Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Tips på lättlagad plåtmat – Långkok i ugn

Birgitta Höglund's Mat - 27 Nov 19 kl. 14:42

En perfekt plats för avkoppling Långsam snabbmat Den senaste månaden har jag och Lennart varit i Kroatien och laddat batterierna efter en intensiv kokboksskrivarsommar. Vi besökte den lilla orten Makarska, belägen precis mellan foten av den mäktiga Biokovo-bergskedjan och Adriatiska havet, för första gången i våras och blev hopplöst förälskade. Så nu var det alltså dags för besök nummer två, vi hyrde samma lägenhet som i våras och har trivts fantastiskt bra. Makarska och Biokovo Kvällshimmel i hamnen Jag i Makarska Lennart på vår balkong Kvällspromenad på piren Det har varit en riktig hälsoresa med mycket god mat, många, långa promenader, ingen stress och mycket sömn. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Budget för roadtrip – våra 8 bästa tips

Freedomtravel - 30 Jul 20 kl. 22:09

Hur kan man planera sin budget för en roadtrip? Och framför allt, hur kan man se till att kostnaderna inte skenar iväg? Här är våra bästa tips för att hålla kostnaderna nere under en roadtrip, oavsett om du reser med personbil, husbil eller något annat färdmedel.

Het lax i ugn med brynt vitlökssmör, mandel och blomkålsmos

Kostdoktorn - 02 Jul 20 kl. 14:50

Den här läckra LCHF-måltiden består av en ljuvlig kombination av saftig lax med krispig topping bestående av vitlök, rostad mandel och chili som serveras med ett krämigt blomkålsmos.Inlägget Het lax i ugn med brynt vitlökssmör, mandel och blomkålsmos dök först upp på Diet Doctor.

Smarta lösningar i husbilen – 11 praktiska tips

Freedomtravel - 14 Jun 20 kl. 06:00

Smarta lösningar i husbilen, det vill man ju ha, eller hur? Efter mer än tio år med husbil har vi kommit på olika lösningar som vi tycker underlättar husbilslivet. Här är våra tips!

Tips!

Magdalena Graaf Blogg - 16 May 20 kl. 23:58

Måste tipsa om denna serie!

Ett gäng praktiska tips för Mac-användare

Feber.se - 12 May 20 kl. 19:57

Några bör man veta om! Kör du Mac? Här är några små tips som jag nog håller med Tyler Stalman om att man ska ta en titt på!

Alex modifierar sin ugn

Feber.se - 10 May 20 kl. 15:00

Så han kan göra ordentlig pizza hemma Om man vill göra en sådan där riktigt autentisk italiensk pizza behöver man en riktigt varm ugn. Vi snackar vedugn som håller en temperatur på runt 480 grader. De flesta ugnarna folk har i sina hem går sällan högre 250 grader vilket ju gör det svårt att få den där speciella bakningen en pizza napoletana kräver.

Plåtmat

Bokbloggar - 12 Mar 20 kl. 18:00

Lax i ugn med senap och honungstäcke

Kryddburken - 24 Feb 20 kl. 11:48

Gjorde en grymt god lax i ugn igår till söndagsmiddag. Variation på lax kan man aldrig få för mycket av. Den här lämpar sig dessutom väldigt bra att äta kall till en fräsch sallad.

Lättlagad kycklinggryta i Crock-Pot eller på spisen

Birgitta Höglund's Mat - 10 Jan 20 kl. 06:43

Mat som klarar sig själv Så här när helgen närmar sig kan det vara skönt att ta till mat som lagar sig i stort sett själv. Gör i ordning den på morgonen om du har en slowcooker, annars blir grytan klar på två timmar på spisen. Jag är väldigt förtjust i alla möjliga långkok, så praktiskt också med både plåtmat och grytor som sköter sig utan passning i ugnen.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Grillkorv med tomatmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - 12 timmar sedan

Grillkorv DeLuxe 2 port 2 korvar av bra kvalitet 2-3 gulbetor, rödbetor går också fint ½ dl kokosolja Salt Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor. Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida. Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Smörstekta päron med kardemumma

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

Njutbar söndagsdessert Nu är det inte långt tills våra svenska päron på gång, så här får du ett riktigt gott recept. Päron och kardemumma passar väldigt bra ihop och smörsåsen lyfter smakerna ännu högre. Vill du hellre ha päronen i en paj så prova det här receptet på mina mandelmusslor.

Grillade kräftor, drottningtryfflar och medverkan i P4 Jämtland

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Grillade kräftor från Birgitta Höglunds bästa grilltipsFoto Mikael Eriksson Kräfttips i radio Igår fick jag besöka Radiohuset här i Stockholm för första gången, då jag skulle medverka i P4 Jämtland. I dessa märkliga Coronatider var ju det ett riktigt bra alternativ så behövde jag inte sätta mig på tåget för att kunna vara med i programmet. Jag fick en egen liten studio där jag satt och pratade via länk med Emelie Andersson och Jack Forsgren, det fungerade riktigt bra.

