Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Kulturbloggen

Musikalrecension: Spelman på taket – Dan Ekborg är alltigenom perfekt i rollen som mjölkbonden Tevye

Kulturbloggen - 25 Aug 19 kl. 09:08

Spelman på taket Baserad på Sholem Aleichems berättelser Med särskilt tillstånd av Arnold Perl Manus Joseph Stein Musik Jerry Bock Sångtexter Sheldon Harnick Regi Ronny Danielsson Koreografi Roger Lybeck Musikaliskt ansvarig Joakim Hallin Scenografi Lars Östbergh Kostym Annsofi Nyberg Ljus Mikael Kratt Mask Katrin Wahlberg Premiär i Dansens Hus, Stockholm 24 augusti 2019 Magiskt, starkt, helgjutet, enastående och Dan Ekborg är alltigenom briljant som mjölkbonden Tevye. Det är som om rollen väntat på att just Dan Ekborg ska träda in i den. Liksom en spelman på ett tag måste trixa och kämpa för att hålla balansen, lika utmanande är det för den judiske familjefadern Tevye att få ihop tillvaron då allt verkar vara på väg att förändras och rasa. En känsla som många, förmodligen de flesta, kan associera till. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Radiostyrd bil som kan köra i taket

Feber.se - 29 Jul 19 kl. 15:00

Med lite propellrar Att bilar kan köra på marken och inte i taket vet vi, på grund av det där med gravitation. Men kör man tillräckligt fort ska man kunna, under kort tid, köra i taket på en tunnel. Hur som helst så bestämde sig Ivan Miranda att testa om det går att bygga en radiostyrd bil som kan köras i taket.

Kitesurfing + husbil = en perfekt kombo!

Freedomtravel - 25 Jun 19 kl. 06:00

Gästinlägg i samarbete med Gusty.se Även om det är en ovanlig syn på våra svenska vägar, så är den ikoniska bilden av en Volkswagen T1 med surfbrädor på taket en syn som knappast har undgått någon. Strandhäng, surfing och en avkopplad livsstil förblir en dröm för många.

TV: Hyllningarna till Storvreta

Nyhetspressen - 17 Apr 19 kl. 21:45

Taket lyfte när slutsignalen gick i IFU Arena..

Mjölkbonden: ”För dyrt att bedriva jordbruk utan EU-stöd”

Nyhetspressen - 17 Apr 19 kl. 15:40

Nästan 60 000 lantbrukare i Sverige delar årligen på cirka tio miljarder kronor i stöd för att kunna gå runt ekonomiskt. SVT:s reporter Torbjörn Averås Skorup besökte mjölkbonden Susanna Karlsson och hennes mjölkgård med ungefär 120 kor utanför Valdemarsvik som är beroende av jordbruksstödet som inkomst..

Klart: Ny glassbutik öppnar i Mjällby

Nyhetspressen - 16 Apr 19 kl. 08:30

Kampen om glassätarna i Sölvesborg hårdnar. Det är Otto & glassfabriken som öppnar en butik på Handelscentrum i Mjällby..

Hustrun Emmas, 28, stöd till Dan Ekborg i kulisserna

Nyhetspressen - 12 Apr 19 kl. 18:45

Dan Ekborg stöttas av frun Emma under kvällens ”Let's dance”.Ett stöd som skådespelaren beskriver som ett bra sätt att avleda sina egna nerver.– Jag bryr mig mer om henne tror jag, hon vill inte riktigt visa hur nervös hon är, säger Dan Ekborg..

Bageribröderna har nått taket

Nyhetspressen - 12 Apr 19 kl. 07:30

Nu vill de växa med glass, pizza och öl på gammalt bröd..

Tjuvarnas byte – mjölkchoklad

Nyhetspressen - 06 Apr 19 kl. 13:56

Två dagar i rad har BK Unions klubbstuga utsatts för inbrott. Bytet blev klent – förödelsen desto större. – En kartong mjölkchoklad har försvunnit, men de har gjort en hel del åverkan, säger klubbens ordförande Jan-Anders Börjesson..

Huskvarnabonde prisas av prinsen

Nyhetspressen - 05 Apr 19 kl. 21:06

Mjölkbonden Johan Nilsson från Huskvarna tilldelas LRF Mjölks guldmedalj för att ha levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Han tar emot medaljen av Prins Carl Philip vid en ceremoni den 8 april. .


