Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Kulturbloggen

Blogginlägg från Kulturbloggen

Teaterkritik: Pappa, make och krigsförbrytare – en viktig pjäs om människans naivitet

Kulturbloggen - 2 timmar sedan

Riksteatern Medverkande Danjin Malinovic Fikret Çeşmeli Konstnärligt team Av: Danjin Malinovic Regi: Michael Cocke Scenografi och kostym: Katrin Brännström Musik: Fikret Çeşmeli Ljusdesign: Patrik Nystrand Maskdesign: Eva Rizell Hur kan en vanlig pappa som har allt man kan tänka sig – barn familj vänner och framgång – förvandlas till nåt annat, någon som använder farliga vapen och som attackerar oskyldiga människor? Hur kan ett liv ta en så drastisk vändning? Manusförfattaren och huvudrollsinnehavaren Danjin Malinovic har efter intervjuer med en krigsförbrytare från forna Jugoslavien dömd för massmord och tortyr omvandlat orden till teater.

Lyssna: Victor Leksell – Svag

Kulturbloggen - 22 timmar sedan

Victor Leksell har släppt singeln ”Svag” som han framförde på Musikhjälpen i december. Ett pressmeddelande: Som ett resultat av den fina responsen bland Victors fans valde han att gå in i studion och färdigställa låten. Imorgon uppträder han på P3 Guld, där han även är nominerad till Framtidens Artist.

Lyssna: Jonathan Johansson – 7 April

Kulturbloggen - 22 timmar sedan

Jonathan Johansson har släppt singeln “7 April” om terrordådet på Drottninggatan. Ett pressmeddelande: Det har gått snart tre år sen terrorattentatet på Drottninggatan. Snart tre år sen Rakmat Akilov körde en lastbil genom hjärtat av Stockholm, rev upp ett avlångt sår och dödade 5 personer.

Lyssna: Sara Yasmine – Okända Land

Kulturbloggen - 22 timmar sedan

Sara Yasmine har släppt en ny singel: Okända Land – en låt om att vilja gå med någon man älskar genom livets svåra perioder. Ett pressmeddelande: Det är den andra singeln från det kommande albumet Osårbar som släpps i februari 2020 och följer upp hennes hyllade debutalbum Åh nej!. Åh Nej!

Lyssna: Tilde – Call My Name

Kulturbloggen - 22 timmar sedan

I slutet av 2018 släppte Tilde sitt hyllade och efterlängtade debutalbum Nothing Gold Can Stay där den bland annat beskrevs av Göteborgs-Posten som en “tidlös debut” med fyra lysande fyrar i betyg. Nu kommer första smakprovet från uppföljaren, singeln “Call My Name”. Ett pressmeddelande skriver: ”Call My Name” är en svepande drömsk låt om kärlek, hopp och förtvivlan som sätter tonen för ett djupare sound och en mer känslomässigt melankolisk inriktning för sångerskan.

Lyssna: Slowgold – Nåt

Kulturbloggen - 22 timmar sedan

Slowgold har släppt en ny singel, Nåt. Slowgolds kommande album Aska är resultatet av en känsla som funnits i flera år, vilken har mognat genom de senaste egenproducerade albumen, berättar ett pressmeddelande. De musikaliska referenserna går tillbaka till musiken från Amandas uppväxt och albumet är delvis en uppgörelse med utvecklingen av Slowgolds historia.

Filmrecension: Bad boys for Life – Häftigaste Bad boys hittills

Kulturbloggen - Igår: 13:14

Bad boys for Life Betyg 4 Svensk biopremiär 17 januari 2020 Regi: Bilall Fallah och Adil El Arbi Snutarna Mike Lowrey (Will Smith) och Marcus Burnett (Martin Lawrence) är tillbaka på filmduken. Lite äldre men knappast klokare. Med full energi kastar sig Mike över brottslingarna medan Marcus backar upp honom under protest.

Hildebrands “Stockholmsnatt” gav liv till den svenska kickersrörelsen

Kulturbloggen - i förrgår: 11:46

Den som var ung på 90-talet minns nog trenden som exploderade i de svenska förorterna. Bomberjackor, lätta gympadojor och Adidasbrallor var attiraljerna som gjorde att man kunde känna igen en kicker. Källan till den nya trenden kom från filmen “Stockholmsnatt”, som hade premiär 1987.

