Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Kulturbloggen

Blogginlägg från Kulturbloggen

Oklanderlig swing på upptrampade stigar – Another One av Karl Olandersson

Kulturbloggen - Igår: 13:32

foto Mikael Silkeberg Karl Olandersson Another One 4 Inspelad i Atlantis Studio i Stockholm 4 november 2019 Mixning: Karl Olandersson, Martin Sjöstedt och Janne Hansson (även inspelningstekniker) Producerad av: Karl Olandersson och Martin Sjöstedt (co-producer: Robert Mehmet Sinan Ikiz) Stockholm Jazz Records 59:09 Releasedatum: 3/4 2020 Femte skivan i eget namn från en lika produktiv som överväldigande trumpetare, tillika utmärkt kompositör och stilsäker vokalist i Chet Bakers anda. Han examinerades från Musikhögskolan i Stockholm 2001 där han sedermera undervisat.. Karl Olandersson förekommer ofta i kommersiella sammanhang: orkestrar i tevesända evenemang som Allsång på Skansen och Let´s Dance samt i populära shower.

Recension av tv-serie: Unorthodox – helt underbar

Kulturbloggen - Igår: 12:49

Unorthodox Betyg 4 Miniserie i fyra avsnitt på Netflix Denna miniserie har hyllats runt om i världen och det är välförtjänt. Det är en av de bästa miniserierna i år i alla fall. Huvudpersonen är nittonåriga Ester, Esty kallad, som växt upp i en strängt ortodox-judiskt kvarter, Williamsburg, i New York.

Filmrecension: Ash Is The Purest White

Kulturbloggen - Igår: 11:39

Ash Is The Purest White Betyg 4 Svensk biopremiär 3 april 2020 Regi Jia Zhangke En film som ger fascinerande insyn i det kinesiska samhället under dess övergång från kommunism till dess speciella form av diktatorisk kapitalism. Handlingen utspelar sig från 2001 till 2018 och vi får följa en ung kvinna, Qiao, som är förälskad i och har en relation med Bin, en lokal gangster. Som alltid i regissören Jia Zhangkes filmer får vi se en baksida av den kinesiska utvecklingen, tillväxtundrets baksidor.

Lyssna: Maia Hirasawa – Bättre

Kulturbloggen - Igår: 10:17

Maia Hirasawa släppte nya singeln ”Bättre” 3 april – och i maj kommer ett album på svenska. Ett pressmeddelande: Svensk-japanska artisten Maia Hirasawa har sedan 2007 jobbat som artist, låtskrivare och producent, med en gedigen karriär i både Japan och Sverige där hon släppt ett flertal album på både engelska, japanska och svenska. Samma dag som den stora jordbävningen och tsunamin skedde i Japan (2011) släppte Maia Hirasawa låten ”Boom”.

Lyssna: Tomas Andersson Wij – Dit du går

Kulturbloggen - Igår: 10:14

Fredag 3 april 2020 är det premiär för Dit du går, andra singeln från det kommande albumet med Tomas Andersson Wij som släpps i september 2020. Dit du går är en stor ballad med oemotståndlig refräng, uppbackad av legendariska Fläskkvartetten. Ett pressmeddelande: ”Vissa låtar jobbar jag länge med, andra bara dyker upp, som om de redan fanns.

GöteborgsOperan ställer in all publik verksamhet fram till sommaren

Kulturbloggen - 01 Apr 20 kl. 15:08

Efter fredagens nationella förbud mot sammankomster med fler än 50 personer har GöteborgsOperans styrelse och vd beslutat att ställa in all publik verksamhet fram till sommaren. – Vårt fokus nu ligger på att säkra nästa säsong, säger vd Christina Björklund. Ett pressmeddelande: Den publika verksamheten på GöteborgsOperan har varit tillfälligt inställd sedan den 12 mars, till följd av regeringsdirektiv och rekommendationer från Västra Götalandsregion, för att förhindra smittspridningen av det nya coronaviruset.

