Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Recensioner av Gröna, sköna tillbehör och tre kokboksrecept

Birgitta Höglund's Mat - 09 May 20 kl. 06:04

Gröna, sköna tillbehör Fotot taget av Therese Renåker En sån vecka Den här veckan har varit överväldigande för mig, jag är så otroligt glad och stolt över alla fantastiska recensioner som skrivits om min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. Inte nog med allt som skrivits, jag fick vara med och prata om lite av det goda vi kan hitta ute i naturen i radio på P4 Stockholm i måndags. Den här våren blev ju inte som någon annan vår, i och med Coronan, så det kändes lite svårt att kunna sprida kokboken när jag nu inte kunde ha några föreläsningar och boksigneringar som var planen. Men all den digitala uppmärksamheten har gjort att allt känns väldigt fint ändå, flera tidningar har också hört av sig och kommer att skriva om boken framöver. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Räksallad med örtmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - 02 Jun 20 kl. 06:38

Sommarsallad Nu i sommarvärmen är en räksallad bland det godaste man kan äta. Det blir ofta en salladstallrik till kvällsmat hos oss, favoriten just nu tillsammans med räkorna är kokta ägg, smör, ost och sill, salami och bönsallad. Räksallad 1 port 100 g skalade räkor 50 g mozzarella 5 cm gurka 3 cocktailtomater Bladpersilja Citron Örtmajonnäs ½ dl majonnäs 1 msk crème fraiche 1 tsk pressad citron 1 msk hackad dragon 1 msk hackad gräslök Flingsalt och peppar Kallpressad olivolja Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Recensioner på Omnible

Bokbloggar - 01 Jun 20 kl. 19:01

Enkla mobilriggar du fixar själv

Feber.se - 25 May 20 kl. 14:40

Kirra bättre bilder och film på budgetvis Om du inte är jättesugen på att slänga ut massa pengar på riggar till din mobil när det ska plåtas eller filmas kan du ju alltid bygga egna. Här kommer några tips på hjälpmedel som gör att du bland annat kan skapa timelapses och videoklipp utan massa skakningar. Läs vidare och kommentera: https://feber.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Tre gröna

Bokbloggar - 01 May 20 kl. 00:30

Pusseltävling

Birgitta Höglund's Mat - 24 Apr 20 kl. 08:32

Bilderna till Jengels pusseltävling, mitt bidrag har nr 11 Bilder blir pussel Häromdagen såg jag att Jengel Förlag i Östersund arrangerade en tävling om vilka Jämtlandsbilder som kommer att bli årets pusselmotiv. De har tidigare tryckt upp flera pussel med vackra bilder som Jan Andersson tagit, fotografen som hjälpte mig att redigera bilderna till Gröna, sköna tillbehör. Så jag skickade in en av mina bilder från boken, en Getmesemousse med blåbär som jag fotograferade vid Fjällnäs Hotell i somras.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Mjukt fröbröd

Birgitta Höglund's Mat - 15 minuter sedan

Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel. Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön. Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.

Lax med varm grönsaksröra

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 06:34

Snabbmat På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som ger dig gott om tid till annat. Ett kryddsmör passar fint som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge. Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port 2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad 1 liten, gul lök ½ äpple ½ paprika 2 msk sesamfrön 2 msk kokosolja 2+2 msk smör ½ pressad citron Salt och peppar Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Vitkålssallad med örter

Birgitta Höglund's Mat - 04 Jun 20 kl. 07:00

Somrig sallad med örter och citron Färsk, grovhackad vitkål Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja Späda svartvinbärsblad Späda maskrosblad Grovhackade cashewnötter Saft och skal från ekologisk citron Mild, kallpressad olivolja Flingsalt Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen. Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen. Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Zucchinisallad till grillat

Birgitta Höglund's Mat - 03 Jun 20 kl. 07:00

Grilltillbehör Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen. Servera till grillat av alla slag, annars är den också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling. Zucchinisallad 2 port 2 dl tärnad zucchini 2 msk smör/kokosolja ½ tsk vit balsamvinäger Salt och svartpeppar Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Räksallad med örtmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - 02 Jun 20 kl. 06:38

Sommarsallad Nu i sommarvärmen är en räksallad bland det godaste man kan äta. Det blir ofta en salladstallrik till kvällsmat hos oss, favoriten just nu tillsammans med räkorna är kokta ägg, smör, ost och sill, salami och bönsallad. Räksallad 1 port 100 g skalade räkor 50 g mozzarella 5 cm gurka 3 cocktailtomater Bladpersilja Citron Örtmajonnäs ½ dl majonnäs 1 msk crème fraiche 1 tsk pressad citron 1 msk hackad dragon 1 msk hackad gräslök Flingsalt och peppar Kallpressad olivolja Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Birgitta Höglund's Mat - 01 Jun 20 kl. 07:00

Picknickmat Nu har sommarvärmen äntligen kommit, som det ser ut på väderkartorna så har den dykt upp över hela landet. Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost. Du kan också använda rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Oxfilé med rosépepparsås och blomkål

Birgitta Höglund's Mat - 31 May 20 kl. 07:00

Rosépepparsås 4 port 4 dl grädde/kokosgrädde 2 dl buljong 1-2 msk grovkrossad rosépeppar 2 tsk grovkrossad svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 2 msk finhackad röd paprika 3 msk smör/kokosolja 2 tsk äppelcidervinäger Salt Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg. Häll över vinägern och låt koka in. Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Gräddtårta till Mors Dag

Birgitta Höglund's Mat - 30 May 20 kl. 06:07

Tårtkalas Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten. Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten. Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är liknande.

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Birgitta Höglund's Mat - 29 May 20 kl. 06:37

Grilltider Nu väntar vi på lite varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt. Citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk. Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

Nässelomelett med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - 28 May 20 kl. 07:00

Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 1 port 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Grekisk sallad

Birgitta Höglund's Mat - 27 May 20 kl. 07:00

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 26 May 20 kl. 07:00

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.