Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Ostmuffins och utflyktstips med termos

Birgitta Höglund's Mat - 03 May 20 kl. 07:00

Utflyktsmat Nu är det läge att ta med sig maten ut i skog och mark. Vi brukar ofta ha med oss en enkel lunch när vi tar promenader runt i Stockholm. Även fast vi bor mitt i stan finns många fina grönområden att besöka, just nu är det otroligt grönt och vårvackert. Fåglarna kvittrar för fullt och luften fylls av härliga dofter, biltrafiken har minskat rejält under Coronan så nu känns och hörs allt extra mycket. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Glutenfria ostmuffins

Birgitta Höglund's Mat - 16 Feb 20 kl. 07:00

Macka till allehanda utflykter Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen. De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch. Gör en sats och ta med ut på sprotlovsaktiviteterna, så räcker energin hela dagen.

En kall söndag!

Blondinbella - 01 Dec 19 kl. 19:30

Söndag. Idag blev det varma kläder för att kunna leka ute. Det var -2 grader ute men det kändes betydligt kallare.

Kommer Kissie designa en termos för Glacialbottle?

Gossips.se - 18 Jan 19 kl. 08:47

Under 2018 gick Foki in i ett samarbete med Glacialbottle där hon designade en egen termos för företaget. Nu har hon varit på ett nytt möte hos Glacial och ingen mindre än Kissie var på plats så frågan är nu om hon ska designa en egen flaska hos dom. På bilden nedan ser ni 3 olika termosar och den längst till vänster är den som Foki designat .

Barnprylar = En djungel

Foki - 30 Jun 18 kl. 10:44

Önskeinlägg från er.  Kommer ni ihåg att vi testade en ny termos förra veckan? Någon av er kommenterade att ni vill höra mer om den och vad jag tycker.

Barnprylar = Ett djungel

Foki - 30 Jun 18 kl. 10:44

Önskeinlägg från er.  Kommer ni ihåg att vi testade en ny termos förra veckan? Någon av er kommenterade att ni vill höra mer om den och vad jag tycker.

7 saker som du (också) kan göra på Malta

Freedomtravel - 26 Oct 16 kl. 06:00

Malta är en liten önation som har mycket att bjuda på: kristallklart badvatten, historiska byggnader och god mat på trevliga restauranger. Vi har redan tipsat om saker du kan se och göra i huvudstaden Valletta, om utflyktstips på den idylliska systerön Gozo och om de förhistoriska templen Hagar Qim. Men har du kanske redan sett […] Inlägget 7 saker som du (också) kan göra på Malta dök först upp på FREEDOMtravel.

Solsken över Åkdon och termos final

Nyhetspressen - 17 Sep 16 kl. 07:13

Det har varit en minst sagt varierande säsong för Åkdon och termos i Leksand. Maj var okej, juni lika så. Juli spöregnade det, augusti var sådär – men finalen i september bjöd på en magisk kväll..

Ostmuffins LCHF

Birgitta Höglund's Mat - 17 Jul 16 kl. 07:00

Muffins med Västerbottensost och kummin ca 12 st 2 ägg 1 dl crème fraiche 25 g smält smör ½ dl pumpakärnor ½ dl solrosfrön 2 dl riven Västerbottensost 2 msk fiberhusk 1 tsk stött kummin ½ tsk salt Dela äggvita och gula i två olika bunkar. Rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör. Blanda ner frön, ost, fiberhusk, kummin och salt.

Småbarnspappa tacklade självmordsbombare – räddade många

Nyhetspressen - 17 Nov 15 kl. 09:24

Adel Termos såg att en andra självmordsbombare var på väg att spränga en bomb i en folkmassa i Beirut och attackerade mannen. Bomben exploderade och båda dog – men ingripandet räddade många liv..


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Zucchinisallad till grillat

Birgitta Höglund's Mat - 10 timmar sedan

Grilltillbehör Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen. Servera till grillat av alla slag, annars är den också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling. Zucchinisallad 2 port 2 dl tärnad zucchini 2 msk smör/kokosolja ½ tsk vit balsamvinäger Salt och svartpeppar Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Räksallad med örtmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 06:38

Sommarsallad Nu i sommarvärmen är en räksallad bland det godaste man kan äta. Det blir ofta en salladstallrik till kvällsmat hos oss, favoriten just nu tillsammans med räkorna är kokta ägg, smör, ost och sill, salami och bönsallad. Räksallad 1 port 100 g skalade räkor 50 g mozzarella 5 cm gurka 3 cocktailtomater Bladpersilja Citron Örtmajonnäs ½ dl majonnäs 1 msk crème fraiche 1 tsk pressad citron 1 msk hackad dragon 1 msk hackad gräslök Flingsalt och peppar Kallpressad olivolja Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Picknickmat Nu har sommarvärmen äntligen kommit, som det ser ut på väderkartorna så har den dykt upp över hela landet. Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost. Du kan också använda rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Oxfilé med rosépepparsås och blomkål

Birgitta Höglund's Mat - 31 May 20 kl. 07:00

Rosépepparsås 4 port 4 dl grädde/kokosgrädde 2 dl buljong 1-2 msk grovkrossad rosépeppar 2 tsk grovkrossad svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 2 msk finhackad röd paprika 3 msk smör/kokosolja 2 tsk äppelcidervinäger Salt Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg. Häll över vinägern och låt koka in. Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Gräddtårta till Mors Dag

Birgitta Höglund's Mat - 30 May 20 kl. 06:07

Tårtkalas Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten. Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten. Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är liknande.

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Birgitta Höglund's Mat - 29 May 20 kl. 06:37

Grilltider Nu väntar vi på lite varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt. Citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk. Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

Nässelomelett med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - 28 May 20 kl. 07:00

Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 1 port 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Grekisk sallad

Birgitta Höglund's Mat - 27 May 20 kl. 07:00

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 26 May 20 kl. 07:00

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 24 May 20 kl. 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Zucchinipasta med skinksås

Birgitta Höglund's Mat - 20 May 20 kl. 07:00

Skink- och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.