Regipriset Falstaff till Sofia Jupither & Levan Akin

Kulturbloggen - i förrgår: 18:28

Sofia Jupither – Levan Akin, foto Erik Lefvander Falstaff-priset 2019 går till teater- och operaregissören Sofia Jupither och filmregissören Levan Akin som mottar en prissumma om 300 000 kronor vardera. Syftet med priset är att inspirera regibegåvningar inom film, teater eller opera till fortsatt skapande, berättar ett pressmeddelande. Levan Akin är regissören till den hyllade svenska filmen “And Then We Danced” som nyligen fick Svenska Filmkritikers pris – så det är en hel del som pekar på att den filmen kommer att ta hem en hel del priser på Guldbaggegalan.

Anna Kruse porträtteras – extraordinär kompositör och sångare med poetisk mission

Kulturbloggen - i förrgår: 13:55

livefoton Gustav Kruse/ Susanna Fredén I höstas (september 2019) cyklade jag en regnig torsdagskväll till Nefertiti efter att ha varit på teaterpremiär. Minns jag rätt blev jag inbjuden till en tillställning som lockade. Anna Kruse skulle tillsammans med sitt band göra ett program med Edith Södergrans dikter, tonsatta i divergerande musikaliskt skrud.

Filmrecension: Cats – mycket som inte fungerar i filmen

Kulturbloggen - i förrgår: 13:11

Cats Betyg 2 Svensk biopremiär 17 januari 2020 Regi Tom Hooper Längd 1 tim 50 min Censur Barntillåten i vuxens sällskap (annars 7 år) Musikal är ett sätt att berätta något och film ett helt annat. Det är inte ofta det fungerar så bra att föra över något från den ena konstformen till den andra. Cats fungerar inte så bra.

Filmrecension: Alice och borgmästaren – kunde blivit bra men blev väldigt seg

Kulturbloggen - 14 Jan 20 kl. 18:31

Alice och borgmästaren Betyg 2 Svensk biopremiär 24 januari 2020 Regi Nicolas Pariser Alice är en ung kvinna som studerat humanistiska ämnen och en del filosofi. En dag får hon ett jobb i kansliet hos borgmästaren i Lyon. Det visar sig att hon fått en högst udda jobb: hon ska vara filosof till borgmästaren som hamnat i en slags existentiell kris.

Filmrecension: Just Mercy – omskakande och mästerlig

Kulturbloggen - 14 Jan 20 kl. 18:04

Just Mercy Betyg 4 Svensk biopremiär 17 januari 2020 Regi och manus Destin Daniel Cretton Filmen är ca 2 tim 18 min Omskakande. En film där jag sitter på helspänn fast jag vet hur det ska sluta. Att göra en film som bygger på verkliga händelser och som dessutom är längre än normallängd och samtidigt hålla upp publikens engagemang är mästerligt.

Barnperspektiv och moderskänslor präglar komplext och expansivt körverk – Krigerska på Backa teater

Kulturbloggen - 14 Jan 20 kl. 03:26

foto Ola Kjelbye Av Athena Farrokhzad Bearbetning & regi: Saga Gärde Scenograf: Jenny Ljungberg Kostym: Regissör, ensemble & kostymavdelning Ljussättare: Ellen Ruge Komposition/ Ljuddesign: David Gülich, Lisa Nordström Medverkande: Bahareh Razekh Ahmadi, Eleftheria Gerofoka, Beri Gerwise, Anna Harling, Kristina Issa, Gunilla Johansson Gyllenspetz, Bo Stenholm, Ove Wolf Spelas till och med 5/3 Urpremiär på Backa Teater på Lindholmen i Göteborg 11/1 2020 Från 15 år Vad vi betraktar under c:a 80 minuter är en kombination av körverk och dokumentär redovisning. Det är en väldigt kvinnlig värld som skildrar moderskap, barns beroende och vad som format kvinnorna som berättar. Skulle inte bli förvånad om det uteslutande är kvinnliga recensenter som fått i uppdrag att bedöma uppsättningen och sätta in den i en kontext.

Fotografiska: Erik Johansson – Places Beyond”

Kulturbloggen - 13 Jan 20 kl. 16:02

Foto: Erik Johansson – Demand and Supply The sky är inte the limit. ”Vi föds kreativa” står det på väggen som möter en när man kliver in i Erik Johanssons värld ”Places Beyond” på Fotografiska. Efter att bara ha tittat runt lite snabbt på bilderna är det omöjligt att säga emot honom.

