Bloggkategorier:

Humor (15)

Djur (12)

Feminism (11)


Du läser nu utdrag från bloggens senaste inlägg. För alla inlägg besök bloggen: Svensson

Blogginlägg från Svensson

Säg nej till inskränkningar av demokratin

Svensson - 15 timmar sedan

Den svenska regeringen vill inskränka demokratin genom att få möjlighet att besluta om inskränkningar för vanliga människor utan att behöva vända sig till riksdagen. Det är som jag ser det djupt problematiskt och det bör inte tillåtas i den situation som nu råder. Covid-19 är inte en så allvarlig sjukdom att det bör var tillåtet att inskränka demokratin med hänvisning till den.

Klasskamp och/eller Nationskamp?

Svensson - 18 timmar sedan

Boktips La revolución india (Indianrevolutionen) Fausto Reinaga (Rupaj Katari) Cooperativa de Artes Gáficas, La Paz Klasskamp och/eller Nationskamp? En tung och repetitiv bok på spanska om den sociala kampen i Bolivia är förstås för den specialintresserade. Men vänstern i världen har ju alltid diskuterat ”den nationella frågan”, alltså hur de (etno)nationella känslorna förhåller sig till klasskampen.

HD-dom i målet om fentanylanaloger

Svensson - 19 timmar sedan

Högsta domstolen har fastställt hovrättens dom i det uppmärksammade målet om vållande till annans död genom försäljning av fentanylanaloger. Det betyder att den tilltalade döms för grovt vållande till annans död, i åtta fall, till fängelse i fyra år. Ett bolag sålde via en webbplats bl.

Varför är det ett sånt förbannat gnäll på medias ledarsidor?

Svensson - Igår: 08:03

Smittspridningen i Sverige av covid-19 är i stort sett densamma som i Norge, Danmark och Finland. Exakt samma som Danmark, men lite högre än Norge och Finland. Sverige ligger dock lite före ren tidsmässigt vad det gäller smittspridningen vilket innebär att dödligheten är högre än i de andra länderna, men den är bara marginellt högre än i Danmark.

44 000 solcellsanläggningar i Sverige

Svensson - i förrgår: 07:18

Antalet nätanslutna solcellsanläggningar steg med nästan 19 000 under 2019 och uppgick därmed till totalt 44 000 nätanslutna anläggningar i hela Sverige. Ökningen syntes även i den installerade effekten som uppgick till 698 MW – en ökning på cirka 70 procent sedan förra året. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

Influerares sajter är inget annat än veckotidningar på nätet

Svensson - i förrgår: 16:53

När jag var barn och långt därefter fanns det en mängd så kallade veckotidningar i Sverige med namn som Året Runt, Hemmets Veckotidning, Hemmets Journal, Allers, Allas etc. Dessa var inriktade på kvinnliga läsare och handlade om mode, stickning, utseende, smink, astrologi osv. Många avd em finns kvar även idag men deras roll har i huvudsak övertagits av så kallade influerare som publiceras sig på olika sociala medier på nätet, må det vara en blogg, en podd, instagram, youtube eller nåt annat.

Sjukhusvårdade i Västra Götaland sjukare än i resten av landet

Svensson - i förrgår: 09:59

Samtidigt som smittspridningen är låg i Västra Sverige mätt i antalet konstaterade fall av covid-19 och antal sjukhusvårdade i förhållande till befolkningen så är andelen av de sjukhusvårdade som får IVA-behandling hög i såväl Västra Götaland som Halland. 52% av alla sjukhusvårdade i Västra Götaland ligger på IVA liksom 41% av de sjukhusvårdade i Halland. I de områden där andelen konstaterat smittade såväl som andelen sjukhusvårdade är hög är andelen vom vårdas på IVA betydligt lägre, 19% i Stockholm, 22% i Södermanland och 24% i Östergötland.

Miljonbelopp återkrävda i arbetet mot organiserad brottslighet

Svensson - 02 Apr 20 kl. 07:41

177 miljoner kronor i höjning av skatter och 23 miljoner kronor i återkrav till Försäkringskassan är några av resultaten som den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet redovisat för 2019. De myndigheter som aktivt deltar i arbetet är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet, där Ekobrottsmyndigheten och ytterligare elva myndigheter ingår, har utvecklats ytterligare under 2019, både när det gäller de operativa insatserna och de interna arbetsprocesserna.

Kokainbeslagen i Uddevalla – koks i koksen

Svensson - 01 Apr 20 kl. 12:43

Den 8 januari hittades 25 kilo kokain ombord på ett lastfartyg i Uddevalla hamn. Fartyget var lastat med koks (en form av kol) som togs ombord i Barranquilla i Colombia och kokainet var gömt i en nätkasse i kokslasten. Koks i koksen alltså.

