Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Kulturbloggen

Blogginlägg från Kulturbloggen

Filmrecension: Apollo 11

Kulturbloggen - 1 timme sedan

Apollo 11 Betyg 3 Svensk biopremiär 23 augusti 2019 Neil Armstrongs citat måste vara ett av världens mest spridda: “One small step for man, but, one giant leap for mankind.” Armstrong var världens första människa på månen. I år är det 50 år sedan den första månlandningen.

Filmrecension: And Then We Danced – vacker, stark, berörande

Kulturbloggen - 20 timmar sedan

And Then We Danced Betyg 4 Svensk biopremiär 13 september 2019 Regi Levan Akin En av de vackraste filmer jag sätt på länge i temat “växa-upp”. Inte bara vacker utan mycket berörande och stark. En sån där film man sitter i biosalongen och märker inte biofåtöljerna, man bara är där med inne i filmen.

Filmrecension: Svart cirkel

Kulturbloggen - 21 timmar sedan

Svart cirkel Betyg 2 Svensk biopremiär 23 augusti 2019 Regi Adrián García Bogliano Skådespelare: Christina Lindberg, Felice Jankell, Erica Midfjäll, Hanna Asp, Johan Palm, Inger Nilsson, Iwa Boman En mycket speciell film som inte liknar någon annan film, där regissören försöker skildra det övernaturliga eller kanske det undermedvetna, kanske en film som har som syfte att ifrågasätta new age-rörelsen och olika frälsningsfilosofier om att hitta sitt bättre jag. Filmen är intressant men känns inte färdig. För att riktigt beröra skulle den behöva klippas om en del.

Världspremiär för första syriska HBTQ-dokumentären på ny filmfestival

Kulturbloggen - 21 timmar sedan

Nya filmfestivalen Syrian Doc Days på Kulturhuset Stadsteatern ger en komplex bild av det krigshärjade landet – och bjuder samtidigt på strimmor av hopp. Festivalen hålls på “Under Fontänen” på Sergels torg 7-8 september 2019, berättar ett pressmeddelande: Den explosiva konflikten i Syrien är lika outhärdlig för dess invånare som den är obegriplig för omvärlden. Nya dokumentärfestivalen Syrian Doc Days ger personliga inblickar i det krigshärjade landet, med en chans att möta människorna bakom nyhetsrubrikerna och statistiken.

Upprop för Internationella Biblioteket

Kulturbloggen - Igår: 11:02

RÖR INTE VÅRT BIBLIOTEK! skriver tidningen 10-tal som driver en kampanj för att rädda Internationella Biblioteket. Här skriver Var med och rädda den omistliga kulturinstitutionen Internationella Biblioteket!

Bildgalleri: Robyn på Sjöhistoriska

Kulturbloggen - Igår: 10:57

Robyn på Sjöhistoriska, Stockholm 17 augusti 2019 The one and only Robyn intog scenen vid Sjöhistoriska inför en publik på 22.000 under lördagen den 17e augusti. Under hösten 2018 släppte hon sitt 8e album, Honey, som hon nu är ute och turnéar för fulla hus.

Progg- och visfestivalen på Tyrolen

Kulturbloggen - Igår: 20:59

När Tyrolen i Blädinge bjuder in till festival, vet man att det alltid kommer vara toppklass på artisterna. Den här kvällen var inget annorlunda. Vad sägs om Contact, Merit Hemingsson, Nynningen och Mikael Ramel?

Filmrecension: Late Night

Kulturbloggen - i förrgår: 17:05

Late Night Betyg 1 Svensk biopremiär 23 augusti 2019 Regi Nisha Ganatra I rollerna Emma Thompson, Mindy Kaling, John Lithgow mfl. Emma Thompson är en av mina favoritskådespelare. Hon kan verkligen skapa spännande karaktärer.

