Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Bilbloggen

Blogginlägg från Bilbloggen

Ny dödsolycka i halkan. Men ”Det finns ingen hal fläck. Bara hala däck.”

Bilbloggen - 29 Jan 16 kl. 06:59

Ännu en sorglig halkolycka inträffade i Stockholm i natt och föraren dog av sina skador. Låt mig säga på en gäng. Jag vet ingenting om just den här olyckan, mer än det jag läst på nätet.

Blixthalka – då duger bara dubbdäck

Bilbloggen - 13 Dec 15 kl. 18:28

Många tror att dubbdäck bara behövs norr om Dalälven. Ja, en tung aktör som försäkringsbolaget Folksam envisas med att påstå det. Och politiker gör det, och Trafikverket gör det.

Nej, vi har inte slutat att utveckla dubbdäck, säger Michelin

Bilbloggen - 03 Dec 15 kl. 14:09

Jag skriver på debattsidan SVT Opinion att signalerna från svenska myndigheter att dubbdäck kommer att förbjudas lett till att en del stora däcktillverkare slutat upp att utveckla nya dubbdäck, och jag nämner speciellt Michelin. Varför just Michelin? För att Michelin är en av världens största däcktillverkare och inte borde ha...

Svårt att debattera dubbdäck med miljöpartist

Bilbloggen - 30 Nov 15 kl. 07:58

Jag har just debatterat dubbdäck i SVT Gomorron Sverige med kommunalrådet Maria Gardfjell (MP) i Uppsala. Gardfjell själv kör dubbat, men tycker att (de andra) Uppsalaborna ska köra odubbat. För miljön.

Ulf, förnekaren på Naturvårdsverket. Nu erkänner han att dubbdäck är säkrast.

Bilbloggen - 24 Nov 15 kl. 21:14

Signaturen Ulf, eller LuftUffe som han också kallar sig på sociala medier är en med skattemedel avlönad tjänsteman på Naturvårdsverket. Han kämpar just nu med näbbar och klor för att fortsätta att luftbluffa oss om att det är dubbdäcken som skapar de skadliga partiklarna. Men jag undrar med vilken logik...

Uffe ger den dolda agenda ett ansikte

Bilbloggen - 20 Nov 15 kl. 20:21

Uffe som skriver så initierat om forskningsrapporten jobbar som någon kanske anar på Naturvårdsverket, en av de myndigheter som kör med dolda agendor i ärendet ”dubbdäcken dödar”. Ulf skriver också gärna under pseudonymen Luftuffe, troligen för att hans budskap är både luftigt, innehållslöst och svårtolkat. Han försvarar pressmeddelandet som skickades...

Svenska forskare mörkar sin egen rapport om dubbdäck

Bilbloggen - 20 Nov 15 kl. 13:52

Forskare vid Umeå Universitet har räknat ut hur många som dödas av partiklar varje år i Sverige. För femton år sedan var det 7 500 personer som dog i förtid varje år för att de andats in förorenad luft, nu har siffran sjunkit till 5 500. Men det riktigt intressanta...

Dödsolyckan på E4 väcker frågor och engagemang

Bilbloggen - 20 Oct 15 kl. 16:32

Dödsolyckan på E4 norr om Hudiksvall på söndagen engagerar och upprör. En personbil körde in i en långtradare som just kört ut från en parkeringsplats. Passageraren i personbilen dog av sina skador.

Åklagaren inte ute efter Winterkorn och nu dras BMW in i skandalen

Bilbloggen - 30 Sep 15 kl. 20:43

Nu tar åklagarmyndigheten i Braunschweig tillbaka sitt meddelande tidigare i veckan att en förundersökning inletts mot förre VW-chefen Martin Winterkorn, skriver Süddeutsche Zeitung. Åklagaren är dock fortfandade på gång att undersöka vilka som visste vad. Dock alltså inte Winterkorn personligen.

VW ska inte säljstoppas i Schweiz! Tydligen inte tidningsankan heller.

Bilbloggen - 26 Sep 15 kl. 15:20

Det började med ett meddelande från Schweiz motsvarighet till Transportstyrelsen på fredagseftermiddagen. Enligt meddelandet övervägde Schweiz att säljstoppa VW med den skandalomsusades dieselmotorn. Nyheten togs upp av franskspråkiga Le Temps i Genève med uppgiften att det handlade om 180 000 bilar.

Avgasbluffen kan döda dieseln i USA

Bilbloggen - 23 Sep 15 kl. 13:28

  VW-skandalen hotar den tyska bilindustrins dieselsatsning i USA. Mercedes, BMW och VW har lagt ner miljardbelopp på att ta sig in i USA med sina snåla dieselmotorer. Förra året var drygt tre procent av alla nya personbilar i USA dieseldrivna, nästan alla kom från de tre tyska tillverkarna men...

Bosch skyller på VW i avgasskandalen

Bilbloggen - 23 Sep 15 kl. 12:48

Det är det tyska elektronikföretaget Bosch som levererar bränsleelektroniken till Volkswagen och till större delen av den europeiska bilindustrin. Bosch har varit ledande leverantör i många år. Bosch är nästan alltid först med det senaste.

