Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Snabblagad vitkålsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 09 Jan 19 kl. 07:00

Riktigt god snabbmat Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk. Den här rätten kan varieras väldigt mycket med att blanda ner vad du har hemma med den billiga och nyttiga vitkålen. Just nu blir det mycket lättlagad och snabbfixad mat hemma hos oss i Alanya, där vi haft en väldigt kylig och blöt inledning på året. Men det gör inte så mycket att det bara blir några timmars promenader per dag i det ruggiga vädret. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

#3 Populäraste måltid 2018: Köttfärs- och vitkålsgratäng

Kostdoktorn - 08 Jan 19 kl. 11:09

På plats nummer tre på topplistan över 2018 års populäraste måltidsrecept hittar vi en gratäng som är både billig och maxad med smak.Inlägget #3 Populäraste måltid 2018: Köttfärs- och vitkålsgratäng dök först upp på Diet Doctor.

Snabblagad keto

Kostdoktorn - 11 Aug 18 kl. 08:39

Blomkålsgratäng med bacon

Kostdoktorn - 03 Aug 18 kl. 12:27

Laga en krämig blomkålsgratäng med knaperstekt bacon och massa ost. Lättlagat och riktigt gott! Passar både som enkel måltid och sidorätt.

Därför äter vi svenskar så konstig mat

Nyhetspressen - 29 Jun 18 kl. 16:46

Halloumi stroganoff? Vitkålssallad till pizza? När det gäller att kombinera mat är vi svenskar unika på många sätt.

Bacon- och vitkålspytt

Kostdoktorn - 24 Mar 18 kl. 12:20

Bacon, vitkål och en klick smör. Mer behövs inte för att fixa vardagsmaten när du har lite bråttom. Smakar himmelskt gott och gräver inga hål i plånboken!

Hamburgertallrik med vitkål och majonnäs

Kostdoktorn - 12 Nov 17 kl. 13:40

En mättande och snabblagad ketotallrik med burgare, färsk vitkål och majonnäs. Receptet → Inlägget Hamburgertallrik med vitkål och majonnäs dök först upp på Kostdoktorn.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Glutenfria våfflor till våffeldagen

Birgitta Höglund's Mat - 4 timmar sedan

Mandelvåfflor med hjortron och gräddeFoto Mikael Eriksson Våffeldags Nu är det ju inte våffeldagen förrän i morgon, men jag tänkte att du kanske vill tjuvstarta lite med de här goda våfflorna till söndagsbrunchen. Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat, lägg dem sen i en påse i frysen och ta fram eftersom. De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Rödbetsdip till fredagsmysets snacks

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Nyttigare kvällssnacks Så här lagom till helgen så får du min nya variant på chips med dip, både godare och framförallt nyttigare än butikernas potatischips, ostbågar och dipmixer. När jag gjorde Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, tog jag till lite experthjälp, bland annat av Ylva Forsberg på Huså Bröd (som bakar Spröda frökex efter mitt recept.) Spröda frökex från Huså Bröd med surkålspesto Ylva är nämligen väldigt duktig på syrning av grönsaker, så jag bad henne hitta på ett recept på min egen probiotikafavorit, mjölksyrade rödbetor.

Formfranska LCHF

Birgitta Höglund's Mat - 20 Mar 19 kl. 07:00

Glutenfritt proteinbröd Jag äter väldigt sällan bröd numer men förr var det en stor passion, jag bakade mycket av både matbröd och kaffebröd. Eftersom jag nu i 10 år ätit glutenfri LCHF, så finns det där macksuget inte kvar på samma sätt som när jag åt mycket kolhydrater. Men nån gång ibland kan det vara gott med varma smörgåsar till middag eller att ha med som utflyktsmat, gärna grillade över öppen eld.

Köttfärslimpa med bacon och timjan

Birgitta Höglund's Mat - 18 Mar 19 kl. 07:00

Lättlagad husmanskost Idag får du tips på en riktigt lättlagad färsrätt, perfekt att ta till som vardagsmiddag. När jag jobbade på restaurang på 80-90-talet var det här en populär lunchrätt både bland gästerna och hos oss i köket. Tänk så mycket enklare än att rulla köttbullar eller forma pannbiffar när man skulle laga mat till hundratals gäster.

Halva Lindhas laxpaj på mitt sätt

Birgitta Höglund's Mat - 16 Mar 19 kl. 07:00

Läcker picknickpaj Min goda vän Lindha Vikström, i LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, har hittat på en mycket god laxpaj med ost som botten istället för pajdeg. Den serveras på Ecocaféet i Östersund där Lindha jobbade i 3 år, som ett LCHF-alternativ till de idag mestadels veganska rätterna på menyn. Jag gjorde en lite annorlunda variant på laxpajen häromdagen och tog med den kall på picknick till borgen här i Alanya.

