Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Nässelsoppa med förlorat ägg och nässelpesto

Birgitta Höglund's Mat - 07 May 20 kl. 07:00

Nässeltider Nu börjar det spira av grönt och inte minst ogräs på många håll i landet, passa på att plocka nässlor nu när de är som spädast. De innehåller mängder av nyttigheter och kan användas på samma sätt som spenat. Här kan du läsa mer om nässlans hälsosamma effekter. Recept nummer två idag är en nässelpesto som kommer från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Sockerfri vinglögg

Kostdoktorn - 10 Dec 19 kl. 13:21

Framåt vinterns härliga adventsfester är det mysigt att kunna bjuda på egenkokt vinglögg utan tillsatt socker.Inlägget Sockerfri vinglögg dök först upp på Diet Doctor.

Skatterna som kunde räddas – och det som gick förlorat

Nyhetspressen - 16 Apr 19 kl. 05:44

Branden i Notre-Dame är under kontroll, men katedralen kommer fortsätta brinna i flera dagar.Trots att vissa konstverk kunde räddas ur katedralen tycks mycket ha gått förlorat.En video som franska inrikesministeriet publicerat visar förödelsen i Notre-Dame sett från luften..

Kaviar-craving och hårklämmor

Blondinbella - 04 Apr 19 kl. 08:07

Jag har haft det konstigaste suget efter ägg och kaviar på kavring så när jag lyckades beställa det imorse till frukost från Pontus in the Air blev jag barnsligt glad. Alltså nästan ett glädjerop! Jag får mina ägg och kaviar-cravings några gånger per år.

Förlorat synen: ”Känns så klart väldigt tungt”

Nyhetspressen - 08 Nov 18 kl. 06:09

Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic har förlorat synen på det öga som han opererade under VM i Köpenhamn i våras.– Det känns så klart väldigt tungt, säger han..


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Lax med varm grönsaksröra

Birgitta Höglund's Mat - 4 timmar sedan

Snabbmat På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som ger dig gott om tid till annat. Ett kryddsmör passar fint som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge. Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port 2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad 1 liten, gul lök ½ äpple ½ paprika 2 msk sesamfrön 2 msk kokosolja 2+2 msk smör ½ pressad citron Salt och peppar Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Vitkålssallad med örter

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

Somrig sallad med örter och citron Färsk, grovhackad vitkål Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja Späda svartvinbärsblad Späda maskrosblad Grovhackade cashewnötter Saft och skal från ekologisk citron Mild, kallpressad olivolja Flingsalt Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen. Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen. Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Zucchinisallad till grillat

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Grilltillbehör Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen. Servera till grillat av alla slag, annars är den också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling. Zucchinisallad 2 port 2 dl tärnad zucchini 2 msk smör/kokosolja ½ tsk vit balsamvinäger Salt och svartpeppar Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Räksallad med örtmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - 02 Jun 20 kl. 06:38

Sommarsallad Nu i sommarvärmen är en räksallad bland det godaste man kan äta. Det blir ofta en salladstallrik till kvällsmat hos oss, favoriten just nu tillsammans med räkorna är kokta ägg, smör, ost och sill, salami och bönsallad. Räksallad 1 port 100 g skalade räkor 50 g mozzarella 5 cm gurka 3 cocktailtomater Bladpersilja Citron Örtmajonnäs ½ dl majonnäs 1 msk crème fraiche 1 tsk pressad citron 1 msk hackad dragon 1 msk hackad gräslök Flingsalt och peppar Kallpressad olivolja Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Birgitta Höglund's Mat - 01 Jun 20 kl. 07:00

Picknickmat Nu har sommarvärmen äntligen kommit, som det ser ut på väderkartorna så har den dykt upp över hela landet. Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost. Du kan också använda rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Oxfilé med rosépepparsås och blomkål

Birgitta Höglund's Mat - 31 May 20 kl. 07:00

Rosépepparsås 4 port 4 dl grädde/kokosgrädde 2 dl buljong 1-2 msk grovkrossad rosépeppar 2 tsk grovkrossad svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 2 msk finhackad röd paprika 3 msk smör/kokosolja 2 tsk äppelcidervinäger Salt Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg. Häll över vinägern och låt koka in. Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Gräddtårta till Mors Dag

Birgitta Höglund's Mat - 30 May 20 kl. 06:07

Tårtkalas Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten. Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten. Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är liknande.

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Birgitta Höglund's Mat - 29 May 20 kl. 06:37

Grilltider Nu väntar vi på lite varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt. Citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk. Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

Nässelomelett med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - 28 May 20 kl. 07:00

Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 1 port 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Grekisk sallad

Birgitta Höglund's Mat - 27 May 20 kl. 07:00

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 26 May 20 kl. 07:00

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 24 May 20 kl. 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.