Titta: The National – High Violet Live From Brooklyn Academy of Music

Kulturbloggen - 01 Apr 20 kl. 13:40

The National kommer att släppa en jubileumsutgåva av sitt album High Violet för att fira att albumet fyller tio år den 19 juni 2020. Denna hyllade fullängdare, bandets femte studioalbum, innehåller klassikerna Terrible Love, Bloodbuzz Ohio, England och Vanderlyle Crybaby Geeks. Den nya utgåvan släpps i form av en trippel-LP och inkluderar förutom dessa favoriter även flertalet låtar som aldrig tidigare funnits tillgängliga på vinyl.

Existentiella poem inbäddade i betagande omgivning – Magritte av Ulla Carin & Gilbert Holmström

Kulturbloggen - 30 Mar 20 kl. 14:28

Ulla Carin & Gilbert Holmström Magritte 4 Inspelad september 2019 i Nilento Studio i Kållered Mix och master: Lars Nilsson Producent: Gilbert Holmström Nilento Records 47:05 Release: 20/3 2020 Gilbert Holmström tillhör de få musiker i Göteborg vars gärning rönt tillbörlig respekt på den nationella jazzscenen. 2019 förärades han hederspris av föreningen Svensk Jazz,. Det skrivs uppskattande om honom i översiktsverket Frihetens blå toner ( som saknar många självklara namn) och hans musicerande älskas av hippe entreprenören Jonas Kullhammar.

Lyssna: Långbacka/Bådagård tolkar Peter Gabriel – “Solsbury Hill”

Kulturbloggen - 28 Mar 20 kl. 11:54

Långbacka/Bådagård. Foto: Mikael Sjöberg. Långbacka/Bådagård tolkar Peter Gabriel – “Solsbury Hill”.

Lyssna: Mando Diao – Själens skrubbsår

Kulturbloggen - 28 Mar 20 kl. 09:22

Foto: Viktor Flumé Mando Diao har släppt en ny singel, Själens skrubbsår. Ett pressmeddelande berättar: Att anklaga Mando Diao för att ligga på latsidan vore onekligen orättvist. Tätt inpå höstens utgåva av albumet BANG och deras insats som husband i På spåret släpper kvintetten den 29 maj sitt andra svenskspråkiga album, I solnedgången.

Filmrecension: Mr Jones – skrämmande aktuell om journalistikens nödvändighet

Kulturbloggen - 27 Mar 20 kl. 14:41

Mr Jones Betyg 4 Svensk biopremiär 27 mars 2020 Regi Agnieszka Holland Filmen bygger på en verklig händelse och den är stark och går inte att värja sig emot. Det är skrämmande det som skildras och vissa scener klarar jag knappt av att se. Någon har sagt: Ta bort människan och du tar bort det som orsaker svält, hunger och krig.

Mångfald av latinbeat från klaviatur-ess – Yesun av Roberto Fonseca

Kulturbloggen - 25 Mar 20 kl. 18:27

foto Alejandro Azcuy Roberto Fonseca Yesun 4 Inspelad i Paris, Barcelona, New York och Havana Mixning: Stephen Sedgwick i London Producent: Roberto Fonseca & Daniel Florestano Wagram Music 54:56 Release: oktober 2019 ( svensk releasekonsert planerades till 8/4 i Sthlm) Tionde albumet från en kubansk pianist uppväxt i familj vars gemensamma nämnare stavas musik. Från pappa och mamma har han ärvt fascinationen för rytmer och röster, vilket märks på Yesun. Roberto Fonseca har varit Grammy-nominerad, tagit masterexamen i komposition och tillhörde i början på 2000-talet Buena Vista Social Club.

Dramaten visar inspelade föreställningar på Dramaten Play

Kulturbloggen - 25 Mar 20 kl. 16:29

Fotokollage: Utvandrarna, Liv Strömquist tänker på dig!, Spöksonaten, Idioten, Scener ur ett äktenskap, Mormors svarta ögon. Dramaten välkomnar publiken till den digitala tjänsten Dramaten Play, med start onsdag 25 mars.

