Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Ugnsbakade grönsaker med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - 04 May 20 kl. 07:00

Medelhavsmat Idag får du en av mina favoriter från resorna till Makrigialos på Kreta. Att ugnsbaka fetaost med olika grönsaker är väldigt populärt på många sydliga semesterorter. Jag brukar äta det som förrätt, ensamrätt eller som tillbehör till grillat, den här rätten passar till det mesta och för de flesta. Använd mitt recept som inspiration och variera med de grönsaker du har hemma. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Citronbakade kycklinglår med blomkålspuré

Kostdoktorn - 25 May 20 kl. 10:30

Krispigt ugnsbakade kycklinglår med smak av citron, kombinerad med en krämig blomkålspuré. Gudomligt gott och en perfekt LCHF-middag för hela familjen.Inlägget Citronbakade kycklinglår med blomkålspuré dök först upp på Diet Doctor.

LCHF-paj med spenat och fetaost

Kostdoktorn - 12 May 20 kl. 09:04

Vacker, näringsrik och väldigt god! Denna smakrika paj blir garanterat en ny favorit för hela familjen.Inlägget LCHF-paj med spenat och fetaost dök först upp på Diet Doctor.

Ranch-dressing med bacon och grönsaker

Kostdoktorn - 24 Apr 20 kl. 12:32

Här är ett recept på en kryddmix som kan användas i många såser och maträtter. Den passar extra bra i en dippsås till krispiga grönsaker och knaprigt bacon.Inlägget Ranch-dressing med bacon och grönsaker dök först upp på Diet Doctor.

Kycklingklubbor med grönsaker, paprikasås och dessert

Kostdoktorn - 24 Mar 20 kl. 12:02

Krispiga kycklingklubbor på en bädd av rostade tomater, lök och färsk spenat tillsammans med en krämig paprikasås. Avsluta måltiden med en enkel dessert.Inlägget Kycklingklubbor med grönsaker, paprikasås och dessert dök först upp på Diet Doctor.

Snabb och enkel bearnaisesås

Kostdoktorn - 03 Mar 20 kl. 11:28

En krämig och smakrik bearnaise lyxar till vilken måltid som helst. Extra gott till fisk, grönsaker eller grillat kött.Inlägget Snabb och enkel bearnaisesås dök först upp på Diet Doctor.

Laxsallad med fetaost och avokadodressing

Kostdoktorn - 04 Feb 20 kl. 11:24

En färgsprakande LCHF-sallad med lax, fetaost, mynta och rödlök. Pricken över i:et är den krämiga avokadodressingen.Inlägget Laxsallad med fetaost och avokadodressing dök först upp på Diet Doctor.

Äggröra med parmesan och grönsaker

Kostdoktorn - 21 Jan 20 kl. 10:55

Krämig äggröra med stekta champinjoner och paprika toppad med smakrik parmesanost och salladslök.Inlägget Äggröra med parmesan och grönsaker dök först upp på Diet Doctor.

Visuella guider till LCHF

Kostdoktorn - 05 Jan 20 kl. 11:36

Vilka grönsaker är bäst på LCHF, kan man äta bär och vilka nötter innehåller minst kolhydrater? Vad ska jag välja att dricka när jag går på fest?Inlägget Visuella guider till LCHF dök först upp på Diet Doctor.

Enkel LCHF-frukost med stekta ägg och grönsaker

Kostdoktorn - 25 Nov 19 kl. 11:17

Denna enkla måttliga LCHF-frukost är en perfekt start på dagen. Två stekta ägg, spenat, skivad tomat och avokado håller dig mätt i flera timmar.Receptet →Inlägget Enkel LCHF-frukost med stekta ägg och grönsaker dök först upp på Diet Doctor.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Räksallad med örtmajonnäs

Birgitta Höglund's Mat - 3 timmar sedan

Sommarsallad Nu i sommarvärmen är en räksallad bland det godaste man kan äta. Det blir ofta en salladstallrik till kvällsmat hos oss, favoriten just nu tillsammans med räkorna är kokta ägg, smör, ost och sill, salami och bönsallad. Räksallad 1 port 100 g skalade räkor 50 g mozzarella 5 cm gurka 3 cocktailtomater Bladpersilja Citron Örtmajonnäs ½ dl majonnäs 1 msk crème fraiche 1 tsk pressad citron 1 msk hackad dragon 1 msk hackad gräslök Flingsalt och peppar Kallpressad olivolja Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Birgitta Höglund's Mat - Igår: 07:00

Picknickmat Nu har sommarvärmen äntligen kommit, som det ser ut på väderkartorna så har den dykt upp över hela landet. Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost. Du kan också använda rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Oxfilé med rosépepparsås och blomkål

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Rosépepparsås 4 port 4 dl grädde/kokosgrädde 2 dl buljong 1-2 msk grovkrossad rosépeppar 2 tsk grovkrossad svartpeppar 2 msk finhackad gul lök 2 msk finhackad röd paprika 3 msk smör/kokosolja 2 tsk äppelcidervinäger Salt Bryn smöret lätt och fräs peppar, paprika och lök några minuter utan att få färg. Häll över vinägern och låt koka in. Häll på buljongen, koka upp och låt koka ihop några minuter.

Gräddtårta till Mors Dag

Birgitta Höglund's Mat - 30 May 20 kl. 06:07

Tårtkalas Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten. Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten. Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är liknande.

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Birgitta Höglund's Mat - 29 May 20 kl. 06:37

Grilltider Nu väntar vi på lite varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt. Citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk. Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

Nässelomelett med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - 28 May 20 kl. 07:00

Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 1 port 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Grekisk sallad

Birgitta Höglund's Mat - 27 May 20 kl. 07:00

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 26 May 20 kl. 07:00

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 24 May 20 kl. 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Zucchinipasta med skinksås

Birgitta Höglund's Mat - 20 May 20 kl. 07:00

Skink- och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Torsk med tomatsås och svamppytt

Birgitta Höglund's Mat - 19 May 20 kl. 07:00

Snabblagad torsk 2 port ca 400 g torsk i bitar 2 dl tomatröra 1 ekologisk citron 1 msk oregano Salt och peppar Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron. Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen. Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.