Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Tomater på 3 sätt – Ugnstorkade, chilisås och tomatsoppa

Birgitta Höglund's Mat - 10 Sep 19 kl. 07:00

Tomattider Nu finns det gott om tomater, både hos alla som odlar själv och i handelsträdgårdar runtom i landet. Så passa på att göra lite goda rätter som du kan spara i kyl och frys till den kallare årstiden, som ju tyvärr är på gång. Idag får du som första tips en beskrivning på hur du gör dina egna soltorkade tomater, fast i det här fallet får de torka till sig i ugnen. Att torka tomater länge på låg värme frisläpper en enorm smaksensation, så har du inte provat att göra det förut så är det dags nu. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Chiligulasch

Kryddburken - 17 Feb 20 kl. 18:56

Gulasch, en mustig köttgryta med mycket smak, mycket vätska. En gryta baserad på nöt, lamm eller fläskkött och här med en extra touch av chili.

Chiligulasch

Kryddburken - 16 Feb 20 kl. 16:44

Gulasch, en mustig köttgryta med mycket smak, mycket vätska. En gryta baserad på nöt, lamm eller fläskkött och här med en extra touch av chili.

Höstens lövbiffsgryta

Kryddburken - 13 Sep 19 kl. 13:54

Jag är inte ensam om att laga grytor just nu när hösten knackar på dörren. Men jag har en liten ”crawings” så som jag ofta får och snöar in totalt på.

Köttfärssås med egna tomater och basilika

Recepten.se - 12 Aug 19 kl. 11:29

Det är härligt den här tiden på året när man kan skörda sina egna tomater och basilika från växthuset och använda i matlagningen. Det blir så mycket mer intensiva smaker och det beror nog mest på att det är så färskt det kan bli när man kan skörda och äta direkt. Jag gjorde det enkelt för mig genom finhacka allt i matberedare.

Michael Reeves löser livsviktigt problem

Feber.se - 06 Mar 19 kl. 17:45

Bygger robot som plockar tomater ut sallader Tomater är gott och bör ätas ofta och i kopiösa mängder. Heter man Michael Reeves så har man tydligen en annan åsikt och anser att tomater är satans påfund som inte borde existera. Speciellt i delikata sallader.

Vissen svamp och lessna tomater inspirerar till minskat matsvinn

Nyhetspressen - 21 Feb 19 kl. 16:00

Att minska matsvinnet för ekonomin och miljöns skull är inte enbart en konsumentfråga utan engagerar även många livsmedelsbutiker..

Varje timme fotograferas 180 000 tomater på grönsakspackeriet som nu finns på lista över innovativa företag i Europa - Glad vd konstaterar: "Bättre att vara på den här listan än på en protestlista"

Nyhetspressen - 09 Oct 18 kl. 16:56

I 60 år har Närpes Grönsaker sett till att tomater och gurkor hittar sin väg från odlare till kunder. Nu har företaget tagit plats på listan över innovativa och framgångsrika små och medelstora företag i Europa..

Ketchup kan minska risken att utveckla cancer

Feber.se - 22 Aug 18 kl. 16:45

Bättre än råa tomater Forskare på spanska Universitat Politecnica de Valenicia skriver i en rapport att kokta tomater, till exempel tomatsås eller ketchup, kan minska risken för en person att utveckla cancer. Enligt studien så ökade antalet nyttiga bakterier i magen hos personer som konsumerade kokta tomater i en eller annan form och det i sin tur ledde till ett ökat skydd mot att utveckla magcancer skriver brittiska The Mirror. Att kokta tomater har ger ett bättre skydd mot magcancer än råa tomater förklaras med att de kokta tomaterna var bättre på att bevara ett ämne som kallas för lykopen vilket främjar tillväxten av nyttiga bakterier i mage och tarm.

Tomatsoppa och sockerfritt ketchuptips

Birgitta Höglund's Mat - 16 Aug 18 kl. 09:34

Mer från grönsakslandet Nu finns det tomater i överflöd, så idag tipsar jag om en både lättlagad, näringsrik och god tomatsoppa. Har du bara testat tomatsoppa på burk eller pulver tidigare så måste du laga den här, det är en otrolig skillnad i smak. Tomater innehåller den nyttiga antioxidanten lykopen, som frigörs vid uppvärmning.

Tortellinigryta

Kryddburken - 22 May 18 kl. 17:24

Sommartid när dom tyngre, mustiga köttgrytorna ofta går i ide kan det ändå vara gott med nåt slags hopkok. Pastapannor allt-i-ett är smidigt och tacksamt då det inte blir så mycket disk. Så även denna tortellinigryta med grönsaker och lite fräsch hetta.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Baconlindade pannbiffar

Birgitta Höglund's Mat - 22 timmar sedan

En lite finare pannbiff En fin pannbiffsmet åt Wallenbergshållet får du genom att blanda färsen med grädde och äggula. Istället för ströbröd så blandar jag i psylliumfrön eller chiafrön och låter dem svälla. En majonnässås och en syrlig sallad med färsk koriander, blir ett gott tillbehör till biffarna.

Fiskpiccata med tomatsås

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Ostpanerad fisk Att dubbelpanera fisk eller kött med riven ost blir ett väldigt gott alternativ för oss som äter glutenfritt. Det är bara att byta ut mjölet i paneringen mot fiberhusk, så blir även kolhydratinnehållet minimerat. Det frasiga, smakrika höljet gör sig väldigt bra ihop med en saftig fiskbit.