Unga Klara, nationell scen för barn och unga, lanserar en digital scen

Kulturbloggen - 24 Mar 20 kl. 16:01

Unga Klaras föreställning X kan nu streamas kostnadsfritt via teaterns hemsida, foto Marguerite Seger Nu lanserar Unga Klara, som nationell scen för barn och unga, en digital scen med en konstnärlig repertoar för alla åldrar. Satsningen är ett svar på händelseutvecklingen i samband med Covid-19 och innebär att alla, i hela Sverige, utan kostnad kan ta del av Unga Klaras utbud av högkvalitativa scenkonstföreställningar med barnperspektiv via hemsidan www.ungaklara.

Lyssna: Pelle Ekerstam – Kom Vi Går

Kulturbloggen - 22 Mar 20 kl. 15:32

“Kom Vi Går” är andra singeln från Pelle Ekerstams kommande debut EP på svenska. Första singeln “Det som hände mig var du”, en duett med den svenska artisten Lisa Miskovsky, släpptes den 31 januari i år och blev samma dag utsedd till vinnare i “Låttestet” i radio P4 Musikplats Stockholm. Ett pressmeddelande berättar: “Kom Vi Går” är en hyllningssång till våren och släpptes  på vårdagjämningen 20:e mars, vårens första dag.

Smart och roande med omvänt perspektiv – Ingeborgs manifest på Teater Trixter

Kulturbloggen - 22 Mar 20 kl. 03:38

Av Petra Revenue och Gilda Stillbäck (baserat på formuleringar av Ingmar Bergman) Regi: Petra Revenue Regiassistent: Lars Andersson Scenografi: Ger Olde Monnikhof Ljus: Miranda B Wickström Musik: Björn Knutsson Urpremiär: 20/3 2020 Spelas till och med 8/4 Andréegatan 13 i Göteborg Vad händer om den imposante regissören Ingmar Bergman agerar i kvinnlig skepnad, blir citerad genom i stort sett en hel monolog, fast med passande pronomen? Frågeställningen är utgångspunkten för samarbetet mellan Petra Revenue och Gilda Stillbäck, vars fyndiga idé kläcktes på Fårö under Mixed Minds härom året. En pilot i mindre format väckte bifall och man uppmanades att färdigställa en scenproduktion.

Regionteatern Blekinge – Kronoberg ställer in vårens program

Kulturbloggen - 21 Mar 20 kl. 14:17

Foto: Olle Enqvist I spåren av Coronaepidemin ställer Regionteatern i Blekinge-Kronoberg in hela vårens program. Så här skriver teatern i sitt pressmeddelande. – ”Vi har gjort en risk- och konsekvensanalys som lett fram till slutsatsen att det nu är nödvändigt att ställa in vårens resterande publika verksamhet.

Tre kvinnors pockande röster omsluter lyssnaren – Upp av Irmelin

Kulturbloggen - 19 Mar 20 kl. 22:46

foto Aron Mattsson Irmelin Upp 4 Inspelad I Kingside Studio Gnesta och i Playing With Music i Stockholm Mix: Otto Wellton & Petter Berndalen Producent: Irmelin Playing With Music 42:68 Release: 14/3 2020 Vokaltrion bildades 1999 av studenter på Kungliga Musikhögskolan. Idag heter medlemmarna Eva Rune, Karin Ericsson Back och Maria Misgeld. På deras sjätte album i ordningen finns femton sånger, som bortsett från en psalm är egentillverkade.