Glutenfri tacopaj

Birgitta Höglund's Mat - 07 Aug 20 kl. 05:48

Populärt recept Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare. Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer, bra att ta till nu när bär och frukt mognar överallt. Dra då ner lite på saltet och söta lite lätt om du vill, med vad du tycker passar, annars ger mandelmjölet i sig en god sötma.

Snabblagad wok

Birgitta Höglund's Mat - 06 Aug 20 kl. 07:00

Hälsosam snabbmat En wok kan vara bland det mest hälsosamma du kan laga till på kort tid. Förbereder du de strimlade grönsakerna och köttet blanda med sin marinad på kvällen, så kan du väldigt snabbt få till en middag när du kommer hem från jobbet. Gurkmejamix och kokosgrädde till guldmjölk Jag använder en ekologisk gurkmejamix från Kall Natur Kompani, den är både bra för att stärka immunförsvaret och ger en härlig smak och färg till woken.

Grekiska köttbullar

Birgitta Höglund's Mat - 05 Aug 20 kl. 06:57

Medelhavsmat Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket. Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem. Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Snabb lunch med falukorv

Birgitta Höglund's Mat - 03 Aug 20 kl. 07:00

Lättlagad korvlunch Fram till för 11 år sen, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt. Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten… Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta. Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson för tre år sen.

Inlagd paprika och aubergine

Birgitta Höglund's Mat - 02 Aug 20 kl. 07:00

Smakrik inläggning Nu är det många som börjar få en hel del grönt i sina trädgårdsland, så här kommer tips på en riktigt god inläggning så du kan spara grönsakerna länge. De blir väldigt goda som tillbehör till grillat eller till en tapastallrik. Odlar du inte själv så har du säkert någon handelsträdgård eller bra grönsaksbutik i närheten.

Ny utgåva av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglund's Mat - 01 Aug 20 kl. 18:45

Populär bönkokbok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, har varit slutsåld sen i våras, nu har den kommit ut i nytt format. Den är nu tryckt i mjuka pärmar och har därför fått ett lägre pris i nätbokhandeln. Här kan du beställa den för 129 kr på Adlibris och här finns den på Bokus för samma pris.

Kryddiga kycklingschnitzlar med avokadoröra

Birgitta Höglund's Mat - 31 Jul 20 kl. 06:52

Turkisk favorit Idag får du tips på en av de kycklingrätter jag lagat allra flest gånger under alla våra vintrar i Alanya. Där köper jag utbankade schnitzlar av kycklinglår som slaktaren benar ur. Här hemma kan man numer köpa schnitzlar eller urbenade lår med eller utan skinn i välsorterade mataffärer, om man inte vill ge sig på att bena ur dem själv.

Grön ärtdressing och mina recept i Vego och Matmagasinet

Birgitta Höglund's Mat - 30 Jul 20 kl. 07:00

Grönt, skönt tillbehör Den här goda dressingen symboliserar verkligen titeln på min senaste kokbok, Gröna, sköna tillbehör. Igår fick jag veta att receptet är med i senaste numret av Vego tillsammans med två andra gröna tillbehör från kokboken. Den här dressingen hade jag även tagit med när jag var på Nyhetsmorgon i TV4 häromveckan, då förstärkt med kirskål.

Fläskpannkaka från Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglund's Mat - 29 Jul 20 kl. 07:00

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson Kokboksrecept Idag får du ett av de mest eftersökta recepten här på bloggen, min glutenfria fläskpannkaka. Inte så konstigt att den är populär, fläskpannkaka passar närsomhelst på dagen och är väldigt god att äta även när den är kall, då blir den perfekt att ha med på resor eller picknick. Det här receptet hade jag med i Lars-Erik Litsfeldts och min Diabeteskokboken för män som kom för tre år sen.

Vitlökssås med örter till varmrökt fisk

Birgitta Höglund's Mat - 28 Jul 20 kl. 07:00

Njutbar fiskmiddag Visst är det otroligt gott med nyrökt fisk så här på sommaren, särskilt med en hemmagjord majonnässås till. Ett ypperligt sätt att få i sig det viktiga Omega-3, både från den feta fisken och från äggulorna i majonnäsen. Vitlökssås med örter ca 4 port 2 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde 1 dl majonnäs 2-3 finhackade vitlöksklyftor ½ dl hackad dill ½ dl hackad persilja ½ dl hackad gräslök ½ pressad citron ½ tsk Worcestershiresauce Salt och peppar Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.