Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Renskavspanna på vedspis och fjällutflykt

Birgitta Höglund's Mat - 22 Sep 19 kl. 07:00

Höst i fjällen Nu i veckan åkte jag och min syster, som nyligen blivit pensionär, på en tredagarstur ner till vår lilla hemby i norra Dalarna. Vi fick några riktigt fina, om än något kalla, dagar fyllda med naturupplevelser. Vi har varsin stuga, min är utan el och vatten, så det är riktigt vildmarksliv jag lever när jag är där. När jag kom fram så hade jag bara +8 inne, så det var bara att sätta igång att elda. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Fjärde avsnittet!

Blondinbella - 20 Feb 20 kl. 20:21

Nu finns ett fjärde,  lite längre avsnitt ute!

Fjärilshuset i Haga – tropiskt klimat, fjärilar och hajar

Freedomtravel - 26 Jan 20 kl. 06:00

Har du besökt Fjärilshuset i Haga? För oss var det länge sedan sist, men nu har vi gjort ett nytt besök. Idag heter stället “Fjärilshuset Haga Ocean” och bjuder, vilket hörs på namnet, på mer än fjärilar.

Foodstock på Fjäderholmarna – matfestival i skärgården

Freedomtravel - 03 Sep 19 kl. 06:00

Foodstock är en matfestival som arrangerades på Fjäderholmarna nu i helgen. Vi besökte festivalen på söndagen, och fick en fin sommardag i solen med intressanta matupplevelser. Foodstock på Fjäderholmarna Våra vänner Lennart och Beata lockade med oss till Foodstock på Fjäderholmarna i söndags.

Att montera skorsten till en vedspis

Freedomtravel - 21 Apr 19 kl. 06:00

Vi har inte bara firat påsk och umgåtts med vänner den här helgen. Peter har också monterat skorsten till en vedspis. Som tur var så var det riktigt fint väder hela tiden medan han klättrade på taket, vilket förstås gjorde det hela lite trevligare.

Bildextra: Förödelse i fjällbyn – hus totalförstörda

Nyhetspressen - 18 Feb 19 kl. 11:04

Stormen i fjällvärlden slog till extra hårt mot Saltoluokta..

Se: Fjällräddarnas hårda väderförhållanden

Nyhetspressen - 15 Feb 19 kl. 22:37

Att vara fjällräddare innebär en ständig risk för både andras och egen del..

Efter stort hemlighetsmakeri – snusfabrik startar i Fjälkinge

Nyhetspressen - 12 Feb 19 kl. 10:32

Från tobaksfrö till färdigt snus. Alltihop sker nu i Fjälkingetrakten. ”Ett helsvenskt snus… det är helt unikt”, säger Anders Olsson, tobaksodlare från Fjälkinge..

Positiv trend för skandinaviska fjällrävar

Nyhetspressen - 06 Oct 18 kl. 06:29

Det ser ut att långsamt gå åt rätt håll för den lilla skandinaviska fjällrävsstammen. Sommarens inventering visar att det föddes 53 valpkullar i den svenska fjällkedjan. Nu finns tankar om att sätta ut norska fjällrävar i Sverige..

Sjöström tog ett historiskt fjärde guld

Nyhetspressen - 09 Aug 18 kl. 18:16

En skadad tumme stoppade inte Sarah Sjöström. Simstjärnan vann 50 meter fjärilsim och tog sitt fjärde individuella EM-guld i Glasgow – något ingen svensk klarat på ett EM tidigare. – Vad häftigt.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Gör din egen färskost

Birgitta Höglund's Mat - 14 timmar sedan

Färskost på Fjällfil Idag får du tips på hur du enkelt gör egen färskost, som tillbehör till brunchen eller utflyktsmackan. Smaksättningen går att variera på många sätt, här några tips: Riven pepparrot, hackad gräslök, timjan, oregano, dragon, vitlök, chili, kummin, svartpeppar, rosépeppar, ugnstorkade tomater, oliver, kardemumma, valnötter, honung eller bara naturell med lite flingsalt. Här hittar du recept på mitt goda valnötsbröd som passar väldigt bra till färskosten, särskilt om du rostar det först.

Ingefärsshot med gurkmeja och en värmande kokboksrecension

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

TV-recept och en fin recension Idag får du ett till av de recept jag hade med till mina 7 minuter på Nyhetsmorgon i torsdags. Här hittar du de övriga tillbehör jag bjöd på inne på Köket.se.

Frasig ostomelett

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:17

Lördagsbrunch Att laga till en omelett, kan det behövas recept på det? Ja, vill man göra en riktig gourmetomelett, så är det enkla knepet det här Krispig ostomelett 1 port 50 g vällagrad ost 3 ägg 2 msk vatten eller grädde 2 msk smör Salt och peppar Färska örter och extra smör till serveringen Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Hallontårtan från Nyhetsmorgon

Birgitta Höglund's Mat - 10 Jul 20 kl. 07:23

En sån dag… Vilken omtumlande upplevelse det var att få vara med på Nyhetsmorgon i TV 4 igår. Idag är jag lite trött efter allt ståhej, det tar på krafterna att bli TV-debutant i den här åldern Jag som alltid sagt att på TV, där vill jag absolut inte vara med, tyckte när nervositeten väl lagt sig då alla förberedelser var klara kvällen innan att det var riktigt roligt. De senaste dagarna har jag flängt runt och letat rekvisita på stan, plockat gröna blad och blommor i naturen, handlat fantastiska råvaror på Fruktaffären på Hantverkargatan 8, fixat en sommarbuffé hemma i vårt minimala pentry och fraktat iväg den i taxi i ottan inför inslaget på Nyhetsmorgon.