Mina bästa tips till sportlovet

Birgitta Höglund's Mat - 23 Feb 20 kl. 07:00

Vinterbild från mina stigar i Jämtland Mat för uteaktiviteter Nu är det hög tid för mat som är lätt att ta med sig ut i skidbackar, längdspår eller bara på en skogsutflykt, för alla som inte har tillgång till snö. Nu har ju en del redan haft sportlov, men jag har delat lite tips på bra picknickmat även de gångna veckorna. Jag befinner mig själv i Stockholm just nu, här har det inte varit en snögnutta sen vi kom hem från Alanya för en månad sen.

Mejerifri glass till fredagsmyset

Birgitta Höglund's Mat - 21 Feb 20 kl. 07:00

Frusen njutning Idag får du tips på en av mina desserter som passar alla som av en eller annan anledning väljer bort mjölkprodukter. Det går att få till en riktigt god glass även utan grädde, äggulor och socker. Till min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” har jag skapat en hel del efterrätter, smoothies och bakverk sötade med lite frukt.

Mina bästa tillbehör till frukostägget och föreläsning i Säffle

Birgitta Höglund's Mat - 18 Feb 20 kl. 07:00

Mättande äggfrukostar Tycker du om att äta ägg till frukost, då är det här inlägget som klippt och skuret för dig. Här tipsar jag om några av de goda tillbehör som jag brukar förgylla frukostäggen med. Vill du hellre ha en varm äggfrukost som mättar ännu längre, då passar den här krispiga ostomeletten riktigt bra.

Glutenfria ostmuffins

Birgitta Höglund's Mat - 16 Feb 20 kl. 07:00

Macka till allehanda utflykter Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen. De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch. Gör en sats och ta med ut på sprotlovsaktiviteterna, så räcker energin hela dagen.

Glutenfri ostkaka med ägg och mandel till Alla Hjärtans fredagsmys

Birgitta Höglund's Mat - 14 Feb 20 kl. 07:00

Hjärtligt gott till fredagsmyset Gör en riktigt näringsrik och god ostkaka till fredagsmyset idag, det här är en rätt som går hem hos både stora och små. Den passar också fint att ta med ut i skidbackarna nu på sportlovet, att bara äta en bit rätt upp och ner med en rykande kopp choklad med vispgrädde. Den smakar dessutom mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche, men hoppa då över kardemumman och ev sötning.

Bönsalsa med tomat, koriander och chili

Birgitta Höglund's Mat - 11 Feb 20 kl. 07:00

Populära bönor Vi är många nu som äter pre- och probiotika i vår vardagsmat, baljväxter och mjölksyrat är hetare än nånsin. Jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att skriva ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, efter att de kom med succéboken ”Låt bönor förändra ditt liv” häromåret. I länkarna ovan kan du förhandsbeställa bönkokboken till det väldigt låga Bokreapriset 95 kr på Adlibris, den första bönboken kostar 55 kr som pocket.

Mörkt kryddbröd utan gluten och mjölk

Birgitta Höglund's Mat - 09 Feb 20 kl. 07:00

Macka full av smaker Idag får du ett av mina favoritrecept bland de brödsorter jag skapat under de 11 år jag ätit glutenfri lågkolhydratkost. Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu på sportlovet. Brödet får sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Korv Stroganoff och hemgjord ”falukorv”

Birgitta Höglund's Mat - 07 Feb 20 kl. 07:00

Blommig falukorv Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna. Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, så det kan bli riktigt nyttig mat också. Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Lättlagat till vardags – Köttfärslimpa med svampsås

Birgitta Höglund's Mat - 04 Feb 20 kl. 07:00

Bästa vardagsmaten Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter. Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små. Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Husmanskost DeLuxe – Älgfärsbiffar med blåbärsgräddsås

Birgitta Höglund's Mat - 02 Feb 20 kl. 07:00

En finare helgmiddag Älgfärs är min favorit bland malet kött, den har så mycket smak jämfört med vanlig nötfärs. Väldigt nyttigt är det också, eftersom älgen mest lever på löv, barr och örter, det är den mest ursprungliga föda vi har här i Norden. Älg och ren fanns det gott om när våra förfäder kom hit sen inlandsisen smälte undan.

Lördagssmoothie

Birgitta Höglund's Mat - 01 Feb 20 kl. 07:00

Lördagsgodis på mitt sätt Ibland är det riktigt gott med en smoothie, ett bra sätt att få i sig en hel mängd olika vitaminer, mineraler och antioxidanter utan att behöva äta en stor tallrik med råkost. Tar man den som en återhämtningsdryck efter träning eller som en nyttigare dessert, då får kroppen verkligen glädje av alla näringsämnen. Nu i influensatider är det extra viktigt att vi förser oss med naturliga mediciner från växtriket.

Chicken Korma – Indisk kycklinggryta på två sätt

Birgitta Höglund's Mat - 31 Jan 20 kl. 08:17

Fredagskyckling Jag tycker väldigt mycket om det indiska köket, så idag får du två varianter på deras goda korma, här gjord på kyckling. På bilderna ser du den i lite olika tappning, det här är en rätt som lagats rätt ofta i mitt kök. Jag har haft med den i olika varianter i flera av mina kokböcker, i Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken hittar du en med lamm och kikärtor.