Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Språkmakargatan

Blogginlägg från Språkmakargatan

Res till Island

Språkmakargatan - 28 Aug 19 kl. 02:00

Att resa till Island har blivit alltmer populärt under de senaste åren, bland skandinaver men även bland amerikaner. Med ett strategiskt läge halvvägs över Atlanten från både USA och Europa har Island blivit en ”mellanlandning” där man kan välja att tillbringa några dagar innan man avverkar resten av resan över Atlanten. Många har numera dock detta fantastiska land som huvudmål för resan.

Bilsemester i Sverige

Språkmakargatan - 27 Aug 19 kl. 02:00

Att planera en resa i Sverige med bil kräver mycket planering och tid. Man vill hinna med mycket på kort tid. Jag har bestämt hur jag ska åka för att få ut så mycket som möjligt av min resa och hinna se så mycket jag kan bara.

Språk och kultur

Språkmakargatan - 20 Jun 19 kl. 21:38

När jag reser älskar jag att kombinera det bästa av två världar; språk och kultur. Det är trots allt aldrig försent att lära sig ett nytt språk. Även i vuxen ålder kan du bege dig ut och resa och uppleva andra kulturer, själv eller med trevligt sällskap.

Att åka på språkresav

Språkmakargatan - 20 Jun 19 kl. 20:59

Ett väldigt populärt sätt att resa samtidigt som man lär sig språk är att åka på en så kallad språkresa. Detta är något som jag själv också gjorde när jag var yngre. Jag valde då att studera tyska i München.

Att resa och lära sig språk

Språkmakargatan - 20 Jun 19 kl. 20:58

Jag har alltid varit intresserad av språk ända sedan jag gick i skolan. Så när jag fick chansen att börja resa runt i världen och upptäcka det på nära håll var det inte svårt att hoppa på tåget. För mig är det otroligt fascinerande och roligt att kunna kommunicera med människor på deras modersmål.

Hej världen!

Språkmakargatan - 14 Jun 19 kl. 13:37

Välkommen till WordPress. Detta är ditt första inlägg. Du kan redigera det eller ta bort det.

Pauskvitter

Språkmakargatan - 29 Nov 12 kl. 21:33

Oj, vad jag längtar efter att fylla Språkmakargatan med inlägg igen – men just nu får jag det inte riktigt att gå ihop. Jag måste ro Portal-projektet i hamn först. Men snart kommer jag tillbaka med full kraft!

UR-program och datorbrist

Språkmakargatan - 27 Aug 12 kl. 21:16

För ungefär ett och ett halvt år sedan läste jag debattartikeln “Lös upphovsrätten och släpp UR-programmen fria” av Eric Fichtelius i Dagens Nyheter. Då skrev han: – För att UR ska nå sin publik i framtiden måste även andra än public service-företagen få sprida de program som folket redan betalat för. Snart kommer UR-programmen att distribueras i ett annat universum än etersänd gammel-tv och gammelradio.

Kommande föreläsningar

Språkmakargatan - 26 Aug 12 kl. 23:02

Nu är några av höstens föreläsningsdatum spikade. I oktober dyker jag upp i Linköping igen och föreläser om bloggar i undervisningen. En månad sedan fortbildar jag på hemmaplan dvs.

Ordfundering

Språkmakargatan - 13 Aug 12 kl. 20:45

Vi har nästan nått halvvägs i arbetet med Portal och just nu skrivs det elevwebbsövningar så att det ryker om det. En stor del av jobbet går ut på att skapa ordquizzar vilket ger oss många tillfällen att stanna upp och fundera kring ords betydelser och härkomst. Igår knåpade jag på ett ordquizz som bl.

Jämföra kursplaner (sv/sva)

Språkmakargatan - 12 Aug 12 kl. 11:22

Under semestern fick jag tid att sätta mig ner och i detalj jämföra kursplanerna i svenska och svenska som andraspråk (årskurs 7-9). Det här är något som har stått på min ”att-göra-lista väldigt länge. Sammanställningen av kunskapskraven publicerar jag här i bloggen, förhoppningsvis kan fler få användning av den.

Blomsterbarn

Språkmakargatan - 16 Jul 12 kl. 19:31

För några dagar sedan snubblade jag över ordet orkidébarn i en tidningsartikel. Maskrosbarn känner jag ju till sedan tidigare, men orkidébarn? Jag blev nyfiken och gav mig ut i cyberrymden för att hitta mer information.