Filmrecension: Huset vid skogens slut – svensk skräckfilm som inte riktigt lyckas

Kulturbloggen - 18 Mar 20 kl. 17:03

Huset vid skogens slut Betyg 1 Premiär: tillgänglig för streaming i hela Norden från den 23 mars 2020 på bland annat iTunes och SF Anytime Regi Jonathan Katzeff Det är lite sorgligt, det bär mig alltid emot att sätta ett lågt betyg på en film och speciellt en svenskproducerad. Jag vet ju hur mycket jobb och engagemang som ligger bakom en filmskapelse, på så många plan. Skådespelare, regissör, manusförfattare, ljussättare, ljudtekniker, producenter med flera, med flera.

Moderna Museet, Nationalmuseum och ArkDes stänger och håller stängt till den 14 april 2020

Kulturbloggen - 18 Mar 20 kl. 16:40

Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet Med anledning av situationen kring det nya coronaviruset har Moderna Museet i Stockholm och Malmö, Nationalmuseum och ArkDes beslutat att tillfälligt stänga sina lokaler. ArkDes och Moderna Museet, som har sina respektive verksamheter i samma lokaler, kommer att hålla stängt från och med den 19 mars och Nationalmuseum stänger från och med den 20 mars 2020, berättar ett pressmeddelande: Alla tre museer håller stängt fram till åtminstone den 14 april. All publik verksamhet såsom föreläsningar, offentliga visningar, skolvisningar, ateljéverksamhet och bokade gruppvisningar i respektive museums lokaler är sedan tidigare inställda.

Kvalificerad och varierad jazz från tungviktare – In Ali´s Kitchen med Ali Djeridi

Kulturbloggen - 17 Mar 20 kl. 02:33

Ali Djeridi In Ali´s Kitchen 4 Inspelad december 2019 i Kulturcentrum Musikverket i Sandviken Mixning: Daniel Lantz Producent: Ali Djeridi och Daniel Lantz Do Music Records 56:47 Release: 13/3 2020 Den 55-årige stockholmaren grundade orgeltrion Trinity som jag haft förmånen att höra live. I flera decennier har Ali Djeridis samarbetat med bland andra Nisse Sandström, Bernt Rosengren, Maria Schneider, Carl Orrje och backat upp självaste Barbara Hendricks. När trumslagaren beslöt sig för att göra en egen platta, valde han att sammanstråla med tre musikaliska bjässar vars meriter är hisnande .

Porlande beat och suggestiva stämningar – Karlavagnen av Emil Ingmar

Kulturbloggen - 16 Mar 20 kl. 00:25

Cover Art Emil Ingmar, Anton Karlkvist & Manilla Team Emil Ingmar Karlavagnen 4 Inspelad i Kingside studio april 2019 Mixning: Pål Svenre Mastring: Tomas Eberger, Stockholm Mastering Producerad av: Calle Rasmusson och Emil Ingmar Prophone Records (Swedish Jazz) 60:22 Release: 20/2 2020 Egentligen högst naturligt att jag inte hört talas om Emil Ingmar då detta är ett debutalbum. Han är uppväxt i Karlstad, vilket återspeglas i flera låttitlar. Efter avhopp från “Ackis” företogs flytt till Uppsala och studier i psykologi.

Bokrecension: Rooster Bar av John Grisham

Kulturbloggen - 14 Mar 20 kl. 14:41

Rooster Bar Författare John Grisham Utgivningsdatum 2019-11-11 Förlag Albert Bonniers Förlag Översättare Kjell Waltman Originaltitel The Rooster Bar ISBN 9789100174996 Rooster Bar är en mycket lättläst roman där John Grisham framför allt pekar på den vidriga behandlingen av papperslösa människor i USA och det sjuka rättsväsendet. Ett tredje ämne har skildrar på ett skrämmande sätt är hur det i USA finns stenrika personer som driver utbildningscentra och skolor där elever måste ta dyra lån för att bekosta utbildningen och samtidigt äger dessa utbildningsanordnare de banker och institut som beviljar eleverna lånen. Eleverna blir svårt skuldsatta och oftast är utbildningarna av undermålig kvalitet.

