Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Klimatmagasinet Effekt

Blogginlägg från Klimatmagasinet Effekt

Domstolen tvingar Holland att agera

Klimatmagasinet Effekt - 25 Jun 15 kl. 12:54

Kjell Vowles I senaste Effekt rapporterade vi om att organisationen Urgenda och 900 privatpersoner har stämt den holländska staten. Organisationen hävdar att regeringens mål att minska växthusgasutsläppen med 14-17 procent till 2020 inte är förenligt med dess lagliga skyldighet att skydda sina medborgare, och i ett historiskt utslag fick de i går rätt av domstolen i Haag. Därför måste staten nu minska sina utsläpp med 25 procent på fem år.

Olivia Linander & Tim Isaksson, Fossil Free: ”Lunds universitet bör divestera!”

Klimatmagasinet Effekt - 27 May 15 kl. 12:33

Redaktionen 19 professorer, 22 docenter, 14 lektorer, 12 doktorer, 43 andra forskare och 73 doktorander har skrivit ett öppet brev som uppmanar Lunds universitet att divestera förvaltade stiftelsemedel ur fossilbolag. Vid sitt nästa möte 12 juni kan universitetets styrelse fatta ett beslut som tydligt signalerar till omvärlden att investeringar i fossilbranschen inte längre är att betrakta som kloka. De 183 universitetsanställda skriver att universitetets nuvarande investeringspolicy är oförenlig med visionen om att »Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor« och »därigenom vara en drivkraft för hållbar utveckling«.

Effekt 2/2015

Klimatmagasinet Effekt - 26 May 15 kl. 11:39

Redaktionen Full sysselsättning och fler timmar. Politikerna vill vi ska arbeta mer, men frågan är varför? Vi diskuterar arbetstidsförkortning och fackens roll i omställningen.

Lärdomar från kolrevolutionen

Klimatmagasinet Effekt - 21 May 15 kl. 12:47

Kjell Vowles Det fanns gott om vattenkraft, men ändå kom det dyrare kolet att dominera textilindustrin. I sin kommande bok letar författaren och forskaren Andreas Malm efter grunderna för fossilekonomin. För Effekt förklarar han varför.

Hjälp annonsörer att hitta oss

Klimatmagasinet Effekt - 12 May 15 kl. 18:06

Redaktionen Hur kan fler annonsörer hitta till kulturtidskrifter och våra läsare? Den feministiska tidskriften Bang, klimatmagasinet Effekt och reportagetidningen Re:public gör en gemensam satsning för att bättre matcha våra tidskrifter med annonsörer och öka vår annonsförsäljning. Därför söker vi nu gemensamt en person för att undersöka och kartlägga annonsmarknaden för kulturtidskrifter samt för att utforma strategier för framtida annonsförsäljning, för såväl papperstidskrifterna som till webben.

Beställ numren du har missat!

Klimatmagasinet Effekt - 12 Mar 15 kl. 09:44

Redaktionen Lagerrensning! Nu säljer vi ut gamla nummer av Effekt - alla nummer kostar 20 kronor styck (ordinarie pris 69 kronor!) Passa på - kampanjen gäller endast till den 31 mars 2015.

Beställ numren du har missat!

Klimatmagasinet Effekt - 12 Mar 15 kl. 09:44

Redaktionen             Lagerrensning! Nu säljer vi ut gamla nummer av Effekt - alla nummer kostar 20 kronor styck (ordinarie pris 69 kronor!) Passa på - kampanjen gäller endast till den 31 mars 2015.

Annika Jacobson, Greenpeace: "Sälj inte Vattenfalls kolgruvor"

Klimatmagasinet Effekt - 09 Mar 15 kl. 13:36

Redaktionen Hösten 2013 rullade en klimatpolitisk skandal i de svenska medierna. I tysthet hade alliansregeringen sålt en del av Sveriges överblivna utsläppsrätter. Istället för att makuleras hamnade de nu i ett annat land och de globala koldioxidutsläppen kunde därmed öka med 1,3 miljoner ton.

Jag hoppas ha Shells VD framför mig

Klimatmagasinet Effekt - 08 Mar 15 kl. 07:47

Redaktionen I mellandagarna var jag med min familj i vårt gamla uppländska torp. Det är tyst. Vintersolstrålarna orkar knappt över trädtopparna.

Effekt 1/2015

Klimatmagasinet Effekt - 05 Mar 15 kl. 11:55

Redaktionen Fånga kolet! Hur ska vi kunna dra koldioxid ur atmosfären? Ska bönderna ta fotosyntesen till hjälp, eller handlar det om storskaliga, industriella lösningar?

