Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Tonfisksallad med ägg

Birgitta Höglund's Mat - 12 May 20 kl. 07:00

Tonfisk, makrill och kesoröra med örter Snabbmat Just nu håller jag på med ett nytt skrivjobb som upptar en hel del av min datortid. Så både maten här hemma och på bloggen blir nu lite mer åt snabbmatshållet, fast såklart en nyttigare sådan. Men jag har sen någon månad lovat att dela med mig av recept varje dag härinne under de besvärliga Coronatiderna, för att ge lite matglädje och inspiration. Det löftet kommer jag förstås att hålla, men jag drar ner på skrivandet runtom recepten en tid, tills jag är klar med mitt nya projekt. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Tonfisksallad med avokado

Kostdoktorn - 18 May 20 kl. 07:42

Här är en perfekt snabblagad, enkel och billig måltid som du tillagar på mindre än en kvart. Inlägget Tonfisksallad med avokado dök först upp på Diet Doctor.

Sockerfri vinglögg

Kostdoktorn - 10 Dec 19 kl. 13:21

Framåt vinterns härliga adventsfester är det mysigt att kunna bjuda på egenkokt vinglögg utan tillsatt socker.Inlägget Sockerfri vinglögg dök först upp på Diet Doctor.

Dop, Skavlan och hemmalunk

Magdalena Graaf Blogg - 24 Nov 19 kl. 21:50

Hemma dag. Känner mig trött, trots att jag somnade med Louie igårkväll. Sophie och Daniel hade dop för lilla Lily igår.

Film, tennis och gitarr sång

Magdalena Graaf Blogg - 17 Oct 19 kl. 20:47

Lance, Tristan och Filip ska köra kvällstennis. Otroligt att de orkar, då både Tristan, Charlie haft fotbollsträning i regn och blåst Lance har underhållit oss med sång och gitarr innan de stack. Jag ska beta av ett avsnitt the Sinner på SVT.

3 kvinnor förklarar varför de låter sitt skägg växa

Nyhetspressen - 02 Jun 18 kl. 08:00

Skägg på en man? Trendigt!Skägg på en kvinna?

"Vi passerar en miljon ägg om dagen nu under påsken"

Nyhetspressen - 29 Mar 18 kl. 19:50

Ägg är fortsatt svenskarnas ohotade favorit på påskbordet, och på Gotlandsägg har det varit bråda tider den senaste veckan..

Jättefynd av dinosaurieägg i Kina

Nyhetspressen - 01 Dec 17 kl. 06:00

I Kina har man hittat över 200 fossila Pterosaurieägg. Det är ett extremt ovanligt fynd, bara en handfull tredimensionella ägg har tidigare hittats..

Ägg från burhöns eller frigående höns – forskare: "Det finns inget enkelt svar"

Nyhetspressen - 11 Apr 17 kl. 18:32

Under påskveckan väntas svenskarna äta osannolika 70 miljoner ägg.Ägg från frigående höns inomhus är de ägg som säljs klart mest.Men är de bäst?.

Ökade miljögifter i ekologiska ägg – upptäcktes redan 2004

Nyhetspressen - 13 Oct 16 kl. 16:14

Dioxinhalten i ekologiska ägg är för högt och behöver därför sänkas. Miljögiftet dioxin förekommer dessutom i högre halter än i oekologiska ägg..


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Oxfilé med rosépepparsås och blomkål

Birgitta Höglund's Mat - 8 timmar sedan

Rosépepparsås 4 port 4 dl grädde/kokosgrädde 2 dl buljong 1-2 msk grovkrossad rosépeppar 2 tsk grovkrossad svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 2 msk finhackad röd paprika 3 msk smör/kokosolja 2 tsk äppelcidervinäger Salt Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg. Häll över vinägern och låt koka in. Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Gräddtårta till Mors Dag

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 06:07

Tårtkalas Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten. Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten. Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är liknande.

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 06:37

Grilltider Nu väntar vi på lite varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt. Citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk. Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

Nässelomelett med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - 28 May 20 kl. 07:00

Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 1 port 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Grekisk sallad

Birgitta Höglund's Mat - 27 May 20 kl. 07:00

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 26 May 20 kl. 07:00

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 24 May 20 kl. 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Zucchinipasta med skinksås

Birgitta Höglund's Mat - 20 May 20 kl. 07:00

Skink- och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Torsk med tomatsås och svamppytt

Birgitta Höglund's Mat - 19 May 20 kl. 07:00

Snabblagad torsk 2 port ca 400 g torsk i bitar 2 dl tomatröra 1 ekologisk citron 1 msk oregano Salt och peppar Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron. Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen. Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Lyxa till pannbiffarna

Birgitta Höglund's Mat - 18 May 20 kl. 07:00

Rosépepparbiffar 2 port 300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt 1 ägg 2 msk sesamfrön 2 msk majonnäs 1 msk mortlad rosépeppar 2 msk smör Salt och peppar Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar. Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Fried Rice – Stekt ris Lowcarb

Birgitta Höglund's Mat - 17 May 20 kl. 07:00

Fried Rice med blomkål 2 port 150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst 150 g skalade räkor 3 dl grovriven blomkål 1 morot i smala stavar 1 dl strimlad salladslök ½ dl finstrimlad ingefära 2 strimlade vitlöksklyftor 1 röd chilipeppar 3 msk kokosolja 2 msk glutenfri tamarisoja 1 pressad lime Ca ½ tsk salt Omelett: 2 ägg 1 msk vatten 1 krm salt Kärna ur och strimla chilipepparn fint, vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna. Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter, krydda med salt. Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.