Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Kulturbloggen

Blogginlägg från Kulturbloggen

Filmrecension: Mjölkkriget – en fantastisk berättelse om den lilla människan kamp för frihet mot kooperativet

Kulturbloggen - Igår: 19:19

Mjölkkriget Betyg 4 Svensk biopremiär 17 juli 2020 Originaltitel: The County/Héraðið Regi och manus: Grímur Hákonarson I rollerna: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Hinrik Ólafsson, Sigurður Sigurjónsson, Hannes Óli Ágústsson, Ragnhildur Gísladóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Jens Albinus Jag fullkomligt älskar den här filmen och dess karaktärer och i synnerhet huvudpersonen, den viljestarka, upproriska mjölkbonden Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir). Inga är en medelålders kvinna, inte tvålfager och inte smal och som en älva och långt ifrån skör som en porslinsfigur. Hon är rakt på, ärlig och vad som kan en del kan vilja använda det rätt konstiga ordet manhaftig.

Förunderliga klanger och storartad sång – Sing Me The News av Lena Swanberg

Kulturbloggen - 11 Jul 20 kl. 00:08

Per Kristiansen pk-foto Lena Swanberg Sing Me The News 5 Inspelad och mixad av Göran Petersson i Brus & knaster mobila studio och Studio Gul i Sundbyberg 2018-2019 plus somliga pålägg i Banjou studio Ekerö Producerad av Lena Swanberg & Göran Petersson (fyra spår co-producerade med Richard Krantz) Lobjär Recordings (egen utgivning med stöd från Statens Kulturråd) 50:21 Releasedatum: 27/5 2020 Jag känner främst till henne genom intryck hon gjort, live och på skiva som vokalist i storband ledda av Ann-Sofi Söderqvist. Den Stockholmsbaserade sångerskan och kompositören växte upp i Hälsingland. Tidigt i barndomen började hon spela fiol.

Filmrecension: Adults in the Room – varning för hur de rikaste gör de fattiga fattigare

Kulturbloggen - 08 Jul 20 kl. 13:16

Adults in the Room Betyg 4 Svensk biopremiär 10 juli 2020 En ruggigt träffande och varnande film om hur en kapitalstarka eliten i världen och inom EU och Euro-zonen i synnerhet är maktfullkomliga. Filmen skildrar hur omöjligt det är för den som är fattig att ta sig ur fattigdomen. I filmen handlar det om Grekland som 2015 är på ruinens brand, i kölvattnet av börskraschen som startade i USA 2007.

Den första kvinnan

Kulturbloggen - 08 Jul 20 kl. 12:58

ElektronikBranschen en vinnare under pandemin

Kulturbloggen - 05 Jul 20 kl. 10:11

Covid 19-pandemin har gett många företag problem men det finns vinnare, som matvaruleverantörer som Mathem. En annan vinnare är Elektronikbranschen. Ett pressmeddelande berättar: Försäljningen av hemelektronik fortsatte att öka under juni.

Bennypriset instiftas av Kulturhuset Stadsteatern och Anne Sofie von Otter

Kulturbloggen - 05 Jul 20 kl. 10:06

Årligt pris om 100.000 kronor ska i Benny Fredrikssons anda lyfta fram kulturskapare som med spännande uttryck har en vilja att nå ut brett, berättar ett pressmeddelande: Den 2 juli skulle Benny Fredriksson, Kulturhuset Stadsteaterns tidigare VD och teaterchef, ha fyllt 61 år. Kulturen var för honom inte bara en dörr till nya världar, den var också en förutsättning för gemenskap och samhörighet.

Årets Bok 2020 görs online i år

Kulturbloggen - 02 Jul 20 kl. 15:52

Bonniers Bokklubbar anpassar sig efter rådande omständigheter och förlägger Årets Bok 2020 till ett digitalt event. Prisutdelningen livesänds på Årets Boks Instagram och Bonniers Bokklubbars Facebook den 9 oktober, berättar ett pressmeddelande: I samband med Årets Boks nya datum för prisutdelningen förlängs även röstningsperioden till den 6 september. Röstningen sker på www.