När cykeln intar staden

Klimatmagasinet Effekt - 03 Mar 15 kl. 14:38

Annika Hallman Det pågår en kamp om utrymmet i världens städer. Cyklarna blir fler, men också bilarna – en utveckling som ibland får allvarliga konsekvenser. I Fredrik Gerttens nya film skildras billobbyisternas starka inflytande över trafiksituationen i många länder, men också den globala cykelrörelsen och vad den gör för att åstadkomma förändring.

Vad lär vi oss egentligen?

Klimatmagasinet Effekt - 30 Jan 15 kl. 18:48

Redaktionen Måndagen den 2 februari arrangerar Klimataktion, tillsammans med Klimatmagasinet Effekt och ABF, en samtalskväll om något av det viktigaste inför framtidens omställning: skolan. Välkomna! Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Samtal om kött och jordbruk

Klimatmagasinet Effekt - 26 Jan 15 kl. 15:34

Redaktionen Det var fullsatt på Cowspiracy-visningen på Biorio i söndags. Panelsamtalet filmades av Martin Smedjeback och kan ses nedan. Med i panelen var Johanna Björklund, Oloph Fritzén och David Kihlberg.

Bli krismedveten med Effekt

Klimatmagasinet Effekt - 20 Jan 15 kl. 13:37

Redaktionen Nu startar vi studiecirkel med ABF. Energi, ekologi, ekonomi – tre olika aspekter på krisen som kommer att prägla vår framtid. Klimatförändringarna har redan börjat, ekonomin haltar och oljeproduktionen minskar.

Välkomna på filmfrukost om kor och klimat!

Klimatmagasinet Effekt - 16 Jan 15 kl. 13:38

Annika Hallman Effekt och Bio Rio arrangerar filmfrukost med filmen Cowspiracy och efterföljande panelsamtal om köttproduktion söndag 25 januari kl 10.30. Köp biljett här: www.

Ännu en planetgräns har överskridits

Klimatmagasinet Effekt - 16 Jan 15 kl. 10:30

Kjell Vowles I dag publicerar tidningen Science en uppdatering av de planetära gränserna, som definierades av Johan Rockström och hans forskarkollegor 2009. Då hade tre av de nio gränserna passeras (gällande klimat, förlusten av biodiversitet och kvävecykeln). Nu visar uppdateringen, som har letts av Will Steffen vid Stockholm Resilience Center, att även gränsen för landanvändning har passerats.

Lämna reserverna i marken

Klimatmagasinet Effekt - 08 Jan 15 kl. 19:19

Kjell Vowles Tidskriften Nature publicerar i dag en analys över hur mycket av världens olja, gas och kol som måste lämnas i marken om vi ska hålla uppvärmningen under två grader. Christophe McGlade och Paul Ekins vid University College London uppskattar att en tredjedel av världens oljereserver, hälften av gasreserverna, och 80 procent av kolet måste ligga orört, om vi ska en rimlig – eller i alla fall en 50 procent chans – att klara tvågradersmålet. Detta är globalt, och i förhållande till dagens reserver – alltså de fossila bränslen som idag är ekonomiskt lönsamma att producera.

Det ständigt aktuella köttet

Klimatmagasinet Effekt - 06 Jan 15 kl. 11:03

Redaktionen Effekt har flera gånger diskuterat köttets miljöpåverkan (bland annat i temanumret från 2012). Ämnet är ständigt aktuellt, och tillsammans med Bio Rio bjuder vi in till filmfrukost på Hornstull. 25 januari visar vi filmen Cowspiracy – The Sustainability Secret där filmarna Kip Andersen och Keegan Kuhn undersöker varför så få miljöorganisationer ifrågasätter den industriella djurhållningen – en industri som filmarna menar står för mer utsläpp av växthusgaser än transportindustrin och som starkt bidrar till bland annat avskogning, föroreningar och jorderosion.

Inbillning – utbildning – ombildning

Klimatmagasinet Effekt - 02 Jan 15 kl. 20:13

Redaktionen I Effekt nummer 3/2014 var temat utbildning, och vi utforskade om vi lär oss det vi behöver? I februari kommer diskussionen att fortsätta, då vi tillsammans med Klimataktion och ABF diskuterar frågan: Hur lär vi oss leva i samklang med planeten? Dagens elever är morgondagens samhällsbyggare.

