Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu början på ett inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer. Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger. Fortsätt läs..


Dela artikeln

| Dela


Kommentera gärna


Liknande inlägg

Gråa hårstrån

Magdalena Graaf Blogg - 13 Feb 20 kl. 09:16

Solnedgång på Thai-cat Äter aldrig vitt bröd, men idag unnade jag mig rostat bröd med banan och peanutbutter Lång promis, med ljudbok i öronen. Inne på min tredje Silfverbielke (ÅTERVÄNDAREN) Jag förundras över hur beroendeframkallande allt sex och psyko kan bli haha Vad rör sig i författarnas huvuden?

En varm julroman

Bokbloggar - 17 Oct 19 kl. 17:12

SVT:s meteorolog: Varm och solig påskhelg att vänta

Nyhetspressen - 11 Apr 19 kl. 20:33

För den som hoppas på en solig och varm påskhelg, ser prognoserna lovande ut. Det kommer vara samma väderläge som vi har just nu, alltså väldigt stabilt och torrt, men varmare. – På sina håll i söder kanske det till och med kan bli upp till 20 grader, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg..

Ovanliga värmen sveper in – plusgrader i hela landet

Nyhetspressen - 20 Feb 19 kl. 10:29

Luftströmmar med ursprung i sydvästra Europa och västra Afrika drar in över landet i helgen. Främst söndagen blir solig och varm på många håll – kanske alltför varm för dem som åker Öppet spår mellan Sälen och Mora.– Det blir runt sex plusgrader på dagen på söndagen och ganska soligt.

Skidbacke och tryffelpizza

Magdalena Graaf Blogg - 04 Jan 19 kl. 18:24

Vilken sista dag! Wow, magen har återhämtat sig. Solen sken Snön var fantastisk och backen typ en timma lång Carbonara och varm choklad.


Fler inlägg från Birgitta Höglund's Mat

Nässelomelett med fetaost

Birgitta Höglund's Mat - 23 timmar sedan

Naturens skafferi I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren. Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större. Nässelomelette med fetaost 1 port 2 ägg 2 msk grädde 2 msk smör 75 g fetaost 1 dl förvällda nässlor ½ dl strimlad purjolök 2 msk pumpakärnor Lite salt och peppar Färsk timjan Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Snabblagad fiskgratäng

Birgitta Höglund's Mat - i förrgår: 07:00

Lättlagat Ibland finns varken tid eller lust till matlagning, särskilt nu när vårvärmen börjar komma både här och där. Då är den här rätten väldigt bra att ta till, enklare än så här kan det knappt bli att laga mat. Makrillgratäng 1 port 1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 g eller hemlagad makrill i tomat 4-5 förvällda blomkålsbuketter 5 cm purjolök 2 msk smetana/kokosgrädde eller bearnaisesås ½ dl riven, vällagrad ost ½ tsk torkad timjan 25 g skivat smör Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Stekt vitkål med curry

Birgitta Höglund's Mat - 25 May 20 kl. 07:00

Smakrikt tillbehör Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling. Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn. Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Köttfärsgratäng

Birgitta Höglund's Mat - 24 May 20 kl. 07:00

Smakrik gratäng Idag får du en nyttigare variant av lasagne, jag tycker det blir mycket godare med grönsaker mellan lagren istället för pasta och med en ägg/ostsås istället för bechamel. Du kan variera med till exempel förvälld grönkål/vitkål eller stekta/grillade skivor av aubergine. Vill du ha mer pastaliknande plattor i din gratäng så hittar du Anne Aobadias recept här på Diet Doctor.

Biff Greta med palsternacka

Birgitta Höglund's Mat - 23 May 20 kl. 07:00

Favoritpytt Idag får du receptet på en av mina personliga favoriter bland vår svenska, traditionella restaurangmat. När jag jobbade som kock fick den här rätten ofta avsluta ett tufft arbetspass. Då med potatis, men här har jag bytt ut den mot den aromatiska palsternackan.