Motsatsen till slentrian – Sticks & Leslie feat Fredrik Kronkvist

Kulturbloggen - 30 Jun 20 kl. 01:42

foto från Unity Facebooksida Var: Unity i Göteborg När: 27/6 2020 Föredrar alla dagar i veckan tystnad framför urvattnade och rent av tjatiga tongångar. Musik jag alltför ofta tvingas genomlida när jag går på krogen eller vill lyssna på Sportradions referat av Allsvenskan. De få ställen som i dessa restriktionstider kan erbjuda ett andningshål, är guld värt mig som musikälskare.

Folkoperan sätter upp Ålevangeliet

Kulturbloggen - 29 Jun 20 kl. 17:22

Folkoperan sätter upp Ålevangeliet Patrik Svenssons Augustprisade berättelse Ålevangeliet om världens mest gåtfulla fisk blir nyskrivet oratorium för solister, kör och orkester på Folkoperan. Stina Oscarson skriver librettot och musiken komponeras av Emmy Lindström. Premiären av Ålevangeliet planeras till våren 2022 på Folkoperan.

H. K. H. Kronprinsessan Victoria inleder Stockholm Prides digitala parad

Kulturbloggen - 28 Jun 20 kl. 15:51

Fotograf: Copyright Kungl. Hovstaterna/Erika Gerdemark H. K.

Teater Dictat ger Shakespeare digitalt

Kulturbloggen - 28 Jun 20 kl. 15:42

Teater Dictat går mot strömmen – satsar på digital Shakespeare i sommar, berättar ett pressmeddelande: När andra ställer in arrangemang har Varbergsbaserade TEATER DICTAT bestämt sig för att erövra Internet med MAQBETH DELUXE. Pandemin och de begränsningar som den inneburit har väckt en ny sorts lust och kreativitet i den fria teatergruppen som återigen intar Sommarvarberg med ännu en klassikertolkning – denna gång digitalt från Teater Halland! Shakespeares Macbeth är en tidlös klassiker som fortsätter att locka teatrar och publik runt om i världen.

Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård gör huvudrollerna i nyinspelning av Utvandrarna

Kulturbloggen - 25 Jun 20 kl. 14:23

Lisa Carlehed storfilmsdebuterar tillsammans med Gustaf Skarsgård i de ikoniska huvudrollerna som Kristina och Karl-Oskar i den kommande filmatiseringen av Utvandrarna. Vilhelm Mobergs folkkära klassiker ska ges nytt liv när inspelningen också flyttas hem till Sverige. I rollsättningen ser vi även Liv Ullmann och Sofia Helin.

I höst kommer Robssons, Sveriges första robotkomedi som tv-serie

Kulturbloggen - 25 Jun 20 kl. 14:20

Robotar och AI, artificiell intelligens, har mer och mer blivit ett ämne som skildras i film och olika kulturevenemang. Nu är det dags för Sveriges första robcom – det vill säga robotkomedi. Helena af Sandeberg, Linus Wahlgren, Victor Beer och Elisabeth Drejenstam Papadogeorgou blir huvudrollsinnehavare i Robssons – en robcom för hela familjen.

Tim Bergling Foundation stöttar Bris vilket möjliggör dygnet runt-öppen stödlinje för barn

Kulturbloggen - 24 Jun 20 kl. 10:03

Nu är det klart att Tim Bergling Foundation träder in som samarbetspartner och med finansiellt stöd till Bris för att säkerställa att Sverige får en nationell stödlinje för barn som är öppen dygnet runt. Sex miljoner kronor uppdelat på tre år möjliggör de utökade öppettiderna. Ett pressmeddelande: ”Vi är otroligt glada över partnerskapet som innebär att fler barn snabbt kan få stöd vid svåra livsutmaningar, oavsett när på dygnet behovet uppstår”, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Lyssna: Neil Young – Homegrown

Kulturbloggen - 23 Jun 20 kl. 17:38

Neil Young har släppt ett album, Homegrownm, som bland hans fans fått legendarisk status. Homegrown spelades in melon juni 1974 och januari 1975 och var planerat att ges ut under 1975, men Neil Young ställde in dess utgivning. Albumet har varit outgivet fram tills nu.