Filmrecension: Koko-di Koko-da – ett surrealistiskt konstverk

Kulturbloggen - i förrgår: 16:51

Koko-di Koko-da Betyg 4 Regi Johannes Nyholm En av de hemskaste mest absurda filmer jag sett som samtidigt berör på djupet och som är mer än en film, den är ett surrealistiskt konstverk. Den talar på djupet till våra innersta känslor om den svåraste som kan drabba en människa – och jag tror till och med att regissören Johannes Nyholm inte ens själv förstår hur exakt han har fångat hur det är att tvingas leva vidare efter att ha förlorat ett barn. Jag tror att många som ser denna film inte ens kommer att förstå hur skillnaden mellan att förlora någon anhörig och att förlora ett barn.

Filmrecension: Good Boys – klichéer och förutsägbar sensmoral

Kulturbloggen - i förrgår: 16:24

Good Boys Betyg 2 Svensk biopremiär 14 augusti 2019 Regi Gene Stupnitsky I rollerna Jacob Tremblay, Keith L. Williams, Brady Noon, Molly Gordon, Lil Rel Howery, Will Forte m fl. Censur: 7 år i vuxens sällskap (annars 11 år) Amerikanska filmer, eller i varje fall en hel del Hollywood-produktioner, när de skildrar barns uppväxt är i miljöer som känns väldigt främmande för svenska förhållanden.

Bildgalleri: Rammstein på Stockholm Stadion

Kulturbloggen - 17 Aug 19 kl. 08:06

Rammstein, Stockholm Stadion 14 augusti 2019 Foto: Calle Andersson Det finns få band som är bra och bjuder på sig själva. Om Rammstein var bra på spelningen på Stockholm Stadion? Ja!

Håkan Hellström firar 20 år som artist med konsert på Ullevi

Kulturbloggen - 16 Aug 19 kl. 23:00

Alla fans till Håkan Hellström kan boka in den 12 juni 2020, för då ska Håkan fira att han varit solo-artist i 20 år. Det blir på Ullevi i Göteborg och en fortsättning på traditionen med stora konserter just på Ullevi. Håkan Hellström på Ullevi 2017.

Filmrecension: Tel Aviv on Fire – av och till absurt rolig

Kulturbloggen - 16 Aug 19 kl. 13:01

Tel Aviv on Fire Betyg 3 Svensk biopremiär 16 augusti 2019 Regi Sameh Zoabi En varm komedi om Israel–Palestina-konflikten där vi får se människor agera mänskligt. Tel Aviv on Fire hade världspremiär på Venedigs filmfestival där den vann Interimpriset och Bästa skådespelare i sektionen Orizzonti. Filmen har varit en publiksuccé i Italien och Frankrike.

Filmrecension: Flykten från DDR – en riktig nagelbitare

Kulturbloggen - 16 Aug 19 kl. 06:42

Flykten från DDR Betyg 4 Svensk biopremiär 16 augusti 2019 En spännande nagelbitare, trots att den bygger på en sann historia. Ja trots att jag vet hur de slutade satt jag som på nålar. Filmen är den sanna historien om två östtyska familjer, familjen Strelzyk och familjen Wetzel, som i september 1979 skapade stora rubriker över hela världen.

Genrefria förnyare går framgångsrikt vidare – Dom ensammas planet av Franska Trion

Kulturbloggen - 15 Aug 19 kl. 23:49

foto Jacqueline Hellman Franska Trion Dom ensammas planet 4 Mixad och mastrad av Mattias Glavå i Kungstens Studios Grafisk form: Maria Kask (vinylutgåva) Border Music Release: 26/7 2019 Tionde skivan för en synnerligen produktiv grupp från Göteborg, vars releasespelning på Liseberg jag bevistade. Tajt, inspirerad konsert som rönte berättigad uppskattning. Man bildades 2002 och förgrundsfiguren heter Matti Ollikainen bördig från by utanför Gällivare, en eminent musiker som i vanlig ordning skrivit all text och musik.