Förhandlingarna lever med urvattnat avtal

Klimatmagasinet Effekt - 18 Dec 14 kl. 15:43

Kjell Vowles Al Gore talar på klimattoppmötet. Foto: World Resources Institute/CC Klimatmötet i Lima tog slut förra helgen. Utgången av samtalen brukar vara att de antingen brakar ihop eller att de resulterar i ett urvattnat avtal och flera frågor skjuts på framtiden.

Vi kan berätta andra historier

Klimatmagasinet Effekt - 17 Dec 14 kl. 16:44

Redaktionen Så här mycket blir kvar av Effekt om kulturtidskriftsstödet kapas. Bild: Anders Hellberg I dag anordnade Effekt tillsammans med tidningen 10-tal en manifestation på Mynttorget i Stockholm för att protestera mot den planerade kapningen av kulturtidskriftsstödet. På plats var representanter från en stor del av Sveriges kulturtidsskrifter och tal hölls av bland andra DN:s kulturchef Björn Wiman, och representanter från tidningar såsom Re:public, Bang och Karavan.

Ingen fara på taket - om att vara säker

Klimatmagasinet Effekt - 08 Dec 14 kl. 19:46

Anders Hellberg Foto: OKG   I våras tog sig en handfull miljöaktivister olovligen upp på taket till en av Oskarshamns kärnkraftsreaktorer. Gripandet gick lugnt till, det handlade trots allt om fredliga aktivister som ville uppmärksamma bristande säkerhetsrutiner. Men även om det hade varit människor som haft för avsikt att sabotera inne på den för tillfället avstängda reaktorn så hade de inte kommit långt.

Kom och fira med oss!

Klimatmagasinet Effekt - 08 Dec 14 kl. 17:11

Redaktionen Snart är det dags att fira vårt femårsjubileum. Kom och träffa Effekt-medarbetare och Effekt-läsare på Folkets Park Hornstull i Stockholm på torsdag. För livemusiken står Ismael och Jonas Gren sköter poesin.

Stefan Sundström: Jag tar tåget härifrån nu

Klimatmagasinet Effekt - 07 Dec 14 kl. 16:32

Redaktionen Foto: Jeanette Andersson  Hörrni, det är dags för ett friår igen. Nu har jag spelat så mycket, skrivit så mycket, nu får ni ta över. Jag har skrivit en bok om Nordnorge och om att vi måste vara rädda om havet.

2014 kan bli varmaste året

Klimatmagasinet Effekt - 04 Dec 14 kl. 19:08

Kjell Vowles I bland går jag och önskedrömmer. Tänk om klimatförnekarna har rätt – att vi inte befinner oss mitt i en pågående och allt värre ekologisk kris. Att den globala uppvärmningen stannade av 1998 och att vi kan slappna av nu.

Kom igen, nu röstar vi för planeten!

Klimatmagasinet Effekt - 03 Dec 14 kl. 18:36

Jonas Gren SD tvingar fram nyval. Förutom det uppenbart barnsliga och enerverande i själva agerandet, är det en ironi att den kvarts miljard kronor (!) detta extraval kommer att kosta Sveriges ekonomi sammanfaller med den summa som rekordregnen i Malmö tidigare i år stod för.

00-tal barn

Klimatmagasinet Effekt - 03 Dec 14 kl. 14:42

Redaktionen I Effekt nr 4/2014 tipsar vi om Maja Lindströms och Lars Nordéns film. Här har du möjlighet att se den i sin helhet. En vackert animerad kortfilm av Maja Lindström och Lars Nordén om ett tänkt samtal med våra barn.

Effekt 4/2014

Klimatmagasinet Effekt - 03 Dec 14 kl. 14:21

Redaktionen   Det är fem år sedan det första numret av tidningen kom. Idén föddes i ett kök någonstans, då Sara Jeswani, David Jonstad och Jesper Weithz var frustrerade över hur övriga medier behandlade klimatfrågan. I nya numret samlar Effekt grundarna igen, för ett samtal om aktivistmagasin på toapapper, duschmunstycken och att bygga alternativ.

Effekt fyller fem!

Klimatmagasinet Effekt - 30 Nov 14 kl. 12:37

Redaktionen Nu är det fem år sedan första numret av Klimatmagasinet Effekt kom ut, och det vill vi givetvis fira tillsammans. Detta ska vi göra 11 december på Folkets Park Hornstull (i källaren på restaurangen Cantina Real). För livemusiken står Ismael och Jonas Gren sköter poesin.

Slutstation för det stora tågexperimentet?