Filmrecension: Wretched – Charmig flört med skräckfilmsgenren

Kulturbloggen - 23 Jun 20 kl. 13:55

Pressbild Wretched Betyg 3 Svensk biopremiär 15 juni Regissör B-filmskänsla, grumligt foto och undermåligt skådespel. Den ser inte mycket ut för världen, men Wretched är en charmig skräckfilm gjord med glimten i ögat. För om man blundar för den träiga masochismen, de utnötta klichéerna och dåligt fotografi har man en hyfsad matinékväll framför sig.

Dramaten läser noveller för fri lyssning

Kulturbloggen - 23 Jun 20 kl. 10:02

Electra Hallman. Foto: Sophie Odelberg Dramaten har inlett ett samarbete med bokförlaget Novellix där skådespelare ur Dramatens ensemble har läst in noveller från förlagets utgivning. Fjorton noveller, av bland andra Sara Stridsberg, Martina Montelius och Hjalmar Söderberg, publiceras den 24 juni och kommer att finnas för fri lyssning på Dramatens och Novellix hemsidor under sommaren.

Matilda Voss Gustavssons reportagebok Klubben blir film

Kulturbloggen - 21 Jun 20 kl. 09:46

Nordisk Film har förvärvat filmrättigheterna till Klubben, Matilda Voss Gustavssons reportagebok om trakasserier och övergrepp inom ramen för en av Stockholms mest välrenommerade mötesplatser för kultur, och om krisen i Svenska Akademien. Den hyllade danska manusförfattaren Maren Louise Käehne är den som ska förvalta historien, berättar ett pressmeddelande: När Matilda Voss Gustavsson i november 2017 publicerade den första artikeln om kulturprofilen gick det inte att förutse effekten. Hennes artiklar i Dagens Nyheter fick ner Svenska Akademien på knä med resultatet att 2018 års Nobelpris i litteratur inte delades ut det året.

Bokrecension:Gotthart kommer aldrig längre än till förstaklass av Spero Etiam

Kulturbloggen - 20 Jun 20 kl. 11:06

Gotthart kommer aldrig längre än till förstaklassFörfattare Spero EtiamUtgivningsdatum 2020Förlag MultatuliISBN 9789198596311 Love Gotthart – före detta clown, numera utbildad legitimerad lärare – kommer aldrig längre än till första klass, faktum är att till och med hans kontraktposition som förskolelärare är ostadig på grund av diverse skilda meningar mellan Gotthart och den andra personalen på skolan. Gotthart följer läroplanen, fokuserar på eleverna mer än föräldrarna och beskrivs överlag som en väldigt passionerad lärare som undervisar eleverna på ett varierat och underhållande sätt. Tyvärr uppskattas inte Gottharts sätt att undervisa – den andra personalen är redan nöjd med hur de har det, ingenting nytt eller otraditionellt är välkomnat, inga klagomål kring klätterställningar som håller på att gå sönder och särskilt inga utländska influenser (såsom nederländska sånger etc.

Filmrecension: Papicha – Kvinnoförtryck och begränsande normer i ett konservativt Algeriet

Kulturbloggen - 17 Jun 20 kl. 13:22

Pressbild Papicha Betyg 3 Svensk biopremiär 15 juni Regi Mouina Meddour Det konservativa Algeriet har könsstereotyper från 50-talet samtidigt sker en revolution där unga kvinnor i 20 till 30 år som fått nog av förtrycket tar till handling och ritar bröst på antifeministiska affischer, söker sig till högre utbildning eller vägrar bära slöja i det offentliga. Frihet är att bära de kläder man känner för och att dansa natten lång på klubbgolvet utan dömande blickar. Men går det verkligen att rapa eller festa sig fram till frihet?