Ingen ökning av antalet anmälda brott under 2019

Svensson - 01 Apr 20 kl. 07:03

Under 2019 var det ingen som helst ökning av antalet anmälda brott jämfört med 2018. I verkligheten betyder det minskad brottslighet då befolkningen samtidigt ökade. Under 2019 anmäldes cirka 1 550 000 brott till polis, tull eller åklagare, vilket i princip var oförändrat (?

Delvis fällande domar i 24Money-målet

Svensson - 01 Apr 20 kl. 06:58

Tingsrätten har meddelat dom mot fem personer som åtalats för grov ekonomisk brottslighet i det så kallade 24Money-målet. En person dömdes för bokföringsbrott av normalgraden till villkorlig dom och dagsböter. De andra fyra personerna dömdes för minst ett fall av grovt bokföringsbrott till fängelse i mellan nio månader och ett och ett halvt år.

Mindre våld mot kvinnor och liten ökning av skjutvapenvåldet

Svensson - 31 Mar 20 kl. 10:10

År 2019 konstaterades 111 fall av dödligt våld i Sverige, vilket var en ökning med 3 fall jämfört med året innan. De senaste fem åren (2015–2019) har antalet fall av dödligt våld varierat mellan 106 och 113 fall per år. Det är en högre och jämnare nivå jämfört med tidigare år (2002–2014) då nivåerna varierade mellan 68 och 111 fall per år.

Avblås Aurora 2020!

Svensson - 31 Mar 20 kl. 09:13

Från 11 maj till 4 juni planeras en stor militärövning – Aurora 2020. Alla försvarsgrenar är inblandade och övningen är tänkt att genomföras över hela Sverige, men med tyngdpunkt på Blekinge samt östra och centrala Skåne. Det är den största övningen av sitt slag i Sverige på över 20 år och enligt Försvarsmakten beräknas hela kalaset kosta 660 miljoner kronor.

Nyliberalismens krasch och slutet för en era

Svensson - 31 Mar 20 kl. 08:42

Den nyliberala världsordningen kraschar mitt för våra ögon. Som om inte klimatkrisen vore nog punkterar Coronapandemin inte bara aktiebubblor utan hela den marknadsextremism – en gång i världen kallad laissez fair-kapitalism – som präglat de senaste fyrtio årens utveckling. När till och med Frankrikes Emmanuel Macron, nyss prototypen för marknadsliberala politiker, manar till ifrågasättande av ”den utvecklings­modell som vår värld följt i decennier”, kan slutet på en politisk era anas.

Hur spred sig coronasmittan från de rika skidåkarna till de fattiga på Järvafältet?

Svensson - 31 Mar 20 kl. 08:03

Den första personen som dog av covid-19 (nya coronaviruset) i Sverige var en äldre somalisk man från Järvafältet (Rinkeby, Tensta, Kista, Husby, Akalla, Rissne, Barkarby). Boende i området ansåg att myndigheterna hade fel när de uppgav att mannen dog av covid-19 och myndigheterna förstod inte att en omfattande smittspridning redan skett i området.  Inet förrän fler människor från Järvafältet dött började myndigheterna få upp ögonen för smittan.

Nej till militarismens klor och kasernernas dödsläger

Svensson - 30 Mar 20 kl. 16:13

Socialistungdomen drabbades hårt av spanska sjukan 1918-20 ”Som de flesta klubbisterna ligga sjuka, kunde vi tyvärr ej följa vår kamrat till graven.” Notisen från Älvkarleös socialdemokratiska ungdomsklubb senhösten 1918 antydde något om vidden. Spanska sjukan, eller bara spanskan, hade återkommit med förödande följder.

Pratar verkligen regionpolitikerna i Stockholm sanning om covid-19?

Svensson - 30 Mar 20 kl. 12:36

– Tyvärr väntar ännu mörkare tider kommande veckor. Vi ser en snabb smittspridning, sa Irene Svenonius (M), finansregionråd, på en pressträff. Men tittar vi på statistiken så är hennes svar inte riktigt korrekt då smittspridningen sen den 25 mars i stort sett varit oförändrad i Stockholmsregionen.

Spektakulär men kanske meningslös bankkupp i Sisjön

Svensson - 30 Mar 20 kl. 08:20

Danske Banks kontor i Sisjöns industriområde i sydvästra Göteborg (postadressen må vara Askim, men bankkontoret ligger inte i Askim vilket uppges i GP) har utsatts för en spektakulär kupp under helgen. Någon eller några personer har tagit sig in genom taket och sedan gått runt i banken genom att göra hål i väggarna. Det hela upptäcktes av väktare vid halvtolvtiden på natten mellan söndag och måndag.

Tal till en kluven nation

Svensson - 28 Mar 20 kl. 07:50

Statsministern håller tal till nationen. Ett tal med dubbelt skärpedjup nu när vi befinner oss i början av en global pandemi och en långvarig ekonomisk nedgång. Då passar ord om att stå starka tillsammans, göra sin plikt, visa solidaritet.