Årets Harmoniresa till Makrigialos på Kreta

Birgitta Höglund's Mat - 15 Mar 19 kl. 08:34

Restips i hälsans tecken Idag kan du läsa mer om höstens Harmoniresa till Kreta inne hos min vän och resekollega Therese Renåker i inlägget Mer harmoni åt folket. För tredje året i rad arrangerar vi en njutningsfylld hälsoresa på temat Det Goda Livet. Vi har under de här åren haft många mycket nöjda deltagare som fått ta del av våra kunskaper på området mat och hälsa och fått uppleva allt det vi tycker bäst om i den lilla fiskebyn vid Medelhavet.

Proteinrika, glutenfria pannkakor

Birgitta Höglund's Mat - 14 Mar 19 kl. 07:00

Nyttigare pannkakor Idag får du tips på ett näringsrikt sätt att göra pannkakor, passar fint både som frukost eller ett enklare kvällsmål. Här har jag använt äggvitor, som blir över när man gör egen bearnaise och majonnäs. Med stekt fläsk, varmrökt fisk eller några skivor ost och en sallad så blir pannkakan ännu mer mättande.

Pannbiff med lök på LCHF-vis

Birgitta Höglund's Mat - 12 Mar 19 kl. 07:00

Husmanskostfavorit Pannbiff med lök räknas som en av favoriterna bland svenskarnas husmanskost. Då ofta med tillbehör av stekt potatis, idag får du ett mycket gott alternativ med betydligt färre kolhydrater. Pumpa innehåller bara 4,4 g kolhydrater, så testa den istället för potatisen nästa gång.

Skaldjursgratäng och barfotapromenad vid Medelhavet

Birgitta Höglund's Mat - 10 Mar 19 kl. 07:05

Bästa medelhavsmaten De senaste dagarna har våren kommit med besked till Alanya så det har blivit flera barfotapromenader i vattenbrynet. Så härligt att jag efter många år med balansproblem och förlorad känsel i min nervskadade fot äntligen kan gå barfota igen. Jag har lagt ner mycket jobb senaste året på att träna upp foten, eftersom jag ramlade 6 gånger förra sommaren.

Dillkött från kokboken Gammaldags husmanskost

Birgitta Höglund's Mat - 06 Mar 19 kl. 07:00

Dillkött från Gammaldags husmanskostFoto Mikael Eriksson Svenska favoriträtter Jag fortsätter att dela med mig av några kokboksrecept på mina absoluta favoriter i vår svenska husmanskostsskatt. För några dagar sen var det torskrygg med brynt pepparrotssmör, idag blir det dillkött från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist. Kokboken är en samlingsutgåva av LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Glutenfria semlor till fettisdagen

Birgitta Höglund's Mat - 03 Mar 19 kl. 07:00

Semmeltider Nu har det ju funnits semlor länge, både ute i butikerna och recept på nätet, men det är faktiskt först på tisdag som det är den riktiga semmeldagen. Nu är det 10 år sen jag åt en vanlig semla bakad på vetemjöl och socker, beslutet att sluta med dem, särskilt mjölet, har fått min hälsa att bli så otroligt mycket bättre. Den godaste glutenfria semla jag smakat under de här åren är den som bakades på Restaurang PriMaten i Uppsala.

Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan

Birgitta Höglund's Mat - 28 Feb 19 kl. 07:00

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för mänFoto Mikael Eriksson Kokboksfavorit Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter. När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver. Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

Idag startar Bokrean med 3 av mina kokböcker

Birgitta Höglund's Mat - 26 Feb 19 kl. 14:45

Bokrean 2019 Nu kan du passa på att köpa mina kokböcker riktigt billigt, här nedan kommer länkar till dem på Adlibris som har de bästa priserna just nu. Här finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist och med förord av Ann Fernholm, nu till otroliga priset 129 kr. Boken är en samlad nyutgåva av mina slutsålda böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, så du får alltså två böcker till priset av en.

Höstens resa till Makrigialos på Kreta

Birgitta Höglund's Mat - 24 Feb 19 kl. 07:00

Fiskebåt i Makrigialos Njutbar höstresa Söker du ett semestermål och resa där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro? Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar fantastisk mat på lokala råvaror, odla kontakter med vänliga ortsbor och träffa medresenärer som tycker om samma typ av livets goda? Du kanske också känner att du vill lära dig mer om hur vi kan må bättre genom något så enkelt som att äta naturlig mat, att få veta mer om hur du ska hantera stressen i livet, få tips om hur du lätt kan ge dig själv lymfmassage och träna din kropp mjuk, värkfri och smidig utan att behöva gå på gym?