Örtmarinerade champinjoner, perfekt på pizzan

Birgitta Höglund's Mat - 22 May 20 kl. 07:00

Förgyll helgpizzan Idag får du ett riktigt gott tips på hur du förhöjer smaken rejält på din pizza. Vill du göra min goda halloumipizza så hittar du det receptet här. Trevlig helg, ta hand om dig och njut av vårens grönska.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Birgitta Höglund's Mat - 21 May 20 kl. 07:00

Vårgrön soppa Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt. Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling. Snabblagad avokadosoppa 2 port 2 välmogna avokado 4 dl kokosgrädde/grädde ½ dl hackad gräslök 2 msk hackad timjan 2 msk kokosolja Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja Några droppar vit balsamvinäger Salt och peppar Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Zucchinipasta med skinksås

Birgitta Höglund's Mat - 20 May 20 kl. 07:00

Skink- och svampsås 1 port 1 dl finskuren svamp 1 dl tärnad skinka ½ dl finstrimlad purjolök 1 dl grädde 2 msk smör ½ tsk fransk senap 1 msk finhackad färsk dragon Lite Worcestershiresauce Salt och peppar Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan. Stek några minuter till under omrörning. Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.

Torsk med tomatsås och svamppytt

Birgitta Höglund's Mat - 19 May 20 kl. 07:00

Snabblagad torsk 2 port ca 400 g torsk i bitar 2 dl tomatröra 1 ekologisk citron 1 msk oregano Salt och peppar Krydda fiskfiléerna runtom med salt, peppar och lite pressad citron. Lägg fisken på en tallrik eller ugnsfat som på bilden nedan och klicka ut ajvar i mellanrummen. Lägg skivor av citron över och krydda med oregano.

Lyxa till pannbiffarna

Birgitta Höglund's Mat - 18 May 20 kl. 07:00

Rosépepparbiffar 2 port 300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt 1 ägg 2 msk sesamfrön 2 msk majonnäs 1 msk mortlad rosépeppar 2 msk smör Salt och peppar Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar. Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Fried Rice – Stekt ris Lowcarb

Birgitta Höglund's Mat - 17 May 20 kl. 07:00

Fried Rice med blomkål 2 port 150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst 150 g skalade räkor 3 dl grovriven blomkål 1 morot i smala stavar 1 dl strimlad salladslök ½ dl finstrimlad ingefära 2 strimlade vitlöksklyftor 1 röd chilipeppar 3 msk kokosolja 2 msk glutenfri tamarisoja 1 pressad lime Ca ½ tsk salt Omelett: 2 ägg 1 msk vatten 1 krm salt Kärna ur och strimla chilipepparn fint, vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna. Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter, krydda med salt. Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lördagsdessert – Mangomousse

Birgitta Höglund's Mat - 16 May 20 kl. 07:00

Lördagsgodis Dagens tips blir ett litet glas med mangomousse, en syrlig och fräsch dessert efter lördagsmiddagen. Min mamma gjorde ofta fromage eller mousse till efterrätt när jag var liten, det är riktigt goda smakminnen. Vill du ha lite färre kolhydrater i din mousse så går det bra att byta ut mangon mot hallon eller blåbär.

Ädeloströra till grillat

Birgitta Höglund's Mat - 15 May 20 kl. 07:00

Ädelostcrème 2-3 port 2 dl ädelost eller Roquefort i bitar ½ dl crème fraiche 1 tsk äppelcidervinäger Några droppar Worcestershiresauce Flingsalt och peppar Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser. Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas. Jag serverade ädeloströran till grillat lamm, ugnsbakade tomater och halloumi.

Snabblagad fisksoppa

Birgitta Höglund's Mat - 14 May 20 kl. 07:00

Fisksoppa 2 port 2-300 g skinn och benfri lax eller annan fisk 2 dl blomkålsbuketter 2 dl zucchini i bitar 2 dl kokosgrädde ½ röd paprika i strimlor 2 msk kokosolja/smör 1 msk riven ingefära 1 msk curry 1 tsk chiliflingor 1 dl vatten 1 msk pressad citron Salt Fräs grönsakerna tillsammans med curry och chili. Häll på kokosgrädde och koka upp, låt puttra några minuter. Koka under tiden upp vattnet med citronsaft och salt, ta från värmen och lägg i fiskbitarna.