Moderna Museet flyttar ut barnverksamheten i sommar

Kulturbloggen - 17 Jun 20 kl. 10:24

Del av Pablo Picassos skulpturgrupp Frukost i det gröna som finns i trädgården utanför museet. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet I sommar blir hela Skeppsholmen Moderna Museets verkstad! Under sommarlovet flyttar barnverksamheten utomhus och fortsätter att hålla den sociala distansen.

Lyssna: Hey Elbow – Nurture/Aptitude

Kulturbloggen - 17 Jun 20 kl. 10:21

Hey Elbow följer upp med ytterligare en singel från kommande albumet som släpps 18 september. Återigen målar malmötrion upp en suggestiv ljudbild med en återkommande loop som puls. Nya albumet är gruppens tredje och trion brukar även agera liveband åt artisten Alice Boman.

Tvillingsjälar går från klarhet till klarhet – Every Little Whisper Turns Into a Roar av Långbacka/ Bådagård

Kulturbloggen - 17 Jun 20 kl. 00:55

foto Mikael Sjöberg Långbacka/ Bådagård every little whisper turns into a roar 5 Inspelad i Bastun Studio Stockholm och Big Street Studio i Järna 2019 – 2020 Mixning: Jerker Eklund Producerad av Maja Långbacka och Matilda Bådagård L/B Productions 34:23 Release: 24/4 2020 (endast digitalt) Ett begrepp i branschen lyder “det svåra andra albumet”. Duon Långbacka/ Bådagård låter sig inte hämmas av talesättet, smider istället medan järnet (läs kreativiteten) är upphettat efter deras genombrott. Man ville inte pusta ut och hyste rädsla mot att stelna.

Isländska konstutställningen Shoplifter till Kulturhuset Stadsteatern i höst

Kulturbloggen - 15 Jun 20 kl. 10:29

Foto: Rio Gandara Den första stora konstutställningen i det nyöppnade Kulturhuset Stadsteatern i höst blir en färgsprakande upplevelse med en av Islands ledande konstnärer – Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir. Utställningen öppnar den 18 september på Galleri 3 och kommer att pågå till den 17 januari 2021, berättar ett pressmeddelande: – Vi är mycket glada över att kunna presentera den första stora utställningen med Shoplifter/Hrafnhildur i Sverige till våra besökare! Att kliva in i utställningen kommer att bli en chans att glömma världen utanför en stund, en plats för reflektion och verklighetsflykt, säger Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för Konst, Design och Mode på Kulturhuset Stadsteatern.

Svenska Robinson 2021 ska spelas in i Sverige

Kulturbloggen - 14 Jun 20 kl. 06:58

Den svenska versionen av underhållningsprogrammet Robinson ska för första gången spelas in i Sverige, uppger ett pressmeddelande från TV4 och C More: Robinson kommer tillbaka även nästa år, men äventyret fortsätter på en helt ny plats. För första gången kommer TV-klassikern att utspela sig i Sverige. – Vi kommer bjuda på tuffa utmaningar i Norrbottens skärgård, med karga skärgårdsöar, unik natur och mörka hav.

Lyssna: Linnea Henriksson – Det kommer en tid

Kulturbloggen - 13 Jun 20 kl. 16:08

Linnea Henriksson har släppt en ny singel ”Det kommer en tid”. Linnea Henriksson hade precis landat i sommarstugan efter jobbet med Melodifestivalen 2020 när hela världen stannade upp. Det som var tänkt att bli någon veckas semester blev istället ett nytt hem och alla tankar och känslor som växte ikapp med pandemin behövde få komma ut.