Jordgubbssmoothie och medverkan i Nyhetsmorgon på TV4

Birgitta Höglund's Mat - 09 Jul 20 kl. 06:19

TV-debut Idag är det en stor dag och inte så lite nervös, jag ska nämligen vara med på Nyhetsmorgon i TV4. Väldigt roligt förstås men minst sagt pirrigt, jag har ju aldrig varit med på TV tidigare. Men det ska samtidigt bli väldigt roligt att få bjuda på en brunchbuffé med en hel del rätter från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Glutenfria hallongrottor

Birgitta Höglund's Mat - 08 Jul 20 kl. 07:00

Hallongrotta från Gammaldags husmanskostFoto Mikael Eriksson Hallontider Nu börjar hallonen mogna i de södra delarna av landet, så idag får du ett av mina kokboksrecept att njuta av på sommarens kaffekalas. Receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo. Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.

Räkor i vitlökssmör

Birgitta Höglund's Mat - 07 Jul 20 kl. 06:16

Kvällsnjutning Jag tycker väldigt mycket om skaldjur, vi äter det ofta både här hemma i Sverige och när vi har bott utomlands på vintrarna. Här har jag använt stora räkor som du kan hitta i frysdisken eller hos fiskhandlaren, men det går förstås bra även med vanliga ishavsräkor. Se till att räkorna är miljömärkta och kommer från ett hållbart fiske.

Snabb sommarsallad på helgens grillrester

Birgitta Höglund's Mat - 06 Jul 20 kl. 07:00

Näringsrik snabbmat Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad. Nu är den tiden när sallad och andra gröna blad är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare. Fler goda salladstips hittar du i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Frökex med kardemumma

Birgitta Höglund's Mat - 05 Jul 20 kl. 07:00

Frasiga kex Du tillhör kanske dem som brukar baka mitt populära fröknäcke, här får du en liknande variant smaksatt med den underbara kryddan kardemumma. Passar perfekt som ett gott fikabröd bara som de är eller med smör och ost på. Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av min kokböcker.

Smultronglass

Birgitta Höglund's Mat - 04 Jul 20 kl. 07:00

Smultrontider Idag får du ett recept på en lättgjord smultronglass, nu när de börjar mogna på många håll i vårt avlånga land. Den fungerar förstås väldigt bra även med jordgubbar. Vill du hellre njuta av en sorbet så testa det här receptet på en mycket god hallonsorbet hos Under vårt tak.

Baconfyllda champinjoner

Birgitta Höglund's Mat - 03 Jul 20 kl. 07:00

Fredagsgott Idag får du tips på några riktigt goda champinjoner som jag ätit flera gånger på restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta. De passar både som tapas eller meze som det heter i Grekland, som en lättare kvällsrätt eller som ett tillbehör till grillat. Fler recept på njutbara sommartips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Blomkålssallad till grillat

Birgitta Höglund's Mat - 02 Jul 20 kl. 07:00

Krämig sallad Idag tipsar jag om ett väldigt gott alternativ till potatissallad till sommarens grillmiddagar. Den blir god även med saltgurka istället för mango om du vill hålla ner kolhydraterna. Fler recept för en njutbar sommar hittar du också i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Morotskaka med ost och pumpakärnor

Birgitta Höglund's Mat - 01 Jul 20 kl. 07:00

Smakrik middag Idag får du tips på en riktigt lättlagad morotsrätt, som passar både att äta precis som den är eller till grillat. Igår kväll såg jag ett mycket intressant TV-program, Sanningen om kolhydrater och hur vi enkelt kan dra ner på dem. Något jag gjorde redan för 11 år sen, strax innan starten av den här bloggen.

Rökta laxrullar med äggsmör och Den ultimata lista över svenska LCHF-bloggar

Birgitta Höglund's Mat - 30 Jun 20 kl. 06:47

Njutbart och lättlagat Har du provat att göra äggsmör nån gång? Det är en finsk specialitet som där serveras till karelska piroger fyllda med ris. Det blir minst lika gott som fyllning till laxrullar eller på våffelhjärtan.

Årets Harmoniresa till Kroatien inställd

Birgitta Höglund's Mat - 29 Jun 20 kl. 16:08

Makarska, Kroatien Till våra resenärer Dessvärre måste vi meddela att vi ställer in årets planerade höstresa till Makarska. Resesituationen i Sverige och Europa är helt enkelt för osäker och risken för en andra våg av pandemin gör att vi bedömer att resan inte kan genomföras på ett för alla tryggt och säkert sätt. Vi har verkligen hoppats in i det sista och vi vet att många av er, liksom vi, sett fram emot den här resan, men nu måste beslutet trots allt fattas.