Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Ostsallad med broccoli och senapsdressing

Birgitta Höglund's Mat - 11 May 20 kl. 07:00

Salladstider Nu har vi kommit till den tid på året när det smakar himla gott med en kall salladstallrik till middag. Vi äter ofta sallad på kvällen nu, gärna med förstärkning av t ex räkor, inlagd sill, kokta ägg eller en bit paté. Då får vi i oss väldigt många olika näringsämnen på en och samma gång, perfekt när man bara äter tre mål om dagen, något vi mår bäst av. Frukosten är som alltid hos oss nötfrukost, lunchen består av en varmrätt av kött, fågel eller fisk med ett varmt grönsakstillbehör, smör och någon röra till. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Kyckling med broccoli och vitlökssmör

Kostdoktorn - 03 Dec 19 kl. 11:23

Här är en superenkel men smakrik, nyttig och billig LCHF-rätt. Perfekt som snabblunch eller middag på stressiga vardagskvällar.Receptet →Inlägget Kyckling med broccoli och vitlökssmör dök först upp på Diet Doctor.

Bästa broccoli-recepten

Kostdoktorn - 12 Nov 19 kl. 12:42

Broccoli är en utsökt grönsak och en av de absolut mest populära i LCHF-köket. Den innehåller bara 4 % kolhydrater och kan enkelt ersätta ris, pasta och potatis alla dagar i veckanInlägget Bästa broccoli-recepten dök först upp på Diet Doctor.

Flankstek med pepparsås och blomkål- och broccoligratäng

Kostdoktorn - 25 Oct 19 kl. 06:34

Vad passar bättre till kvällens middag än en riktigt god köttbit, en krämig gratäng och en magisk sås? Denna maträtt gör både magen och själen glad.Receptet →Inlägget Flankstek med pepparsås och blomkål- och broccoligratäng dök först upp på Diet Doctor.

Den konservativa hjärnan hatar frihet och broccoli

Nyhetspressen - 05 Mar 19 kl. 06:30

Sprickan mellan konservatism och liberalism är just nu avgrundsdjup inom borgerligheten.Isobel Hadley-Kamptz visar hur djupa skillnader i identitet – liksom i hjärna och i smaklökar – har skjutit alliansen i sank..

Kycklinglever i gräddsås med lök och äpple

Birgitta Höglund's Mat - 31 Aug 16 kl. 07:00

Gräddstuvad kycklinglever 2-3 port 450 gr färsk Kycklinglever 2 gula lökar 1 äpple 3 msk smör 5 dl grädde/kokosgrädde 1 msk tamarisoja 1 tsk veg buljongpulver Salt och peppar Skölj av kycklinglevrarna i kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Bryn smör i stekpanna och stek levern i omgångar, salta och peppra, lägg över i gryta. S tek inte för många leverbitar åt gången så får den bättre stekyta.

My Lunch

Foki - 15 Mar 14 kl. 11:54

Mina matrutiner har ju ändrats nu när jag är hemma i Sverige. I Thailand äter jag ute i nästan alla måltider då det finns så bra utbud med restauranger, men här hemma måste jag laga det jag vill äta själv! ^^ Hihi.

Veckans tävling: presentkort

Spark i baken - träning, kost och hälsa - 13 May 13 kl. 16:01

Veckans tävling är i samarbete med The Broccoli Company, ett företag som skapar nutritionsprodukter, både för in- och utsidan av din kropp. I veckans tävling vinner sex stycken varsitt presentkort á 500 kr som går att använda till allt från duschtvål till vitaminer. För att tävla: Gilla The Broccoli Company på Facebook samt skriv en motivering varför just du ska vinna i kommentarsfältet till detta blogginlägg senast söndag 19 maj.

Jennie Walldéns pilgrimsmusslor

Nyhetspressen - 27 Apr 13 kl. 11:19

Smörstekta pilgrimsmusslor med honungsglaserad broccoli och salladslök. Recept av Jennie Walldén.