Filmrecension: Da 5 Bloods – ojämn

Kulturbloggen - 13 Jun 20 kl. 15:57

Da 5 Bloods Betyg 3 Svensk premiär på Netflix 12 juni 2020 Regi Spike Lee Skådespelare Delroy Lindo, Isiah Whitlock Jr., Clarke Peters m.fl.

Teaterkritik: Friskt nytänk för Hamlet på 24 minuter, även om Shakespeare i sig förtjänar mer tid av dig, åtminstone efteråt

Kulturbloggen - 13 Jun 20 kl. 14:38

Foto: Axel Rydén Hamlet på 24 minuter En virtuell version av William Shakespeares klassiker Hamlet Digital premiär 12 juni 2020 kl.19.00 på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida Idé, bearbetning och regi Andreas Kundler Alla som någon gång läst en tragedi av William Shakespeare (1564-1616) vet att texterna är poetiskt utmanande och att skådespelen satsar på invecklade intriger med skilda bottnar.

Gränsöverskridande ojämn easy listening – Nostalgia av Hans Loelv & Friends

Kulturbloggen - 12 Jun 20 kl. 15:38

Katarina Loelv Hans Loelv Nostalgia 3 Inspelad i Rixmixningsverket Mixad och mastrad av Alar Suurna Producerad av Hans Loelv (exekutiv prod. Biim Frischenfeldt) Do Music Records 40:00 Release: 3/4 2020 Har aldrig hört honom live och tills för några år sedan ett okänt namn för mig. Efter att ha blivit begeistrad i duoplattan Ballads & Dreams vet jag i alla fall lite grann om Hans Loelv från Uppsala.

Alexandra Rapaport får en ny parhäst i Morden i Sandhamn

Kulturbloggen - 12 Jun 20 kl. 09:37

Den norska skådespelaren Nicolai Cleve Broch, känd bland annat från tv-serien Beforeigners, spelar den norska polisten Alexander som blir en ny kollega och parhäst till Nora (Alexandra Rapaport) i sjunde säsongen av deckarserien Morden i Sandhamn. Ett pressmeddelande berättar: Morden i Sandhamn är tillbaka med nya kriminalfall i skärgårdsmiljö. I sjunde säsongen introduceras en ny karaktär som tittarna och Nora (Alexandra Rapaport) får stifta bekantskap med: den norske polisen Alexander, spelad av Nicolai Cleve Broch.

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin, online 12 juni kl 12

Kulturbloggen - 10 Jun 20 kl. 14:04

The Royal Dramatic Theatre, Stockholm, Sweden – The Sickest Patient/Johan Holmberg Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.

Digital premiär 12 juni för Hamlet på 24 minuter

Kulturbloggen - 10 Jun 20 kl. 14:00

Axel Rydén Hamlet på 24 minuter online, berättar Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i ett pressmeddelande: Andreas Kundler sätter upp en virtuell version av Hamlet regisserad och inspelad hemma hos ensemblens åtta skådespelare. I rollerna Carlos Romero Cruz, Matilda Ragnerstam, Fredrik Lycke, Cilla Thorell, Lars Göran Persson, Bahador Foladi, Peter Gardiner och Andreas Kundler. Digital premiär 12 juni på Kulturhuset Stadsteatern Play vilket avslutar vårsäsongens digitala teatersatsning.

Borde bara experter på statsvetenskap få rösta i riksdagsval?

Kulturbloggen - 09 Jun 20 kl. 18:01

Borde bara experter på statsvetenskap få rösta i riksdagsval? På den frågan svarar nog en majoritet i Sverige: Nej, absolut inte. Det finns faktiskt en religion, Raëlismen, som predikar att endast en viss procent av befolkningen i världen är tillräckligt utvecklad för att ha förnuft och förstånd nog till att göra vettiga val i politik.

