biologisk mångfald i Sverige är betesmarker av olika slag. Betade ängar, lundar och hagar. Betesmarker kräver djur som betar.

Vapenamnesti över – 12 000 vapen lämnades in

Svensson - 26 May 18 kl. 09:19

12 000 vapen har lämnats in till polisen, de flesta i storstadsregionerna. Enstaka vapen kan kopplas till den kriminella miljön. Det är resultatet av den vapenamnesti som rådde under våren 2018.

Offentligt möte i Göteborg: 1968 – när allt var i rörelse!

Svensson - 26 May 18 kl. 08:09

En våg av vänsterradikalisering som sköljde över världen kulminerade. Den hade börjat anas tio år tidigare och den skulle fortsätta tio år till innan den nyliberala vågen kom. Kjell Östberg, professor i historia vid Södertörns högskola, som skrivit boken 1968 – när allting var i rörelse, beskriver, förklarar och utvärderar vad som blev kvar.

Mångfald och brist på mångfald i Göteborg

Svensson - 25 May 18 kl. 21:12

Genom att infödda barn till invandrare inte räknas så underskattas mångfalden i stadsdelsområden som Linnéstaden och Majorna i Göteborg. Tittar vi på mindre områden så blir bilden också en annan än om vi tittar på stadsdelnämndsområden. Olika delar av Västra Hisingen, Angered, Västra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo får också väldigt olika siffror.

Sossar på glid

Svensson - 25 May 18 kl. 06:56

I ledaren i Internationalen 15/2018 ställdes den retoriska frågan om inte det socialdemokratiska partiet passerat en definitiv gräns. Sedan dess har vi tvingats vänja oss med dagliga exempel på vad som händer när den gränsen väl är passerad – när det offentliga samtalet glider iväg så fort att det är svårt att ens hålla kvar vid referenspunkterna. Som i måndags, på Twitter, när inrikesminister Morgan Johansson hävdade att den statliga subventioneringen av busskort till skånska ungdomar i sommar endast varit möjlig för att man stramat åt migrationspolitiken.

173 personer misstänkta i bedrägerihärva

Svensson - 24 May 18 kl. 07:44

I april framkom det att polisen i Uppsala utredde en mycket stor bedrägerihärva, 40 personer var då inblandade. Härvan har förgreningar till Göteborg och utreds också av göteborgspolisen. I härvan figurerar enligt Uppsalapolisen även en del grövre kriminella: I den härva som utreds av Uppsalapolisen figurerar personer som betraktas som betydligt grövre kriminella.

Åtal för grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott

Svensson - 05 Apr 18 kl. 07:24

Kammaråklagare Magnus Ling vid åklagarakammaren i Kalmar har väckt åtal vid Kalmar tingsrätt mot sju personer i en större bedrägeri- och penningtvättshärva. Åtal väcks för grovt bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och penningtvättsbrott. – Penningtvättbrotten har föregåtts av bedrägerier genom Facebook där målsäganden blivit lurad att lämna ut sina bankkoder till bedragaren.

Skitsnack från Björn Siesjö

Svensson - 05 Apr 18 kl. 07:04

Björn Siesjö är stadsarktitekt i Göteborg. Det är en man helt utan formell makt. Han finns till för att tycka.

Gängland Stockholm – Hallonbergen

Svensson - 04 Apr 18 kl. 13:47

Del 8 av 8 i serien Gangland SverigeDen 22 januari 2017 skedde ett gängrelaterat mord i Sundbyberg då Mario Ivan Semedo från Sundbyberg sköts till döds när han färdades i sin bil.  Ett antal män som alla kände varandra bestämde träff i ett parkeringshus i Sundbyberg och kom på söndagskvällen dit i två olika bilar. Där avlossades de första skotten mot Semedo.

Ung arbetare i vänstervågen

Svensson - 04 Apr 18 kl. 07:49

Bokrecension Förortsstalinisten Stefan Thorpenberg Fri Press Ung arbetare i vänstervågen Lill Lindfors fick en hit med ”Sången han sjöng var min egen, berättade allt om mitt liv…”. Precis så igenkännande upplevde jag denna välskrivna och för mig jätteintressanta bok som speglar mitt eget politiska liv som ung radikal arbetare i vänsteruppsvingets Göteborg under sjuttiotalet. Bokens huvudperson Carl har extremt många likheter med författaren Stefan, så trots att motsatsen påstås, så gissar jag att de i mycket är en och samma person.

Intressant om arbetarklass, invandring och rasifiering

Svensson - 03 Apr 18 kl. 15:58

Anders Neergaard har skrivit en intressant rapport i Katalys serie Klass i Sverige som har titeln Klassamhällets rasifiering i arbetslivet. Den har till att börja med det vanliga problemet med att arbetarklassens storlek underskattas genom att facklig tillhörighet används som bas för tabeller och resonemang. Genom detta blir det sannolikt också en överskattning av rasifierades andel av arbetarklassen.