Fler inlägg från Kulturbloggen

Filmrecension: Quick – filmen om den största svenska rättsskandalen

Kulturbloggen - 30 minuter sedan

Quick Betyg 3 Svenks biopremiär 20 september 2019 Regi: Mikael Håfström En film om Sveriges största rättsskandal. När Thomas Quick erkänner mord efter mord är polisen nöjd. När han döms för åtta mord kan han betraktas som Sveriges värsta seriemördare.

Bokrecension: Gileads döttrar av Margaret Atwood

Kulturbloggen - 12 timmar sedan

Gileads döttrar Författare Margaret Atwood Utgivningsdatum 2019-09-10 Förlag Norstedts Översättare Annika H Löfvendahl, Inger Johansson Originaltitel The Testaments ISBN 9789113098838 Det var länge sedan jag läste en bok som helt slukade mig, som jag inte kunde slita mig ifrån och för att vara ärlig, jag satte mig och läste klart den när jag borde suttit med mina uppgifter på universitetet. Det var så spännande och jag bara måste veta hur det gick. TV-serien Handmaid´s Tale som bygger på Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse har fängslat många.

Bildgalleri: Machine Gun Kelly – rapparen med krut

Kulturbloggen - 13 timmar sedan

Machine Gun Kelly Fryshuset, Stockholm 17 september 2019 I veckan, närmare bestämt i tisdags den 17 september intog den blott 29e åriga rapparen Colson Backer som även går under namnet Machine Gun Kelly scenen på Fryshuset i Stockholm. På senare tid är han även skådespelare och har synts i Nerve, Bird Box, Captive State och som Mötley Crues Tommy Lee i filmen The Dirt. Just nu är han ute på sin Hotel Diablo-turné och besökte Sverige med den.

Filmrecension: Rambo: Last Blood – karg och väderbiten hämnare

Kulturbloggen - 13 timmar sedan

Rambo: Last Blood Betyg 3 Svensk biopremiär 20 september 2019 Regi Adrian Grünberg I rollerna Sylvester Stallone, Paz Vega, Sergio Peris-Mencheta. Det är nästan fyrtio år sedan den första Rambofilmen kom och tio år sedan den senaste av dessa actionfilmer. Han är sig lik bara mer väderbiten, lika karg och lika stark och tuff.

Sval och samanhållen subtil vokaljazz – Change av Mette Juul

Kulturbloggen - 17 timmar sedan

foto Alex Nyborg Madsen Mette Juul Change 4 Inspelad i: Nilento Studio i Kållered av Lars Nilsson (trio sessions och extra pålägg), Big Orange Sheep i New York av Alex Haley (duo sessions med Gilad Hekselman) och i Mette Juuls hem i Köpenhamn (solo sessions och duo sessions med Per Möllehöj. Mix och master: Lars Nilsson hos Nilento studio Producent: Mette Juul Universal Music (Denmark) 48:49 Releasedatum: 6/9 2019 Mette Juul som är aktuell med sin fjärde skiva har gått under min radar. Har inget minne av att hört på någon festival eller enskild konsert, trots stort bolag i ryggen och samarbeten med toppmusiker.

Teaterkritik: Spår på Arena Satelliten

Kulturbloggen - 21 timmar sedan

Spår Manus och regi Karin Bjurström Koreografi Timothy Pilotti Ljusdesign Philip Öhlund Scenografi Karin Bjurström Urpremiär på Arena Satelliten i Sollentuna 18 september 2019 I rollerna: Mia Poppe, Timothy Pilotti, Joakim Lang, Nadine Holmberg, Kerstin Ahlin, Jessica Eklund, Greta Westling, Ella Desurmont, Tyra Bjurström, Nils Bodner Gå och se. Spår är en föreställning som jag hoppas högstadieklasser och gymnasieklasser i norra Stockholm – och för den delen andra delar av Stockholm också – bokar för att se tillsammans och sedan diskutera. Spår, som är skriven av Karin Bjurström, handlar om … I rollerna finns två utbildade skådespelare och åtta ungdomar.

Urpremiär för utsålda pjäsen De obehöriga av John Ajvide Lindqvist på St Paul vid Mariatorget i Stockholm

Kulturbloggen - 23 timmar sedan

Den 4 oktober får John Ajvide Lindqvists drama De obehöriga urpremiär på Kulturhuset Stadsteaterns nya spelplats för hösten; St Paul vid Mariatorget i Stockholm. För idé och regi står Anna Takanen. Kulturhuset Stadsteatern driver under utflytten från Sergels torg verksamhet i St Paul i samarbete med Stockholms Stadsmission.