Molanders och middag…

Magdalena Graaf Blogg - 15 Apr 13 kl. 21:05

Nya lampor under Tristans säng (från Indiska) gjorde rummet mycket mysigare. VItlöksfräst broccoli, hyvlad parmesanost med kycklinglårfiléer, potatis och bearnaisesås Imorgon ska jag resa till Kurridutt. Luftballongen lyfter redan klockan 5..


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 8 timmar sedan

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Zucchinipasta med skinksås

Birgitta Höglund's Mat - 20 May 20 kl. 07:00

Skink- och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Torsk med tomatsås och svamppytt

Birgitta Höglund's Mat - 19 May 20 kl. 07:00

Snabblagad torsk 2 port ca 400 g torsk i bitar 2 dl tomatröra 1 ekologisk citron 1 msk oregano Salt och peppar Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron. Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen. Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Lyxa till pannbiffarna

Birgitta Höglund's Mat - 18 May 20 kl. 07:00

Rosépepparbiffar 2 port 300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt 1 ägg 2 msk sesamfrön 2 msk majonnäs 1 msk mortlad rosépeppar 2 msk smör Salt och peppar Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar. Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Fried Rice – Stekt ris Lowcarb

Birgitta Höglund's Mat - 17 May 20 kl. 07:00

Fried Rice med blomkål 2 port 150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst 150 g skalade räkor 3 dl grovriven blomkål 1 morot i smala stavar 1 dl strimlad salladslök ½ dl finstrimlad ingefära 2 strimlade vitlöksklyftor 1 röd chilipeppar 3 msk kokosolja 2 msk glutenfri tamarisoja 1 pressad lime Ca ½ tsk salt Omelett: 2 ägg 1 msk vatten 1 krm salt Kärna ur och strimla chilipepparn fint, vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna. Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter, krydda med salt. Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lördagsdessert – Mangomousse

Birgitta Höglund's Mat - 16 May 20 kl. 07:00

Lördagsgodis Dagens tips blir ett litet glas med mangomousse, en syrlig och fräsch dessert efter lördagsmiddagen. Min mamma gjorde ofta fromage eller mousse till efterrätt när jag var liten, det är riktigt goda smakminnen. Vill du ha lite färre kolhydrater i din mousse så går det bra att byta ut mangon mot hallon eller blåbär.

Ädeloströra till grillat

Birgitta Höglund's Mat - 15 May 20 kl. 07:00

Ädelostcrème 2-3 port 2 dl ädelost eller Roquefort i bitar ½ dl crème fraiche 1 tsk äppelcidervinäger Några droppar Worcestershiresauce Flingsalt och peppar Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser. Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas. Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi.

Snabblagad fisksoppa

Birgitta Höglund's Mat - 14 May 20 kl. 07:00

Fisksoppa 2 port 2-300 g skinn och benfri lax eller annan fisk 2 dl blomkålsbuketter 2 dl zucchini i bitar 2 dl kokosgrädde ½ röd paprika i strimlor 2 msk kokosolja/smör 1 msk riven ingefära 1 msk curry 1 tsk chiliflingor 1 dl vatten 1 msk pressad citron Salt Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili. Häll på kokosgrädde och koka upp, låt puttra några minuter. Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Kryddig kycklinggryta

Birgitta Höglund's Mat - 13 May 20 kl. 07:00

Solgul kycklinggryta 2 port 400 g kycklingbröst 3 dl strimlad vitkål 3 dl strimlad zucchini 1 dl kokosflagor 1 dl kokosmjölk 2 msk finhackad ingefära 2 vitlöksklyftor ½ dl kokosolja 2 tsk curry 1 tsk gurkmejamix Salt och chiliflingor Lite limesaft eller vinäger Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor. Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry, gurkmeja och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

Tonfisksallad med ägg

Birgitta Höglund's Mat - 12 May 20 kl. 07:00

Tonfisk, makrill och kesoröra med örter Snabbmat Just nu håller jag på med ett nytt skrivjobb som upptar en hel del av min datortid. Så både maten här hemma och på bloggen blir nu lite mer åt snabbmatshållet, fast såklart en nyttigare sådan. Men jag har sen någon månad lovat att dela med mig av recept varje dag härinne under de besvärliga Coronatiderna, för att ge lite matglädje och inspiration.