Filmrecension: Corpus Christi – Om sann andlighet i falska kläder

Kulturbloggen - 13 Mar 20 kl. 06:26

Corpus Christi Betyg 4 Svensk biopremiär 13 mars 2020 Regi Jan Komasa Daniel, en 20-åring med kriminell bakgrund, sitter på ungdomsanstalt med ett hårdfört gäng andra unga män. Han drömmer om att bli präst men vet att det är omöjligt att komma in på prästakademin på grund av hans bakgrund. När han skickas till ett sågverk efter frigivningen hamnar han stället i en kyrka.

Textens visdom realiseras av taktilt briljant duo – Tuesdays With Morrie av GEST

Kulturbloggen - 13 Mar 20 kl. 03:36

foto Lina Ikse Av Jeffrey Hatcher och Mitch Albom (efter bok av Mitch Albom) Regi: Gary Whitaker Scendesign: Ger Ole Monnikhof Ljusdesign: Fredrik Glahns Sångare: Otilia Eek I rollerna: Antonio Tengroth och David Whitworth Premiär 6/3 2020 Spelas till och med 4/4 hos GEST (Gothenburg English Studio Theatre) vid Chapmans torg i Göteborg Den med mig jämnårige Mitch Albom verkar nå framgång vad han än företar sig. Likt en renässansmänniska finns på cv:et exempelvis firad sportjournalist med egen kolumn, flera bästsäljare, pjäser och musikal. Har dessutom varit radiovärd och tillsammans med författarkollegor bildat en grupp som ger konserter.

Filmrecension: Sanningen – ett franskt-japanskt relationsdrama med en primadonna i huvudrollen

Kulturbloggen - 12 Mar 20 kl. 11:30

Sanningen Betyg 3 Svensk biopremiär 13 mars 2020 Regi Hirokazu Kore-eda Ett franskt-japanskt relationsdrama med en primadonna i huvudrollen. En av Frankrikes största primadonnor – Catherine Deneuve. När den berömda divan Fabienne (Catherine Deneuve) skall ge ut sina memoarer från ett långt liv som skådespelare kommer dottern Lumirs (Juliette Binoche) hem från New York.

Glimrande artisteri i ord och ton – Lisa, kvinnan som är jag på Lorensbergsteatern

Kulturbloggen - 11 Mar 20 kl. 05:12

pressfoto från Rival – Håkan Larsson Lisa – kvinnan som är jag 5 Idé och manus: Lisa Nilsson Regi och koreografi: Anna Ståhl Kostymdesign: Camilla Thulin ljusdesign: Johan Sundén Rådig rådgivare: Sisela Kyle Dansare, musiker och sidekick: Nikola Stankovic Musiker: Pål Svenre (kapellmästare), Per Lindvall, Mattias Torell, Fredrik Jonsson och Björn Arkö 9/3 2020 På turné till Lorensbergsteatern i Göteborg 9-11/3 Tror det är tredje gången jag recenserar Lisa Nilsson. Showen där hon kombinera sina artistisks uttryck, har gått för utsålda hus under fjolåret i Stockholm. Flerfaldigt Grammisbelönade sångerskan har haft för avsikt att göra en genomarbetad show, vars intention varit att skratta åt sig själv tillsammans med publik.

Gibrish/ Sam & Jimmy – Musik som andas hängivenhet på KOM Bar

Kulturbloggen - 10 Mar 20 kl. 17:18

foton Karin Forsman Konsertkväll med Gibrish och Sam & Jimmy KOM Bar på Karl Johansgatan i Majorna i Göteborg 7/3 2020 Sedan hösten 2013 driver systrarna Karin och Maria Forsman sin livescen i en rymlig lokal off-city i Göteborg. Inga grannar störs och besöken hit sker i bestämt syfte. Man droppar inte in spontant.