Klimatmagasinet Effekt - 29 Nov 14 kl. 10:16

Cajsa Unnbom Foto: Erik Söderström/CC/Flickr Till och med Margaret Thatcher tyckte att privatisering av järnvägen var att gå för långt. Så är Sverige också ensamt i Europa om sin kraftiga avreglering av tågtrafiken. Exakt varför den osynliga handen är så dålig på att köra tåg förklaras i en ny bok.

Emma Wikberg: "Mer klimatlat än klimatsmart"

Klimatmagasinet Effekt - 25 Nov 14 kl. 23:58

Redaktionen Människan är lat eftersom naturen skapar lata varelser. Den som gör av med mer energi än nödvändigt gör sig själv en otjänst i kampen för överlevnad och fortplantning. Enkla och effektiva metoder att avgöra vad som är värt att lägga kraft på är livsnödvändiga ur ett evolutionärt perspektiv.

Vad New Orleans vålnader sa

Klimatmagasinet Effekt - 20 Oct 14 kl. 08:31

Jesper Weithz Spåren efter Katrina syns fortfarande, Foto: Cometstardom/CC Det dröjer en vecka innan jag ser budskapet. På en tvärgata från mitt bed & breakfast har någon målat på gatans asfalt. Tre flera meter breda bokstäver.

Fracking lär inte hjälpa klimatet

Klimatmagasinet Effekt - 16 Oct 14 kl. 10:36

Kjell Vowles Frackingfält i USA. I och med att brunnarnas produktion snabbt minskar måste det hela tiden borras nya brunnar. Foto: Simon Fraser University/CC.

Effekt 3/2014

Klimatmagasinet Effekt - 09 Oct 14 kl. 18:12

Redaktionen Är vi ekologiska analfabeter som inte förstår vilken press vi utsätter ekosystemen för? Kommer vi stå handfallna när vi inte längre har oljan att tillgå? Och hur ska vi kunna lära ut nya sätt att leva till våra barn när vi själva fortsätter som vanligt?

Olof Palme: Ecocide requires urgent international attention

Klimatmagasinet Effekt - 09 Oct 14 kl. 18:07

Kjell Vowles Olof Palme: Ecocide requires urgent international attention.   The UK lawyer Polly Higgins is in Sweden. She is the person that once again has raised the issue of ecocide-law – which would ban the destruction of ecosystems – on the agenda, and now she hopes that Sweden will show leadership on the issue.

Olof Palme: Ekocid kräver internationell uppmärksamhet

Klimatmagasinet Effekt - 08 Oct 14 kl. 18:55

Kjell Vowles Den engelska advokaten Pollly Higgins är i Sverige. Hon är den som på nytt har lyft upp frågan om en ekocid-lagstiftning – som förbjuder förstörelsen av ekosystem – på dagordningen. Nu hoppas hon att Sverige igen ska visa ledarskap i frågan.

Vi måste ge svåra svar

Klimatmagasinet Effekt - 30 Sep 14 kl. 10:44

Kjell Vowles Efter valet har förklaringarna till Sverigedemokraternas framgångar duggat tätt. Journalisterna bevakar inte landsbygden; alliansregeringen ökade klyftorna som hade vuxit redan på Göran Perssons tid; Fredrik Reinfeldt sommartalade om kostnaderna för flyktingmottagandet; kultureliten fördummade SD:s väljare. Även om det kan ligga något i allt det här, är problemet med förklaringarna att de ofta pekar ut en enskild faktor.

Håller en ny klimatrörelse på att ta fart?

Klimatmagasinet Effekt - 29 Aug 14 kl. 14:08

Kjell Vowles Sällan har en storm kommit mer passande. Precis som Staffan Laestadius höll på att avsluta sitt tal om hur vi behöver en ny svensk modell för omvandling började vindarna tillta i Vita bergsparken i Stockholm. Regnmolnen blev allt mörkare.

Superbonden fixar biffen

Klimatmagasinet Effekt - 05 Aug 14 kl. 06:10

David Jonstad Världens matförsörjning är en katastrof. En stor del av världens befolkning svälter redan och frågan är om vi i den rika världen också kommer att göra det i framtiden. Fortsätter det som nu är risken stor.

Ett rop i rättan tid

Klimatmagasinet Effekt - 31 Jul 14 kl. 09:17

Redaktionen Vi fortsätter att gräva arkivet för att fira vårt femårsjubileum. I nummer 1/2012 uppmärksammade vi en något äldre jubilant. Tyst vår mobiliserade en folkrörelse.