”Joker” har chans att ta hem flest statyetter inför årets Oscargala

Kulturbloggen - 13 Jan 20 kl. 15:46

Joker nominerades på måndagen den 13 januari 2020 i elva klasser, tätt följd av ”The Irishman” med tio nomineringar. De filmer som nominerats till bästa film: Le Mans ’66 The Irishman Jojo Rabbit Joker Unga kvinnor Marriage story 1917 Once upon a time in Hollywood Parasit Taika Waititis “Jojo Rabbit” har nominerats i sex kategorier inför Oscarsgalan den 9 februari. Filmen är bland annat nominerad till Bästa film, och Scarlett Johansson har chans att ta hem priset för Bästa kvinnliga biroll.

Skakande låga siffror för svensk film

Kulturbloggen - 13 Jan 20 kl. 09:00

Biografrapporten 2019 skriver i ett pressmeddelande: skakande låga siffror för svensk film. Biografrapporten 2019, framtagen av Svenska Biografägareförbundet, visar på ett rekordlågt år för svensk film. Medan allt fler svenska filmer visas på bio, drygt 40 procent fler än rekordåret 2013, så tappar svenska filmer hela 31 procent i andel av biobesöken jämfört med föregående år.

Legendar levererar örongodis -Bernt Rosengren Quartet feat Christina Von Bülow på Nefertiti –

Kulturbloggen - 12 Jan 20 kl. 21:45

foto Leif Wivatt Nefertiti i Göteborg 10/1 2020 Tenorsaxofonisten och kompositören Bernt Rosengren uppfyller definitivt kriterierna för att få kallas legendar. Verksam på toppnivå sedan sent 50-tal, fått en räcka priser inklusive hederspris från Jazzriksförbundet och hela fem gånger tilldelats Gyllene Skivan. Jag har senaste fem åren sett honom fyra gånger.

Bokrecension: Institutet av Stephen King – en riktigt bra King-thriller

Kulturbloggen - 12 Jan 20 kl. 17:46

Institutet Författare: Stephen King Utgivningsdatum 2019-09-11 Förlag Albert Bonniers Förlag Översättare John-Henri Holmberg Originaltitel The Institute ISBN 9789100180270 660 sidor som flyter iväg när jag läser, så spännande, så fascinerande. Stephen King när han är som bäst. Stephen King är en av världens skickligaste, förmodligen den skickligaste, på att skriva spänningsromaner med paranormala, mystiska inslag.

Filmrecension: The Farewell

Kulturbloggen - 12 Jan 20 kl. 14:42

The Farewell Betyg 4 Svensk biopremiär 10 januari 2020 Regi Lulu Wang En dramakomedi med många skratt trots den allvarliga diagnosen. När farmor Nai Nai får diagnosen lungcancer och tre månader kvar att leva får hela släkten veta det utom hon själv. Att man skall skydda henne från sanningen är alla överens om.

Lyssna: ​Ozzy Osbourne feat. Elton John – Ordinary Man

Kulturbloggen - 10 Jan 20 kl. 19:21

​ Ozzy Osbourne släpper albumet “Ordinary Man” 21 februari och titelspåret släpptes 10 januari 2020. Ett pressmail: Fredagen den 21 februari släpper Ozzy Osbourne sitt nya album “Ordinary Man” – första albumsläppet på nära tio år. Den 10:e januari släpptes titelspåret ”Ordinary Man” som han gör tillsammans med sin gode vän Elton John.

Lyssna: Peter Bjorn and John – On The Brink

Kulturbloggen - 10 Jan 20 kl. 19:12

Peter Bjorn and John har släppt en till singel, On The Brink, från kommande album, Endless Dream. Ett pressmail: Internationellt hyllade svenska bandet Peter Bjorn and John firar 20 år i år och släpper nytt album. Albumet, som får titeln ”Endless Dream”, släpps via INGRID den 13 mars och därefter åker bandet på stor USA-turné med start i Los Angeles.