Välbekanta tongångar i durkdrivet utförande – Chopsless av Mac Groover Big Band

Kulturbloggen - 07 Jun 20 kl. 13:41

Omslag Cecilia Gertenrehn Mac Groover big Band Chopsless 3 Inspelad i Sandkvie Studios i Visby februari – mars 2019 Inspelad och mixad av Mikael Lyander Producerad av Marcus Grufstedt Mac Groover Music (med stöd av Gotlandsmusiken) 61:31 Release: 5/6 2020 Jag är förtjust i formatet storband. Ibland sätter jag på en skiva där en samling musiker styrs av Duke Ellington, Count Basie, Thad Jones / Mel Lewis, Nelson Riddle eller Carla Bley och färdas på så vis till omväxlande miljöer. Av de jag sett på scener rankar jag Dizzy Gillespie och Woody Hermans storband högst jämte modernistiska Gil Evans Orchestra och NDR Big Band från Tyskland.

Nedbantad ensemble känns igen – Unepidemic Sound Pt.1 – Fläskkvartetten

Kulturbloggen - 05 Jun 20 kl. 13:26

foto Tobias Regell Fläskkvartetten Unepidemic Sound Pt.1 4 Universal C:a 16 min Release: 5/6 2020 Senaste skivan med originalmusik släpptes 2007. Sedan dess har man mestadels sysslat med att skriva för film, teater och balett.

Lyssna: Ane Brun – Honey

Kulturbloggen - 05 Jun 20 kl. 12:51

Ane Brun släpper sitt nya album med nyskrivna sånger höst 2020 och ska sedan ut på en lång Europaturné. Den 5 juni släpptes albumsingeln ”Honey” som är en kärlekssång till hennes unga, ljusa, energistarka – och lite oskyldiga – jag. Ane Brun berättar om låten: ”Jag är så stolt över att berätta om mitt femte singelsläpp från mitt kommande album!

Titta/Lyssna: Johnossi – Wrecking Ball

Kulturbloggen - 05 Jun 20 kl. 12:47

Johnossi har släppt en med ny singel ”Wrecking Ball” – och ger enlivesänd konsert från KB kvällen den 5 juni 2020. Ett pressmeddelande berättar: I slutet av februari släppte rockduon Johnossi sitt sjätte album ”Torch // Flame”. Bandet, som precis skulle ha avslutat en omfattande Europaturné, gör 5 juni en livesänd spelning från klassiska rockklubben KB i Malmö och passar även på att släppa en helt ny singel – ”Wrecking Ball”.

Vargas & Lagola och Miriam Bryant spelar på Late Night Concert på Gröna Lund

Kulturbloggen - 04 Jun 20 kl. 11:50

Vargas & Lagola och Miriam Bryant spelar på Late Night Concert på Gröna Lund. Ett pressmeddelande: Live Nation och TV4:s format Late Night Concert, där 10 av Sveriges största artister ger varsin TV-sänd konsert, inspelat på Gröna Lund utan publik har senaste veckorna gjort stor succé. Nu adderas Vargas & Lagola med JUNG som gästartist och Miriam Bryant med gästartisterna Ellen Krauss och The Royal Concept till programmets line-up.

We are the One- När pandemin råder går filmfestivalerna samman

Kulturbloggen - 03 Jun 20 kl. 16:34

We are the one-digital filmfestival När alla filmfestivaler världen över ställs in på grund av Corona-pandemin blir det till att ställa om-. We are the one är den gemensamma digitala festivalen för alla filmentusiaster där ute. I vår ensamhet där hemma över en kopp te får vi avnjuta spektakulär filmkonst från hela världen.

Världspremiär för PO Enquists “Musikanternas uttåg” i Sara kulturhus

Kulturbloggen - 03 Jun 20 kl. 15:23

PO Enquist, författare till Musikanternas uttåg som har urpremiär på Västerbottensteatern hösten 2021. Författarporträtt: Magnus Liam Karlsson/Norstedts PO Enquists Musikanternas uttåg gör intåg på teaterscenen. Hösten 2021 blir det uruppförande när Västerbottensteaterns i Skellefteå sätter upp den som första egna produktion i Sara kulturhus – en av världens högsta träbyggnader som invigs samma höst.