Ny tidning

Språkmakargatan - 14 Jul 12 kl. 21:44

Det finns en ny tidning ute på marknaden som heter Skriva. Har ni läst den? Det har inte jag … men jag är väldigt nyfiken.

Fjortiska

Språkmakargatan - 14 Jul 12 kl. 21:13

“Typ”, “sånt”, “e”, “ba”, “asså” … som svensklärare har man markerat många talspråksvarianter i elevernas texter. När mina elever och jag pratade just om talspråk i skrift räckte en kille upp handen och sa: - Det där kallas för fjortiska, Liza! - Fjortiska?

Läsåret som gått

Språkmakargatan - 27 Jun 12 kl. 19:43

Så har vi gått in i juli månad vilket betyder semester för många lärare. Jag pustar ut efter ett händelserikt och hektiskt läsår (att jobba med två läroplaner samtidigt …phu.. bara en sådan sak).

Tankar om modersmålets betydelse

Språkmakargatan - 12 Jun 12 kl. 21:30

Som SvA-lärare har jag förmånen att arbeta på en plats där språk från världens alla hörn möts t.ex. arabiska, tigrinja, kurdiska, persiska, turkiska och grekiska.

… och när man talar om trollen

Språkmakargatan - 08 Jun 12 kl. 18:50

Idag fick mina medförfattare och jag varsitt rykande färskt exemplar av Portal i brevlådan. Nu ska jag bläddra … och njuta!

Livstecken

Språkmakargatan - 03 Jun 12 kl. 23:55

Det har varit tyst länge på Språkmakargatan. Det beror på att jag har varit fullt upptagen med ett spännande projekt som har ätit upp en stor del av min tid. Jag och tre författarkollegor har tillsammans med Gleerups förlag skrivit ett läromedelspaket i svenska för årskurs 7-9.

“Svenska för alla”

Språkmakargatan - 23 Sep 11 kl. 19:15

Den 25 november ska jag föreläsa på China teatern i Stockholm vid konferensen “Svenska för alla” (Natur och Kultur). Min föreläsningspunkt heter “Digital svenska i klassrummet” och handlar om hur man kan använda sig av den digitala tekniken i sv/sva-undervisningen. Konferensprogrammet ser väldigt spännande ut.

Läsborgarmärket

Språkmakargatan - 11 Sep 11 kl. 19:15

Nu lanserar Akademibokhandeln läsborgarmärket. “Som en uppmuntran att få igång ditt barns läsning lanserar vi nu Läsborgarmärket. Hämta ett läskort på Akademibokhandeln och välj ut de böcker som passar just ditt barns läsnivå.

Bloggsaknad

Språkmakargatan - 11 Sep 11 kl. 18:55

Bloggen återspeglar stressfaktorn i mitt liv ganska bra. När jag är avslappnad och har mycket tid över, då duggar blogginläggen tätt. När jag (som nu) är överhopad av jobb kan det gå många veckor mellan inläggen.

I kalendern v.35/36

Språkmakargatan - 29 Aug 11 kl. 00:14

Det gäller att hålla i sig när läsåret börjar. Som lärare sugs man in i en otyglad stormvind av arbetsuppgifter och åtaganden. Men trots allt slit är det är kul att vara tillbaka!

En liten pärla

Språkmakargatan - 13 Aug 11 kl. 21:55

“Läs den”, sade skolbibliotekarien och lade Himlen börjar här av Jandy Nelson i min hand. “Du kommer inte att kunna lägga boken ifrån dig förrän den är utläst”. Boktipset kunde inte ha kommit mer lägligt.

Bakom orden

Språkmakargatan - 07 Aug 11 kl. 23:07

Bakom de ord vi använder dagligen gömmer sig spännande historier! Det är synd att vi så sällan tar oss tid till att lyssna på dem. I fredags spelade jag för första gången i mitt liv frisbeegolf.

Ännu en bästsäljare blir film

Språkmakargatan - 07 Aug 11 kl. 21:46

Apropå filmatiseringar av populära böcker (bra bokmanus går onekligen som smör i solsken därborta i Hollywood). I oktober dyker Niceville av Stockett upp på svenska biografer. Jag läste boken för några månader sedan och gav en stor tumme upp här i bloggen.

Läst på Facebook

Språkmakargatan - 05 Aug 11 kl. 01:46

Klockan är mycket. Jag skriver på mitt bokprojekt, men ögonlocken börjar bli tunga. Ett kort besök på Facebook innan läggdags resulterar i ett gott skratt.

Google+, en ny bekantskap

Språkmakargatan - 04 Aug 11 kl. 12:22

En vän skickade mig en inbjudan till snackisen Google+. Självklart blev jag nyfiken. Är Google+ det nya Facebook?