Genmäle från Kia: Garantin är bra!

Bilbloggen - 06 Sep 15 kl. 07:19

Plusbetygen på de 25 mest sålda begagnade bilarna i Sverige föll inte Kias importör i smaken. Här är ett genmäle från Kia Motors Sweden AB: Hur kan en så slätstruken, trist och medelmåttig bil bli en sådan storsäljare? Kanske för den sjuåriga garantin, som importören lurade många privatköpare med.

Varggropen där JM Bygg fångar människor

Bilbloggen - 15 Aug 15 kl. 08:23

I Roslagen fanns gott om varggropar förr i tiden. Djupa hål med något gott att äta på botten, där vargar lurades ner för att strax dödas när de föll mot spetsiga pålar. Vi har fått en ny varggrop i Norrtälje.

Kylarkråkan

Bilbloggen - 12 Aug 15 kl. 12:30

Vi har fått en ny granne i radhuslängan, en ung grabb med bilintresse. Mest tycker han om Audi, men en ny Passat ingår också i stallet. Hans pappa verkar lika intresserad, och vill ha ordning och reda.

Hur farliga är motorcyklarna? Hojåkarna? Bilisterna?

Bilbloggen - 27 Jul 15 kl. 12:03

Jag blev intervjuad om motorcykeldöden i går kväll av en kollega på Aftonbladet. Ibland skriver jag hela texten, ibland en kommentar, och ibland blir jag intervjuad. I går kväll blev jag intervjuad om varför jag tror att hela tretton personer dött på mc bara under juli månads tre första veckor.

Liten körskola 3.

Bilbloggen - 13 Jul 15 kl. 12:22

Ibland är det omöjligt för oss bilister att undvika olyckor. Men ofta sker olyckorna för att vi är slarviga, okunniga och fantasilösa. För att vi saknar förmågan att kalkylera med risker.

Liten körskola 2.

Bilbloggen - 12 Jul 15 kl. 10:33

Jag bilar mycket och ofta i fattiga u-länder. Där dör det betydligt fler i trafiken än här hemma. Men ändå inte så många som man kunde tro när man ser massor av vuxna och barn gå långa sträckor längs landsvägarna.

Liten körskola 1. ”Håll till höger, Svensson”

Bilbloggen - 07 Jul 15 kl. 17:36

Håll till höger Svensson! Minns ni parollen från högeromläggningen 1967? Nej, jag vet.

Min bilmekaniker förlorade sin fru på BB Sophia. Se Kalla Fakta i kväll!

Bilbloggen - 10 Jun 15 kl. 13:06

Jag har en husläkare dit jag går när min kropp känns allt för skröplig och en livmedicus som tar hand om mina bilar. Båda finns i Rimbo, två mil bort, trots att Norrtälje där jag bor är fullt av både vårdcentraler och bilverkstäder. Jag åker till Rimbo för att jag...

Om rostiga bilar

Bilbloggen - 15 May 15 kl. 14:29

Oj, vad många mejl jag fått om Husseins rostiga Nissan Qashqai. (Läs artikeln och krönikan på Aftonbladet Bil.) Många protesterar mot att jag skriver att asiatiska bilar är särskilt dåliga.

Södra Ängby!

Bilbloggen - 07 May 15 kl. 07:37

Klart jag vet att jag var i Södra Ängby och plåtade nya XC90. Varför jag skrev Norra? Tja, demens?

Åretrunt-däck är inte godkända på vintern!

Bilbloggen - 31 Mar 15 kl. 12:50

Svenska Dagbladet citerar biltidningen Automotor och sport och varnar för så kallade Åretrunt-däck. De är varken bra på sommaren eller vintern, skriver tidningen. Men här finns utrymme för grumliga tolkningar.

Mittfältsförare – jag hatar er.

Bilbloggen - 05 Feb 15 kl. 16:27

Jag bor i Norrtälje och kör förstås ofta in till Stockholm.  Och jag är så glad, ja, överlycklig att det inte är mer trafik än att det räcker med två filer på motorvägen. För när jag kör på E4-infarterna till Stockholm, från Uppsala-hållet eller från Södertälje blir jag så frustrerad...

Nämen Ford, det här går ju inte!

Bilbloggen - 13 Jan 15 kl. 16:43

Den splitter nya Ford Mondeo som vi hade med på vintertestet var ju inte så bra, på hmm, vintern … Svårstartad, den gick igång först med startkablar, iskall i kupén, klen rattvärme och usla strålkastare. Kanske ett måndagsexemplar, så jag fick låna en till, splitter ny Mondeo. Och körde 70...

Jag är Charlie

Bilbloggen - 09 Jan 15 kl. 12:47

Den 1 november 1970 brann diskoteket i en by i franska Alperna. Löpsedlarna berättade om tragedin: ”Tragiskt disco i Saint-Laurent-du-Pont – 146 döda”. Två veckor senare dog Frankrikes president, den legendariske motståndsmannen från Andra Världskriget och den som samlade ett sargat Frankrike efter kriget‚ General Charles De Gaulle.