Skräckteatern Tillbaka innan midnatt har Sverigepremiär på Västerbottensteatern

Kulturbloggen - 23 timmar sedan

Julia Jonsson som “Jill” i Tillbaka innan midnatt. Foto: Patric Degereman. Den kanadensiska succéthrillern Tillbaka innan midnatt (I’ll Be Back Before Midnight) har spelats över hela världen men har aldrig tidigare i Sverige.

Lyssna: Van Morrison – Dark Night Of The Soul

Kulturbloggen - Igår: 12:24

Van Morrison släpper ett nytt album,Three Chords And The Truth, den 25:e oktober 2019. Den 18:e september släpptes det första spåret, Dark Night Of The Soul, från hans kommande album. Van Morrison bekräftar också en USA- och UK-turné med fem datum på London Palladium.

Shelter tar oss ut på en virtuell resa till världens flyktingläger – på Tom Tits Experiment i Södertälje

Kulturbloggen - Igår: 11:51

Shelter tar oss ut på en virtuell resa till världens flyktingläger. Shelter öppnar på Tom Tits Experiment i Södertälje den 20 september 2019 och visas för allmänheten till den 7 januari 2020. Ett pressmeddelande: Arkitekter Utan Gränser presenterar utställningen SHELTER, producerad av Jonas Kellagher och regisserad av konstnären Jesper Wachtmeister med fotograf Kenneth Svedlund Ishii.

Sverigepremiär av Belfast Girls, om en bortglömd del av kvinnohistorien, på Teater Tre

Kulturbloggen - Igår: 11:46

Pjäsen Belfast Girls av den irländska dramatikern Jaki McCarrick skildrar en ofta bortglömd del av historieskrivningen: de många unga kvinnor som under Irlands stora potatissvält uppmanades att fly över havet till Australien. I november får pjäsen sin Sverigepremiär i Stockholm, producerad av BATALJ Scenkonst, berättar ett pressmeddelande. – Jag kände genast när jag hade läst manuset: den här historien måste berättas.

Filmrecension: Josefin & Florin

Kulturbloggen - Igår: 07:51

Josefin & Florin Betyg 3 Svensk biopremiär 20 september 2019 Regi: Ellen Fiske och Johanna Karlberg När singelmamman Josefin börjar tala med den unga killen Florin, som sitter utanför mataffären och tigger, anar hon inte vad som skall hända. Åtta månader senare gifter de sig, lyckligt nykära. Trots skillnader i ålder, nationalitet och kultur uppstår kärlek.

Filmrecension: Ad Astra – en yttre och en inre resa

Kulturbloggen - i förrgår: 18:37

Ad Astra Betyg 4 Regi James Gray Svensk biopremiär 20 september 2019 En mäktig rymdfilm med Brad Pitt som får beröm av många internationella filmkritiker för sin roll som astronauten Roy McBride som far till solsystemets yttersta gräns för att söka efter sin far, Clifford McBride (spelas mycket bra av Tommy Lee Jones). Clifford McBride skickades ut på uppdrag att leta efter former av intelligent liv i universum men har varit försvunnen i tre årtionden. Trots det storslagna perspektivet med rymdtemat är det en film som lika mycket handlar om nära relationer, det är en far-son-berättelse, som ibland blir lite för söt.

Drömpjäsen som blev till verklighet

Kulturbloggen - i förrgår: 16:18

Pygmalion i Signe Elvin-Nowaks händer är en berättelse om kvinnlig upprättelse och en kamp mot mansvälde och rådande maktelit. I Signes version av George Bernard Shaw’s klassiska verk lyfts det kvinnliga perspektivet. Pygmalion är ett klassiskt verk av dramatikern George Bernard Shaw som historiskt har både efterapats och omtolkats oräkneligt antal gånger, inte minst i filmiskt sammanhang.

Komplext sammansatta toner – Triple Amen av Ligthouse

Kulturbloggen - i förrgår: 15:01

foto Magnus Bergström Lighthouse Triple Amen 3 Inspelning: Spinroad Studios i Lindome 29-30/11 2018 av Pedro Ferreira Mixad av Peter Danemo Mastrad av David Carlsson Kopasetic Productions (med stöd av Svenska Kulturrådet) 54:21 Releasedatum: 13/9 2019 En debutskiva från en kvartett välrenommerade musiker i olika generationer. Har träffat dem var för sig och på sistone lyssnat på dem live i olika intressanta sammanhang. Oftast verkligen gillat vad jag hört, varför jag blev nyfiken på den nybildade konstellationen.