Livsglädje och kompiskärlek

Språkmakargatan - 02 Aug 11 kl. 23:40

På Facebook hittar jag ett videoklipp med min gamla barndomsvän (som numera bor i San Franscisco). Jag ser att hon och hennes bekanta har samlats på en uteservering för att uppvakta en kompis på födelsedagen. Hur?

Dags att ansöka om lärarleg

Språkmakargatan - 02 Aug 11 kl. 00:42

Från och med idag, den 1 augusti, kan lärare ansöka om lärarlegitimation. Jag tänker skicka in mina handlingar till Skolverket så fort semestern är över. Det ska bli intressant att se vad lärarlegitimationen kan komma att betyda för lärarna och undervisningen.

The Sounds på hemmaplan

Språkmakargatan - 30 Jul 11 kl. 16:01

Jag försöker njuta för fullt av de sista semesterdagarna. Nu är det nöjen och avslappning till max som gäller! Igår åkte vi till Helsingborgsfestivalen för att se och höra The Sounds live på hemmaplan… och vilken lyckad kväll det blev!

Hungerspelen snart på bioduken

Språkmakargatan - 29 Jul 11 kl. 13:39

Är ni, liksom jag, nyfikna på filmatiseringen av Collins trilogi Hungerspelen? Inspelningarna är tydligen i full gång och om allt går enligt planerna har första delen biopremiär i Sverige den 23 mars nästa år. I rollistan som publicerats på sajten imdb.

Kort och snärtigt på apoteket

Språkmakargatan - 29 Jul 11 kl. 00:35

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om språkliga marknadsföringsknep i samband med försäljning av t.ex. hårprodukter och tandkräm.

Isyxeprojektet

Språkmakargatan - 23 Jul 11 kl. 22:48

För två år sedan var min kollega och jag på en konferens i Malmö om diagnosmaterialet “Språket på väg”. Jag minns att jag var mycket nöjd med dagen och återvände till jobbet med ny energi. Under konferensen introducerades deltagarna för ett nytt begrepp: isyxeböcker.

Ultra-mega-special-shine-teknologi

Språkmakargatan - 21 Jul 11 kl. 17:27

Det finns fackspråk som är värre än andra. Ta marknadsföringsspråket hos diverse skönhetsproduktsföretag som exempel. Töntigt är bara förnamnet!

Språkligt i juli

Språkmakargatan - 20 Jul 11 kl. 00:57

Har ni snubblat över några intressanta språkligheter under sommarmånaderna? För inte har väl era språkliga känselspröt tagit semester? Jag har gjort ett par trevliga iakttagelser.

Virtuell bokhylla för klassrummet

Språkmakargatan - 16 Jul 11 kl. 18:41

Semesterveckorna rullar förbi och skolstarten börjar skymta i horisonten. Jag har varvat semestersysslorna (som är underbart få) med att spåna på undervisningsidéer inför det kommande läsåret. Under den sista skolveckan funderade skolbibliotekarien och jag på nya, roliga sätt att arbeta med böcker och läsning.

Härliga sommar

Språkmakargatan - 16 Jul 11 kl. 00:45

Utrotningshotade ord del 2

Språkmakargatan - 20 Jun 11 kl. 22:44

Annorstädes, befryndad, bevista och understundom: att hitta “utrotningshotade” ord från forna tider har blivit en sport på många språksajter på senare tid. Jag skrev ett inlägg om detta för ett par månader sedan. En ännu större utmaning är måhända att hitta modernare ord som redan tappat kraft och håller på att falla i glömska.

“Palla tji”

Språkmakargatan - 20 Jun 11 kl. 22:34

1990-talet. Det var decenniet då jag och mina klasskompisar blev tonåringar och kände oss “on top of the world”. Vad kunde vara häftigare än Beverly Hills 90210, Nirvana, Eurotechno, Championtröjor, Z-TV, armringar (av silver som man knäppte fast runt överarmen), “Mitt så kallade liv”, läderhalsband, spagettiklänningar, Spice Girls, buffaloskor, glitter och hårmascara?

Beroendeframkallande

Språkmakargatan - 18 Jun 11 kl. 12:34

För oss kunskapstörstiga är en sajt som NE:s Kunskapsjakten rena rama paradiset. Kunskapsjakten innehåller 7000 frågor av varierande karaktärär och är enligt NE ” Sveriges största allmänbildade frågespel”. Jag har riktigt svårt att slita mig – tala om beroendeframkallande!