Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Torsk med skirat smör och riven pepparrot

Birgitta Höglund's Mat - 28 Apr 20 kl. 06:46

Min favoritfisk Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot. När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot. Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila. Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Torsk med tomatsås och svamppytt

Birgitta Höglund's Mat - 19 May 20 kl. 07:00

Snabblagad torsk 2 port ca 400 g torsk i bitar 2 dl tomatröra 1 ekologisk citron 1 msk oregano Salt och peppar Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron. Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen. Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Laxpudding på blomkål med skirat smör

Birgitta Höglund's Mat - 14 Apr 20 kl. 07:00

Restgratäng Har du kvar lite rökt och/eller gravad lax sen påskbordet? Testa då den här enkla laxpuddingen, gammaldags husmanskost på nytt sätt där blomkål ersätter den kolhydratrika potatisen. Använder du kokosgrädde så pressa gärna i en halv citron när du vispar ner äggen, då känns inte kokossmaken så väl.

Gräddkokt torsk med dijon och knaperstekt bacon

Kostdoktorn - 13 Nov 19 kl. 12:01

Utsökt fiskrätt där torsken blir alldeles perfekt och gifter sig fint tillsammans med smakerna av dijonsenap och knaprigt bacon.Receptet →Inlägget Gräddkokt torsk med dijon och knaperstekt bacon dök först upp på Diet Doctor.

Smörstekt torsk med kapris och rödbetsröra

Kostdoktorn - 08 Nov 19 kl. 13:34

En härlig explosion av smaker och färger. Smörstekt torsk med kokta grönsaker och utsökt rödbetsröra passar perfekt till helgens middagsbjudning.Receptet →Inlägget Smörstekt torsk med kapris och rödbetsröra dök först upp på Diet Doctor.

Äggakaka LCHF

Birgitta Höglund's Mat - 27 May 19 kl. 07:00

Stadig frukost Det här är en av de första rätterna jag hade med på bloggen för 10 år sen. Idag finns över 1800 inlägg härinne, det har verkligen varit roligt att dela mina recept med så många. Det har varit en stor fördel för min egen hälsa att jag startade den här bloggen i början av min LCHF-karriär, det har gjort att jag kunnat hålla mig till bra mat utan alltför stora snedsteg.

Fiskpudding med skirat smör och gräslök

Birgitta Höglund's Mat - 17 May 19 kl. 07:00

Resträtt Dagens mattips blir en smakrik fiskpudding, perfekt att ta till om du har fiskrester i kylen. När jag gör mejerifria gratänger så brukar jag använda majonnäs istället för riven ost, det blir väldigt bra. Använder du rökt fisk så hoppa över kaviaren, den är med för att sätta lite sting om man använder kokt eller stekt fisk.

Torsk med pepparrot och skirat smör

Birgitta Höglund's Mat - 09 Apr 19 kl. 07:00

Njutmat Tänk att något så enkelt som kokt/pocherad torsk med skirat smör och pepparrot kan bli så fascinerande smakmässigt. När jag jobbade på Seglarrestaurangen i Sandhamn, hade vi alltid den här rätten på menyn. Det blev ofta min middag i en silverskål, på stående fot i Kallskänken, då med potatis, nu med lite kokta morötter.

Kort och blondare

Magdalena Graaf Blogg - 19 Mar 19 kl. 20:29

Kort och blont Mycket nöjd! Massor av slingor och efter det lite fransar Ljudbok i öronen och Sten mellan benen Avslutar kvällen med torsk, äggsås och potatis (ej utrotningshotad torsk) Lektyr Och lite gött gött En liten snark på det här.

Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan

Birgitta Höglund's Mat - 28 Feb 19 kl. 07:00

Stekt torskrygg med pepparrotssmör från Diabeteskokboken för mänFoto Mikael Eriksson Kokboksfavorit Torsk med skirat smör och pepparrot har alltid varit en av mina personliga favoriträtter. När jag jobbade på Seglarrestaurangen på Sandhamn i början på 90-talet blev det ofta min lunch, intagen på stående fot ur en liten potatiskarott av silver. Njutbar mat som gav gott om energi till det tuffa köksjobbet.