Dödsskjutning på Östermalm

Svensson - 27 Mar 20 kl. 19:36

Bomb i Halmstad

Svensson - 27 Mar 20 kl. 08:07

Strax före klockan fyra på natten till idag, fredag, skedde en explosion vid entrédörren till ett lägenhetshus i Furet, centrala Halmstad. Två svartklädda maskerade personer ska ha setts lämna platsen springande. Explosionen har orsakat stora skador på dörren och två personer har skadats lindrigt.

Trippelmord i Uppsalatrakten – som i en gangsterfilm

Svensson - 27 Mar 20 kl. 07:41

På torsdagskvällen strax innan klockan 7 kom ett larm om en brinnande bil invid Skogsvallens IP i Storvreta som är ett mindre samhälle norr om Uppsala. Brandkår och polis åkte till platsen och när branden släcktes hittades tre döda personer i bilen. Polisen misstänker att de tre personerna mördats.

Dom om grovt penningtvättbrott i Rågsved

Svensson - 26 Mar 20 kl. 08:12

I november förra året larmades polisen till Rågsved efter att vittnen reagerat på att flera personer befann sig vid en personbil. Vid en genomsökning av bilen hittades 2,4 miljoner kronor. Pengar som efter en tingsrättsdom i mars nu tillfaller staten.

Riksförfulare tycker att politiker inte ska ägna sig åt politik

Svensson - 26 Mar 20 kl. 07:44

White Arkitekter har utsetts till årets riksförfulare av Arkitekturupproret. I linje med denna utnämning har en representant för riksförfularen gått till attack mot att socialdemokraterna i Göteborg faktiskt ägnar sig åt politik och lyssnar på folket. Det handlar om Anna-Johanna Klasander, forsknings- och utvecklingschef vid White Arkitekter.

Varför tycks Sverige klara coronasmittan bättre än många andra länder?

Svensson - 26 Mar 20 kl. 07:16

Den frågan har jag inget som helst svar på men det är tydligt att Sverige så här långt klarat coronasmittan bättre än de flesta europeiska länder där smittspridningen började ungefär samtidigt som den i Sverige som de andra nordiska länderna, Tyskland, Benelux, Spanien. Detta oavsett hur vi mäter. Inget land provtar speciellt mer än nåt annat land så siffrorna är sannolikt jämförbara.

Narkotika för 42 miljoner – fyra män åtalas

Svensson - 25 Mar 20 kl. 15:00

Fyra män har idag åtalas vid Göteborgs tingsrätt misstänka för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. De greps i samband med att de förra sommaren transporterade narkotika till ett sammanlagt värde av 42 miljoner kronor. Den 3 juni 2019 rullade en polskregistrerad lätt lastbil från Holland och en följebil med destination Sverige in i landet.

Förändrade brottsmönster till följd av coronaviruset

Svensson - 25 Mar 20 kl. 14:40

Stängda gränser och fler som arbetar hemifrån leder till förändrade brottsmönster hos kriminella vilket i sin tur kan leda till att många typer av brott minskar medan det finns en risk för ökning av vissa brott. I Coronavirusets kölvatten har flera anpassningar gjorts i det svenska samhället och internationellt. Flera länder har stängt sina gränser, äldre personer samt sjuka ombeds avskärma sig från sociala kontakter.

Giriga rika och oansvariga storföretag

Svensson - 25 Mar 20 kl. 07:29

Många storföretag i Sverige får miljarder av staten för att inte säga upp folk utan permittera dem, andra som Stena-koncernen och Stordalens hotellimperium säger upp tusentals personer. Totalt har närmare 20 000 personer varslats om uppsägning. Fattiga människor med otrygga anställningar och småföretag är de som drabbas hårdast.

Sveriges mest missanpassade gata

Svensson - 24 Mar 20 kl. 15:34

Gatan går från ingenstans till ingenstans. Den är närmare 100 meter bred och skulle kunna rymma kvartersbebyggelse mellan två gator. Den kallas Lindholmsallén och är utan tvekan Göteborg mest missanpassade gata.

Hård kritik mot enskild göteborgspolis på grund av rasistiska uttalanden

Svensson - 24 Mar 20 kl. 08:45

En en enskild polis i Göteborg kontaktades per telefon av en enskild medborgare som ville diskutera ett utvisningsärende. Under samtalet, som spelades in, gjorde polisen långa utläggningar i frågor som rörde invandring och svensk migrationspolitik i allmänhet. Samtalet anmäldes till justitieombudsmannen.

Kurdmorden

Svensson - 23 Mar 20 kl. 12:42

Dödlighet i pandemier

Svensson - 23 Mar 20 kl. 10:05