Bildgalleri: Miss Li på Gröna Lund

Kulturbloggen - 15 Aug 19 kl. 22:28

Den första av fyra konserter denna sommar.

Filmrecension: Fisherman´s Friend – mysig och söt feelgood att bli glad av

Kulturbloggen - 15 Aug 19 kl. 15:14

Fisherman´s Friend Betyg 3 Svensk biopremiär 16 augusti 2019 Fisherman´s Friend är en mysig och söt romantisk berättelse från verkliga livet. Eller delar av handlingen bygger på verklighet men den romantiska historien är däremot påhittad. Det är en riktig feelgood-film.

Titta: Trailer för 438 Dagar

Kulturbloggen - 15 Aug 19 kl. 13:45

Ett pressmeddelande berättar om filmen 436 dagar som har svensk biopremiär i höst: Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sätter allt på spel när de korsar gränsen mellan Somalia och Etiopien. De vill undersöka hur jakten på olja drabbar befolkningen och med egna ögon ta reda på sanningen. Fem dygn senare ligger de skjutna i öknen och en annan historia tar sin början.

Bildgalleri: Rammstein på Stadion

Kulturbloggen - 15 Aug 19 kl. 07:29

Då var det äntligen dags för stockholmsbesöket av Rammstein under deras stadionturne.

Titta: Iggy Pop – James Bond

Kulturbloggen - 14 Aug 19 kl. 21:16

Iggy Pop har släppy en musikvideo till ‘James Bond’. Ett pressmeddelande berättar: Iggy Pop har delat med sig av den första musikvideon från hans kommande album Free som släpps den 6:e september via Loma Vista Recordings. Musikvideon till James Bond regisserades av Simon Taylor och spelades in på Sweat Records i Miami.

Teater tre bjuder in till Open Air – barnteater för de minsta

Kulturbloggen - 14 Aug 19 kl. 12:55

Den 24 augusti bjuder Teater Tre in till deras största bebisdisco hittills, berättar ett pressmeddelande: I Drakenbergsparken kommer det att bli dans och festligheter, etablerade DJs kommer att spela musik på skön lagom nivå. Open Air – Bebisbeat riktar sig främst till barn 0-4 år och deras vuxna, men danssugna barn i alla åldrar är varmt välkomna. Bebisbeat startades av Sara Myrberg, konstnärliga ledare på Teater Tre och hennes son, Axel Myrberg som arbetar som DJ.

Ystad Jazzfestival – Svensk kvalitet gör avtryck

Kulturbloggen - 13 Aug 19 kl. 02:03

foto Anna Rylander Ystad Sweden Jazzfestival 31/7-5/8 2019 MIMI TERRIS med sextett är en raritet på landets mångförgrenade jazzträd. Hon berör genom personligt färgade sånger. Vi som fått bevittna kvinnan från Göteborg live, kommer alltid ihåg händelsen Med operautbildning i bagaget har Mimi på sina tre album, ägnat sig åt skenbart lättsam musik, ofta med äldre tiders genuina schlagers som utgångspunkt.

Storytel passerar en miljon betalande abonnenter

Kulturbloggen - 12 Aug 19 kl. 17:20

Jonas Tellander, VD för Storytel Hur människor tar till sig litteratur har förändrats stort. Ljud- och böcker tar över allt mer att marknaden. Ett pressmeddelande från Storytel berättar att Storytel nu passerat en miljon betalande abonnenter: Antalet ljud- och eboksanvändare har fortsatt att öka starkt under sommaren och idag, den 12 augusti, nåddes en ny milstolpe när företaget passerade en miljon betalande abonnenter.

WOW: Amason – Sidoprojekt med avsevärd substans

Kulturbloggen - 11 Aug 19 kl. 23:03

foto Peter Birgerstam Amason 10/8 2019 4 Sista dagen bråkade fruktade vädergudarna som förutspåtts. Hällregn bröt ut cirka sju gånger. Gjorde att jag tappade humöret och att festivalen hyste färre besökare än vanligt.