Mot kontinenten – På resa i första klass på Hallwylska museet öppnar i Stockholm 27 mars

Kulturbloggen - 10 Mar 20 kl. 15:42

På resa i Italien. Hallwylska museets nya utställning berättar om turismens utveckling kring sekelskiftet 1900. Den 27 mars 2020 ppnar utställningen Mot kontinenten – På resa i första klass på Hallwylska museet i Stockholm.

Maj – en hemmafrus liv tar plats på Lilla scenen på Dramaten

Kulturbloggen - 10 Mar 20 kl. 15:40

Ellen Jelinek. Foto Clara G. Nu kommer dramatiseringen av Kristina Sandbergs hyllade romantrilogi om Maj och hennes familj.

Recension: Artemisia med Operabyrån – Lyhört, samspelt, men med en handling som vill för mycket

Kulturbloggen - 09 Mar 20 kl. 19:05

Foto: Elisabeth Ohlson Artemisia För idén står Operabyråns konstnärliga ledare Christina Larsson Malmberg och Catalina Langborn Elisabet Ljungar – koncept, libretto och regi Hedvig Ljungar – scenografi och kostym Medverkande Christina Larsson Malmberg – sopran Catalina Langborn – barockviolin Mime Yamahiro Brinkmann – barockcello Jonas Nordberg – lutor Mayumi Kamata – cembalo Artemisia är ett samarbete med Konserthuset Stockholm. Det är inte helt lätt att recensera föreställningen Artemisia, Operabyråns senaste verk som uppfördes i Grünewaldsalen på Konserthuset kvinnodagen den 8 mars. Operabyrån bildades 2010 och har som idé att lyfta ut historiska kvinnor ur skuggorna.

TV-kritik: Sällskapet – Smärtsamt och roligt om blinda, vita män och den fantastiska porrindustrin

Kulturbloggen - 09 Mar 20 kl. 16:21

Tempo dokumentärfestival Sällskapet – Intervjuer från alltings mittpunkt Betyg 3 Visas på SVT i år (2020) Regi: Malin Erixon och Mario Adamson Malin Erixon synliggör de blinda fläckar vi alla bär med oss. Vita män, alla i 35-40-års ålder med utbildning, bra jobb och familj träffas för ett samtal om manlighet och privilegier. Regissör Malin Erixon och Mario Adamson träffar sällskapet vid ett flertal tillfällen.

Övertygande skådespelare ger kropp åt strålande manus – Sommarnöjen av Teater Bauer

Kulturbloggen - 09 Mar 20 kl. 02:06

från Teater Bauers facebooksida Manus: Håkan Johnsson Regi: Erik Ståhlberg Ljus, ljud och teknik: Otto Båth Musik: Pelle Bolander Kostym: Frida Dufwa Skådespelare: Anna Persson, Josephine Bauer, Pelle Bolander, Patrik Dufwa och Lars Magnus Larsson Gästspel på Kulturhuset Vingen, i Göteborg (Torslanda) Teater Bauer bildades 2015 i Göteborg på initiativ av Josephine Bauer, leds av henne och Erik Ståhlberg. Man har gett sig själva i uppdrag “att bredda och fördjupa teaterkonsten i en samhällelig och social kontext”. Deras ledord är texten, skådespelare och publiken.

Teaterkritik: Kollision på Soppteatern är en gott-och-blandad påse

Kulturbloggen - 08 Mar 20 kl. 10:28

Kollision Regiöga Fredrik Meyer Soppteater/öppen bar på Under Fontänen, Kulturhuset Stadsteatern Premiär den 7 mars 2020 Kollision är en gott och blandad påse, där man försöker ge olika bitar av skratt och allvar. Vissa bitar är klockrena, andra hade jag valt bort Kollision är en dansföreställning med inslag av teater, musik och sång. Det är också en föreställning om förutfattade meningar kring professioner, kulturer, framgångar och vänskaper.

Mello! – publiksuccé!