Filmrecension: Bombshell – när tystnaden bryts – läs hellre boken Klubben

Kulturbloggen - 10 Jan 20 kl. 18:51

Bombshell – när tystnaden bryts Betyg 3 Svensk biopremiär 17 januari 2020 Regi Jay Roach I rollerna: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow , Kate McKinnon, Connie Britton, Mark Duplass, Rob Delaney, Malcolm McDowell och Allison Janney mfl Hur kunde en chef på en av världens största tv-stationer under årtionden sexuellt trakassera och utnyttja kvinnliga medarbetare? Filmen bygger på verkliga händelser, då Roger Ailes, mannen som skapade Fox News, kunde avslöjas och få sparken. Roger Ailes spelas oerhört bra av John Lithgow.

Robyn klar för Way Out West

Kulturbloggen - 10 Jan 20 kl. 18:31

Robyn klar för Way Out West sommaren 2020. Ett pressmeddelande: Hon har förädlat konsten att göra upplyftande anthems av nedstämda känslor och kan vända smärtor till triumf som ingen annan. Hon befinner sig mitt emellan pop och underground – tillgänglig men trovärdig, en discopopdrottning med integritet, fjäderlätt men urstark.

Lyssna: John Legend – ”Conversations In The Dark”

Kulturbloggen - 10 Jan 20 kl. 18:29

John Legend har släppt låten ”Conversations In The Dark”. Den multiplatinasäljande artisten och låtskrivaren John Legend är även skådespelare och släpper den nya låten i samband med att han medverkar i den prisbelönta serien This Is Us som sänds på tisdag den 14 januari via NBC. “Conversations in The Dark” är skriven av John Legend, Gregg Wattenberg, Jesse Fink, Kellen Pomeranz, Chance Peña och har producerats av Gregg Wattenberg och Pom Pom.

Bokrecension: Inte ett ord av Harlan Coben

Kulturbloggen - 09 Jan 20 kl. 14:24

Inte ett ord Författare: Harlan Coben Utgivningsdatum 2020-01-07 Förlag Bookmark Förlag Översättare Svante Skoglund Originaltitel: Run Away ISBN 9789189007437 Harland Coben kan konsten att sy ihop en spännande och rafflande thriller. Alla hans senaste romaner har toppat New York Times bästsäljarlista och totalt har Cobens böcker sålts i över 70 miljoner exemplar och publicerats på 43 språk. Han är den enda författaren som tilldelats samtliga av de tre litterära utmärkelserna Edgar Allan Poe Award, Anthony Award och Shamus Award.

Musikaliska har en tydlig kvinnlig inriktning på vårens program

Kulturbloggen - 09 Jan 20 kl. 13:11

Rachel Mohlin, Cathrine Winnes, Sandra Ibarreche Burgos. Några av kvinnorna på Musikaliska våren 2020. Med sprudlande musikkomik, liveversion av TV-serie och spansk hetta har Blåsarsymfonikernas vårsäsong på Musikaliska en tydlig kvinnlig inriktning, berättar ett pressmeddelande: Blåsmusiken är traditionellt en manlig domän.

GöteborgsOperans Danskompani drar igång nya året med Stoic

Kulturbloggen - 09 Jan 20 kl. 13:07

“Stoic” av Sidi Larbi Cherkaoui. Foto: Mats Bäcker ”Så jävla genial att benen viker sig”. GöteborgsOperans Danskompani rivstartar det nya året med hyllade Stoic av Sidi Larbi Cherkaoui.

Krönika: Fredrika Bremer hade enorma försäljningssiffror

Kulturbloggen - 08 Jan 20 kl. 13:36

Ny forskning visar hur berömd och läst Fredrika Bremer var av samtiden med enorma försäljningssiffror i USA och England bland annat. Att hon var feminist, eller kvinnosakskvinna (detta fantastiska ord!) som kämpade för kvinnors myndighet, gör henne inte mindre aktuell.

Lyssna: Tame Impala – Lost in Yesterday

Kulturbloggen - 08 Jan 20 kl. 13:23

Tame Impala (Kevin Parker) släpper sitt fjärde studioalbum, “The Slow Rush”, den 14 februari 2020. Han har nu släppt en singel som en försmak på det kommande albumet. Singeln “Lost in Yesterday”, släpptes den 8 januari.