Way Out West: Bildgalleri dag tre

Kulturbloggen - 11 Aug 19 kl. 06:59

Way Out West, Göteborg lördag 10 augusti 2019 Lördagen, avslutningsdagen, bjöd på en stark avslutning, och festivalarrangörerna har redan fastslagit att festivalen återkommer nästa år, 2020. Lite om festivalen i korthet: Solange första konsert på svensk mark någonsin. 50 år av soulhistoria och framtidsspanande nedkokat till en headlinespelning.

WOW: Daniel Norgren – Två vägvinnande koncept

Kulturbloggen - 11 Aug 19 kl. 04:34

foto Peter Birgerstam Daniel Norgren 9/8 2019 4 Daniel Norgren började spela som enmansorkester. Senaste tioårsperioden har han etablerat sig på allvar, skulle kunna påstås att en kult uppstått kring honom och hans osvenska kompromisslösa musik. En räcka skivor har släppts och många uppmärksammade gig har det blivit.

WOW – Pharoah Sanders -Jazzikon levererar akustisk högtidsstund

Kulturbloggen - 10 Aug 19 kl. 13:01

foto Peter Birgerstam Pharoah Sanders 9/8 2019 4+ En bokning som bryter av, expansiv livemusik som når djupt och siktar högt. Fast jag ägnat mig åt att lyssna på jazz sedan drygt fyrtio år, har jag nästan försummat Farrell Pharoah Sanders, 79-årig tenorsaxofonist från USA alltid iförd huvudbonad på scen. I jazzkretsar är han ett stort namn, ett av de med störst lyskraft.

Way Out West: Bildgalleri fredag

Kulturbloggen - 10 Aug 19 kl. 06:17

Way Out West, Göteborg 9 augusti 2019 Bilder från fredagen på musikfestivalen Way Out West i Göteborg med Bland annat Daniel Norgren, Veronica Maggio och dagens stora konsert med huvudnamnet The Cure.

WOW: The Cure – Blandar snyggt det suggestiva med det ösiga

Kulturbloggen - 10 Aug 19 kl. 03:51

foto Peter Birgerstam The Cure 9/8 2019 4 Äger en dubbel-lp, en maxi-singel och några kassetter med gruppen som aldrig lagt av, fast medlemsbytena varit många. Vet att jag såg dem cirka 1988 i Scandinavium. Släppte kontakten med Robert Smiths konstellation tidigt 90-tal, en konstellation som brukar inordnas i antingen gothgenren eller syntrocken.

Tyrolen sensommarprogram är tilltalande

Kulturbloggen - 09 Aug 19 kl. 16:00

Det avslutande programmet på Tyrolen är väldigt starkt enligt mitt sett att se på saken. Augusti och september bjuder på några riktigt vassa föreställningar. Pop nonstop är minifestivalen som ger sensommaren en raketstart.

WOW: Jorja Smith – Begåvat utan spets

Kulturbloggen - 09 Aug 19 kl. 12:50

foto Peter Birgerstam Jorja Smith WOW 8/8 2019 4 Jorja Smith är ett ungt stjärnskott på soulhimlen. Har med endast en fullängdare på meritlistan vunnit både kritikers och skivköpares förtroende hemma i England. Med sin upplyftande r & b har sångerskan hamnat högt på försäljningslistan och redan tilldelats ett par prestigefyllda priser.

Way Out West 2019: James Blake – Förväntningar kullkastas

Kulturbloggen - 09 Aug 19 kl. 02:49

foto Peter Birgerstam James Blake WOW 7/8 2019 Beth: 3 I kategorin återvändare är engelsmannen James Blake i gott sällskap. Under första dagen på WOW medverkar minst fem artister/ grupper som tidigare spelat i Slottsskogen, vilket rimligen bör ha varit en bidragande orsak till att WOW aldrig blir det publikhav det varit senaste åren. Årets upplaga är på pappret svagare än någonsin utan självklara affischnamn.