Kulturbloggen - 07 Mar 20 kl. 16:56

(Hela ensemblen sjunger, till stående ovationer från publiken, ABBA:s “Waterloo” som vann ESC i Brighton, 1974 – foto: Martin Moberg, Kulturbloggen) Denna lördagkväll är det final i den svenska Melodifestivalen, och senare i mitten på maj är det tänkt att Eurovision Song Contest (ESC) ska hållas i Rotterdam, Nederländerna. Men man behöver nödvändigtvis inte bege sig vare till Stockholm eller Rotterdam för att få uppleva musikalisk glädje i sann melloanda och det med liveband som numera fattas i mellosammanhang. Det räcker faktiskt att som undertecknad gjorde idag på eftermiddagen, tillsammans med ett drygt 100-tal andra sätta sig till rätta i Ronneby folkteater och där få se och lyssna till elever som går på Ronneby Kulturskola.

Sprider glädje med slickad och svängig soul jämte hits från förr – Bo Kaspers Orkester på Lorensberg

Kulturbloggen - 07 Mar 20 kl. 15:53

foto Leif Wivatt Bo Kaspers Orkester Konsert på Lorensberg i Göteborg 5/3 2020 (den första av fem spelningar på Lorensberg) 4 Pågående påkostade turné har döpts till Hjärtat håller takten. Den fokuserar på Bo Kaspers tämligen färska album 23:55, vars ambition handlat om att lyfta fram soul-influenserna som kvartetten sagt sig härbärgera i sina DNA. Bandet som funnits i 28 år påstår sig ha kommit in i början av tredje perioden.

Teaterkritik: Ett frö i rymden på Marionetteatern – gör dig hejdlöst förälskad i vår planet

Kulturbloggen - 07 Mar 20 kl. 10:50

Foto: Markus Gårder Ett frö i rymden Av Eva Brise och Helena Nilsson Regi Helena Nilsson Scenografi och kostym Märta Fallenius Ljusdesign Olle Axén Mask Petra Göransson Dockmakare Kay Tinbäck Du Rées I dockmakarverkstaden Hedvig Bergman, Anette Fredriksson, Timothy Johansson, Tomas Lundkvist, Karin Magnusson Urpremiär: Marionetteatern Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen den 6 mars 2020 Föreställningens längd är ca 60 minuter utan paus Från 5 år Att gå på teater där majoriteten är i 5 årsåldern, gör en förberedd på det mesta och man får som vuxen för en gångs skull leva lite på undantag – föreställningen är i första hand till för de små. Därmed kan någon bli rädd, glad eller högljudd över något som du som vuxen inte är förberedd på. En sak är också väldigt säkert när det gäller kids, de fjäskar inte inställsamt för varann, skådespelarna eller övriga i rummet.

Filmrecension: Waterproof – peppigt om kvinnlig frigörelse i Jordanien

Kulturbloggen - 07 Mar 20 kl. 09:17

Tempo dokumentärfilmfestival Waterproof Betyg 3 Svensk biopremiär Visas på Tempo dokumentärfilmfestival Regi: Daniela König Khawla är Jordaniens första kvinnliga rörmokare. Hon utbildar fler kvinnor att laga rör och dra vatten- och rörledningar i hemmet. Det går bra för Khawla.

Filmrecension: Summerwar – chockartat om gemenskap och drillning under nasseflaggans glans

Kulturbloggen - 07 Mar 20 kl. 08:55

Tempo dukumentärfilmfestival Summerwar Betyg 4 Svensk biopremiär visas på Tempo dokumentärfilmfestival Regi Moritz Schultz Vad är det hos en tolvåring som får den att lockas av vapen och militärutrustning, att sommar efter sommar återvända till lägret Azov Regiment för Ukraniapatrioter? Svaret är tudelat. Det är personligt och varierar från ungdom till ungdom.

Lyssna: Mimikry med Caroline af Ugglas – Jag Är En Sån Som Förstör

Kulturbloggen - 06 Mar 20 kl. 11:11

I januari startade Mimikry sin resa med att släppa en singel i månaden digitalt, under hela 2020.