Kokt torsk med äggsås och sockerärtor

Kostdoktorn - 15 Jan 19 kl. 16:10

Längtar du efter barndomens milda och rena smaker? Här en riktig husmansfavorit med nykokt torsk, klassisk äggsås och smörstekta sockerärtor.Receptet →Inlägget Kokt torsk med äggsås och sockerärtor dök först upp på Diet Doctor.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 2 timmar sedan

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Zucchinipasta med skinksås

Birgitta Höglund's Mat - 20 May 20 kl. 07:00

Skink- och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Torsk med tomatsås och svamppytt

Birgitta Höglund's Mat - 19 May 20 kl. 07:00

Snabblagad torsk 2 port ca 400 g torsk i bitar 2 dl tomatröra 1 ekologisk citron 1 msk oregano Salt och peppar Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron. Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen. Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Lyxa till pannbiffarna

Birgitta Höglund's Mat - 18 May 20 kl. 07:00

Rosépepparbiffar 2 port 300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt 1 ägg 2 msk sesamfrön 2 msk majonnäs 1 msk mortlad rosépeppar 2 msk smör Salt och peppar Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar. Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Fried Rice – Stekt ris Lowcarb

Birgitta Höglund's Mat - 17 May 20 kl. 07:00

Fried Rice med blomkål 2 port 150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst 150 g skalade räkor 3 dl grovriven blomkål 1 morot i smala stavar 1 dl strimlad salladslök ½ dl finstrimlad ingefära 2 strimlade vitlöksklyftor 1 röd chilipeppar 3 msk kokosolja 2 msk glutenfri tamarisoja 1 pressad lime Ca ½ tsk salt Omelett: 2 ägg 1 msk vatten 1 krm salt Kärna ur och strimla chilipepparn fint, vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna. Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter, krydda med salt. Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lördagsdessert – Mangomousse

Birgitta Höglund's Mat - 16 May 20 kl. 07:00

Lördagsgodis Dagens tips blir ett litet glas med mangomousse, en syrlig och fräsch dessert efter lördagsmiddagen. Min mamma gjorde ofta fromage eller mousse till efterrätt när jag var liten, det är riktigt goda smakminnen. Vill du ha lite färre kolhydrater i din mousse så går det bra att byta ut mangon mot hallon eller blåbär.

Ädeloströra till grillat

Birgitta Höglund's Mat - 15 May 20 kl. 07:00

Ädelostcrème 2-3 port 2 dl ädelost eller Roquefort i bitar ½ dl crème fraiche 1 tsk äppelcidervinäger Några droppar Worcestershiresauce Flingsalt och peppar Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser. Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas. Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi.

Snabblagad fisksoppa

Birgitta Höglund's Mat - 14 May 20 kl. 07:00

Fisksoppa 2 port 2-300 g skinn och benfri lax eller annan fisk 2 dl blomkålsbuketter 2 dl zucchini i bitar 2 dl kokosgrädde ½ röd paprika i strimlor 2 msk kokosolja/smör 1 msk riven ingefära 1 msk curry 1 tsk chiliflingor 1 dl vatten 1 msk pressad citron Salt Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili. Häll på kokosgrädde och koka upp, låt puttra några minuter. Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.

Kryddig kycklinggryta

Birgitta Höglund's Mat - 13 May 20 kl. 07:00

Solgul kycklinggryta 2 port 400 g kycklingbröst 3 dl strimlad vitkål 3 dl strimlad zucchini 1 dl kokosflagor 1 dl kokosmjölk 2 msk finhackad ingefära 2 vitlöksklyftor ½ dl kokosolja 2 tsk curry 1 tsk gurkmejamix Salt och chiliflingor Lite limesaft eller vinäger Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor. Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry, gurkmeja och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

Tonfisksallad med ägg

Birgitta Höglund's Mat - 12 May 20 kl. 07:00

Tonfisk, makrill och kesoröra med örter Snabbmat Just nu håller jag på med ett nytt skrivjobb som upptar en hel del av min datortid. Så både maten här hemma och på bloggen blir nu lite mer åt snabbmatshållet, fast såklart en nyttigare sådan. Men jag har sen någon månad lovat att dela med mig av recept varje dag härinne under de besvärliga Coronatiderna, för att ge lite matglädje och inspiration.