Guldbaggenomineringar för 2019: Flest nomineringar till And then we danced och Quick

Kulturbloggen - 08 Jan 20 kl. 11:31

“And then we danced”, Levan Akins kärleksdrama om två unga georgiska dansare och Mikael Håfströms “Quick” är båda nominerade i sju kategorier var inför årets Guldbaggegala. “And then we danced” är bland annat nominerad för bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa manliga biroll. Filmen var utsedd till Sveriges Oscarsbidrag, men blev inte nominerad.

Nya teaterchefen på Dramaten, Mattias Andersson, inleder spelåret på Elverket med “Vad skulle du göra annorlunda om du fick leva om ditt liv?”

Kulturbloggen - 07 Jan 20 kl. 10:31

Marie Richardson. Foto Ola Kjelbye. Innan dramatikern och regissören Mattias Andersson tillträder som teaterchef och konstnärlig ledare intar han Elverket med sin rosade föreställning Vi som fick leva om våra liv efter en utsåld höst på Backa Teater i Göteborg.

Boktipset tillbaka i Go’kväll i SVT

Kulturbloggen - 07 Jan 20 kl. 10:28

Monica Lindgren, Johanna Lundin, Titti Schultz och Johan Malm. Foto: Privat, Rodrigo Soto, Peter Knutsson, Johanna Malm Sandberg. Varje onsdag i vår kommer Go’kväll återigen att bjuda på boktips och läsinspiration.

En kvinna, en man, ett freak – premiär för Hedwig and The Angry Inch på Malmö stadsteater

Kulturbloggen - 07 Jan 20 kl. 10:26

Rockmusikalen Hedwig and The Angry Inch får premiär på Malmö Stadsteaters scen Hipp 16 januari 2020. I huvudrollerna Lindy Larsson och Mari Götesdotter. Foto Johan Sundell.

Bokrecension: First Contact av Johannes Heldén

Kulturbloggen - 06 Jan 20 kl. 15:02

First Contact Författare Johannes Heldén Utgivningsdatum 2019-04-12 Förlag Albert Bonniers Förlag Medarbetare Heldén, Johannes (form) ISBN 9789100174477 En omtumlande, fascinerande resa ut i universum och in i vårt innersta. En tunn poesibok som spänner över det oändliga. Handlingen i detta enastående diktverk beskrivs av bokförlaget: Ett kraschat, övervuxet rymdskepp på en okänd planet, i ett avlägset stjärnsystem.

Bokrecension: Hon som måste dö av David Lagercrantz

Kulturbloggen - 06 Jan 20 kl. 14:46

Hon som måste dö av David Lagercrantz Serie Millennium (del 6) Utgivningsdatum 2019-08-22 Förlag Norstedts ISBN 9789113073743 Detta är den stora avslutande finalromanen i Millenium-serien om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Nja. Tja.

Bokrecension: När repet brister av Belinda Bauer

Kulturbloggen - 06 Jan 20 kl. 14:31

När repet brister Författare Belinda Bauer Utgivningsdatum 2019-05-02 Förlag Modernista Översättare Nils Larsson Originaltitel Snap ISBN 9789177816041 En helt underbar deckare att läsa en helg när du vill försjunka i något spännande och samtidigt lite underhållande. Belinda Bauer slog igenom med besked med sin debutroman, Mörk jord, som belönades med deckarvärldens mest prestigefyllda pris, The CWA Gold Dagger, som delas ut av brittiska Crime Writers’ Association. Hon har även belönats med The Dagger in the Library för sitt samlade författarskap.

10-års jubileum i form av “Gräddfil” nyårsrevy med sting

Kulturbloggen - 06 Jan 20 kl. 12:08

Gruppbildsproblematik uppstår när tre klasskamrater möts igen i Ronneby efter 30 år. Mia Österhof, Carina Ringtun och Malin Holm. (Foto: Martin Moberg, Kulturbloggen) Nyårsrevy: “Gräddfil” Spelas 31 december, 4 januari, 5 januari och alla fredagar och lördagar i januari.

Årskrönika 2019 – Rapsodisk kulturrelaterad sammanfattning från Mats i Mölndal

Kulturbloggen - 06 Jan 20 kl. 03:02

foto Susanne Durlind Ystads Allehanda För egen del ett märkligt år att redovisa. Orkar inte göra en tillbakablick på hela decenniet. I slutet på 2018 tog jag farväl av min arbetsgivare under drygt trettioett år på Göteborgs Postterminal, främst på grund av orimligt nattschema.