Spektrum av angenäma konstraster – Ystad Jazzfestival 2019

Kulturbloggen - 08 Aug 19 kl. 10:30

foto Harri Paavolainen MARE NOSTRUM (“Vårt hav”) har gjort tre hyllade skivor, varav nummer III smeker våra öron denna afton. Liksom flera andra medverkande tillhör de skaran som gästat festivalen flera gånger. Trion som elegant varvar folktoner med blues och flera original, musikalmelodi med en strimma konstmusik; består av triumviratet Jan Lundgren vid flygeln, fransmannen Richard Galliano på dragspel och Paolo Fresu på trumpet/ flygelhorn från Italien.

Filmrecension: Scary Stories to Tell in the Dark

Kulturbloggen - 08 Aug 19 kl. 09:52

Scary Stories to Tell in the Dark Betyg 4 Svensk biopremiär 9 augusti 2019 Originaltitel: Scary Stories to Tell in the Dark Regi: André Øvredal I rollerna: Zoe Colletti, Michael Garza, Gabriel Rush, Austin Abrams, Dean Norris, Gil Bellows, Lorraine Toussaint, Austin Zajur, Natalie Ganzhorn Lite lustigt är det att en bok för barn med skräckhistorier blir barnförbjuden film. Jag är inte stort fan av skräckfilm. Många skräckfilmer är dramaturgiskt usla, helt omöjliga att tro på och om de har ett tema är det inte särskilt engagerande.

Lyssna: Essen Hiort – Cherry Baby

Kulturbloggen - 07 Aug 19 kl. 16:12

På fredag kommer äntligen Essen Hiorts nya singel “Cherry Baby”. Stockholmsbaserade Essen Hiort består av två hemliga svenska låtskrivare och producenter som tillsammans har två Grammisnomineringar samt Topp 20-hits i länder som Italien, Sverige och Norge bakom sig. “Cherry Baby” har skrivits tillsammans med Patrik Berggren, låtskrivaren som bland annat ligger bakom  Christian Walzs “Wonderchild” och  Veronica Maggios “Välkommen in”.

Långväga stjärnor – Ystad Jazzfestival 2019

Kulturbloggen - 07 Aug 19 kl. 13:10

foto Markus Fägersten 90-årige(!) BENNY GOLSON var årets hedersgäst. Tenorsaxofonisten spelar, kanske med ålderns rätt, i soft Ben Webster-anda.

Quick, Aniara och And Then We Danced nominerade som svenskt Oscarsbidrag

Kulturbloggen - 07 Aug 19 kl. 10:27

Inför den 92:a upplagan av Oscarsgalan väljer i år den svenska Oscarskommittén att i första steget nominera tre filmer. Kommittén skriver i ett pressmeddelane: Detta för att ytterligare hylla kvaliteten och bredden bland de filmer som skapas i Sverige. – Att vi först nominerar tre filmer gör att vi kan sätta fokus på fler av våra fantastiska filmer och tillsammans sätta dem i ett större sammanhang, säger Steffen Andersen-Møller, chef för utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.

Titta: Blanco White – On the Other Side

Kulturbloggen - 06 Aug 19 kl. 07:15

Blanco White, den Londonbaserade musikern Josh Edwards projekt, släpper idag singeln ‘On The Other Side’ via Yucatan Records. “‘On the Other Side’ var den första av en serie låtar jag skrev förra vintern i Tarifa på Spaniens södra spets,” förklarar Josh om låten. “Den var inspirerad av en konversation med en vän som återhämtade sig från en allvarlig sjukdom; jag ville porträttera svårigheterna genom att i låten skapa mörker i tonerna och texturen.