Trafikverket hånar kungens dyslexi

Bilbloggen - 16 Dec 14 kl. 09:06

Äntligen ska ytterligare en skandaldålig sträcka av E4 kopplas bort från pulsådern längs Norrlandskusten. Det är vägen söder om och genom Sundsvall där gammal smal väg genom Sundsvalls södra förorter och stadsgator rätt genom centrum ersätts av bred fin väg utan möten, rödljus eller 50-skyltar och en vacker bro som...

Problematisk Skogsmulle

Bilbloggen - 21 Nov 14 kl. 14:15

Jag skriver att nya Volvo V60 Cross Country är en skogsmulle. Och det är inte första gången jag kallar den där typen av bilar för skogsmulle. Och jag är ju inte ensam om det.

Olycka eller självmord på E18?

Bilbloggen - 06 Oct 14 kl. 20:42

E18 väster om Karlstad är en skam. Vägen är kraftigt trafikerad, bland annat med timmerbilar och långtradare, och med en massa utländska turister i husbil på sommaren. Och så smal som om det vore en avlägsen landsväg i ödemarken.

Sverige som industrination monteras ner

Bilbloggen - 14 May 14 kl. 18:21

Sverige som industrination monteras ner bit för bit. Sten för sten. Och inom den del av industrin som bygger bilar finns det inte mycket kvar i svensk ägo.

Inga 50-skyltar på Dödens väg 40.

Bilbloggen - 03 May 14 kl. 12:19

Det inträffade en allvarlig trafikolycka på väg 40 strax öster om Ulricehamn i går. Flera personer fördes med mycket allvarliga skador till sjukhus. Jag skrev om olyckan och kallade vägsträckan vid dess rätta namn: Dödens väg.

Blodregnet, också dubbdäckens fel?

Bilbloggen - 05 Apr 14 kl. 16:11

Blodregnet drar in över Europa. Över Spanien, Frankrike, England, Och Danmark på lördagen. Och kanske över södra Sverige i helgen.

12 000 döda av rökning. 264 i trafiken. Nu ska det upp fler kameror

Bilbloggen - 28 Feb 14 kl. 17:10

  Trafikverket ska sätta upp ännu fler fartkameror. För att få ner antalet döda i trafiken från rekordlåga 264 med ytterligare 11. Kostnaden är en halv miljard på en nioårsperiod.

Ruffel och båg i tyska bilklubben ADAC

Bilbloggen - 22 Jan 14 kl. 20:35

Fram till veckoslutet var den tyska bilklubben ADAC det finaste, renaste, ärligaste och mest uppriktiga man kunde tänka sig. Världens främsta bilklubb. Tyskland har 80 miljoner invånare.

Malmbanan, järnvägen som vintern inte kan stoppa

Bilbloggen - 19 Jan 14 kl. 13:24

När blev minus 25, minus 30 grader ”extremkyla” i Lappland? Är inte minus 30 i januari helt normal vintertemperatur i norra Norrlands inland? Fråga en norrlänning, eller titta i statistiken och du får ett svar: Helt normalt.

Kinesisk bil säkrast i krocktest!

Bilbloggen - 09 Jan 14 kl. 17:51

För tio år sedan skrattade alla åt kinesisk bilindustri. Och det gjorde vi fortfarande för fem år sedan. Och förra året… Ingenting var ju bra.

Åsa Romson bluffar om bensinpriset. Det är INTE oljebolagen som bestämmer.

Bilbloggen - 07 Jan 14 kl. 10:27

Åsa Romson, språkrör för miljöpartiet, säger i en intervju i Aftonbladet i dag att ”Det är oljebolagen som sätter priserna på bensinen och dieseln i dag.” Men oljebolagens påverkan på bensinpriset är litet jämfört med slutpriset som till största delen avgörs av politikerbeslut. Det är bränsleskatt och moms som utgör större delen av priset.

Myten om odubbade vinterdäck lemlästar och dödar

Bilbloggen - 29 Dec 13 kl. 17:53

Hela julhelgen, ja varje dag under julhelgen, har det inträffat halkolyckor i södra och mellersta Sverige. Singelolyckor och mötesolyckor. Räddningstjänsten har tvingats att klippa upp biltak gång på gång för att få ut de skadade, helikoptrar har fört dem till sjukhus.

Så behåller du skärpan i dina dubbdäck

Bilbloggen - 08 Dec 13 kl. 13:14

Många påstår att slitna dubbdäck är sämre på vintervägen än slitna orubbade vinterdäck. Och många påstår att de tappat de flesta av sina dubbar efter 200 mil. Om vi börjar med de borttappade dubbarna så beror det på att däcken inte blivit ”inkörda” ordentligt.

Nu är det Folksams tur att snubbla bland dubb och partiklar

Bilbloggen - 24 Nov 13 kl. 16:17

Nu ger sig försäkringsbolaget Folksam in i dubb- och partikeldebatten. Folksam har jämfört testdata från Aftonbladets och Vi Bilägares vinterdäcktester och ett ryskt test publicerat i biltidningen auto motor och sport. Man har jämfört bromssträckor på asfalt och vinterväglag och jämfört med olycksstatistik.